Quantcast
Channel: Femfemman
Viewing all 1477 articles
Browse latest View live

Utflykt

$
0
0

Idag åker vi på utflykt.


Började den lediga fredagen med en tur till Hestra, grannsamhället.
Där finns den mindre butiken,  den som jag väljer att handla i just nu.
Där finns paketutlämning, näthandel passar också utmärkt i dessa tider.
Och där finns bästa lilla välsorterade blomsteraffären. Handlade tio nejlikor samt lite grönt till dem, tio penséer och tre minipåskliljor för 270 kr. Slå det priset den som kan!


Åkte hem, fikade och fixade sås till den pastasallad som C-E rört ihop, under det att jag var i Hestra.
Dags för bilutflykt, med  några promenader och geocacher inplanerade.
Första promenaden gick från slutet av en skogsväg, ca 500 meter genom skog och ordentliga backar upp på en granplantering. Har fanns en geocache att leta upp. Den publicerades 2010. För tio år sedan fanns det en vidunderlig utsikt över Tolken, från denna Åhs. Iallafall enligt cachebeskrivningen. Idag kunde man med nöd och näppe skönja Äspered  mellan granplantor och björksly.


Utsikten över sjön, den fick vi ta på nära håll, då vi passerade på väg till nästa resmål.
Vid sen förmiddagstid, fanns det fortfarande is på sjön, där solen inte kommit åt. Ingen is som tålde att pimpla ifrån dock, det var ett antal år sedan som vi hade sådana isar.


Utflyktens huvudmål, det var Raska-Minas stuga. Fick ett tips genom en bloggbekants virtuella besök där. Parkerade bilen vid avtagsvägen, dryga en och en halv kilometer från stugan.  Promenad ingick ju i planen för dagen.

Har varit i denna stuga en gång tidigare, för många herrans år sedan. Det var när jag gick på högstadiet och var med i SMU-juniorerna hemma i Rångedala. Kommer ihåg att vi promenerade en bra bit även då, tror att det mest var på stigar. Hittade tyvärr inte stig-vägen denna gång, mobilen ville inte visa var stigarna lämnade landsvägen. Nåja, vi fick en fin promenad ändå, denna  gång på grusväg.


Det känns så positivt att Tvärreds hembygdsförening, som äger stugan, låter den vara öppen dygnet om, året runt. Bara att stiga in i den lilla stugan, och försöka förnimma historiens vingslag.

Raska -Mina ( Vilhelmina) bodde i stugan från 1861 - 1943. Det var hennes pappa som uppförde det lilla torpet. Mina bodde ensam under många år. Hon tog hand om de tamdjur som betade i området under sommaren. Vintertid så lämnade hon ofta sin stuga, gick runt på gårdarna i trakten och förväntade sig nattlogi - och mat förstås. Ingen vågade köra iväg henne, för var det någon som vägrade ta emot henne, så basunerade hon ut hur hon behandlats, över hela socknen. Epitetet snål och ogästvänlig, det ville förstås ingen ha.
Sina sista fyra år fick Mina bo på ett ålderdomshem. Hon avled 1947.


Stugan lär ha varit i uselt skick, när Tvärreds hembygdsförening fick ta hand om den.
Upprustningen har de gjort superbra. Ett riktigt bra utflyktsmål - och bil kan man köra ända fram om man så vill.


I stenmursgrunden, under fönstret- där fanns en geocache - en ganska stor låda gömd bakom en sten.


Ett vingslag som  kommer ända från bronsålder, finns ca 150 meter från Raska-minas stuga. De här små skålgroparna är gjorda för att älvorna skulle kunna mala sin säd där. Troligen användes de som offerskålar till gudarna, kanske fylldes de med blod, kanske med säd. Ingen vet... men älvkvarnstenar, skålgropar, förekommer på många platser i södra delen av Sverige.
Häftigt är det, tycker jag, att någon överhuvudtaget upptäcker dem och gör dem synliga för gemene man.


Nerför backarna bar det , in i bilen och vägen tillbaka mot Dannike.
Vi stannade till och letade upp en geocache i anslutning till ett naturreservat. Dit får vi åka tillbaka i försommartider, för då lär det vara massor av ovanliga - och vanliga - blommor här.


Den sista längre lite längre promenaden, den gick verkligen på platt mark. Genom mager skogsmark, där vissnade ljungtuvor och lingonris växte utmed den smala stigen, och ut i det blöta, alldeles nära en mosse.
1942 bröt man torv här på mossen. I samband med torvbrytningen, fann man en öppen kista med ett kvinnoskelett i. Ett skelett utan huvud, men med håret kvar. Kvarlevorna daterades till 1600-talet.  I kistan en pung med tobak, pipa och några andra förnödenheter. Kvinnan var bakbunden.
Man tror att det var en kvinna i 25 årsåldern , och av högre stånd, som blivit begravd vid mosskanten.  Varför, det vet man förstås inte.

Cachen var från 2007. En gammal cache. Själv började jag med geocaching 2009. Och hela företeelsen, den började år 2000, då USA öppnade upp för användning av deras spionsatelliter.


Ett stopp, en cache och ett foto blev det vid välbekanta Torpa stenhus. Hit återkommer jag/vi minst en gång per år, för det mesta betydligt oftare. Men utomhusteatern, Torpaspelen- det är ett "måste" för mig. Så har det varit i stort sett varje sommar sedan nittiotalet. Hoppas verkligen att det blir en föreställning, även detta år.



Visst är det vackert här, där Åsunden möter Torpasjön.  Om några veckor kommer det att lysa vitt av sippor i hagarna runt omkring.


Hofsnäs herrgård, en av gårdarna runt sjön, öppnar sin helgservering i morgon. Synd att det inte var öppet redan idag, för då hade vi gått in och beställt en kopp kaffe att avnjuta på den stora terrassen.


Nu blev det en kort promenad ner till sjön i stället. Skit också att vi inte hade kaffe mer - det hade ju passat så bra här i solskenet.



Sista stoppet gjordes i blåsippshagarna i Månstad.
Här finns det hagar som nästan lika  blåsippsrika, som min barndoms hagar i Finnekumla, Rångedala.
Absolut favoritblomma, det är blåsippan.


En härlig utflyktsdag i strålande solsken och tio plusgrader,  blev det. Vårsömnig och lite trött i benen, det känner jag mig efter 14000 steg och 10 km av kortare eller längre promenadsträckor.

Almanackan

$
0
0

Bytte almanacksblad i morse. Noterade att det fanns mycket inbokat i mars. Konserter, musikal, operabesök och quiz. Det fanns mycket att se fram emot. Nästan så att det kändes för bra. Inte en "ledig" helg.
Nu blev det inte alls som det var tänkt.  Men livet har rullat på rätt bra ändå. Visst är det kul med olika evenemang,  olika slags underhållning, men man klarar sig bra utan det. Det enda viktiga är ju egentligen att man själv och ens närmaste mår bra.

April har bara två noteringar på almanacksbladet.  Pizzabakning med byfolket och frissabesök. Det förstnämnda är redan inställt, flyttat till i september. Frissabesöket, efter påsk, det hoppas jag kan bli av. Om inte, så får jag väl själv sätta saxen i håret- och det blir nog inte så bra.


Missade dagens speciella datum, TROTS att jag vände upp rätt månad, innan jag gick till skolan.
Blev varse att det var lurardagen, då 1-2ans elever kom ut på tiorasten, med skoskydd på huvudet.
- Men tanke på att man börjat förbereda skolombyggnaden, och det är en massa maskiner på skolgården som rör upp en massa damm, så behöver ni ha skoskydd på huvudet, annars kan ert hår bli förstört, informerade lärarna.
- Har de andra klasserna det också, undrade någon elev.
. Ja visst, självklart, sa läraren. Gå ut, så får ni se!

APRIL, APRIL!

Jag tyckte att det var en riktigt kul aprilskämt! Tror att barnen tyckte det också.


En av de få genomförda almanacksnoteringarna i mars månad, det var mammografi  den 30 mars.

För oss "glesbygdsbor"  så är servicen från Unilabs synnerligen god.

I centralorten, med som mest 20-25 minuters restid från alla kommunens orter och byar, står den rosa röntgenbussen uppställd under en längre period.

Besöket är ju snabbt avklarat, och med åldern så har jag - från ångesten på röntgensvaret under de första mammografitillfällen - blivit mer avslappnad. 

"98 % av alla med bröstcancer som upptäcks i samband med mammografi, blir friska!" stod det skrivet med stora bokstäver, på den rosa bussen.

Känns ju ganska tryggt ändå.

Sen är det väl så, att minst 98 % av alla som drabbas av coronaviruset också blir friska. Betydligt snabbare än den som behandlas för bröstcancer.

Visst är det det konstigt att den den siffran inte känns det minsta trygg?



Påsklov

$
0
0

Så var det plötsligt påsklov.
Förra året tänkte jag... det måste bli konstigt nästa år.... då jag ska ha alla lov för sista gången.  Undrar hur det känns?
I år tänker jag inte alls, och känner absolut inget annorlunda.
Är det påsklov, så är det. Det gäller att njuta av den tid som är.


Vi har fått en kommunal påskpresent, detta år.
Rekvisitionsblanketter till ett värde av 450 kr. Som jag förstått det, så skulle det vara ett sätt att gynna handeln i vår lilla kommun. Bra tänkt!
Bara det att det blev så konstigt, då vi fick information om hur och var vi kunde använda rekvisitionerna.
"De gäller i det flesta affärer, men fråga först, så att de säkert gäller  i just den affär du tänkt handla i. Rekvisitionen gäller också på Systembolaget"

Kändes nästan som om man uppmuntrade oss att gå till systemet och köpa något, för att dränka våra sorger för en stund.  Jag tycker att det blev en helknäpp info. Dessutom är det de små butikerna som man borde gynna. ICA och Systemet lär inte bli utan kunder...

För egen del, så tänkte jag gynna centralortens Team Sportia -  butik. Behöver ett par nya walkingskor av något bra märke. Med 450 kr, så får jag väl iallafall en sko. Den andra får jag betala själv....


