Quantcast
Channel: Femfemman
Viewing all 1477 articles
Browse latest View live

Förmiddagsutflykt

$
0
0

Tänk så mycket fina och annorlunda platser, som det finns på nära håll.
Bara man känner till dem.


En tidigare kollega, tillika en trevlig bekantskap, hade lagt ut några bilder på Facebook igår.
Åh, vad jag gärna ville besöka den platsen som hon visade på.
Det var så länge sedan jag såg den ganska ovanliga arten, åtminstone är det ganska ovanlig i våra trakter.


När jag skrev frågan om var växterna fanns i Facebooksinläggets kommentarsfält, så ringde de goda kvinnan upp. Assisterad av sin make, så försökte man med gemensamma krafter guida mig till den plats där jag skulle få återse den vackra blomman, som på förr växte bland mina barndoms stenar. Där finns den i längre kvar, den försvann då stenarna fraktades bort...

Så hamnade vi här. Gick runt en damm, där en ranglig hängbro ledde över till en ö. En trana lyfte förskräckt därifrån där vi närmade oss, medan fiskmåsarna stannade kvar och ljudligt protesterade mot vår närvaro.

När vi kom upp i hästhagen, fick vi syn på den stora populationen av växter.

Som tur var, så skrämde vi inte hästen, då vi gick in i hagen. Den kom i stället fram och nosade på oss, och välkomnade oss på så sätt att komma nära de vackra växterna. Iallafall tolkade vi det så.



Det var backsippor, som jag så gärna ville se.
I backarna, som var hagar till två hästar, där växte dom.
Många var dom, och i olika tillstånd av blomning/frösättning.


Backsippor har så kort blomningsperiod. Vet att de finns på ett par andra platser i grannskapet, men har inte lyckats se dem på många år,  det gäller ju att veta när de blommar.


Så här många, på ett och samma ställe, det har jag aldrig någonsin sett.
I en backe med söderläge, trivdes de tydligen.
Trots att det blåste som sjutton på toppen av backen, så var de helt vindskyddade i lä från nordanvinden.


Att backsippor inte är något lockande djurfoder, det är också tydligt. Det var väl avbetat runt omkring blomstånden, men plantorna, de fick vara ifred.



Vädret hade vi tur med. Runt omkring oss regnade det, men i trakten av de vackra blommorna sken solen. Vilket vi tackar för, då solsken lockar kronbladen att veckla ut sig.


När vi lämnade hästhagen, så lämnade vi också backsippebestånden.
I stället kom vi till en åker, där det var tokmycket styvmorsviol.
Inga ovanliga växter, men ovanligt vackra, enligt mitt sätt att se.


Vitsippor fanns det också kvar i skuggan av busken. Har så svårt att se vad det är för träd /buske så länge inte bladen  är utslagna.
Kanske det kan vara en rönn...
.

 Solig plats, i lä bakom det gamla röset- så vackert med alla styvmorsvioler.

Den vackraste tiden, det är nu och några veckor framåt, anser jag.

Både bra och mindre bra att vädret är kallt och regnigt. Bra för att man kan njuta längre av det vackra, att växtligheten just nu ligger på sparlåga. Samtidigt så behöver gräset komma igång att växa, och värme behövs för att insekterna ska känna för att ge sig ut och pollinera bär- frukt -blommor- och andra blommor.


En fin lördagsförmiddagsutflykt fick vi, emellan städbestyr och lunchtillagning.

En så häftig plats som man nådde efter dryga rio minuters bilkörning...


På måndag återkommer jag och en av mina kollegor till trakterna. Vi ska reka inför en historisk rundtur med våra elever i fem-sexan.
För inte nog med att detta är en osedvanligt vacker trakt, den är också full med lämningar från bronsåldern.


Knak

$
0
0

Knak! Eller, nej, det sa inte knak, men det kändes "knak". Det  var vid frukosten i måndags. Det har blivit "knak"-känsla vid tidigare frukostar med fil och musli. Man undrar ju vad det är för hårt som döljer sig i muslin, men vid alla tillfällen så har det inte varit något hårt i grynblandningen, utan tillkommit något hårt. Nämligen en del av en tand. 
Så även denna gång. Märkligt att det var en stor del av utsidan på tanden som försvann ner i frukostmaten. Normalt brukar det vara ett sönderknak genom tanden och inte längs med.
Inte gjorde det ont, inget skav, men... måste ju ringa tandläkaren och få en tid för åtgärdande av tand.
Tror ni det blev av? Nej.... måndagen var full med skoljobb ända till klockan fem, tisdagen var full med mormorsbestyr ända tills klockan sju och onsdagen gick i samma spår som måndagen.

Får väl ringa nästa vecka då!


Torsdagsmorgonens frukost bestod även den av fil och musli. ( Nio av tio frukostar ser f.ö. ut på det sättet för min del. Frukost nummer tio, det är den efterlängtade grötfrukosten, en frukost, som jag borde unna mig oftare)
Knak! Nä, det sa inte knak den här gången heller, men det kändes knak. Och så  var det något hårt i muslin igen!
Resten av tanden.
På Kristihimmelsfärdsdagens morgon, blev jag en tandlös gumma. Från att ha känt mig i en ålder av något mellan de 60 och 66 år som jag är, så kände jag mig plötsligt som en nittioårig tandlös  gumma.
Ja, jag vet- jag har 27 tänder kvar, jag räknade dem med tungan då jag satt i bilen på väg till Halmstad lite senare samma morgon. ( Alla visdomständer är utdragna - men dem klara man sig utan)
Men ändå, med en tand, helt borta, så känner jag mig gammal och svag...are ....


Nu får det ju bli tandläkarkontakt på måndag. Konsultation iallafall. För vad kan man göra, med en tand som är helt borta? Inte laga på vanligt sätt iallafall.

Funderade på hur det kunde gå så illa så tant blev tandlös. Kom fram till, och kan ha fel om detta..., jag har några rotfyllningar, tror att det är tre, och de tänderna är ju döda. Googlade om rotfyllda tänder och läste till min förskräckelse att det egentligen är förenat med livsfara för patienten att bli rotfylld- det var hur mycket risker med det som helst - och så kunde man också läsa att tänderna blir sköra och lätt går sönder efter tid. Så jag gissar att det var en gammal död tand som gav upp helt. Speciellt som jag inte har det minsta ont, och inne i tanden som inte finns - om man undantar en liten upphöjning av tandrest- så är det som en mjuk lagun.

Det  är en främre kindtand i överkäken som är borta. Skulle säkert klara mig utan den, men känner att jag är beredd att betala ett antal tusenlappar för att få en ny på plats. Bara för att känna mig som "människa" igen.


Det blev en fin dag i Halmstad för tant med tandavsaknad. Familjen från Värnamo mötte också upp, och pojkarna lekte glatt i vattenbrynet... och blev förstås genomblöta. Det var faktiskt rätt gott i vattnet, iallafall så långt som jag var klädd att testa vattentempen, alltså upp till knäna.
Det hade kunnat gå att bada och baddräkt fanns med uppe i stugan.... men ...ja, här är det bara men... jag är väl lite badkruka ändå.... jag som påstår att jag badar från +15 graders vattentemp.


På väg upp från stranden så hörde jag knak. Någonstans från min vänstra sida.  Det hördes, men kändes inget. Hörde knakande av och till under gårdagen och lokaliserade det så småningom till vänster knä.


Det blev mycket på en gång. Tandlöshet och knäknakande. Hur botar man det? Knäknakandet, alltså. Började med att klippa gräset idag på förmiddagen. Var i och för sig nästan gråtfärdig för att huset köpt in en stor tung gräsklippare med självgångsmöjlighet, då den gamla gav upp i höstas. Hade ju hoppats på en robot, men så tyckte inte huset. Egentligen gillar jag att klippa gräs, gjorde det gärna med den gamle uppgivne trotjänaren, men den här var klumpig och besvärlig.
Inte blev det bättre med en tunga som ständigt sökte sig till det tomma "hålet" mellan tänderna och ett knä som understundom kändes knak, knak genom motorbullret.


Hjälp till självhjälp behövdes.
Fick en ide. Jag cyklar till Hestra och hämtar bokpaketet från Ad Libris. Tolv kilometer enkel väg - det borde kunna bota knaket i knät.



Ryggen och rumpan bråkade väl lite, och uppförsbacken när man lämnar Småland och kommer in i Västergötland igen, den är såååå lång.
Men knät gillade trampet och har inte sagt ett knak sen vi kom hem.
Hoppas att det håller sig tyst nu.... annars får jag väl trampa iväg igen.


Veckans vandring

$
0
0

Visst är det som C-E sa, då vi var på väg till veckans vandring: Detta är en utmärkt sysselsättning i dessa covid-19tider.
Geocaching, alltså.
Ingen risk att man behöver trängas med någon på rundorna, belägna i områden långt från tätare civilisation.


Idag gick resan till trakten norr om Bottnaryd, en resa på dryga fem mil enkel väg. Vandringen, den gick längs en led som hette Sjöboleden. Där fanns det fyra olika leder att följa. Geocachingrundan låg utmed röd slinga. Fast det fattade vi inte först, hade fått för oss att det var på blå väg vi skulle gå. Varvid vi gick fel, kollade inte i vilken ordning de olika burkarna låg inlagda i gps, utan trodde att närmaste burk var den rätta.


Nu gjorde det ingenting. Vi fick en kilometer längre vandring på det sättet och vi fick ett bättre, brantare backpass än om vi skulle gått "den rätta vägen" och fått nedförsbacke i den låååååånga backen.
Dessutom fick vi träffa på de här vackra kreaturen två gånger.


Det var en väldigt fin vandring. Naturen var omväxlande och längs stigarna och vägarna så fanns det info-skyltar om vad som funnits här en gång.
Här hade det funnits en backstuga, en bit in på nittonhundratalet. Ännu fanns det minnesmärken i form av körsbärsträd och en riktigt gammal vildvuxen apel.


Det lär bli mycket blåbär i Småland i framåt sommaren. Några lingonblommande tuvor såg vi inte till, så visan är inte helt sann- På lingonklädda tuvor.... borde ändras till blåbärsklädda tuvor. Nu är ju Småland ett stort landskap, så det finns sannolikt både det ena och det andra...


Det var en rolig runda, i och med att den var lite utmanande understundom. För att hitta några av burkarna, så behövde man ge sig in i terrängen och upp på otillgängliga branter. Ingen söndagspromenad precis, men så är det ju bara lördag....


Ibland så är de eftersökta burkarna försvunna. Så var fallet vid denna vackra tjärn. Rena Hökensåsnaturen, tyckte jag och tänker att de olika vyerna och den smått ansträngande vandringen är betydligt viktigare än de funna cacherna/burkarna.
Men hade inte geocachingrundorna funnits, så hade vi inte hittat de olika vandringsvägarna.

Så, som sagt, geocaching är verkligen toppen i denna distanserade tid. Dessutom är försommaren bra, för då är det fortfarande lätt att ta sig fram utanför vägar och stigar, det är inte riktigt lika mycket lövklädda snår att snärja in sig i. Och vädret är verkligen toppen för vandring, när temperaturen ligger mellan 10-15 grader.


Energi ger energi. 7-8 kilometers vandring gjorde tanten riktigt pigg. Så pigg att bilen blev tvättad när vi kom hem. Ser fram emot nästa veckas vandring... för jag hoppas att vi kan hitta någonstans att vandra varje vecka- även om det inte finns geocacher att leta upp. Klimataspekt i all ära, men jag tycker att det är OK att åka en bit, en gång i veckan för att få nya vyer och ny mark under fötterna.

Mormorstisdag

$
0
0
En god vän hade, genom sitt Instagramkonto, tipsat om att St Pers nycklar stod i full blom, på Rusarebo äng.

Denna vackra plats, som ligger en kvarts bilväg från mormorstisdagens huvudkvarter. 

Undrade om Konrad ville följa med sin mormor på utflykt och titta på blommor.


Det ville han.
Ryggsäcken packades med lite fika, och de bara fötterna försågs med stövlar. Känns alltid säkert med ordentlig fotbeklädnad om man skulle överraska- eller bli överraskad av - något slingrande kräldjur på sin väg.


Rusarebo är ett ganska så stort naturreservat, där man kan ta sig till en badplats och där man kan vandra genom tät bokskog. Vi tänkte hålla oss till den blommande ängen.


- Vad står det på skylten? frågade Konrad.
- Följ stigarna, läste jag.
- Varför då? undrade Konrad.
- Man vill nog inte att man ska trampa ner de fina blommorna.

Trots uppmaningen, så lämnade mormodern stigen lite då och då. Hon skulle ju ta blombilder.


- Vad står det på den skylten, undrade Konrad återigen.
- Rusarebo, där har huset stått en gång, berättade jag.
- Nu vill jag fika, sa Konrad, som just fått syn på några bord som bara ropade till en som är tre år - KOM och FIKA HÄR!


- Men titta, utbrast jag. En sådan massa blommor. Orkidéer.  Dom måste vi titta på innan vi fikar.


- Du kan väl ställa dej bredvid, så jag får en bild på både dej och blommorna, bad jag mitt barnbarn.'
- Jag vill fika, sa Konrad.


- Bara en bild till, sa jag.


-  Men ska du sitta på bordet och fika? undrade jag.
- Det är fin utsikt här, tyckte Konrad.


- Tänk, så gott det är med fika när man är på utflykt!. Bullen som morfar hade köpt var riktigt god.


- Nu vill jag gå till sjön, sa Konrad.
Han ångrade sig, då han insåg att det skulle vara en lång väg att gå till vattnet.


- Jag leker att jag är en älg, istället!




Mormor, den tokan, hon skulle bara titta på blommor.


Konrad gillade hundkex bäst. 
- Känn så gott de luktar, mormor. Jag ska ta hem ett hundkex till morfar.

Jag tyckte det var ok att plocka ett hundkex, trots att vi var i det, för växter, fredade naturreservatet, Speciellt om man är tre år och tycker att hundkex är den finaste av alla blommor.


- Kolla på det trädet,sa jag. Det ser ut som en gubbe med öron, öga och näsa.
- Nää, sa Konrad. det är bara ett hål!


- Och du mormor, om du tänker gå runt och fota mer blommor, så väntar jag här.


- OK, jag förstår vinken, sa jag.

Då åker vi väl hem och ser om lillebror är vaken.


- Ja, sa Konrad. Vi ska ju äta tårta. Karl- Petter har ju födelsedag.

Vilket han nästan hade... när man är ett och ett halvt, så räknas halvårsdagarna också.

Det var en fin mormorstisdag....
där mormodern också kunde berättat om när man på förmiddagen promenerade till den närbelägna bokskogen och kollade på bikuporna.....


... och ett bi ville bygga bo i mormoderns tjocka kalufs. 
Det hela slutade med ett  bistick i huvudet- men jag tror nog att en dos bigift är rena rama vitamininjektionen för en tant.



Rena rama vitamininjektionen är det också att få uppleva denna underbara årstid, där naturen formligen exploderar runt omkring oss.

Vackert

$
0
0
Vår bästa tid är nu.... eller i alla fall den vackraste. 
Man kan inte njuta nog av naturens vackerhet, så här mellan hägg och syren. 
Om någon vecka, så är den vackraste tiden över- speciellt som man hotar med högsommarvärme under några dagar i veckan som kommer.


Blev en hemmafredag idag, efter många geocaching-fredagar.
Kändes lite konstigt att ha en "ledig" dag- har efter ett läsår inte riktigt vant mig vid lediga fredagen. Mest av den anledningen att fredagar oftast har varit fyllda med något som betyder att man inte är hemma.
C-E har inte heller vant sig, han trodde att det var lördag idag.


Naturen är, som sagt, fantastisk.
Rena körsbärsdalenkänsla, även om det just nu handlar om äppelblom.


Tog en promenad till Kroken idag.
Har inte varit därute, sedan Karla gick bort.
Idag ville jag titta på hennes fruktträd.


Det var som vanligt utanför Kroken. Södergård.
Hästar på sommarbete.


Frodigt gräs att beta.
Nu finns det ingen Karla som ser till att hästarna mår bra och fyller på deras vattenhoar.
Det måste ägarna åka ut och göra.


Såg att flera hästägare låtit sina hästar gå ihop.
Roligt när de kan samsas, nordsvensk och halvblod.
Min barndoms arbetshästras och döttrarnas ridhästras.


Det luktade så gott, av äppelblom, päronblom, syrener och vägkantsblommor.
Och himlen var oskyldigt blå.



Ja, utanför Kroken såg det ut som det brukar.
Huset såg mindre "ledset" ut nu, än vad det gjorde då Karla var dålig och låg på sjukhus.
Kändes bara så sorgligt i hjärtat att inte bara kunna gå fram till huset, knacka på dörren och utan att vänta på svar, kliva in och sätta sig ner och få en pratstund med Karla.

Ibland smakade det med en kopp kaffe, oftast tackade jag nej på frågan om hon kunde bjuda på något...


Jo äldre man blir, desto svårare är det att glömma dem som lämnat oss.
Kanske för att man själv har en begränsad tid kvar.
Även om man aldrig vet vad som kommer att hända, så tror man (iallafall  gjorde jag) före femtio års ålder, att man är i det närmaste odödlig.
Ju äldre man blir efter det, desto mer smyger sig vissheten om att det finns ett slut, på.
Speciellt när ens vänner går bort.


Så det gäller att njuta av vackerheten, så länge man kan. Och just nu kan man, för det är så otroligt vackert därute i naturen.

Gåvor

$
0
0

De bästa gåvorna, de är alldeles gratis.
Eller nästan iallafall, rabatternas vackerhet kanske kostade lite, men om man ser på hur många somrar som man kan glädjas åt de färgrika blommorna, så kan man säga att de är riktiga gåvor.

Vallmon, den har jag förresten fått från en tidigare bloggvän. Hon skrev om sina vallmoblommor som satte frön och spred sig överallt. Jag frågade om jag kunde få några frön, och bara några veckor senare, så kom det ett brev med fröställningar på posten. Det är väl fem år sedan, och nu har vi lite vallmoplantor på lite olika ställen. De blommar hela sommaren i gula och orangea färger.
Tyvärr har inte bloggvännen varit ute på nätet på flera år, dammsamlare kallade hon sig, någon som vet något om henne?


De här vackra blommorna , det ger mig nostalgiska tankar om "lärargåvor". Tror att det är mer än jag som plockat en bukett och gett till läraren på vårterminens avslutningsdag.
Liljekonvaljbuketter var också en vanlig frökengåva till mig, då jag var en ung lärare. Vilken fin gåva. Egenplockad och utan annan kostnad än det egna arbetet.
Synd att traditionen med en bukett vilda blommor till "fröken"är helt borta, för det var en finare gåva än de kostsamma gåvor som man som lärare ofta får, då man lämnar en klass.


Det är verkligen en gåva att få jobba med de otroligt fina elever som vi har, och länge har haft i vår skola.  Idag var vi ute på en "historisk resa" i det närmaste grannskapet. Vi besökte fornlämningar i form av gravar från stenålder, bronsålder, järnålder och vikingatid. En runsten fick också ett besök, liksom kyrkan med medeltida ursprung i grannsamhället Ljungsarp.
Så roligt att ha med sig dessa positiva och intresserade femte och sjätteklassare. ( bilden lade jag ut på Instagram och Facebook)


Ja, nog är det en gåva att få ha ett jobb som man, trots överålder, går till med största glädje och oftast kommer hem i från med en sprudlande gladhet i hjärtat.


Igår, när vi kom hem från mormors (och morfars)-tisdagen, så regnade det så smått, men framförallt lyste solen från väster. Det blev en rent andlig upplevelse, att se dubbla regnbågar som välvde sig över hela himlen.
Ja, många av de bästa upplevelserna, de  är helt avgiftsfria. Det gäller bara att ha ögon och öron öppna, och fånga dem.


Den allra bästa gåvan, eller gåvorna, de har jag fått av mina döttrar. Det är de här två, och så en liten tjej som finns lite för långt bort, för att man ska träffa henne varje vecka. Speciellt i dessa konstiga, motsägelsefulla tider... 
Men snart, så kommer vi antingen att trotsa tvåtimmarsrekommendationen eller köra rasande fort ( fast man kör knappast 25 mil på två timmar- om det inte är motorväg hela tiden, och det är det inte)
för nu vill både mormor och morfar träffa den tredje av de bästa gåvorna, efter fyra månader utan annan kontakt än WhatApp.  Vilket i och för sig absolut också är en gåva i dessa tider. 

Kumlar

$
0
0
Jo, det är nog så att man börjar bli gammal. Eller också lite klokare och mera nyfiken.

Var "hemma" i barndomsbyn en stund i går eftermiddag, i Finnekumla by, i Rångedala.


Vädret var väl inte det bästa, men faktum är,: regnväder var det bästa vädret igår och är det fortfarande.  Naturen behöver vatten.

Favoritutsikten, ett par hundra meter från mitt barndomshem, numera min brors hus. Oj, så många bilder jag tagit här under alla år. MEN OJ, vad lite man ser av byn numera.... trädens har blivit lite väl stora.


Anledningen till besöket i hembyn, i Finnekumla by, det var de här.
Smörbollarna.
De stora smörkulorna ingår i min barndoms ljusaste minnen. Liksom blåsippshagarna, som vi var och tittade på för ett par månader sedan.
Tills bara för något år sedan, så blommade smörbollarna rikligt i hagmarkerna runt byn. Igår hittade vi bara ett ställe med riktigt rikliga bestånd.