Funderar på hur det förhåller sig med den kommunala kassakistan.
Stora besparingar inom skola, vård och omsorg var på gång - och nu finns det 1100 X 450 kr att lyfta,  nästan en halv miljon, bara så där. Pengar som dessutom riskerar att hamna helt tokigt, om man ser till vad de var tänkta att gynna...

Jaja, tanken var god. Jag för min del går till systemet och köper mitt vin för "egna" pengar.....


Vi brukar inte göra några större utsvävningar vid påsk. Det är resan till Malmö, som vi får vänta med.
Den gamla stugan i Halmstad, den brukar vi ofta öppna på påsklovet. och så får det bli även detta år.
Även om man bor staketlångt/staketnära ifrån grannarna där, så är det inte svårt att hålla "säkerhetsavstånd".
Ska bli härligt med strandpromenad till skillnad mot alla promenader i skogen!



Dagens promenad gick till stor del i egna skogen, för att kolla om gårdagens starka vindbyar hade orsakat några nedblåsta träd.
Vi såg inte en enda vindfälla, vilket är ovanligt, med tanke på att det blåste riktigt ordentligt i går kväll. 

Men kameran i fickan, som brukligt är, så kunde jag ta en kamerabild på dagens halvmilslånga runda.  Lite häftigt, tyckte jag!
Ha det så gott i aprilhelgen!



Störningar

$
0
0

Igår var det störningar på Telias nät. Det var stört omöjligt att via wifi komma ut på internet. Och jag som tänkte lägga ut lite bilder och tankar från dagens ( läs gårdagens ) promenader. 
Men nu var det störningar och då blev min plan också störd.
Så kan det vara.




Däremot kunde jag använda 4G nätet via mobilen, så jag kunde kolla vad som hände i världen och dessutom logga dagens skörd av geocacher.

Störningar har vi ju definitivt i samhället just nu. Även om man är mer eller mindre drabbad, beroende på var man bor och framförallt vad man jobbar med.

Är så imponerad över all sjukvårdspersonal, som står mitt i stormen och gör sitt yttersta, trots att de själva riskerar att bli sjuka. För egen del så skulle jag vara livrädd, men man tänker antagligen inte så när man är mitt inne i det.

Man ska väl inte ignorera de som drabbas ekonomiskt av ett tämligen nedstängd samhälle. Vem vill bo på hotell när man ändå inte kan "turista" utan störningar.?Vem vill köpa vårkläder, när man ändå mest ska vara hemma? Samtidigt tycker jag att just den delen är lite sund, hjulen som ska rulla, de kan absolut behöva saktas in.  Konsumtionssamhället behöver lugna ner sig!

Insåg, då jag öppnade garderoben.... jag har kläder för många år framåt.... ändå köper jag nya. Har även gjort så i år.... KNÄPPT!


Skulle ju visa lite bilder från  gårdagens två ganska så långa promenader.
Förmiddagspromenaden gick hemmavid. Två kända hästtjejer mötte vi på vägen. Det gäller att ta det lite lugnt, även då man är skogsvandrare, så att inte de lite oroliga hästarna utsätts för sinnesstörningar.


Efter lunch tog vi bilen ca tre mil, för att gå en geocachingrunda i Svenljunga.
Ja, runda och runda... vi gjorde så att vi gick fram och tillbaka i skogen, för att slippa den lite kalla vinden längs den öppet belägna landsvägen.
Där fanns det ändå inga cacher.

I denna stugan lär tolv personer ha samsats, enligt info-skylten. Soldater fick många barn.
Snacka om störningsmoment med så mycket folk i olika åldrar, samsandes på en så liten yta.
Inte konstigt att folk blev sjuka och dog i olika smittsamma sjukdomar. Här fanns minsann inga möjligheter till säkerhetsavstånd.



Nej, det är inte Ale stenar, inte ens en skeppssättning!
Många häftiga platser får man se då man letar geocacher.

Gårdagens enda störning, vad det gäller geocachandet, det var att en burk gömde sig för oss. Hur vi än kollade så kunde vi inte hitta. När vi kollade i loggboken på nätet, så var vi inte ensamma om att inte hitta... men det är ändå lite störande.


Då vi vandrat geocachingleden fram och tillbaka så letade vi upp några gömmor billedes.

Vi var framme vid naturbruksgymnasiet. Dit  är det många av mina elever som redan på mellanstadiet vet att de vill söka sig, då det är dags för gymnasiet.
Naturbruksgymnasier är superbra för dem som inte är så förtjusta i skolan , eller har det så lätt i skolan. Praktiska sysselsättningar passar dem mycket bättre.

Skogskyrkogården var den sista platsen som vi besökte.

Fann en väldigt vacker minneslund precis utmed Ätran.


Gick runt bland gravstenarna på kyrkogården för att leta efter makens mosters grav.
Till min förvåning, så fann vi även min konfirmationspräst grav där.
En god vän till familjen blev också den gode Gunnar och hans fru, och under några år umgicks jag mycket med hans dotter.

Visst ja... så var det... de flyttade till Svenljunga då Gunnar blev pensionär...


Mosterns grav fann vi också.

Kyrkogårdar är verkligen rofyllda platser. Helt utan störningar. Sådana platser som behövs i den tid som är.

Påsklov

$
0
0

Vad gör en gammal lärarinna på påsklovet? Tid att blogg tycks hon iaf inte ha....


Jo... hon sommaröppnar den gamla stugan på Östra stranden i Halmstad.


Vår stuga är av den gamla sorten, en sådan som man måste stänga av vattnet på under vintertid.
Visst skulle de vara roligt att göra som så många andra på vårt område, riva och bygga nytt.
Har pratat om det, men med tanke på att det oftast blir mer prat än verkstad, så har inget hänt.
Samtidigt, så är vi ganska nöjda med vår gamla stuga - den finns där om  man vill åka till havet över dagen, den finns där för övernattning. Och den ligger bra till för att vi ska träffa vår döttrar och deras familjer - alla har ungefär lika långt att åka till den. Ungefär en och en halv timmes körtid med bil....

Känns lite gott att inte ha en "dyr" stuga som man känner att man måste använda mycket....


Tog en promenad utmed stranden i det helt underbara vädret och konstaterade att stranden blir större och större för varje år som går. På sjuttiotalet, då var det stora dyner mellan stranden och de mest strandnära stugorna.  Numera ligger de mest utsatta stugorna nästan på stranden.  Känns som att när stranderosionen väl satte igång för så där tio år sedan i och med några ordentliga vinterstormar med öppet hav, så behöver det inte längre blåsa så mycket, för att vind och vågor ska ta med ännu mer sand ut i havet.

Härligt med all slags vatten, ser fram emot de första baden, både i hav och i insjö!

En geocachingrunda hann vi också med under dagen i Halland...


En halvmil på skogsvägar, där solen värmde så man kunde gå i kortärmat.

Inte mycket till vårblommor längs vägen - så jag kände mig riktigt lycklig när vi i slutet av rundan kom fram till en vitsippsbacke. En backe, där det doftade vår och vitsippor.
Tio burkar hittade vi på rundan. Och dagens motion fick vi.

Mormorstisdag



Tisdagar är alltid mormors/morfarstisdagar, då är jag ju alltid ledig.
Så där är ingen skillnad på om det är påsklov eller ej. Blir f.ö. en mormortisdag till innan skolan sätter igång igen nästa vecka.
Samt påskbesök av de här två.
Synd bara att inte lilla familjen från Malmö kan vara med denna påsk, men så är det ju för många. Tur att WhatsApp finns!


Mycket utetid blev det, och massor av vårblommor att njuta av.
Vårlökstuvor i trädgården, den är inte så vanligt, men jättefint.


Mamman hade tagit semester dagen till ära. Jättekul att få träffa henne lite längre tid, än under de "vanliga" tisdagarna, då hon kommer hem från jobbet vid halv tre och sedan ska ut med hästarna. Nu hade hon hela eftermiddagen ledig, då hästarna fått sin träning under förmiddagen.



Gick till grannens hus, Konrad var den som var kameraman och fotograf. Det är han som tagit bilden i trädgården med en blå matta av scilla.

Promenader 


Om det inte blir tillfälle till promenader någon annanstans, så får det bli en ordentlig promenad här hemmavid dagligdags. Är lite fånig med de där 10 000 stegen....

Läste i går att det inte var så viktigt med minst 10 000 steg. Bättre är tre tiominuterspromenader i rask takt.
Man ska gå i takt till "Dancing Queen"  kunde man läsa. Jag har spelat upp låten inne huvudet under delar av promenaderna, och då tänker jag att det blir nog extra bra... både "Dancing Queen" och 10000 steg...
'

Tussilagon blommar som aldrig förr, har absolut aldrig sett något liknande. Visst är det fint med både tussilagosolar och vårstjärnor.

Läsa bok


Hittade den här boken på drygt 800 sidor. Den har legat i högen för olästa pockets, sedan i somras. Nu kändes den synnerligen aktuell. Vilket den verkligen är. Författaren är läkare, det förstår man, så insatt som hon är i hur en pandemi uppstår. Huvudpersonerna jobbar på WHO, och troligen är det en trovärdig skildring, även av deras arbete ... samt av den profitjagande läkemedelsindustrin.
Har kommit en tredjedel in i boken, och konstaterar att det är en bok med tempo, spänning... men kanske med lite onödigt många ord. Det händer att jag skumläser en del. Men innehållet är superintressant!


Trädgårdsarbete, Matlagning, Bakning, Stickning...


ja, det är väl sån´t som de flesta håller på med av och till ... och som det blir lite mer av, när man är ledig.

Blogg fick jag till idag , fick ta mig lite i kragen.....


Önskar alla en GLAD PÅSK!

Uteliv

$
0
0

Utomhus är bra. Utomhus kan man vara, också i dessa tider.
Så schysst att vädret har velat oss väl, så här långt.
Sol kan man inte begära dagligdags, även om den slösade med sina strålar under långfredagen.
Helt OK med tio grader varmt och moln också.... allt väder som främjar uteliv är toppen.


Igår blev det så mycket utomhusliv, att jag somnade som en stock före klockan tio. Av ren sömnighet. Härlig känsla.