 På andra ställen var det bara ett fåtal plantor kvar.  Det tycktes som om andra växter  brett ut sig på smörbollarnas bekostad, att de  inte längre hade tillräckligt stort livsrum.
Kanske påverkade också fårbetena, som började breda ut sig förra året, att det blivit betydligt färre smörbollar än tidigare om åren.


Humleblomster  fanns det gott om. De är betydligt mera vanligt förekommande, men också väldigt vackra.


Hade lite artkunskap i mina klasser under veckan som gick.
Liljekonvalj fanns förstås med bland de blommor, vars namn jag vill att mina elever ska känna till.
- Är inte den fridlyst? undrade min kollega.
- Kan jag inte tänka mig, sa jag. Inte med tanke på hur mycket liljekonvalj det finns i dessa trakter.
- När jag bodde i Stockholm, så fick jag en ordentlig avbasning för att jag plockat en bukett konvaljer, fortsatte kollegan. Där är dom fridlysta.
- Kan väl googla och se var liljekonvaljerna är fredade,sa jag.

Nu visade det sig att kollegan fått en otillbörlig avhyvling. Liljekonvalj är inte fridlyst för att plockas någonstans, men på Öland, i Stockholms, Södermanlands, Kronobergs och Kalmar län får man inte gräva upp den, eller plocka för försäljning.

Kunde f.ö. berätta för eleverna att min mamma, ( 1921- 2001) plockade liljekonvaljbuketter till försäljning, när hon var barn. Hon åkte med sin mor och far in till torget i Borås. Där sålde man produkter som var framställda på gården.... och min mamma sålde sina buketter för - tror jag - tio öre styck.


Hur var det med rubriken nu då? Kumlar.

Kom och tänka på bynamnet Finnekumla, då vi kom hem till Stockremma igen. Har aldrig brytt mig om att kolla upp vad det egentligen betyder.

( Finns f.ö. en ort, en socken, som heter Finnekumla i närheten av Ulricehamn)'

Konsulterade google- och fann en förteckning över orter och gårdsnamn i Ås härad.
Kummel, det betyder minnesmärke. I fallet Finnekumla så kommer namnet från minnesmärke av finnar.

Vi promenerade en halvmil, drygt, i min barndoms trakter. Just här är vi också vid en "kummel".

Soldat Färg bodde här, med utsikt över det som var min föräldragårds madmarker.

( Madmarker/åkermarker har oftast utvunnits från sjöbottnar, genom sjösänkningar på 1800-talet)

Färgs lilla ladugård finns kvar och madmarkerna arrenderas av grannarna till min bror. Kom att tänka på, då jag som barn var med mina föräldrar och mjölkade korna, då de gick på sensommarbete på maderna. Jag tittade ofta upp mot det förfallna soldattorpet, men vågade inte gå den lilla biten och titta närmare på det.


Numera är Färgatorpet en hembygdsgård, där stugan har flyttats från en annan plats i Rångedala. Men ladugården, den är Färgs.


Det blev en fin promenad, förbi många av min barndoms kumlar.


Vyerna var vackra och varierande.


Vägkanterna bjöd på diverse  olika växter, dock sparsamt med smörbollar.


Naturen tackade så mycket för vätan, jag blev våt om fötterna - goretex.kängornas bäst före datum hade gått ut det var tydligt.


Skylten som visade upp till Backgården, mitt barndomshem hade fått ordentlig patina.
Tanten som vuxit upp där har fått det samma.

I förteckningen av gårdarna i Rångedala, Finnekumla, så kunde jag läsa att Backgården tidigare hade kallats Backen, och har en historia ända från 1500-talet. Kändes lite malligt att ha en sådan historia!

Träffade bror och svägerska en stund, innan vi begav oss hem. Trevligt att ses. Denna gång vågade vi oss in i huset och fick en stunds trevligt samtal - på behörigt avstånd - i deras hall.


Dagens förmiddagspromenad innehöll även den, en rad kumlar.

Vi tog bilen en halvmil mot Tranemo, och körde in mot Tyggestorp.

Jälmån  har  varit en huvudväg från västkusten och ända upp mot de tidigt bebodda områdena runt Dalstorpssjön och Lagmanshagasjön, trakten för veckans historiska resa med eleverna.


Midsommarblomstren börjar slå ut sina vackra blommor, nu när det är ljusa långa dagar.

Nävor, det är jag väldigt svag för. Vackra och kortlivade, men ständigt återkommande.


Vi gick en kort vandrigsled, som anlades för tio år sedan ungefär, och som går utmed Jälmån. Här har man byggt en passage under järnvägen, sträckan mellan Göteborg- Kalmar.


Ett sågverks som var i bruk till 1920-talet, passerades.
Det måste ha varit en arbetsplats som gav en hel del arbetstillfällen, det hade varit ett stort bygge i två våningar.


Trähuset hade vilat på en välgjord grund.


Man kunde läsa om alla de små torpställen som funnits runt sågverket, på en större anslagstavla.



Den närbelägna ödekyrkogården, fick också ett besök.
Man kan knappast läsa vad som står på minnesstenen, men efter ett besök på google/wikipedia, så får jag veta att kyrkogården, med den vällagda och välbevarade stenmuren runt omkring, har  sin historia till 1500-talet och tidigare.
Träkyrkan som fanns här förstördes redan på 1500-talets mitt.

Så snacka om minnesmärke, om kummel....


Hjälmån utvidgar sig ordentligt när man kommer närmare Tranemo.
Det måste ha varit betydligt högre vattenstånd då för länge sedan, under forntiden, då man med båt kunde ta sig upp till sjöarna nära Hjälmåns upprinningsomåde.



Eller också fick man göra som nutida kanotfolk får göra, bära båtarna förbi de mest grunda och steniga ställena i ån.


Letade efter en gammal gård, där min fars farbror och faster bodde.
Min far körde den gamla grå Volvon och senare den blå tvåtakts-Saaben och hälsade på någon gång varje sommar.
Det var på den tiden som man kunde komma oanmälda, och det ändå fanns både vetebröd och kakor i huset att fägna de objudna gästerna med.

Jag vet inte om det var här Ester Jonsson och hennes man, vars namn jag glömt, bodde.
Mer än 50 år gamla bildminnen är väldigt utsuddade.


Grannhuset till oss här i hemma-hemma, också det ett minnesmärke, det äldsta huset i vår by, omringas på två sidor av denna helt underbara syrenhäck. Tänk om man kunde bevara den doften!

Skulle vilja kalla denna plats Stockremmakumla .... MEN förresten... vad betyder mitt eget bostadsnamn- ett namn som inbegriper 4-5 olika fastigheter, med ganska stort avstånd emellan nummer 1 och jummer 5.
Måste googla igen....vad kan Stockremma betyda?

Begravning

$
0
0

Idag var det begravning. För vännen Karla.
Begravningar tröttar. Begravningar ger tankar. Begravningar ger gemenskap.
Ja, det är en motstridig företeelse, det där med begravning.

Stillar orgelmusik i kyrkan. Vackert!
Kistan. Blommorna. Känner fortfarande tårarna samlas i ögonen då jag tänker på känslan, då man stiger in i kyrkan och ser den blomsterprydda kistan..
Många människor på plats, alla speciellt inbjudna.

Men.... varför är den personen inbjuden, men inte den personen?
Blir lite konstigt i denna tid, då man inte får vara mer än 50 personer.
Snabbt räknat, så fanns det ca 40 inbjudna gäster. Det hade kommit plats med tio till .  Ungefär så många som stod vid graven och väntade på att få lägga en blomma på kistan.

Kändes så konstigt att inte de var inbjudna.
Men jag är inte den som kan döma, absolut inte. Det är inte det jag menar. det känns bara så konstigt att välja, och välja bort.


Fast....så gjorde jag och min bror, för nästan exakt nitton år sedan, då mina mamma begravdes. Vi valde ut och bjöd in, och vi bjöd bara dem som brytt sig om vår mamma under den tid hon levde i sin demens.
Det fanns säkert många tankar då också - varför blev jag/vi bortvalda?
Ibland blir det tokigt....och man tänker inte rationellt när man mist någon nära, när man mist sin mor.


Karlas begravning innehöll mycket musik. Både instrumentalmusik som spelades på plats och låtar från CD. Prästens tal var väl så där personligt... nej, jag ska inte klaga, han gjorde det bra.

Hästtjejernas hästskoformade  blomsterkrans, var otroligt vacker.

Den stora bukett som vi bybor samlat in till ( och skickat "överskottet" till Cancerfonden) var väl inte så snygg.  Blev lite för stor och prålig.....

Ja, begravningar ger många tankar, Tankar på Karla. Tankar på att jag ju faktiskt kunde hälsat på henne oftare än vad jag gjorde under hennes sista tid. Hon sa ju alltid att hon tyckte om att sitta och prata med mej. Ord som jag bär med mig....

Man tänker... vem står här näst på tur ..... de allra flesta som var inbjudna på begravningen, det var pensionärer - eller nästan pensionärer. Samt lite yngre hästfolk.  Det är allt så att man känner liemannen närvaro där ute i periferin, vid sådana här tillfällen.


Begravningen var sorglig, men vacker.

När Karlas kista sänkts ner i jorden, bredvid Bengts kista, som redan funnits där i mer än 20 år, så övergick begravningsakten i en social del.
Man träffade människor som man inte sett eller pratat med på länge.
Vid lunchen så hade vi riktigt trevligt vid vårt bord. Vi pratade förstås om Karla, men också om allt annat. Livet går vidare. Det gäller att ta vara på den tid man har, och göra det bästa av den.

Avslut

$
0
0

Min hjärna är i bryderi utifall det handlar om ett avslut eller ej.
Avslut är det för eleverna. Avslut för året för alla, avslut för tiden i Grimsås för sexorna. Nästa termin, så bär det av till centralorten, Tranemo.

Avslut för lärarterminen, det är det inte riktigt än. På måndag ska vi analysera och värdera, stöta och blöta, risa och rosa. Årets kvalitet vad det gäller vår lilla skola ska bedömas av oss själva utifrån diverse dokument, och diverse frågeställningar.

På tisdag är jag ledig, på onsdag skulle jag bli ensam på skolan om jag åkte dit, det är kompledighets- möjlighet, och alla har väl lite timmar att kompa ut. Mina är slut, men jag har jobbat så mycket utöver mina 65%, att jag inte har det minsta dåligt samvete att kompa ut från det arbetet.
När midsommaren infaller, så är det läsårsavslut även för den pedagogiska personalen.