 På förmiddagen var det långpromenad med byns älglag. En tradition som de har på långfredagen.
Det var många år sedan som vi hängde på. Detta år passade det oss utmärkt.
Nio kilometer på bekanta skogsvägar och stigar blev det. I trevligt sällskap med trettiotalet personer i olika åldrar.
Lite information om olika torpställen, det fick vi också.



Ville så gärna åka till barndomens blåsippshagar denna fina dag. Femtio minuter i bil,  och så var vi framme i barndomshemmet, som numera ägs av bror och svägerska.
Hela deras familj var på besök, så det blev en trevlig promenad, ner för backarna från Backgården och ner till blåsippshagarna.


Blått på marken längs de ca 500 meter, där de berömda blåsippshagarna breder ut sig på båda sidor grusvägen.


Finns det någon vackrare  blomma?


Det finns massor av vackra blommor, och jag gillar verkligen den  vackerhet som naturen pryder sig med, från mars till oktober.



Men det är något visst med de första blå sipporna. Har säkert med barndomens att göra. Då gick jag många gånger, från det att snön försvann och kollade efter blåsippor på mitt eget blåsippsställe, där vid det "bottenlösa" kärret. Tittade till den platsen i går också, och visst fanns det sippor, men inte alls så tätt som i hagarna.  Förstår inte hur min mamma lät sin tös bege sig till det farliga stället på egen hand, f.ö. Men jag var nog i skolåldern innan jag  fick gå dit ensam. Och då var jag medveten om att jag fick vara väldigt försiktig var jag satte fötterna.



Helblått... underbart! Fast här behövs lite röjning!

En härlig utedag blev det, som sagt.

Nu väntar jag/vi på att två små påskgubbar och deras föräldrar ska dyka upp.

Känner mig privilegierad som bor på landet, och som i stort sett kan leva som vanligt, i denna ovanliga tid.



Påskbesök

$
0
0

Lagom till påskaftonens lunch, kom två små påskgubbar på besök. Tillsammans med sina föräldrar.


Påsklunchen smakade bra för alla. Mest tilltalande var allt chokladpannacottan, som serverades som dessert. Iallafall för yngste herrn! Här kan man prata om att äta med hela ansiktet!


Storebror letade med stor entusiasm efter äggen som påskharen hade gömt.

Vi konstaterade att ingen av föräldrarna hade haft denna tradition som barn.  Undrar när den kom och varifrån den kom?  Har ju hört om påskharens förehavanden under de senare åren. På åttio och nittiotalen var han inte vanlig i våra trakter.


Lite promenadbesök hos mammans faster hann vi med. Mammans kusin och hennes pojkvän var också på besök. Och så fanns de glad jakthundarna där. Alltid lika kul att ses.

Konstaterar återigen hur enkelt det är för oss på landet att umgås. För det första så umgås vi normalt mycket utomhus, och  de allra närmaste de träffar vi så ofta ändå, och då fortsätter vi att göra det.

Vi saknade förstås pojkarnas kusin, men via WhatsApp och Instagram såg vi att hon och hennes föräldrar hade det bra och träffade sina nära kompisar utomhus hemma i Malmö.




Två killar stannade kvar över natt hos mormor och morfar.
Det är så roligt att ha dem på besök. Samtidigt får man känna att man lever, det är full fart hela tiden och huset- med trappa till övervåningen, är inte helt barnanpassat. För storebror är det inga problem att ta sig upp och ner mellan våningarna, men för en klättertokig supersnabb sextonmånaders lillebror så är en trappa utan grind, ingen hit.

Förstår varför kvinnor kommer in i klimakteriet och inte kan få barn längre när vi kommer upp i femtioårsåldern. Vi orkar inte med de små vildingarna, dag efter dag.

MEN jag kan inte förstå hur det ska vara möjligt för män att bli fäder ända upp i åttioårsåldern... de orkar inte mer än jämnåriga kvinnor. Är det så tänkt att kvinnor i fertil ålder ska ta hand om allt som har med barnen att göra, ja, utom möjligen nattandet och gosestunderna??? 

Ojämlikt!


Under påskdagen testade storebror mammans innebandyklubba, som han hittade i hennes gamla flickrum. Ser ut som han har en del talang, anser den mormor som inget begriper vad det gäller innebandy!
Skickade bilden till föräldrarna via Whatsapp, och pappan skrev tillbaka och undrade om han var rightare. Jag fattade nada.


Någon lekplatsutrustad trädgård har vi inte. I brist på sandlåda, så funkar det ju bra att gräva i sorkhögarna... och hitta det spännande sorkhålet.


Pojkarna återbördades till sina föräldrar på påskdagens seneftermiddag. Vi möttes vid Store Mosses naturum, som ligger en halvtimmes körning med bil från Grimsås och tjugo minuter från pojkarnas hem utanför Värnamo.
Pappan fixade grillad korv och bröd till oss alla. Medan han ordnade med eld och mat, så gick vi andra Skogsstrollens stig. Lillebror gick hela vägen för egen maskin, storebror var lite trött och valde kärran.


Se, det var en kul påsk, tyckte den gamla mormodren.
Nästan så man skäms över att få ha en så bra påsk, i de tider som råder. 

Men livet på landet, det är inte dumt! I eftermiddag blir det upplivande av en gammal tradition, söndagspromenader med byborna.  Vi kommer sannolikt att bli ett femtontal personer och ett antal hundar, som ger oss ut på en runda på skogsvägar och stigar.

Naturnörd

$
0
0

Att vara naturnörd, det underlättar absolut i dessa tider. Och naturnörd, det har jag alltid varit, så livet har faktiskt inte förändrats speciellt mycket, trots att vi lever i en annorlunda tid.


Idag gick färden till en plats som jag blev bekant med så sent som förra veckan.
Ett naturreservat som ligger  tre - fyra mil bort, och som man når med bil på mindre än en halvtimme.

Det var en gammal elev, numera arbetskamrat och instagramvän. som lagt ut en serie bilder från Korpebobergs naturreservat, under påskhelgen.


Kollade upp var det ligger och blev positivt överraskad över att det var beläget på så nära avstånd.
Meddelade maken att Korpeboberg var en bra fredagsutflykt.
Han har nog lite småtråkigt de dagar som jag jobbar, fast lugnt och skönt förstås. Iallafall så är han nästan alltid med på föreslagen fredags/helgutflykt.

Så även denna gång.

En bloggbekant hade gjort ett inlägg från naturreservatet, så sent som igår.
Förstod att det var en vacker plats som vi skulle få se.


Korpeboberget ligger på Åsundens östra sida. På den västra sidan ligger Kråkeboberget, även detta ett naturreservat. Var lite villrådeig ett tag, var det kråka eller korp vi skulle besöka?

Det var korp. Dock ingen sådan synlig, varseblev heller inga andra speciella fåglar i naturreservatet. Antagligen för att jag var alldeles för bedårad av de sipp-beprydda backarna, för att se några flyktande fåglar.


Vi kom i alldeles rätt tid. Det fanns fortfarande mängder av blommande blåsippor.  Vitsipporna stod också i full blom.  Helt makalöst vackert att vandra nerför de sipp-täckta backarna, ner till sjön.


Bäcken och vitsippshagen är naturreservatets yttersta gräns.
När man nått sjönivå, så kommer man ner till den gamla banvallen, en bana som rälsbussen mellan Landeryd och Ulricehamn, trafikerade fram till mitten av åttiotalet.

Numera är banvallarna, där rälsbussarna från Ulricehamn gått, asfalterade cykelleder .


Lungört skulle finnas i naturreservatet, kunde man läsa i informationsbroschyren.

Där kunde vi inte hitta den, men här utmed banvallen blommade några fina exemplar. Har ett antal perenna lungörtsplantor i trädgårdsrabatterna. Superbra blommor, som blommar från mars/april till juni. Dessutom är de favoritblommor för humlor.

Lungört i det vilda, det har jag aldrig sett förr. En liten kick för naturnörden, blev åsynen av denna fina blomma.


Hade kollat på kartan, att banvallen går "i sjön", en bit ut i Marbäcksviken.
Cyklade faktiskt leden för många år sedan, men  hade inte lagt denna fantastiskt fina sträcka på minnet.

Det skulle finnas ett antal geocacher utmed banvallen. Letade efter tre stycken under det att vi gick på den platta vägen, men fann bara en.  Så är det med många av oss geocachare  - det är kul att lägga ut burkar, men det är mindre kul att underhålla dem och ersätta bortkomna burkar.


Tillbaka genom naturreservatet igen. Nu gick det uppför..
Jag hör till dem som ogillar nerför, men storgillar uppför.
Nerför tar det tid för mig att gå, trots att jag alltid använder stavar när jag går på skogsstigar.
Uppför är det gott att gå, härligt att få upp pulsen och bli andfådd, tycker jag. Känns att kroppen mår bra av det!


Ett hus mitt i reservatet. Ja, här skulle det inte vara fel att bo under vår, sommar och höst.

Tänker att vi gör en ny tur till Korpeboberget - och även till Kråkeboberget - när lövträden precis spruckit ut. Då måste det också vara  otroligt vackert här, fast på ett annat sätt än nu när hela reservatet är ett vårblomsparadis.


Vi hittade även till rastplatsen, utsiktspunkten.  Hissnade höjd för den här höjdrädda tanten. Helt ofarligt dock, med ett rejält staket som skydd mot branten nedanför.

På väg ner mot parkeringen, så mötte vi två olika pensionärspar. Bytte några ord med ett av dem. De hade också fått information och rekommendation om denna superfina plats, via sociala medier.


När naturnörden ändå var ute, så tyckte jag att vi kunde passa på att besöka Finnekumla och njuta av ytterligare en sorts sippor, gulsippor.

Finnekumla ligger också utmed Åsunden, utmed den södra delen, som kallas yttre Åsunden.


Här har jag varit och beskådat denna vackra växt tidigare - t.o.m försökt stjäla och flytta till oss, men det funkade inte. Svårt att flytta både blåsippor och gulsippor, de vill ha sin speciella jordmån. Och någon god jordmån, det har vi inte här i skogsbygden.

Medan jag gick omkring och fotade gulsippor med både kompaktkamera och mobil, så fick C-E syn på en rovfågel, som spanade av området bit för bit.

Det var en stor rovfågel, olik de ormvråkar som man brukar se lite då och nu. Lyckades få en bild - oskarp förstås - men utifrån vad jag har jämfört med rovfågelbilder på nätet, så tycks det vara en glada.

Ytterligare en bonus för naturnörden att få se en sådan ståtlig och ovanlig fågel!


Ja, det var en fin fredag i naturen. Brukar hashtagga de instagraminlägg som jag ofta gör, då vi varit ute på någon naturutflykt med #utomhuslivetärlivet. För det är ju så det är för en naturnörd.

Pärla

$
0
0

Kroksjön, i Hestra, den åker jag/vi förbi flera gånger i veckan. Vi passerar på väg till och från dotterns familj utanför Värnamo, vi åker vi förbi om vi ska till Halmstad och jag passerar sjön varje gång jag handlar i affären eller hämtar paket på utlämningsstället i det välförsedda lilla samhället.

Ofta, ofta ser man folk i rörelse utmed gångbanan mellan landsvägen och sjön.  Jag har ofta funderat på om man går fram och tillbaka, om man tar en runda via körvägar eller om det finns en stig runt sjön.

I förrgår, då jag hämtade paket, såg jag ett par som vek av från gångvägen och gick in i skogen längs sjön.

Aha, detta måste undersökas, tänkte jag och föreslog att dagens promenad skulle bli ett försök att ta sig runt Kroksjön.

C-E tyckte att förslaget var gott.


Redan utmed den redan bekanta gångvägen, träffade vi på den här skylten. Den lovade gott.

Men inte  kunde man ana att vi skulle gå på en stig som under 9/10 av de fyra kilometerna slingrade sig precis längs sjökanten.

Sjöstigen var verkligen en pärla.


Det  kändes nästan lite fånigt, ja också lite skrattretande, att inte ha funnit denna pärla till vandringsled/promenadstråk tidigare.
Kroksjön ligger i princip på cykelavstånd från vår bostad, det är en mil  dit. Tar man elcykeln, så är det en baggis att cykla fram och tillbaka ... och dessutom ta den lätta vandringen runt sjön.


En förflyttning mellan landskap och region, och framförallt mellan språkgrupp blir det, om man tar sig från Grimsås till Hestra. Vi i Västergötland har tungspets-r medan smålänningarna där på andra sidan gränsen, har ett r som ligger betydligt längre bak på tungan. Ibland försvinner bokstaven r helt för smålänningarna. Det är inte för inte som man äter "massipantåta fösta tosdan i mass".

Intressant iallafall hur stor skillnad det kan vara på dialekter, korta avstånd emellan.


Sjöstigen var synnerligen väl underhållen av Hestra SSSK. ( tror att det betyder Hestra skid och sportsällskap).
En gåta per helg hade man satt upp vid en grillplats. Tror att jag kom på denna, Ja, inte under promenaden, utan nu när jag fick upp den på datorn.

Det fanns också skyltar som informerade om dödisgropen - där jag f.ö. hittade en av mina första geocacher - om torpet Knipebo, om tjärbränning i tjärdal mm.


Porsen blommade med sina röda ax utmed stränderna. Väldigt vackert.
Vad jag förstår så finns det han och honbuskar och ibland buskar som bär både han och honax. Tror att detta är en han-buske, med sina avlånga ax.


Längesedan den här ekan användes. Den har sett sina dagar som sjöfarkost, men är än så länge ett vackert smycke på den fina rundan.


De sista femhundra meterna låg i anslutning till elljusspåren. Spår som är tänkta för löpning på sommaren och skidåkning på vintern. Vi kom så småningom fram till vallarboden och konstaterade att den nog inte har blivit använd på några år. Synd, för Hestra är ju faktiskt den sydligaste "riktiga" skidorten som vi har i vårt land, med sin välutbyggda utföråkningsanläggning, med kuperade spår som utgår från backens nederdel och så de här lättåkta spåren nära sjön. På sjön har man f.ö. haft en upplogad bana för långfärdsskridskor.

Så visst är det synd att vi inte har några månaders riktig vinter på våra breddgrader, nu för tiden. Hestra och dess omgivningar är verkligen en pärla för uteliv året om.

Altanspan

$
0
0
Solen sken, nordostvinden mojnade och temperaturen letade sig upp mot 14 grader. Absolut läge för en stund på altanen.
Upptäckte snabbt att det var ordentlig fart på humlor och fjärilar, i rabatten som omger altanen.
Läge att ta lite bilder på de vårystra  insekterna och de blommor som  finns till buds för dem.
Hämtade bästa kameran, testade skärpan och väntade.
Behövde inte vänta länge...


Lungört brukar vara humlornas favoritblomma. Tydligen faller den också herr Citronfjäril i smaken.


Nässelfjärilen tycks föredra pärlhyacinter.
Precisionsjobb att få in snabeln i den trånga öppningen.


Tack för maten! Återkommer!


Humlan gillar också pärlhyacint!
Svårt att få till en bra och SKARP bild på den oroliga humlan som jämt är i rörelse!


Lungört är ändå godast, tycker Humla.


Lyfte blicken lite, och kolla där! Finbesök! Eller rättare sagt, besök som vi inte vill ha när grönsaker och blommor börjat växa i grönsakslandet, alldeles vid skogskanten.


Det var en hel familj, get, bock och fjolårskid ( ?) som var på besök.
Lillen lyckades jag inte fånga alls, den tsack iväg och gömde sig bakom staketet en bit bort.
Herr Bock var heller inte så pigg på att posera.


Fru Get, hon ställde sig i bästa positionen....


...innan någon, antagligen lillen varnade... för mitt knäppande, eller för bilen som körde förbi, på andra sidan huset.


Visst var det lite häftigt med altanspan, när det fanns så mycket att spana på och att fånga på bild.

Brevet

$
0
0

Det var första gången som jag inte kände mig ett dugg orolig för BREVET. Har ju fått det många gånger vid det här laget, och trots min upprepade oro inför vad som skulle stå i BREVET, så har det alltid bara vara positivt.
Varför skulle det vara annorlunda den här gången?

Tiden gick, BREVET kom inte, och jag tänkte att då var allt säkert bara bra. Om det varit något problem så borde BREVET kommit med express... eller via telefonen.... varför skulle det annars vara så noga med att kolla telefonnummer, även hemnumret som numera aldrig används, varje gång...

Nä, BREVET  det var inget att oroa sig för.


I tisdags, när vi kom hem från mormors/morfarsdagen, så fanns BREVET i lådan. Det hade gått mer än två veckor, sedan jag besökt brevavsändaren, så det hade verkligen dragit ut på tiden denna gång. Men påsken hade ju kommit emellan....

Öppnade BREVET vid postlådan. Förväntade mig de vanliga korta raderna.

Men vad var detta? Det var ett långt BREV. Det stod en datum och en tid, längst ner.
Nä, detta stämde inte alls med vad jag hade tänkt!

Bilderna var inte tillräckligt bra för säker bedömning. Du kallas till röntgen, ultraljud och vid behov provtagning.

Det blev plötsligt isande kallt inombords.

Har läst en hel del om undersökningen, och om vilka som oftast får negativa BREV,  och tänkt att med tanke på den brist på fasthet som mina (forna) behag har, så ligger jag inte inom någon riskgrupp.


Tiden för kompletterande undersökning var satt till måndag den 20 april, kl 9.45. Platsen var Södra Älvsborgs sjukhus.

Under de fem dagar som gått sedan BREVET kom, så har måndagen känts  som en hög, ogenomtränglig vägg. En vägg som har kommit närmre och närmre för varje dag som gått.

Igår var den riktigt nära. Kunde undgå att förnimma VÄGGEN understundom, framförallt på "byfolkets söndagspromenad....men den fanns ändå som en elak skugga, alldeles nära.


Sov ändå ganska så bra i natt. Mantrat "98 % av de som upptäcks tidigt, blir friska" funkade någorlunda.

C-E lämnade av mig vid SÄS. Alldeles för tidigt. Det tar inte en timme att köra till Borås. Det tar 40 minuter. Om man kör lagligt. Tog en promenad i villakvarteren nära sjukhuset. Vackert så här års! Gick förbi parken, lika full med vitsippor nu, som den var då jag skulle föda mitt första barn för  fyrtio år sedan.. ... Då när jag flanerade omkring i sjukhusets närområde,  i egensydd blå och grönrutig mammaklänning och väntade på att värkarna skulle komma igång ordentligt...
Hu, vad tiden går..

Utanför sjukhusentren fick man ställa sig i kö, utefter de markeringar som fanns.
En ung  kvinna iförd gul väst och visir för hela ansiktet, frågade efter mitt ärende och om jag kände mig förkyld.

Jag visade BREVET och  bekräftade att jag inte hade någon antydan till förkylning. Då var jag välkommen in.


I väntrummet satt ett antal damer. Så många som fått BREV, tänkte jag. Då är jag inte ensam.

Insåg efter en stund att vi hade fått olika slags BREV.
En kvinna med invandrarbakgrund och med dåligt svenskt uttal, kom från ett annat håll än vad de övriga väntande damerna fått gå in, och sade uppfordrande "Lasson". Kunde det vara jag, kunde hon mena Larsson?

Det var mig hon var ute efter.
- Vi ska ta några fler bilder, berättade hon. Dina kläder och glasögon, kan du lägga på stolen där.

Hon började med det  högra. En bild.

Tre bilder bilder på det vänstra.

Jaha, tänkte jag. Då är det det vänstra som BREVET handlar om.

- Nu ska doktorn titta på bilderna. Sen gör han ett ultraljud. Du kan fråga doktorn precis vad du vill, förklarade kvinnan. På någorlunda begriplig svenska. - Du kan sitta på stolen alldeles utanför här och vänta.

"Fråga om vad jag vill", for det runt i min hjärna. Är jag så angripen? Men kan hon verkligen veta det.... ?


Jag hade knappt fått ner min stora bak förrän jag fick lyfta upp den igen.

Malin hette sjuksköterskan, som jag fick visa mitt ID-kort för.
- Du kan hänga dina kläder på kroken där, sa Malin. Lägg dej sedan på britsen.  Doktorn kommer snart.