Sen är det fråga om det är avslut för mig eller ej. Lite knivigt, må jag säga.
På måndag är jag inbjuden till min egen avslutningsfest. I mitten av veckan ska jag skriva på ett nytt anställningskontrakt.
Uppsägningen är ju inskickad sedan månader tillbaka. En egen kopia på uppsägningen har jag fått...  Fast uppsägningen gäller från den 9 aug, dagen före höstterminsstarten.
Så det är ju frågan om det är då som mitt avslut blir.
Med ny uppstart på torsdagen den 20 aug.
Eller är avslutet inte förrän avslutet kommer på riktigt, då jag lämnar skolans värld för gott..... när jag nu ska förmå mig till att göra det.
Få se hur det känns att jobba en dag i veckan. SvA och musik står på mitt schema. Kanske kommande år blir avslutsåret...


Sen begriper jag inte varför det ska vara en så stor grej för mig att bli pensionär, det blir ju alla, om man får förmånen att leva så länge. F.ö. så har jag ju redan varit pensionär i ett och ett halvt år, om man anser att 65-årsdagen innebär att man är pensionär.
Från september kommer jag att ta ut 100 % "folkpension". Är det då jag blir pensionär på riktigt?  En pensionär som jobbar en dag i veckan. Låter ganska logiskt!
När, nu får jag sluta älta....och vara GLAD för att vara en pigg ( blivande?) pensionär !


Frökenpresenter i all ära, men jag blir glad av dem. Blommor är bästa presenten.... eller, förstås, det allra bästa det är en personlig hälsning från någon elev.  Kortet från Somaye var så fantastiskt fint!
Jag frågade om det är något som är typiskt från Afghanistan, det här med att skriva kort och fylla med blommor och blomblad.
- Jag gillar att ge presenter bara, sa den fantastiska tjejen. Hon har bott i Sverige 5 - 6 år bara, och når lika bra skolresultat som de duktigaste svenska eleverna. Hennes dröm är att bli läkare. Det kommer hon att lyckas med.


Konstaterar att jag varit med om 45 sommaravslutningar. Fast jag lurar mig själv, då jag påstår det. Under de två gånger som jag var barnledig, så missade jag två avslutningar. så 43 måste det vara...
För första gången på alla år, så fick jag vara med om en utomhusavslutning. Solen sken, det blåste lite för mycket, så notpappren ville inte hålla sig på sin plats i pärmen. Som tur var så kunde  kulturskolans blåsinstrumentlärare hjälpa mig att hålla i noterna.

Så det var som vanligt, fast utomhus. Sång, ett par instrumentalister, betygsutdelning till sexorna, rosor till de samma och ett väldigt kort tal av rektorn... för han hade också skickat ett digitalt tal, som vi tittade på i klassrummen när vi samlades före avslutningsceremonin.
Och som avslut "Den blomstertid nu kommer".

Funderar på om inte det skulle vara en fin tradition att ha avslutning i kyrkan vid jul, men att ha den utomhus vid skolan på sommaren. Och hoppas på att det inte regnar.

För skolgårdsavslut i sommarväder, det var allt ett riktigt bra läsårsavslut.

Tomrum

$
0
0
Eller kanske borde det vara MELLANRUM som rubrik. Anser dock att tomrum kan vara såväl det som ordet säger OCH mellanrum. För nog är det tomt emellan! Om det inte är något annat emellan förstås....


För några veckor sedan så sa det knak i såväl tand som i knä.
Knäet rättade sig till direkt, men en helt av-knakad tand, den läker inte av sig själv.
Fick snabbt en tid hos tandläkaren. Man gjorde undersökning och röntgen, och insåg att till den tandrest som jag hade som nummer fyra i höger överkäke, var det bara att säga bye-bye.

En spricka rakt igenom den tidigare rotfyllda tanden och en begynnande infektion i den livlösa rotänden. Så det var bara att dra ut resterna. Vilket visade sig vara en hel del! Det är mycket tand som finns kvar där under tandköttet.


Så nu har jag ett tomrum, däremellan tand tre och fem. Eller om man så vill ett mellanrum. Ett stort mellanrum, känns som det blir större för var dag som går. Dessutom har det blivit  ett nytt hängställe - ni vet motsvarande det de flesta välmogna tanter har - hakhäng, gäddhäng, ögonlockshäng, brösthäng... och har denna tanten fått munhäng också.'

Och vad händer då? Jo, tungan kan inte hålla sig i styr! Den drar sig hela tiden mot tomrummet/ mellanrummet/ hängstället, fast jag inte kan förstå vad den har där att göra och trots att jag hela tiden försöker hålla den på sin rättmätiga plats.
Inte lätt ska ni veta,  för den som alltid haft svårt att hålla sin tunga i styr, att få ytterligare påspädning på det problemet!


Undrade förstås  genast, där i tandläkarstolen, vad det kostar att fylla igen tomrummet.
15 000 kr för en "brygga" - 24 000 kr för implantat.  Och då måste jag göra det före november, då årets högkostnadsskydd går ut.

Hör till dem som är småsnål mot mig själv understundom. Tycker att det är mycket pengar för att fylla ett så litet tomrum, kanske kan jag få styr på min tunga och vänja mig - och så tänker jag: Är det lönt att kosta på en pensionär så mycket?


Nu till ett betydligt allvarligare ämne, under rubriken tomrum.

Tomrum, det blir det verkligen när någon när och kär har lämnat jordelivet.

På något sätt, så läker dessa tomrum ihop, lappas och lagas och tycks göra en hinna kring tomrummet och lämnar liksom en liten bubbla kvar. En bubbla, där tomrummet fylls ut av minnen. En minnesbubbla, som av och till poppar upp, och som inte längre gör ont, när hinnan runt om är färdigbildad.


I måndags hade kollegorna avskedfest för mig. Solen värmde och vi kunde sitta utomhus, ända tills dess knotten blev för närgångna och tvingade oss inomhus.
Det var gissningslekar, det var hälsningar från tidigare kollegor, var god mat, god dryck, fina presenter och blommor. Det var en rolig kväll.

Nu är det sommarlov. Sen är ju frågan hur stort tomrummet blir när skolorna startar igen i höst. Om jag kommer att uppleva livet som tomt, då jag inte ska vara med om uppstartsdagar och inte göra stora planeringar.
Helt tomt blir det ju inte. Även om mellanrummen mellan skoldagarna kommer att vara sex dagar, så får jag ju på den sjunde dagen gå till skolan och genomföra tre långa pass med lektioner,
Plus att jag får återkomma i början av terminen och coacha sexorna i retorik - så nu kan ni själva räkna ut hur det gick med retorikmatchens slutauditionen...


Den här  lilla plantan av perenn tjärblomster är sannolikt den enda växt som finns kvar från det att vi anlade rabatten runt altanen, för nästan 40 år sedan.
Min mamma hade vidtalat en gammal kvinna, som hon jobbade som hemsamarit hos ( ja hemtjänstens personal kallades hemsamariter på en tiden) om hon och jag kunde få hämta lite växter i hennes frodiga och artrika rabatter. Det gick bra, och de växterna blev starten på rabatten som fortfarande är i bruk, men där man genom åren har fått fylla ut tomrummen  med köpta eller fådda perenner.

Fick just ett messengermeddelande om att jag kunde hämta alunrotplantor hos en ung amatörodlare i byn.  Blir bra att fylla ut årets rabatt- tomrum med.


För många år sedan, då när skolfolk fick åka ut på övernattningskompetensutveckling, så var hela vårt rektorsområde på en folkhögskola, Ädelfors utanför Vetlanda.  under några uppstartsdagar.

Det handlade mycket om konst av olika former på den skolan, och första eftermiddagen så fick vi träffa en konstnär som skulle guida oss att se naturen genom hans ögon:

- När ni tittar på träden, titta inte på grenarna, titta inte på bladen utan granska tomrummet som är där emellan.

Hu, så dumt tyckte jag, då jag försökte titta i det tomma där emellan allt grönska.
Och faktum är, jag tycker att hans mellanrums-synsätt är precis lika dumt, så där tjugo senare.


Detta inlägg hamnade i mellanrummet mellan två bilder av nattens drottning.

Och visst måste det vara en hel del tomrum, för att det ska bli en helhet.  Men i min mun, är det tomrummet lite väl stort.

Cykeltur

$
0
0

Skam till sägandes, så hade jag inte en aning om hur en cykel fungerar - egentligen - förrän tills för några veckor sedan.
Tema CYKEL tyckte jag passade in i det ämnet som jag -tillsammans med kollegan - varit satt att undervisa under vissa läsår, och som jag är urdålig på. Såväl kunskap som behörighet saknas. Kollegan är man, och bättre än jag på vissa tekniska saker. Eller egentligen alla- fast skriver jag det, så får jag väl på moppe av någon genustyckare - det är ju egentligen ingen skillnad på könen, enligt dem. Bara miljö och uppfostran. 

Inget att orda vidare om, för nu var det cykeln och cykelturen som det skulle handla om. Min kollega är iallafall insatt i cykelns alla delar och hur de förhåller sig till varann, så nu vet jag hur växlarna funkar, var bromsen ligger på och hur kedjans längd i förhållande till växelhjulen, påverkar hur tungt eller lätt det blir att trampa.


Varma dagar, är cykling en alldeles utmärkt sysselsättning och motionsform. Gillar att cykla i shorts och linne och verkligen känna av sol och sommar.
Kom på att jag faktiskt har cykelbyxor också, men då hade jag kommit en bit på väg, och tyckte inte att jag behövde vända för att vara mera korrekt klädd. Speciellt som jag inte träffade på en människa på vägen.



En tvåhövdad Angus, tyckte att vatten behövdes denna varma dag. För egen del så hade jag åkt i från vattenflaskan.  Något ogenomtänkt.
Fast - nej, det är tvillingarna Angus som dricker. 
Det förekommer så många vackra kreatursraser numera. När jag var barn så var det SLB ( svartvita) och SRB. ( rödvita) som gällde. Aberdeen Angus är vackra djur, jersey, charolais och limousine är också vädligt fina. Och highland cattleär riktigt häftiga.

Fast, förstås är de bara njutbara om vi håller oss på var sin sida stängslet, jag och kreaturen. Det är nämligen så att bonnatösa lider av koskräck.


Dagens cykeltur blev inte lång. Beroende på att ryggslutet ibland protesterar mot att cykla. Idag var en sådan dag.
Det blev iallafall en tur, dryga milen, runt byarna son alla slutar på -bo.

Vid Gumpebo växer det mängder av midsommarblomster.

Vägkanterna mellan Gumpebo och Amnaboär mycket artrika. Där kan man trampa långsamt och bara njuta av blommornas vackerhet och den doft som de frambringar.



Såväl Amnabo som Spolabo, bjuder på  milsvida utsikte


Härligt med alla gröna färger, så här års.

Utsikten från en västgötsk kulle och ut över de småländska skogarna är en av de bästa vyerna på rundan.


På sträckan mellan Spolabo och Remmabo, blommar lupinerna som bäst.
Tänk att så vackra blommor anses vara ett invasivt ogräs.