Jag gjorde som hon sa.  Det kändes gott att hon lade en frottehandduk över den svällande del av kroppen, som BREVET handlat om.

Hade hoppats att doktorn var en kvinna, men det var det inte. Han som dikterat BREVET var en man med utländsk härkomst, en man i samma ålder som mina döttrar. Han talade en god svenska. För mig är det viktigt att en läkare, ja, en sjukvårdande person pratar svenska så att jag lätt förstår. I ett utsatt läge, så ska man inte behöva anstränga sig för att förstå...

- Vi har hittat en förändring som vi behöver kolla, sa doktorn.

Jaha, tänkte jag.  Då var det inte bara suddiga bilder som BREVET handlade om. Det var något....

Längre hann jag inte tänka, förrän läkaren fortsatte , under det att  ultraljudsavkännaren närmade sig det vänstra bröstet...

- Antagligen är det bara en cysta eller en fettknöl, Vi bör se den strax. Ja, där är den, det är en cysta. Du kan slappna av nu!


Det var inte utan att det rann en tår i ögonvrån på tanten. En tår av lättnad.

På den stora bildskärmen syntes en perfekt svart cirkel, inramad av vågformade formationer i olika nyanser av grått. 6, 3 mm var den lilla vätskefyllda rackaren, den som man i förtäckta ordalag aviserat i BREVET.

- Rutinmässigt kommer jag  nu att köra ultraljud i armhålor, på halsen och på båda brösten, informerade läkaren.
Lättad och nyfiken undrade jag vad som avspeglade sig på bildskärmen. Mycket fett var det. Vackert i mjuka vågformer. Lymfkörtlarna var mörkare, tunna, avlånga. Av de för längesedan regenererade bröstkörtlarna syntes vita strimmor.

Ja, dom var riktigt bildsköna,  mina bröst och området där omkring. Och tack vare BREVET, så kan jag vara säker på att de forna behagen och närbelägna delar är fullständigt friska.

Nyttigt att få sig en tankeställare ibland. Vad är viktigt i livet? Hälsan först och främst. Nära och kära och deras hälsa. Vänner och bekanta. Att kunna röra sig. Att  få uppleva våren.

Naturligtvis fanns det massor av energi kvar i tanten efter det positiva beskedet. Använde ett antal extra lediga timmar till att så blomsterfrö, för förgroning i lilla växthuset och att plantera om husets krukväxter.

VÄGGEN är riven. BREVET är slängt i pappersåtervinningen.


Välgjort

$
0
0

Inte var det något söndagspromenadstråk. Man skulle knappast kunna kalla det motionsspår. Därtill var det alldeles för mycket rötter, stenar och ojämnheter.
Sträckan var satt till 4,5 enligt en källa. Den andra källan uppgav en mil. Sanningen låg sannolikt ganska så mitt emellan.


Aktivitetsklockan visade på mellan 12 och 13000 steg. Det är 8-9 km.
Terrängen gjorde att man kände sig lite mör, efter avslutad runda. Och väldigt nöjd.


Träffade på en man på parkeringen. Den lilla parkeringen, där vid dålig grusvägs ände. Han berättade att en av fiskeföreningens båtar försvunnit. Antagligen blivit stulen. På frågan om det var en fiskerik sjö, så svarade han jakande. Här fanns gott om både gädda och abborre.

Mannen undrade om vi skulle gå rundan runt sjön. Det är en ordentlig runda, informerade han oss om.
Jo, vi skulle gå rundan kring Mögnesjön och vi skulle dessutom leta upp geocacher. Sådana hade han inte en aning om vad det var. Jag visade på appen. c:geo. Så fick han lära sig något nytt.

Vägen till första geocache, Badplasten, liknade de stigar som vi en gång gick i Tiveden. Brant, stenig, svårgått.

Till badplatsen kom vi, via rundans svåraste terräng. Dags att förmiddagsfika, vi hade ju rest i nästan en timme.

Vi befann oss vid Mögnesjön i Kinnahult, och vi skulle vandra runt sjön och försöka leta upp närmare tjugo gömda burkar.


Porsen blommade, solen lyste av och till genom de tunna molnen. Temperaturen var lägre än gårdagens härliga tjugo grader. Men en alldeles lagom vandringstemperatur var det, mestadels så pass varmt så att fleecetröjan åkte av.



Det var en synnerligen välgjord geocachingrunda, som jag valt ut till helgens geocachingtur.

Stigen gick under den största delen av vandringen, alldeles sjönära.

Om starten påminde om Tivedenstigar, så kom jag fortsättningsvis att jämföra naturen med den som finns på Hökensås. Mycket sjöutsikt, blandad skog, låga, lite vindpinade träd, barrskog och blandskog.


Mögdesjön är ett långsmalt vattendrag med in och utbuktningar.
På ett ställe var sjön sammankopplad med en mindre sjö.



Bron som bar över det smala förenande vattnet, var stabil och välgjord.


Imponerades under hela vandringen över hur mycket jobb  som lagts ner för att iordningställa den tämligen anonyma rundan. Det fanns många ställen där små broar gav möjlighet att vandra torrskodd över presumtivt fuktiga, ja, t.o.m genomblöta marker.

Ibland var de spångarna bortåt hundra meter långa. Förstår inte hur man kommit fram med så mycket virke, redskap och annat material längs de steniga, rotiga, smala och tämligen otillgängliga stigarna.


Torp, och som på denna plats jordkulor, hade sina berättelser nedtecknade på tydliga och lättlästa informationstavlor.


Cacherna var synnerligen välgjorda. Imponerande att kunna bära med sig så mycket olika slags grejer på den allt annat än lättgångna, och tämligen kuperade stigen.

Det fanns myrstackar, hundbajs, blomkrukor, glaslampor,  kluringar, toaborstar.... ja, så mycket olika saker längs den runda som har namnet Mögdesjön 0 - 14. Dessutom fanns ett antal tidigare gömmor, vanliga burkar/petrör.


Fiskeklubbens båt/eka hade försvunnit. Men den hade kanske inte samma starka förtöjning, som alla andra ekor, som fanns längs sjön hade.  Att det är en bra fiskesjö, det kan man nog förstå utifrån, de antal ekor som fanns i området kring sjöns båda ändar.


Någon hade nog fått napp.... eller bottenkänning...

Ja, det var en härlig vandring. Funderade en stund vad jag skulle ge den för rankning, svårighetmässigt sett.

Medelsvår -med ett litet plus efter. Åtminstone om man jämför med vandringsleder i våra trakter.

Jag var synnerligen glad att ha med mig stavarna, under den drygt tre timmar långa vandringen. Det tar tid att geocacha. Först ska man ta sig nära den plats där gömman finns, med hjälp av gps. Sen ska man leta upp gömman/ få fram loggboken och det kan ta tid.  Därefter ska loggbok och burk återbördas till sin rätta plats.
Man tappar tidsuppfattning, då man geocachar... och det är en ganska skön känsla.
Ja, tills blodsockret blir för lågt då.... men det kan man rädda med en kexchoklad och eller en banan,


Skickar ett stort tack till alla dem som lägger ner tid och pengar på att göra sådana här roliga rundor, så att andra får ut på gratisnöjen.


Har några egna rundor också, men de är gamla och inte helt ok underhållna. Får ta mig/ oss i kragen och lägga ut en ny och fräsch runda. I dessa dagar av social  distansering, så är geocaching och vandringar i naturen guld värda!



På Instagrambilden, så fick jag med en geocache också. Ingen vanlig en... utan, som så många på denna runda, en riktigt välgjord en!

Trycket

$
0
0

127/73. Helt OK tryck. Ja, man skulle kunna säga att det är ett alldeles perfekt tryck.
Den hemmavarande apparaten hade gjort mig oroad. I dessa covid-tider, så bör man se över trycket.
Det var ett tag sedan jag kollade trycket härhemma. Kom på att jag borde göra det, med tanke på den tid som är. Husets apparat visade på mellan 150- 170 i övertryck Inte bra!
Tack och lov för vår fina Tranehälsan. Fick komma nästan på stört till en sköterska. Falskt alarm. Trycket var toppen! Så gott!


Det egna trycket på att få till minst 10 000 steg om dagen, förde mig ut på 40 minuters promenad efter den långa skoldagen.  Har under mitt sista år  tagit på mig att vara på fritids på  onsdagseftermiddagen, så att förskollärarna som jobbar där normalt, kan vara med på konferens. Jag känner ju inget tryck på mig att vara med på de samlingarna längre, jag ska ju ändå sluta. Och info från mötena meddelas mig alltid.
Trycket på fritids, det var stort i höstas. Många barn var det, och jag vara alldeles utmattad efter en och en halv timme tillsammans med dem. Numera är det bara en handfull barn kvar efter klockan tre. Många barn vill inte längre vara på fritids, då de kommer upp i tvåan - trean. Eller också känner de kompis- trycket av att de har blivit för stora att vara där.


Sista blåsippsklungan är alldeles strax utblommad. Finns i en skuggig brant ner mot bäcken, så jag tror att jag tryckte i rätt vinkel. De är en gång flyttade från okänd plats av svärmor, De har överlevt henne med ett´antal år. Gott gry i plantan, den lär klara sig ytterligare några år.


Visst är detta fina blommor! Förstår inte varför de ses som ogräs. Kanske för att de sprider sig som sådant.
Men så länge det är lite kyligare väder, så kan man absolut njuta av de vackra blommorna.


Trycket på att skaffa en mobil med bättre kamera, det känner jag definitivt efter dagens promenad. Råbock, sädesärla och trana kommer absolut inte till sin rätt, då man måste fota på ett visst avstånd... och sedan försöka hitta djuren på avståndsbilderna.....

Ångrar på ett sätt att jag inte köpte den svindyra Samsung-mobilen med superkameran, då jag blev tvungen att köpa ny mobil i höstas.  Samtidigt- jag ska ju ha med mig en "riktigt" kamera när jag är ute och går i naturen.... en bra kompaktkamera tar trots all mobilkamera-utveckling,  betydligt bättre bilder än en medioker mobilkamera.

Idag gjorde jag ett antal tryck med mobilkameran. Som synes med blandad kvalitet.