Så här ser mitt drömhus ut. Ja, om det varit i bra skick., förstås. Har faktiskt alltid varit så att jag drömt om ett gammaldags, litet hus..
Antagligen för att mitt barndomshem såg ut på ett liknande sätt, när jag var riktigt liten.
Detta hus tycks vara bortom räddning.
Så synd att man inte skött om det, utan låtit det förfalla !


Nässlorna blommar. Det visade min bloggvän Anki genom ett makroobjektiv. Så oväntat vackert. 
Nu har jag inte tillgång till en kamera av den kalibern, och speciellt inte när den ska färdas i cykelkorgen på en skumpig grusväg. Men kompaktkameran fick iallafall till en blombild. Inte riktigt vad man vill ha i midsommarbuketten, kanske. 



Framme i Spolabo, så kan man välja att förlänga rundan över Kvistbäck, Fiås och Grimsås samhälle. Ryggen sa nej till denna extrarunda idag. Och jag passade på att säga hej till både SRB och SLB.
Kan absolut vara blandraser, blandat med SKB.

Landsvägen, de två och en halv sista kilometerna hem, det är inget att ta några bilder på.  Den sträckan består av mossmark och skogsmark.

Men en cykeltur på slingriga, backiga grusvägar, det är en fin utflykt i finvädret. Sen får ryggen tycka vad den vill!


Många blommor fanns det utmed vägrenarna. Fotostopp blev det med täta mellanrum.

Och med nio sorters blommor önskar jag alla en GLAD MIDSOMMAR!

Midsommar

$
0
0

Midommartårtan fick stykande åtgång.
En snabbtårta som är riktigt enkel. Från Jennys matblogg
Marängbottnar, varav den understa övertäcktes med 100 g choklad smält i några matskedar grädde.
Vispgrädde blandat med hallon, som mellanlägg och "överlägg". Garnerad med jordgubbar och hackad mjölkchoklad.
En tårta för både barn och vuxna.


En  midsommar i sällskap med dem jag helst vill fira midsommar med, blev det. Ja, förutom Karin och hennes lilla familj. De saknades. Hoppas att vi alla kan ses i gamla stugan, någon gång under sommaren. Hade hoppats på en resa till Malmö i helgen, men förkylningssymptom i covid-tid gör att den får anstå. Fast... nästa lördag,... då struntar jag i lite förkylningsrisk- för nu vill jag träffa Ava.... och hennes mamma och pappa, förstås.

Midsommarlunchen, den är enkel att duka fram. sill och potatis, gräddfil och sallad.
Samt den bästa falukorven som finns att köpa, den från Vaggeryd, till de båda yngsta.


Då dottern inte äter kött, så testade vi en ny fisk-grillrätt till kvällsmat. Mycket god! Potatis ( nästan färdigkokt), laxbitar, fetaost, tomater, gurka, salladslök, basilika och olivolja i foliepaket. Blev klart på 15 minuter, och gillades även av 1,5  - åringen och hans två år äldre bror.


Stugområdets lekplats ligger bara drygt hundra meter från stugan. Den besöktes några gånger. 
Numera informeras det om att det inte är en säker lekplats, så att man ska iaktta försiktighet. Är glad att man inte monterar ner den, trots att den inte uppfyller alla krav. Små barn måste man ju kolla upp hela tiden ändå.... 


... och nog är det så att det finns roliga, lite gammaldags saker på den här lekplatsen.
En eloge till dem som sköter om den och den stora fotbollsplanen, så att det gemensamma området alltid ser inbjudande ut.

I år saknades förstås midsommarstången. Kan förstå att  ingen ville resa den, då det ändå inte skulle kunna bli någon dans kring den.


Flodhästen ser trygg ut, trots den gapande käften...


Karusellen får man se upp med, och se till att snabbt stanna om något barn vill kliva av, när den är igång.



Den lilla stugan är så  rolig. I år så kan lillebror "handla" i storebrors "kiosk".


Eller också kan båda vara "expediter":


Rutschkanan funkar även för en orädd liten kille.
Så jag anser nog bara att det är karusellen som är lite farlig....


Bad blev det för de flesta av oss. Både med och utan regnkappa.
Midsommaraftonen var riktigt fin, med sol genom moln. Bästa vädret, tycker jag, då solen inte steker så starkt.
På midsommardagen kom det en del regn, och regnjacka behövdes.   Även om den kanske gjorde mindre nytta, då det våta angrep underifrån. Men är man på jakt efter vad havet erbjuder, med den nyfådda håven, så  kan det gärna bli lite vått om ändan.



Konrad fann sin första "skatt", en geocache som fanns i nära anslutning till stranden. När vi pratade om skatt, så trodde han att det skulle vara guld eller mynt. Så han tyckte att det var lite konstigt att en plastburk kunde anses som skatt --- men som tur är så är man flexibel i tanken då man är tre och ett halvt, så han kunde absolut godta den konstiga skatten.


Konrad tyckte inte alls att det var dags för oss att åka åt var sitt håll, då vi skiljdes åt på sena eftermiddagen.  Det känns verkligen bra att känna sig så uppskattad som man gör som mormor och morfar. Att få vara viktig för dem som man tycker bäst om i hela världen.

- Hej då, morfar säger Karl-Petter.  Vi ses förhoppningsvis på onsdag igen för då står Borås djurpark på agendan. Ska förboka biljetter idag, tänkte jag. Det är så man får göra i covid-tider. Bra, tycker jag,  och känner att djurparken har så stor yta, att det är lätt att hålla hästlängds avstånd.


Söndagspromenaden gick i egen regi, med Greta i hörlurarna, under tidig förmiddagstid. Konstaterade att mossnycklarna börjat blomma och att fetknoppen, den gula, prydde sin plats på stenmuren mitt i byn. Och längs vägkanterna kunde man se de vackra nyponblommorna vända sig mot den molnskymda solen.

Unga Greta var en utmärkt sommarpratare. Hennes ord var väl valda. Och allvarstyngda. Speciellt när man tänker på barna, de som är det allra viktigaste vi har.


Nattviolerna blir fler för varje år, och nu har de precis börjat slå ut.

Midsommarnaturen är så vacker, och den här blomnörden hoppas verkligen att vägföreningen inte tänker slå vägkanterna än på ett tag, utan väntar tills både blomning och fröspridning är klar.

Naprapat

$
0
0

Nu tror jag att jag förstår skillnaden mellan naprapat och kiropraktor. Eller så  har jag fel i antagandet, och då handlar det om personlighet mer än om yrkesroll.

Sedan många år tillbaka, 25 år skulle jag vilja säga, så har jag en rygg som protesterar då och då. eller kanske bättre uttryckt,  nu och nu. Protesterna var mera våldsamma för några år sedan än vad de är nu för tiden. De pågick jämt, skulle jag kunna säga.  Numera är protesterna sällan riktigt våldsamma, och de lägger sig så snart jag ger den gamla kroppen möjlighet att vila.

Under åren så har jag testat diverse hjälpare, sjukvård med röntgenbilder, sjukgymnast, flera olika kiropraktorer... och sjukgymnast igen.

Nu är muskel och skelettåkommor synnerligt vanliga, så även i yngre åldrar. Mina mer än 20 år yngre kollegor hade varit hos en naprapat, som de talade väldigt väl om. En kvinna som har sin mottagning på så nära avstånd  som i Tranemo.

I våras, då när coronakrisen var ny och vi lärare skulle hjälpa till att dela ut lunchmaten till eleverna, så blev det en så konstig böj på ryggen, så att jag fick ordentligt ont.
Ringde då till den omtalade naprapatkvinnan. Fick en tid ganska långt fram i tiden, en tid som sedan först blev ombokad av henne och sedan av mig.

Ryggen, den har skött sig tämligen bra de senaste månaderna, men visst ville jag testa den rekommenderade behandlingen och dessutom få lite råd om hur jag själv kan ta hand om ryggen, för att den ska känna sig så välmående som möjligt.


I dag var det så dags att möta den omtalade Anna.
En trevlig kvinna i sina bästa år ( om nu åldern mellan 40 och 50 är det, men jag tycker nog så).
Vi talade en bra stund om ditt och datt och om den protesterade ryggen.
Så fick jag lägga mig på den, från tidigare behandlingar, välbekanta britsen, den med ett hål för ögon, näsa och mun.
Hon hittade direkt den ömma punkten, en stor bullig öm muskelknuta, Hon berättade om hur den kan påverka flera olika nerver och göra livet riktigt besvärligt.
Det som kiropraktorer alltid brukat kolla, det hur benens längd förhåller sig till varann, det brydde hon sig inte alls om.
I stället frågade hon om det var ok att hon satte i några nålar för att få igång system som inte verkade jobba så bra. Det fick hon. Därefter som var det knådning av muskler och tryck på olika ställen i skelettet som gällde. Inte alls som kiropraktorerna brukar göra, när de lägger upp den del som ska behandlas på klossar och sedan trycker till.
Här var det lång behandling, långa tryck på en och samma punkt och bara ett enda ( otäckt) ryck.
Jag fick också stretcha baksidan ordentligt, liggandes på rygg eller sida.
Behandlingen tog nästan en timme, och kostade lika mycket ( eller i detta fall helt ok pris) som tio minuter med kiropraktorn har kostat.



Anna pratade också om vikten av att må bra rent psykiskt. Gör man inte det så reagerar kroppen på de mest märkliga sätt, och mest där man brukar ha ont. Nu har jag inte känt mig speciellt stressad på flera år, antagligen är det därför som ryggen också har mått någorlunda.

Jag fick också med några bra stretchövningar, bl.a de här enkla från Jensens ryggskola,

Idag fick jag valuta för pengarna. Jag fick prata, jag fick ordentlig behandling på flera olika sätt och jag fick med mig enkla övningar hem.

Det kändes som om naprapatbehandling handlar om en helhetshälsa, medan kiropraktorn bara behandlar det område där man har ont.

På väg hem  kände jag mig behagligt trött. Kollade aktivitetsklockan och såg att pulsen låg 8-10 slag lägre än vad den brukar  göra då jag kör bil. Maken hade gjort lunch, och jag var vrålhungrig.
Efter maten så hade jag massor av energi, trots en viss trötthet, så det har blivit både bullbak och kakbak och växthuspyssel i eftermiddag.

Ryggen är lite öm, men den gör inte ont. Mindre ont än efter ett kiropraktorbesök. Detta trots att Annas behandling var allt annat än mild.

Inte ett enda "du får inte göra" fick jag med mig. Kändes bra!


Ja, det där med naprapat, det var en positiv upplevelse. Om dagens behandlingar påverkar ryggens protester på kortare eller längre sikt, det återstår att se. Men med lite egna ( eller Jensens då) stretchövningar, så kanske vi kan komma riktigt bra överens, jag och ryggslutet, så här på äldre dagar.



Guidning

$
0
0

Man kan göra mycket trevligt, så här i covid-tider.
Saker som är betydligt bättre, nyttigare och roligare än det man brukar göra.