Regnfritt

$
0
0
Hade ett ärende till Borås idag. Ett ärende som var snabbt utfört. Ett ärende som vi med glädje utförde, men som samtidigt ger lite besk eftersmak. Det gör ont när en vän är sjuk och  som man inte vet om och när man får träffa igen.

Vi som får förmånen att vara friska, vi mår bra av att röra på oss. En geocachingrunda har börjat höra fredagar till. Så blev det idag också, denna första dag i maj.



Det regnade när vi gav oss av hemifrån. Regnjacka, mössa, extrakläder packades med i bilen.

Borås har fått ett rykte om sig, att vara Sveriges regnigaste stad. Anser inte att det stämmer. Hela väst-Sverige är ett regnhål, om vindar med regntunga moln kommer in från väster. Borås är inte värre än någon annan plats.

Redan när vi var vid sjukhuset, så hade det slutet regna.

Efter ytterligare ca en och en halv mil i sydvästlig riktning så hade molnen ( om än tillfälligtvis) skingrat sig. Regnjackan packades ner i ryggsäcken. Den behövde inte packas upp på den drygt halvmillånga rundan. Det var regnfritt hela vägen!


En geocache kan se ut på olika sätt, men de vanligaste "burkarna" det är ett petrör, som på förra bilden, eller en välförsluten plastburk, som här.

Den här burken hade en egen vakt. Skogsnigeln. Han protesterade inte då jag öppnade locket. Han väntade snällt på sin plats, och fick fortsätta vakta, då vi lade tillbaka burken på sin plats och vandrade vidare.


Som så många geocachingrundor, så ligger även Mölnetjärnsrundan en bit från tätare bebyggelse, oftast får man kära på en dålig grusväg/skogsväg för att komma fram till startpunkten.
Ofta, ofta så finner man smultronställen på dessa undangömda platser.
Här vid sjön, skulle det inte göra ont att bo. Iallafall inte så här års.


Vandringen gick på helt ok grusvägar. Cacherna låg ibland en bit från vägen. Gillade verkligen denna runda, då den var lätt att ta sig fram på. Utmaningarna bestod i att ta sig upp eller ner för mer eller mindre jobbiga branter. Alla cacher var lätthittade. Trots att rundan till största delen gick igenom skogen, så var den ganska varierad och ganska så kuperad.


Rester av boställen långt ut i skogarna, de är alltid fascinerande. Hur var livet för dem som bodde här, hundratals år tillbaka i tiden? Vad hade de för glädjeämnen? Vad hade de för sorger? Vilka var deras rädslor?


Tjärnarna syntes mellan trädstammarna.


En gömma fanns alldeles bredvid den ena tjärnen. En avstickare nerför en brant ristäckt backe, på dryga 50 meter.  Bra känsla att få komma nära vatten flera gånger, även denna fredag.

Ja, det var en kul runda. Arton burkar fanns utlagda. Ville man fortsätta så kunde man ta den stora rundan, sannolikt sammanlagt en och en halv mil. För vår del, så är det alldeles lagom med ungefär halvmillslånga rundor - med avstickare hit och dit från rundan.


För att komma till området för geocachingrundan, så hade vi åkt sydväst från Borås, mot en plats som heter Seglora.  Det är en ort som ligger lite off-road, och som vi aldrig besökt.

Och Seglora kyrka, den har väl många av oss besökt då vi varit på Skansen. En vacker träkyrka, flyttad från den lilla orten i Västergötland, redan i början nittonhundratalet.

Så när vi nu var på vägen mot Seglora, med bara en mil kvar dit.... varför inte ta en titt på orten och på....


... Seglora kyrka.

En ordentlig kontrast mot den lilla fina träkyrka som numera finns i huvudstaden.
Hade gärna gått in och kollat i denna katedralsliknande  byggnad  ( ja, en mini-katedral då) , men här var det förstås tillstängt.


På andra sidan av den stora kyrkogården fanns platsen där den gamla kyrkan funnits.


Se där, så fick vi med lite kultur på vår runda !


I Seglora fanns också en vacker stenbro som går över vattendraget, som också går genom min barndoms hemby, en bro som går över Viskan. En cache fanns gömd vid bron, och den fick avsluta cacheletandet denna första maj, en dag där det varit (nästan) regnfritt på de platser som jag/vi befunnit oss på.


Ansvar

$
0
0

Jag blir så förbaskad! Upprörd ända in i själen!
 Varför kan man inte ta sitt ansvar i dessa tider?
Hörde på gårdagens nyheter att det är fullt med folk i den stora gula affären, Gekås i Ullared.
Hur i helsike tänker folk, då man åker dit? Om man nu inte är rädd för att själv bli smittad med covid-19, så har man ett ansvar för att inte sprida smitta vidare till dem som riskerar att avlida om de kommer i kontakt med viruset.

Ok, folk är dumma. En del, kanske bara 10- 20 % av alla, men det räcker och blir över.
Om nu folk inte tar sitt ansvar, så måste ju de som styr över den gula affären agera.

Bara släppa in 50 åt gången? Eller kanske stänga helt under en period.
Inte då, i stället så svarar en av förgrundsfigurerna, Boris Lennerhov, att på Gekås finns så mycket plats så att var och en får tillräckligt mycket space, Nu funkar det väl inte riktigt så, att alla har sin lilla bubbla på 4 x4 meter egen ýta.  Alltså skydds-zon två meter åt varje håll....

En ung arbetskamrat är på Gekås idag. Jag delar klassrum med henne under nästan hela min arbetstid. Får verkligen se till att hålla avstånd från henne under några veckor.

Funderat på  hur jag kan ta ansvar för min och andras hälsa. Har kommit fram till att, med god handhygien och avstånd, så kan jag besöka affärer och matställen i vår kommun. I Tranemo kommun finns ännu ingen bekräftad smittspridning.

Om vi åker till stugan utanför Halmstad en dag eller två, så blir det att ta med all mat hemifrån.   Och ordentliga avstånd när det blir läge att besöka strand och hav. Prata med granne över staketet går bra.

Önskar så att ALLA kunde ta sitt egna ansvar för ALLAS hälsa. Ibland går det inte, det finns saker man måste göra.... men att göra onödiga besök i lokaler där folk från stora områden samlas, det är rent oansvarligt!


Lämnar ilskan därhän och berättar om denna märkliga blomma.

Förra fredagen, så stod det buketter med tre pioner i varje, utanför min nuvarande stammis-affär ( inte ICA utan TEMPO).  Kunde inte motstå dem, så jag köpte med en bukett ännu outslagna blommor hem.

Tog bort plasten, kapade  av en bit stam och ställde vasen med blommorna på köksbordet. Därefter åkte vi iväg och var borta till seneftermiddagen.

Vad ser jag när vi kommer hem? En utslagen, men vissen blomma, samt hängande gröna blad på samtliga. Sjuttio kronor åt helsike, tänkte snåla jag. Kände mig lurad!
Nåja, en chans till kunde väl jag ge blommorna. De hade ju stått utanför affären då jag inhandlade dem, så det kanske var UTESNITTBLOMMOR jag köpt....?

Skar ett nytt, betydligt mera snett snitt i varje stjälk och ställde dem på verandan.
Efter någon dag, så hade de gröna bladen fått lite mer spänst i sig och den utslagna blomman såg lite mer vissen ut.
Glömde bort blommorna under några dagar, men fick ögonen på dem i torsdags. Oj, gröna bladen var i fullgott skick, den vissna blomman fortfarande hängig- men de två tidigare knopparna hade slagit ut sina kronblad och blivit till två storvuxna skönheter,
Kunde ju inte ha så fina blommor på verandan, de måste ju vara till glädje inomhus. Eller... skulle de säcka ihop helt igen, när de kom in i stugvärmen?
Ställde dem på köksbordet igen, och där står de fortfarande med sina stora utspärrade kronblad och sina vackra pistiller och ståndare. Inte minsta tecken på vantrivsel inomhus.

Kan någon förklara hur det kunde bli så?


Nähä hör ni, efter att ha böjt rygg och tagit bort gräs, kirskål och annat ovälkommet i rabatterna, lagat middag och därefter tagit dagens promenad, som blev en kort en på bara dryga tre kilometer, så är det dags att ta ansvar för det egna välmåendet. Tjugo minuters träning med Sofia Åhman!

Ethos, Pathos, Logos

$
0
0

Hur  häftigt som helst!
Idag har jag skickat in Grimsåsskolans bidrag till Slutaudition i Retorikmatchen 2020.
Det är ett bra bidrag, det är riktigt, riktigt bra!


Retorik, det är inget skolämne. Inte ens något som förekom i gångna tiders lärarutbildning. Tror inte att det gör det nu heller. Men det är ett viktigt ämne. Med vältalighet kommer man långt. Plus att det är så njutbart att lyssna på ett tal som har alla anslagen, ethos, pathos och logos.

Retorikmatchen, URs tävling för sjätteklassare,  gick första gången 2012.
Under några år, så lyssnade jag på programmet under det att jag pysslade runt i köket, på höstarnas lördagsförmiddagar.
Så kom jag  på - varför skulle inte min klass kunna vara med?
Skulle just börja med en sexa och tänkte anmäla mig, men se det var för sent. Uttagningen till höstens program påbörjas redan på våren i femman. Slutdatum för anmälning är i februari,

Året därpå, 2016, så anmälde jag min dåvarande femteklass till tävlingen. Köpte  in en bok med övningar i retorik, både jag och eleverna behövde ju lära oss den ädla konsten.
Retoriklektionerna som utgick från boken liknade till stor del de dramalektioner som jag  jobbat med under nästan hela min lärartid.
Från UR kunde jag dessutom skriva ut ett stort häfte med bra övningar, bättre än de som fanns i boken.
Så kom första uppgiften, den som alla anmälda klasser skulle genomföra och skicka in.

Skriv ett tal på en minut, där ni talar om varför ni ska vara med i retorikmatchen, vad det ger er och vad det ger till retorikmatchen.
Och tänk förstås på ethos, pathos och logos.

Det blev väl inget speciellt bra tal, vi kom inte vidare från första omgången.