Träffa vänner t.ex.
I stället för att träffas hemma hos någon, så kan man ge sig ut i den vackra naturen och dessutom  få en guidad tur i den miljö, där den ena av väninnorna växte upp. I detta fall i Brandsmo, i Tranemo kommun.


Ta med lite fika och avnjuta dem mitt i bästa naturen, vid den ständigt brusande ån.
Betydligt mera trivsamt att sitta där och fika än under parasollet på altanen här hemma, som vi först hade tänkt.


Njuta av de vackraste av blommor.


Bli bedårad av  vatten och grönska i bästa samklang
.

Se vattnet strömningar bland alla stenar som samlats på åns botten.


Höra om hur det var här vid det gamla industriområdet, då när det fanns både kvarn och sågverk här.


Fundera; Vad heter denna stora ormbunksväxt? Nä, vi visste inte, och inte vill google hjälpa mig heller.


En sådan tur att någon - kommun eller enskild - ordnat till en "vandringsrunda" i absolut närhet till  Janets barndomshem  och alla dess minnen.
En trakt som såg helt annorlunda ut för femtio år sedan, då när Janet var barn.
Då fanns här åkrar och betesmarker som idag är helt övervuxna av skog.

 
- Här badade vi aldrig, berättade Janet.  Vi hoppade inte ens på stenarna här. Vi hade så många andra stenar att hoppa på i ån, och vi hade en bra badplats en bit bort.


- Och där, där i dammen, där bodde Näcken. Det sa iallafall alltid morfar. så där vågade vi aldrig bada.


Den gamla kvarnstenen hade sin plats vid den fyrdelade tallen. En märklig plats, nästan en rituell plats.


- Det fanns många ormar här, fortsatte Janet.
Kanske för att det också alltid funnits mycket grodor.
Förresten ska ni veta, att jag är paniskt ormrädd.
Förresten, är det inte en orm därborta?
Jo, det var det. en söt liten snok. Vi andra två skulle aldrig sett den utan Janets ormvråksögon.


- Det var här din pappas släktingar bodde, berättade hon då vi passerade Brogården.
Jag lekte ofta med dina tredjedelskusiner, då jag var barn.


Flera olika slags rosor växte kring det halvt förfallna uthuset, innehållande vedbod och tvåsittsdass.


Jordkällaren var helt innesluten i grönska.


- Där är en huggorm, informerade Janet, med en smula spänning i stämman.
Inte heller den hade jag eller Ingela noterat, om inte ormvråksblicken hjälpt oss att se den.


Ja, det var en synnerligen trevlig eftermiddag, med vacker natur, mycket kultur och mängder av minnen som på olika sätt väcktes till liv hos oss alla tre.


Funderar på var jag ska träffa de gamla kollegor som jag gärna vill ha en utomhusträff med, inom den närmaste framtiden.. 
Ingen av oss är från trakten, så någon guidad tur kan det nog inte bli fråga om. Men naturen är så vacker, så att ett "medhavd fika- ställe" och en trevlig promenadrunda, det ska nog inte vara så svårt att hitta. 

Djurparken

$
0
0

Aktiviteterna avlöser varann för pensionären.
Idag var det djurparken som stod på programmet.
Med "djurparken" avses förstås den djurpark som är "vår" djurpark,  alltså den i Borås.


Det har blivit lite av tradition att åka till djurparken veckan efter midsommar.
Ja, en tradition sedan barnbarnen i Värnamo, även det på ok Borås-avstånd, kunde ha något nöje av att se på alla djuren. Innan de kom till världen, så var det ett långt uppehåll på djurparksbesöken för vår del.
Men tredje året i rad, det är väl nästan så det har blivit en tradition.

Aphuset var stängt i år, p.g.a rådande omständigheter. Det, och så att lunchmaten tallriksserverades istället för att serveras som buffe, det var väl enda skillnaden mot tidigare år. Förbokning av biljetten också, förstås. Annars var det som vanligt.

Avstånd, det har vi ju lärt oss att hålla, det är ju en vana sedan månader tillbaka.

I den stora parken hade man  kunnat ge  skolungdom kommunalt feriejobb, genom att de bara rörde sig runt iklädda gula västar, där det stod skrivet "Tänk på att hålla avstånd".




Pojkarna åt köttbullar till lunch, ja, det gjorde förresten mormor och morfar också.
-Supergott! Liksom att dricka svarta vinbärsdricka med sugrör ur glas!


De andra stora rovdjuren, de fick mala ner sitt kött med egna tänder, istället för att få det serverat i form av köttbullar.

Egentligen, tänkte jag... så är det ingen större skillnad på oss människor och på stora rovdjuren. Bara det att rovdjuren får jaga födan på egen hand- ja, om man inte lever i en djurpark då.


Denna söta nalle, den skulle jag inte vilja komma för nära - iallafall inte ute i de fria skogarna. Inbillar mig att den kan vara lika farlig för oss människor som det "blodtörstiga" lejonet är.


Det finns flera roliga lekplatser i djurparken.
Kul att se hur mycket mer en liten kille kan och vågar, om man ser från år till år.


Lillebror tog en tupplur, så han missade leklandet.
Förhoppningsvis blir det nya tillfällen nästa år. Och andra lekplatser att besöka.


Nästan så pappa också tycker att det är lite kul att sköta en "riktig" grävskopa.


Lillebror fick också testa !





Barnens zoo, det är verkligen en tummelplats för allra minsta. Och getter, de tycks vara helt otroligt snälla djur.


Glass är ju ett måste, en sådan här härlig dag.  Det blev många "glassbyten". Lillebror har "bytt till sig" mammas glass och storbror har både tagit över mormors glass och en egen "Pippi-glass."


Dinosaurier, det kan Borås djurpark också ståta med. Lite mindre skrämmande, än för ett år sedan. När man är tre och ett halvt, så kan man förstå att de faktiskt bara är på låtsas.


Den företagsamme unge mannen klättrade själv in på förarsätet och ville själv styra familjen ut på nya äventyr. Men än är han lite kort i rocken- och så har man ju inte skaffat någon övningskörningskylt ännu.

En kul dag, som så småningom blev årets varmaste dag i Borås med omnejd.

Äntligen!

$
0
0

Ja, det var inte utan det kändes att tårar ville stiga upp i ögonen, då vi äntligen gick uppför de tre halvtrapporna i den välbekanta trappuppgången.
Mer än fyra och en halv månad var det sedan vi träffade det här lilla yrvädret  och hennes familj senast.


Visst hade man hört talat om corona, covid-19, då i början av februari, men inte kunde man för sitt liv tänka sig att det skulle bli något som skulle komma att påverka vår vardag, på det sätt som det har gjort.

När vi, tillsammans med kusin Konrad från Värnamo, sa hej då den där gången, så hade vi redan ett nytt datum för besök inplanerat. Konrads mamma skulle också ansluta och jag och min äldsta dotter skulle gå till Malmöoperan och se stjärnspäckade operetten "Orfeus i Underjorden". Biljetter fanns inköpta tills i slutet av mars.

Men se, det blev inget med det..... och inga Malmöbesök på lång tid.


Som den icke insatte i epidemispridning, så tycker jag att det var fel att stänga ner hela Sverige på samma sätt,  samtidigt. Det var ju i Stockholm som smittan fanns, i någon mån i Göteborgsområdet. Malmö och Skåne har, enligt statistik, de färsta covid-fallen per 100 000 invånare i Sverige.
Här ute på landet, hos oss, så har smittan börjat spridas först nu - till stor del beroende på ansvarslösa ungdomars festande...
Så.... kanske man skulle satt in olika åtgärder i olika områden....  och så även i dessa dagar, då så mycket öppnats upp.


Även om det dröjde lång tid innan vi kunde ses igen, så blev det en superrolig och superfin återförening.
Kusinerna lekte på ett helt annat sätt än vad de gjort när de träffats tidigare. Nu var de bästa kompisar, och jag tror att det var enbart tre gånger på hela dagen, som de kivades. Mest beroende på för låg blodsockerhalt.


Det blev, som vanligt, en kort promenad till närbelägna Folkets Park och alla dess roliga lekplatser.


Varmt var det, och lite jobbigt för både stora och små. Men naturligtvis kan man köpa glass i parken, och gott om skugga finns det... jo, det är allt en toppenplats.


Den stora trädgården vid familjen bostad, den har jag alltid tyckt så mycket om.
Blommande växter, från februari till november- december. Stora ytor för lek och flera små "rum" med trädgårdsmöbler. Och så alla barn som man nästan alltid träffar på. Ofta finns det en lekkamrat  ute.
Igår var det bassängbad och vattenlek som gällde,


Det är alltid lite tråkigt att säga hej då och åka hemåt.
Igår kändes det som om det var lagom att bryta när barnen blev lite småstökiga.
Det hade varit en lång dag, och de hade varit i farten hela dagen. Och då menar jag - i farten.

Nu hoppas vi och tror, att vi snart ses igen.
Semestertider står för dörren och då har även den yngre generationen mer tid att resa till nära och kära och hälsa på.


Så  nu hoppas vi att vi kan ses i Halmstad allihop, snart, och att  även Karl-Petter kan få träffa sin kusin Ava. 

-

- Var det en kul dag i Malmö? frågade morfar, då Konrad tagit plats i barnstolen och vi körde norrut igen.
- Nä. sa Konrad med övertygelse.
- Varför det? undrade morfar.
- För att det är så tråkigt att åka hem!

Det ligger något något i det... men det är mycket tråkigare att inte ses alls.

Två minuter efter sitt uttalande sov Konrad. Det hade varit en kul, men tröttande dag.


Soundtrack

$
0
0

Det började så smått ljuda i morse, då jag läste dagens BT ( Borås Tidning). Soundtracket till mitt liv.
Varje dag från midsommar och fram till i mitten av augusti, så publicerar tidningen en krönika, som någon läsare skickat in.
Jodå, jag har skickat in ett  par gånger jag också, och till min glädje blivit utvald varje gång.
Detta år ska min krönika komma i tryck i början av augusti.
Idag var det ett bekant namn och ansikte som dök upp som krönikör. En personlig återblick vars rubrik och text satte igång  mitt eget soundtrack.

Krönikören och jag gick på högstadiet tillsammans.  På den tiden, så kunde man gör ett antal val inför sjuan. Man kunde välja särskild och allmän kurs i matte och engelska, man kunde välja ett antal inriktningar som sedan mer eller mindre ledde till vilken "linje" man valde i åk 9. Och så kunde man välja mellan slöjd och musik.
Yes, yes, yes- jag kunde välja bort den förhatliga slöjden till förmån till favoritämnet musik.
Jag skulle gissa att vi var ca 150 elever i åk 7. Sex av oss hade valt musik. Däribland denne kille.
Vilken ynnest för mig att få tillbringa en hel lektion varje vecka, med denne kille, som alla tjejer var förälskade i.
Jag förstår absolut inte varför, han var för all del ganska trevlig, med han drev rätt mycket med mig, den tjocka bondungen... och han var inte speciellt snygg. Hade ett utseende som alla andra....
Men vissa personer har väl DET.
Tror att han blev mindre glorifierad allt eftersom, under högstadietiden. Jag kommer inte ens i håg om vi gick i samma 9g, eller om han gick i den klass som var sammanslagen med 9h.

Skolvalen som fanns i grundskolans barndom,  var ju bara så bra. Det var en tid då man kunde välja inriktning efter intresse och förmåga. Visst fanns det en viss segregering- vi som gick i 9 g, vi tyckte väl att vi var lite bättre än tjejerna i 9 ht och killarna i 9 tp. Och det var vi ju, på våra teoretiskt inriktade studier - medan de var mycket bättre än vi på att jobba praktiskt.
Idag ska alla välja likartat, och det mest förödande med vår tids skola, det är allt att alla ska mätas efter samma måttstock.



Tillbaka till mitt soundtrack!
Maken tyckte att vi skulle ta en promenad runt Tranemosjön idag, och sedan åka till Limmared och äta den berömda snitseln som serveras på värdshuset där,

Lät väl som ett helt ok förslag, speciellt som det var en perfekt sommardag för promenad. 20 -22 grader och små vita ullmoln på en turkos himmel. Bästa vädret som finns, om ni frågar mej.


Parkerade på kyrkparkeringen, bästa parkeringsutsikten i hela samhället.
Parkuddens gula hus syntes på avstånd. Vi valde att gå medsols, vilket skulle betyda att soundtracket hade kommit att spelas ganska många gånger innan vi nådde den gamla festplatsen.


I Tranemo håller man på att färdigställa ett nytt kulturhus, innehållande bibliotek, scen, cafe och faktiskt en hotelldel. Många förfasar sig över färgen. Jag tycker att det blir supersnyggt.

Här ska jag börja låna böcker igen. Får nog skaffa mig ett nytt lånekort, för mitt gamla är borta - och sannolikt utgånget. Slutade låna på det gamla biblioteket då jag anmodades betala böter för att jag glömt att lämna tillbaka en kulturtidskrift. Det var någon artikel som jag skulle läsa i samband med någon kurs, för snart tjugo år sedan...
 Jag blev så förbaskad för boten, för att jag visste att det var en tidskrift som var helt otummad innan jag bläddrat i den,  och att det var en tidskrift som man "ska" ha i ett bibliotek. Inte för att den läses, utan för att det hör till. Tyckte ju att det var superlöjligt att jag skulle betala lika mycket som tidningen på den tiden kostade, för att jag glömt lämna tillbaka i tid.
Ett typiskt Anna-Lena ( fem-femma) soundtrack- att bli förargad och sedan i princip straffa sig själv, genom att bestämma... nej. jag slutar att låna på biblioteket om det ska vara på det sättet.

Tjugo år senare ska soundtracket få en ny stämning och harmoni.


Vandringen gick förbi reningsverket. Vi var där på studiebesök för ett par tre år sedan, med våra elever på mellanstadiet.
- Det är dags att se till att få till ett nytt besök detta läsår, kom jag att tänka.
Tills det tog stopp på tanken, och jag kom på att soundtracket som lärare, det är slutspelat.
I allafall i större sammanhang. Jag ska nog få köra mitt musikaliska soundtrack även nästa läsår, visstidsanställningen på 15 % är påskriven och inskickad, men någon annan påverkan kan jag inte räkna med att kunna ha.


Vandrade längs den gamla banvallen och njöt av blomsterprakten. Getväppling är inte så vanligt just i våra trakter, men här på sandjorden trivs den utmärkt.
1986, det är jag säker på att det var, så åkte mina döttrar och deras jämngamla kompisar tillsammans med oss mammor, rälsbuss från Limmared till Sjötofta, på järnvägen som gick här.
Vi klev av i Sjötofta, fikade medhavd fika utanför järnvägsmagasinet och väntade tills rälsbussen kom tillbaka från ändhållplatsen i Landeryd. Sen var det dags för hemresa, samma väg.


Hagatorpet, det är samhällets, kommunens största fritidsanläggning. Iallafall vintertid. Man gör konstsnö och man får betala en avgift för att åka i spåren. Tror att det är så, även om det finns natursnö.
När vi bodde i Tranemo, i slutet av 1970-talet, då var det snörika vintrar. Det blev många rundor i skidspåren. Gratisrundor, förstås. Det finns en ganska brant backe med en kraftig sväng längst ner. Jag kan tänka mig att jag förstörde en del fint uppkörda spår, då jag plogade mig genom den backen.

Under några år, så hade man 12-timmarsåkning i spåret. Man fick anmäla sig lagvis. Då jobbade jag i Dalstorp och ville gärna vara med då man skulle bilda ett skollag. En timme, på kvällstid fick jag köra runt på 3-kmslingan. Kan högst ha hunnit med tre varv, kanske bara två.... jag var ju ändå  gravid i åttonde månaden.


Ungefär halvvägs på den 5,5 km långa rundan så har man en utmärkt utsikt över Tranemo vackra kyrka.

Soundtracket började ljuda igen och påminde om mitt livs första julavslutning som färdig lärare.
Jag hade jobbat i den stora skolan i Tranemo under min första termin med egen klass. 23 år gammal.
Vi var många unga som jobbade på skolan på den tiden. Någon ordnade en fest, kvällen före avslutningen, en fest på hotellet som den som ville kunde anmäla sig till. Det är klart man ville. Det var både förfest, fest och efterfest och ljudspåret  berättade om en avslutning då vi unga lärare var ordentligt bakis där i kyrkan. Minnesbilden av en andedräkt som man ville skydda barnen ifrån, den är väldigt tydlig.

Några vänner har jag också tagit avsked av i den vackra kyrkan. En kollega som var årsgammal med mig, men som gick bort då hon bara var 59 år. Tänker på henne ibland och undrar varför en del får så korta liv, medan vi andra får leva vidare ett tag till.


Hängbron leder över till andra sidan sjön,


och där berättade soundtracket om när alla vi gamla kollegor från Dalstorpsskolan, hade börjat skingras för vinden, men fortfarande träffades varje sommar. Flera somrar sågs vi här vid grill och fikaplatsen längs Assman.  Två av kollegorna är borta sedan många år, och nu är vi alla pensionärer. Det är nog minst fem år sedan som alla vi som finns kvar träffades.



Tänker att jag, den yngsta av alla, ska försöka få till ett möte i höst. Men först måste de som känner att de är "riskgrupp", bli trygga i att våga mötas igen.


Som bondunge, så hör förstås kreaturens råmande och speciella lukt till mitt soundtrack. Bara det att jag har "koskräck". Inte panisk... men nära nog. Ska nog skriva om det i nästa års sommarkrönika...


Så har vår vandring tagit oss till den del av rundan där lundkovallen växer.

Eller som den också kallas "natt och dag".


Den är nära släkt till skogkovallen och ängskovallen, de arter av kovall som är vanliga i hela landet.



Och där kom "fröken"-soundtracket fram. Kan vara jobbigt för en del, att jag har ovanan att gärna vilja förklara och tillrättavisa.

Men blomnörd, det är jag. Det är något som finns i bakgrunden på hela soundtracket om mitt liv.


Snart är vi tillbaka till startpunkten, men först passerar vi Parkudden. Det är en festplats, som förr var mest berömd för de årliga "Kräftfesterna", en fest som höll på en hel helg och som bjöd på uppträdanden och dansmusik.
Några kräftor åt jag aldrig på kräftfesten. Men festade det gjorde jag tillsammans med C-E och hans kompisar under några år, då vi bodde i Tranemo. Även då, innan husbygge och barn, så var det fråga om både förfest, fest och efterfest. Festen var den minst roliga. Förfesten oftast den roligaste.

Ljudspåret spelade också ett kort spår från ungdomen, då när jag var arton, då jag var nitton och vi tjejer från Rångedala åkte till Tranemo med omnejd för att åka på dans. Då var det inget festade, inte för någon av oss. Jag körde min gamla Folkvagn 1600. Mina något år yngre kompisar, de hade inte heller vana av att det behövde drickas alkohol för att man skulle ha roligt. Någon liten ljuv förälskelse, som varade ett tag... det hördes också där från parkudden, in the soundtrack of my life.


En halvmil med bil, så var vi vid värdshuset i Limmared. Beställde en medium snitsel. Insåg att det räcker med en small nästa gång. Mätt blev man iallafall.

Och lite starstruck också. Snitsel passar tydligen en f.d. partiledare och blivande Italienambassadör. Jan Björklund och hans båda söner placerade sig med social distansering från vårt bord.  Tog inte upp kamera, för det kunde jag inte med. Och faktum är, även om man nått framgång inom ett visst område och blivit ett känt ansikte, så har han sannolikt sitt alldeles egna soundtrack, som genljuder så man upplever speciella platser, hör speciella ljud eller känner speciella dofter.

Vad vill du berätta om ditt eget soundtrack?




Vandring

$
0
0

Området kring Isaberg, Hestra, det måste vara ett av Sydsveriges största aktivitetsområden. Kanske det allra största och med det bästa utbudet av aktiviteter.
Dessutom måste det vara en av landets vackraste rastplatser, där vi parkerade bilen för att ge oss ut på vandring.
Tyvärr är det svårt att göra vackerheten rättvisa denna smått regniga dag, men att det finns en rastplats med fyra timmars fri parkering och i direkt anslutning till badplats och uthyrning av ekor och kanoter, det är inte så vanligt.



För egen del så har jag aldrig badat just på denna badplats, min favoritbadplats ligger ca 5 km norrut, i den nordligaste av de fem sjöarna som bildats i Nissans genomflöde, Norra Gussjön.
Däremot har jag varit med dotter och svärson på en färd i eka, kors och tvärs över denna sjön. Algutstorpasjön,  för några år sedan.


Idag vandring som gällde.
Det finns ett antal vandringsleder av olika längd och av olika svårighetsgrad, som utgår från rastplatsen eller från Isabergs stugby, på andra sidan väg 26. Nej då, man behöver aldrig passera över vägen- man går under den!



Vi valde Ettö-golfbaneleden. 6 km, lätt till medelsvår terräng, 60 höjdmeters skillnad och med förmodad låg puls. Jodå, det går att få mycket information om varje led, via hemsidan.
Sen stämde inte 6 km enligt aktivitetsklockan. Ytterligare en km får man allt lägga till då själva leden krumbuktar sig ganska så mycket på sina ställen.


Vandringen skulle gå genom varierad terräng, och det stämde verkligen.
Under två tredjedelar av sträckan så höll vi oss nära Nissan, en fördel för den som är lite nördig vad det gäller olika slags vattenspeglar.