Men skam den som ger sig!
Två år senare, så hade jag en femma igen.
Nu gick det MYCKET bättre!
Jag hade antagligen läst på mera om ethos, pathos och logos - alltså att det tydligt ska framgå vad man vill genom sitt tal, att man ska genom sina ord och metaforer ska beröra och man ska grunda sitt tal på fakta. Mycket på en minut, men det funkar!
Nu kom vi vidare till uttagningsomgång nummer två.

Uppgiften i omgång två var att skriva och framföra ett förändringstal, med de retoriska förtecknen och med retoriska figurer. Ett tal framfört av två elever, en pojke och en flicka, ett tal som fick vara högst en minut långt.
Under hela läsåret hade vi tillsammans med representanter från kommunens samhällskontor, jobbat med Grimsås som samhälle, hur det skulle kunna utvecklas och vad det skulle betyda om tåget som går från kust till kust, skulle kunna få ha ett stopp i Grimsås igen

Eleverna var så inne i arbetet med att se vilka möjligheter som skulle finnas för ett framtida Grimsås, att förändringstalet kom att handla om att man ville ha tillbaka tågstationen, tågstoppet, i det alltmer döende samhället Grimsås.

Vi gick vidare även från uttagningsomgång nummer två, och var då en av tio klasser som fick åka till Stockholm och vara med på slutaudition, inspelat i URs lokaler i stora TV-huset.

Otroligt kul att få vara med om en TV-inspelning.
Eleverna gjorde bra ifrån sig, men ämnet var för mycket åt det vuxna hållet, tyckte juryn. Vi var en av de två klasser som inte gick vidare i tävlingen.
Lite ledsamt, men samtidigt så hade vi fått vara med om ett riktigt äventyr.  Programmet som spelades in i maj 2018, visades i TV i oktober.


Nu hade jag/vi fått blodad tand. Visst måste nästa års femma också vara med i Retorikmatchen. Jag hade ett antal lektioner i klassen, och några av dem användes till retorik.
Första omgången gick återigen bra, vi kom vidare till uttagning nummer två.
Förändringstalet. Denna gång ville eleverna hålla ett tal om att  man vill ha en cykelväg, knappa 5 km, för att länka till den cykelväg som finns i Hestra, samhället med affär, med badsjöar och med stora härliga Isabergs fritidsby.
Tyvärr tog det stopp  där. Ingen Stockholmsresa denna gång.


Detta år jobbar jag i femman och sexan. Föreslog femmans klasslärare att jag skulle anmäla den härliga klassen till Retorikmatchen, och naturligtvis tyckte hon att det var en jättebra idé.

Vi kom vidare till uttagning nummer två. även detta år.
Förändringstalet. Med ethos, pathos och logos. Majoriteten av eleverna ville framföra ett tal till sina föräldrar, där de uppmanar dem att lägga ifrån sig mobiltelefonen och i stället göra roliga saker med sina barn. Det blev ett tal där nästan alla elever i klassen bidrog, eftersom vi tillsammans klippte ihop bitar från tre olika förslag till tal.

För ungefär två veckor sedan, fick vi veta att vi gått vidare till slutaudition. Så kul!
Detta speciella år så blir det ingen stockholmsresa. Istället skulle vi filma talet själva och skicka in. Tillsammans med ytterligare lite material.
Vilket vi gjorde idag. Vi har fått bekräftelse på att allt material har kommit in till redaktionen på UR.
Nästa onsdag spelas programmet in i  Stockholm, och då kommer vi antagligen att vara med via telefon- eller Skype.

Förhoppningsvis så ska det vara ok att åka tåg och åka till huvudstaden framåt hösten, om klassen nu skulle ta sig vidare. Och jag har lovat att finnas med i arbetet, så längesom klassen är med i matchen.

Känns så roligt, och är så sammanlänkande för klassen.
Så håll tummarna nästa onsdag- då gäller det om vi tar oss vidare eller ej!

Fredagsgöra

$
0
0
Eller kanske är det fridagsgöra.....
Fast .... nu är det inte långt kvar tills jag ska få massor av fridagar.... och jag är mera positiv till fridagar nu, än vad jag var för ett år sedan.... vilket ju var meningen med den nedtrappning i arbetsdagar som jag påbörjade för två år sedan.... och.... jag ska sannolikt fortsätta att jobba i höst... en eftermiddag i veckan. Musik och lite drama/retorik....Känns faktiskt bra!

Men det var ju inte det jag skulle skriva om, utan om det som blivit vårt fredagsgöra under våren, geocaching.


Passande nog, så kom det ut en ny runda geocacher förra lördagen. En runda som finns på 3-4 mils avstånd. Röstorps kulturstig, i Örsås, Svenljunga kommun.
Har passerat skylten "sevärdhet" -"kulturstig" många gånger, då vi "genat"över Örsås, på väg mot Falkenberg/Varberg/ Holsljunga (mycket geocacher där) ... eller .... gula affären i Ullared...
 Har inte funderat så mycket på vad som avses med sevärdhetsskylten.
Idag vet jag, tack vare den utforskande, friskluft och motionsbefrämjande fritidssysslan, geocaching.


 Visst ser det inbjudande ut med en fräsch infotavla, anslagstavla, en liten blomplanering och ett fikabord med regnskydd? Inte vad man förväntar sig att finna längs den smala grusvägen, mittemot ett risigt kalhygge, en kilometer från Örsåsbyn.

Vi blev inte besvikna, det var en imponerande  välskött "anläggning". Ett samarbete mellan bl.a. Örsås hembygdsförening och Svenljunga kommun med bidrag från Leader.



Vi gick längs riktigt fina stigar. Den här rundan hade jag klarat hur bra som helst utan de ständigt medföljande stavarna. Här fanns inte en enda rot eller uppstickande sten att snubbla på. Möjligen lite grenar, då man fick lämna stigen några meter- eller tiotal meter - för att leta upp de elva cacher som fanns längs rundan.


Längs den ca 3 km långa rundan fanns det mängder av historiska lämningar och minnesmärken.


Informationsskyltar hjälpte oss att tolka det vi såg, att sätta in de olika lämningar i historien och berätta anekdoter kring dem.


Det finns lämningar från stenålderns odlingsrösen ända fram till 1800-talets torplämningar längs rundan.
Man kunde verkligen höra hur historiens vingslag flaxade viltsint i hela området. Då det inte fanns några beboeliga byggnader  kvar, bara stenlämningar, så kunde man i sin fantasi tänka sig in i de olika åldrarna, -stenålder- bronsålder- järnålder- medeltid- sjutton-artonhundratal...

Detta gravröse från tidig järnålder, hade blivit  utgrävt- plundrat. Info-tavlan berättade att det var Erik i Pök som grävt sig ner i graven. Han hade efter det blivit förföljd av gastar, och inte vågat sig ut när det blev mörkt. Så kan det gå när man stör gravfriden.


Skulle man nu vilja uppleva området under den mörka delen av dygnet, så finns det möjlighet till 
det. Grillplatsen/Vindskyddet smälter helt in i omgivningen.


Alldeles bredvid finns boplatsen från bronsåldern. Utgrävningar har gjorts och resulterade i mängder av intressanta fynd, man hittade frön från mat, man hittade redskap och husgerådsrester och man hittade textiler.


Enligt info-skyltarna, så hade sannolikt bronsålder och järnåldermänniskor det betydligt bättre än vad 1700- 1800-talens torpare hade det. Under medeltiden så flyttade man boningshusen närmare den nuvarande byn Röstorp, och använde området till betesmarker för tamdjuren.
Fattiga torpare fick  sedan bara en liten bit mark att bryta upp och odla på.


Geocacherna var till allra största delen lätthittade.   Vid några tillfällen fick vi leta en liten stund.
Man behöver absolut inte ägna sig åt geocaching för att uppskatta den här rundan.
Den är absolut av värde för alla som vill uppleva fin natur och som är det minsta intresserade av vanliga människors historia, från stenålder till 1800-tal.


Förresten... istidens spår var också väldigt tydliga!

Sorgligt

$
0
0

Hade ett meddelande i telefonen, då jag vaknade i morse.
"Nu har min mamma somnat in."
Det var inget oväntat meddelande, då jag fått signaler under de senaste dagarna att min väninnans tillstånd försämrats alltmer.
Ändå så har det gått så fort. Det är bara en vecka sedan jag fick hennes sista meddelande, det att hennes dator kommit fram till henne på sjukhuset. Det är mindre än två veckor sedan jag pratade med henne i telefonen. Då var hon vid gott mod, hennes smärtande tumör skulle strålas och sedan skulle hon få bo på ett korttidsboende för att återhämta sig. Hon hoppades fortfarande på att få komma hem till sitt hus ännu en gång, och få uppleva några veckors eller månaders vår och sommar. Det var bestämt att hon skulle få med en rollator hem, så att hon kunde röra sig utomhus, berättade hon.

För tre veckor sedan träffade jag henne för sista gången. Vi satt länge och pratade och besöket avslutades med "Vi ses och hörs".
Visst var hon dålig då för tre veckor sedan, hon hade svårt att andas. Hennes cancersjukdom hade gjort att vatten samlats i hennes lungor. Dagen efter så åkte hon in till sjukhuset för att få bukt med de bakterier som inte hennes immunförsvar kunde stå emot.

Men hon var positiv och trodde på att hon skulle kunna komma tillbaka igen. Hon ville få den här sommaren, hennes sista sommar. Hon hade målet att få uppleva sin 72-årsdag i februari.
Det målet trodde jag inte på, men jag trodde och hoppades att hon skulle kunna få uppleva några fina sommarmånader, därhemma i sitt älskade hus.


Sedan i februari har hon vetat att det inte funnits någon bot för hennes sjukdom.
Hennes bästa väninna gick bort i cancer för ett par år sedan. Det tog henne mycket hårt.  Hon återkom ofta till orden - Det gick så fort med Berit. Bara två månader innan hon gick bort, så var vi ute och åt. Tänk om det går lika fort med mig.
Naturligtvis trodde vi inte att hennes sjukdomsförlopp skulle  likna väninnans. Men det gjorde det. När jag idag på morgonen pratade med en gemensam väninna, så  kom vi fram till att det var en och en halv månad sedan de två var i blomsteraffären och köpte påskblommor. Till gravar och till trädgård.
Karla planterade själv påskliljorna på sin makes grav och på sina föräldrars grav. Blommorna som skulle planteras i den egna trädgården, de kom aldrig på plats.  De fick stå kvar bakom hennes garage.