Naturreservatet Ettö bjuder på hagnatur.
Här finns det  klockgentiana på slutet av sommaren. Får återkomma om några veckor och genomsöka just detta område efter den ovanliga växten, som jag till min lycka fått se i vilt tillstånd under vandringar i Alperna. Häftigt att den också finns på drygt en mils avstånd!


Efter hagmarken så  går leden tillbaka till vattnet.
Vilt och vackert var det här i utkanten av naturreservatet.


Blev till att gå över en hängbro idag igen.
Området kring Isaberg har inte bara ett antal vandringsleder. det är också ett eldorado för mountainbikecyklister. Dels finns det riktigt utmanande cykelstigar uppför och nerför själva berget, men också lite mer barnvänliga sträckor längs Nissan. 
Det var en hel del MTB-folk i rörelse. Under en del av vandringsleden så delar vandrare och MTB-folk på stigarna. I de flesta fall går vandringsleden åt ett håll och cykelleden i motsatt riktning. Smart tänkt, då slipper man bli överraskad av bakifrån kommande cyklister.


Stilla flyter Nissan, men bara några hundra meter norrut,


så är det ordentlig fart på vattnet.
Naturligtvis har här funnits ett antal olika industrier förr i tiden. Den vackra muren är rester av ett järnbruk.


Ett riktigt vattenfall, om än också utbyggt med lite extra fart, gör att man har kunnat ta tillvara vattenkraften.  Mäktigt och kraftfullt!


Efter att ha tagit körvägen tillbaka till rätt sida Nissan, så kommer man till Isabergs  golfbana, En jätteanläggning, med många år på nacken. Belägen vid sjö nummer två norrifrån sett, Hammarsjön.

Tyvärr, så har det aldrig blivit att jag/vi prövat på golfspelandet.
Det är ju också ett sätt att röra sig ute i naturen, så egentligen borde jag ju kunna tycka om det. Antar att jag har för dålig bollkänsla, för att det skulle passa mig.
Det ser trevligt ut iallafall.


Vi Hammarsjöns strand växte de här, inte något alla ovanliga, växterna. Mjölkörten. Men jag tyckte att den hade en ovanlig färg, så djup cerisefärgad brukar inte mjölkört vara.
Kanske är det något speciellt med jordmånen.


Molnen hade skingrats en smula under vandringen, så mycket att blå himmel gjorde vattenspegeln mycket mera färgglad än tidigare.


 Nej, över riksväg 26 ska vi inte gå. Leden viker till vänster och går utmed golfbanan en bra bit innan den övergår i en gammal delvis asfalterad cykelväg. De två sista kilometerna var snabbt avklarade, inte en enda rot eller sten att akta sig för- inte heller speciellt natursköna platser att stanna till vid.

Hade det blivit som man tänkt att det skulle bli, innan covid ställde sig i vägen för allt som var planerat, så skulle vi just idag ha kommit hem från en vandringsresa i Cornwall. Och sannolikt dessutom haft en vandringsresa till Portugal bokad i september.

Nu hoppas jag verkligen att ovan nämnda resor blir av, och det innan man blir för gammal och skraltig för att kunna vandra.

Men det går absolut bra att vandra härhemma också. Det finns mängder av leder att gå på och runt dem finns det så mycket otroligt vacker natur. Och där kan det vara en poäng i att vara 85 % pensionär i höst - man kan vandra ända tills snön kommer..... och skulle den komma, så finns det lättåkta skidspår, lagom för gamlingar, att tillgå.

Isaberg ja, sydsveriges mesta aktivitetsomåde - måste ju informera om att där finns camping, stugby, restaurang, hinderbana, rodelbana, mountainbikebanor, höghöjdbana, en stor fin lekplats, möjlighet till kanotturer och roddturer, badplats, tiotalet olika nedfarter i slalombackarna - och så ett antla fina vandringsleder. 


Drömmar

$
0
0

Drömmar, det har vi väl alla. Nu och då. Kanske mest i ungdomen.
Men nog har jag min dröm kvar, den att bo i en röd liten stuga vid en sjö.
Är också medveten om att det är en ganska omöjlig dröm, speciellt som man inte är ung längre.
Obekvämt skulle det också vara att bo utanför de vägar som andra sköter om åt en. Kallt och besvärligt på vintern.
Men ändå, när jag ser röda stugor vid sjöar, så finns drömmen där.


Det finns de som har drömmar som de ser till att låta gå i uppfyllelse.
Oftast genom ett mödosamt arbete.
Vi besökte en sådan plats idag, i samband med den dagliga promenaden.
Tog bilen en och en halv mil, parkerade sedan vid stället som jag snart ska återkomma till och tog den alldeles lagom långa promenaden på 5 km och dryga timmen.


En sträcka av promenaden - eller är det vandring? - gick utmed den alltid lika vackra Lagmanshagasjön. ( Funderar på vad som är skillnaden på promenad och vandring - är det vandring när man går utmed vandringsleder och promenad då man håller sig till vägar av olika standard? Eller är det längden på sträckan man går som avgör om det är vandring eller promenad? Någon som kan ge mig ett klargörande?))

Längs sjön, en bit bort från dagens runda,  ligger för övrigt mitt absoluta drömställe, det som jag skrivit om flera gånger tidigare, och som jag skulle erbjuda tio miljoner för, om jag haft gott om pengar.  Men... skulle jag vara ägare till det stället, så skulle jag ju inte sälja det för tio miljoner....



Det sägs att sjöarna ska vara ordentligt uppvärmda, upp till 20 grader, efter förra veckans värmebölja.  Det var inget drömväder för bad idag, även om bryggan ser något inbjudande ut.


Är vi i Bohuslän? Nej, vi är en bit in på sydsvenska höglandet. Lite kustkänsla ger det karga stenlandskapet här i Lindås, Ljungsarp.


Det var Lindås som var start och mål för dagens promenad.
Eriksons Cottage, det är en dröm som har blivit sann.
Elizabeth hade tidigare en chefspost på det stora företaget i Grimsås.
Att vara chef i ett multinationellt företag kan låta som en drömtillvaro, men det var nog inte det.
Hennes dröm var att visa den vackra plats där hon och hennes förfäder bott sedan länge. Hon ville öppna en plats dit människor kunde komma och äta gott, övernatta om man så ville,  delta i någon slags event om man ville det. Hon ville baka och laga god mat.
Så hon lämnade sitt välavlönade jobb och genomförde sin dröm. Hur det blev det kan du läsa om här.


Under sommaren är restaurangen/cafeet öppet varje fredag - söndag.
Det passade väldigt bra att dricka förmiddagskaffet där, efter promenaden.
Kardemummabullen , övertäckt med mängder av god vaniljkräm och alldeles nybakad, var suveränt god. Den sega kolakakan varade länge.
Vi köpte med oss smörrebröd hem, som vi tänkte avnjuta i kväll. Och så en surdegslimpa, även den bakad i morse.
Elizabeth berättade att drömmar är inte helt bekväma att förverkliga. Att driva ett bageri och cafe. det betyder att hon måste börja sitt arbete kl 3 på natten, de dagar som cafe-verksamheten är igång.

Jag beundrar denna kvinna, och hennes familj som står bakom hennes uppfyllda dröm. '
Och har ni vägarna förbi närheten av Lindås under någon av helgerna i sommar, så passa på att ta en fika där. Det är en exotisk upplevelse, nybakat bröd av bästa sort, i finaste miljön, långt ifrån all trängsel och alla coronarelaterade tankar. Fast avstånd, det är klart att man håller här också .

Vädret

$
0
0

Det tycks som vädret spelar lite mindre roll, nu när man är pensionär till 85%.
Förr kunde ett sådant här ihärdigt regnande som vi upplever just nu,  göra mig riktigt deppig.
Detta trots att den största delen av mitt lärarliv, har bestått av närmare tio veckors sommarledighet.  Det är väl bara under de sista tio åren som ledigheten blivit inskränkt till bara några dagar utöver de ordinarie 32 semesterdagarna.
Men visst hade sommartiden ett slut, där i mitten av augusti. Trots att det fortfarande kunde vara varmt och soligt, om än med lite mörkare kvällar.
I år så vet jag att jag kan njuta av en eventuell augusti och septembersommar på ett helt annat sätt än tidigare. Regnet därute, det  gör i och för sig att jag delvis klättrar på väggarna, men jag känner mig inte deppig, för jag vet att det kommer fler bad och soldagar, än de jag fått uppleva i fina juni.
Och dessutom kommer det att komma ett antal av de allra bästa av sommardagar, då när det är omkring 20 grader varmt och blandat med sol och vita moln.
Då känns det som världen ligger öppen för en, att man kan göra vad som helst - jobba i trädgården, gå på långpromenad,  åka ut på geocaching, åka till Halmstad, ja, göra vad som helst vad det gäller utomhusaktiviteter. Än har vi sommar kvar, i minst två månader.
MEN jag förstår om inte humöret är på topp för dem som har fyra-fem veckors ledighet. Man planerar ju ofta så mycket för dessa få veckor, och mycket av den planeringen handlar om att kan vara utomhus och njuta av utomhusvädret.


Som sagt, trots all ledighet som jag kommer att ha framöver, så klättrar jag lite på väggarna, när jag inte kan vara ute så mycket som jag vill.
Igår blev det bakdag och sedan två pass med Sofias sommargympa. Samt en kortare promenad i regnet.
Idag tog jag den mera normala halvmilspromenaden, med ett sommarprogram i hörlurarna. Björn Lindeblad heter sommarprataren  som fått så mycket  positiv feedback. Han har varit med om mycket i sitt liv, bl.a. varit buddistmunk i sjutton år och har nu fått den förgörande sjukdomen ALS. Det handlade mycket om döden,  men det handlade också mycket om relationer och värderingar. "Var den du är, försök att med dina egna ögon se din verklighet. Du måste inte vara alla till lags, ta till vara den tid du har och njut av den, även om det finns saker som inte alls blir som du tänkt dej"  En liten kort sammanfattning utifrån min tolkning av programmet. Ett absolut lyssningsvärt program, och med varierande och bra musik.


Ja, jag njöt av promenaden, trots att det regnade mest hela tiden. Regnjacka på, goretex-skor på fötterna- nej, man håller sig förstås ändå inte torr. Men det är ganska skönt att promenera på skogsvägar i regn, det enda abert är att glasögonen blir fulla av regndroppar.
Tog av mig glasögonen ett tag och det funkar ju det också, även om världen blir lite mera suddig.
Torra kläder har jag  därhemma och håret torkar  också så småningom.

Visst hoppas jag på lite bättre väder framöver. Och framförallt önskar jag alla semesterfirare lite sol och värme. Men tills dess, så får man tänka att att regn är betydligt mer livgivande för naturen än vad långvarig torka är. Även om det är kombinationen av de båda som är det bästa. Och efter regn så kommer sol, det är jag helt övertygad om.

Viewing all 1477 articles
Browse latest View live