Karlas liv har rymt mycket tragik. Och även mycket glädje. Många gånger har jag sagt till henne -Du borde skriva en bok om ditt liv.  Hon har alltid skrattat - ja, det kanske jag skulle, men jag kan ju inte skriva!

Boken som aldrig blev till skulle handla om en flykt via fiskebåt från Östtyskland, då Karla var fyra år. Den skulle handla om flyktingförläggning i Landskrona, om faderns arbete på en gård söder om Ulricehamn. Den skulle handla om en tidig förlust av fadern. Han dog före fyrtiofem års ålder, i samma sjukdom som tog Karlas liv.  Boken skulle handla om arbete på textilfabriken, om mannen hon träffade då hon med bästa vännerna besökte nattklubben i Borås,  om giftermål och flytt till vår by, om den älskade sonens födelse. Sorg och glädje skulle förenas i berättelsen om skilsmässa och mötet med den stora kärleken, om en lycklig tid på hästgården och den älskade makens plötsliga död, i alldeles för unga år. Om egen sjukdom som övervanns, om kärleken till sonen som blev en stjärna inom revy och komik- och som förekommer lite då och nu i tv-tablåerna. Både som skådespelare och som den som står för scenerier och rekvisita. Dramatiken var stor då sondottern kom till världen. Allt gick bra, men Karlas enda sorg under de sista åren, det var att hon bodde så långt bort, så att de sällan kunde träffas.


För egen del så uppstod vänskapen med Karla och hennes familj, då döttrarna ofta var i hennes stall, skötte om och red på hästarna. Det fanns minst tre hästar som de kunde rida på, tror att det blev ytterligare någon så småningom.
Hästkillen till vänster, Lycke Lo, det är en son till ett av Karlas uppfödningar. Mamma Tindra har varit min äldsta dotters häst redan från det hon var ett litet föl. Karlas hästar har ett gott rykte, flera av dem har blivit fina hopphästar.
Jag minns med glädje de goda åren, då det fanns ett antal ridbara hästar i Karlas stall, då Bengt fortfarande levde och då man någon gång varje år bjöd in oss bybor till ridturer på "lyckan". Det var en upplevelse att bli hjälpt upp på en av de högsta hästarna och sedan tryggt och säkert bli ledd av någon van hästmänniska, några varv runt det öppna fältet.


På senhösten förra året,  tog jag med Karla för att besöka Tindra och hennes fölkille, där på gården utanför Värnamo. Hon var redan då under behandling för cancersjukdomen, som snabbt blossat igen upp efter en första behandlingsomgång. Men visst trodde vi alla fortfarande att hon skulle bli frisk, ja. åtminstone att man skulle kunna hålla sjukdomen i schack under några år.


Den som är naturmänniska, den som alltid bott på landet, den levt ett liv med djur och växter, den ska inte behöva lämna det jordiska, när naturen är som vackrast. Det är så sorgligt, det gör ont, att Karla inte fick sin sista sommar, så som hon så hett önskat och trott på. Jag saknar henne!


Tillsagt

$
0
0
Japp! Nu är det tillsagt! Eller rättare sagt uppsagt!


Det kändes verkligen konstigt i min väl utvecklade maghjärna, då jag skrivit under papperet idag på morgonen.
I 44 år har jag jobbat i Tranemo kommun. Som tjugotvååring kom jag hit, ung och oerfaren, men ändå med en termins erfarenhet som resurslärare från i ett område i Borås.
Visst valde jag rätt yrke! Annars hade jag inte fortsatt att jobba ett och ett halvt år på "övertid". Nog har det funnits riktiga pestdagar - men jag tror att under alla år- så har det bara varit en dag som jag av olust inte velat gå till jobbet. Den dagen sjukskrev jag mej! Den dagen var nog det närmsta den berömda väggen jag varit.
En dag hemma, och jag insåg att jag måste lägga ambitionerna på en något lägre nivå...


Jag är stolt över vad jag åstadkommit med mina elever. Vi har till allra största delen trivts ihop. Sen finns det ju personer som inte alls funkar tillsammans, och jag och dessa barn,  vi har gjort så gott vi kunnat för att stå ut med varann. Det har gått bra, faktiskt.

Är väl lite knäpp då jag ser tillbaka och är lite mallig för saker som gjort mina elever till människor med större självkänsla. För mig har det varit minst lika viktigt som det där med kunskaper.
Olika framträdanden, musikaler, utställningar, festligheter, framgångar i lokala och nationella tävlingar, det är sådant jag minns med glädje.

Det enda tråkiga, ja enligt mig småpestiga, i skolans värld, det är rastvaktandet. Och jistanes vad jag fuskat där, under åren. Toalettbesök passar ju väldigt bra att göra under just denna tid.... för att ta något exempel på hur man kan "fuska"....


Men nu är snart slut, med skoltillvaron. Tycker att det ska bli rätt  gott, det känns som jag jobbat färdigt. Nästan färdigt.
För nu ska jag skriva på en ny anställning, i samma kommun, i samma skola. En anställning som jag bara tänker ska vara ett år - för sen har jag verkligen trappat ned, steg för steg. Och efter det sista låga trappsteget, så borde jag kunna ta mark för att bli pensionär på 100 %.
15 % kommer anställningen för den som egentligen har gått i pension att vara. Betyder att jag ska ha ha två långpass i klass 4-5 resp. klass 6 på torsdagseftermiddagar, innehållande framförallt musik. Lärare med musikbehörighet, eller åtminstone någon som spelar piano eller gitarr, det är otroligt svårt att få tag på. Så därför sa jag ja, då jag blev tillfrågad att fortsätta med musik- och så får det bli lite svenska med drama och retorik att "fylla" ut lektionspassen med.


Så det kändes ganska glädjefullt och positivt, då jag lade uppsägningspapperet i internkuvertet för underskrift av rektor och vidare till lönekontor. Jag både slutar och inte slutar, för nu är det tillsagt , även till skolans 4-6 elever, att den gamla lärarinnan kommer tillbaka en eftermiddag varje vecka även nästa läsår- om hälsan står henne bi.

Tacksam

$
0
0

Känner att den gamla kroppen säger TACK för ännu en bra vandring..

Fredag, ja, det har ju blivit geocachingdagen, och så även denna dag.


Det egentliga målet för dagen, det var den gamla stugan på Östra stranden i Halmstad. Den lilla trädgården behöver kollas till ibland, och så ville vi försäkra oss om att inte minusgraderna som varit ända ut i kustbandet, ställt till något med de ganska oisolerade vattenrören.  Det hade de inte.

Det var kallt och blåsigt då vi kom. Vädret blev lite bättre, med stundtals blå himmel under de timmar vi spenderade vid stugan.

En tur ner till havet visade att man rensat bort all tång utmed strandlinjen, så nu är det fritt fram att ta sig ett dopp. Kändes inte så inbjudande idag.

Beställde lunch på Max, via app. Man kunde välja att få maten utburen till bilen. Vilket jag gjorde, Och se där, där stod det en kille med vår mat i en påse och väntade på oss när vi svängde in på parkeringen. Sicken service man kan få i dessa tider! Hoppas och tror inte att han behövt stå där mer än någon minut, för som sagt, det blåste kallt på den tunnklädde ynglingen.


Sen var det då dags för dagens geocachingrunda. Hade valt en runda "Trollsjön runt" någon mil öster om Halmstad. I Skedala.
Som så många gånger tidigare, så visade gpsen in oss på en liten smal grusväg. Det var tre långa, riktigt branta backar uppför- och ett antal kilometer på grusväg - innan vi var framme vid dagens mål. Eller dagens startpunkt, om man hellre vill uttrycka det så.

Dagen runda, ja, den blev nog ungefär halvmilen lång, och den var ordentligt kuperad. Backe upp och backe ner. Fina stigar, Utmärkta slingor av olika längd. Blir alltid så imponerad över hur mycket jobb som läggs ner för att folk ska kunna ta sig torrskodda fram i naturen, i en natur som tycks ligga en bra bit från allfarvägarna.


En halv kilometer gick vi i helt obanad terräng. Rätt häftigt att bara följa kompassriktningen ibland. Och hoppas att man inte hamnar i några surdrag. Nu var vi så högt upp, så det kändes ganska säkert att ta genvägen fram till Trollsjön.

Och, som sagt, kroppen uppskattar verkligen att få ta sig fram på ojämnt underlag. Är lite avundsjuk på maken, som lätt tar sig fram överallt utan att snubbla. Jag har ju alltid stavarna som säkerhet. då jag går i skogsterräng. Dessutom har jag stavarna för ryggens skull. Vilken den säger tack för, det märker jag.
Dagens strandpromenad - sammanlagt mindre än två kilometer, den tog jag utan stavar. Ryggen protesterade ganska ordentligt. Efter den kuperade geocachingvandringen var ryggen helnöjd, mådde hur bra som helst. Märkligt!

'
Blandskogen i Halland är helt underbart vacker. Bok blandat med björk och gran! Superfint! Och blåbären blommade för fullt! Hoppas att insekterna vågar sig ut i det svala vädret och fixar pollineringen. Vore tacksamt med stora fina blåbär att plocka framåt sensommaren.

Tack, sa både jag och huggormen, som jag var väldigt nära att trampa på just i detta område. Jag såg den inte, men maken som kom efter ropade till och undrade om jag blivit biten, så nära var det tydligen. Känner mig i och för sej ganska säker med ordentliga walkingskor, tror ju inte att ormen når upp att skicka in sitt gift ovanför skon. Men säker kan man inte vara, förstås. Nu gick det bra, och jag såg svansen ringla iväg, då jag vände mig om. Några meter bort stack den svarta zick-zackmönstrade krälaren upp sitt lilla huvud och tittade på mig.  Som sagt, vi var nog både tacksamma för att gått bra  och samtidigt lite skakiga bägge två, tror jag.

Viewing all 1477 articles
Browse latest View live