Quantcast
Channel: Femfemman
Viewing all 1477 articles
Browse latest View live

Jätte

$
0
0

Lite geocaching, en mulen söndag, utan något speciellt på agendan.
Fanns några cacher på en liten runda i Ambjörnarp, bara ett par mil bort.
Det är roligt att leta geocacher,  men det känns lite så där i bensindyrtider och med miljötänk, att ge sig i väg många mil bort. För det är ju en bit bort, som de rundor som vi inte redan besökt, finns.
Man kan åka bil och leta cacher också, men det är inte roligt, tycker jag. Vill kombinera den dagliga motionsrundan med burklet.

Men som sagt,  den lilla rundan i Ambjörnarp, den hade inte blivit av att besöka.
Så idag blev dagen då vi begav oss till Jättens domäner, i skogarna utanför lilla Ambjörnarp.

En gömma fanns vid Jättens likkista.
Jag hade ju tänkt mig ett gigantiskt stenblock, en stenformation med plats för en jätte. Eftersom jättarna verkar vara utdöda, så låter det ju logiskt med en jättekista av kolossalformat.

Men så var inte fallet. Stenen på bilden ovan har formen av en gammaldags kista, påstås det. Visst är det en ovanlig sten, speciellt som den ställts på högkant. Så vem vet, en jätte kanske har haft ett finger med i spelet.


Stigen till Jättens grotta var skyltad från byvägen. Lite dåligt med markeringarna utmed stigen var det dock.  Inte konstigt, långt där ute i skogen, att  det blir lite dåligt med snitsel- omvårdnad. Så vi tog fel väg, men fram kommer man ju till sist, då man går efter gps.


Jättens grotta skulle näppeligen kunna rymma en jätte. Skulle storvuxen tant komma plats därinne, och skulle hon klara att ta sig in? Den eftersökta lådan med sin loggbok, den fanns där inne.
Skam den som inte försöker! Ett ordentligt kliv och så var  tant därinne. Kunde inte riktigt stå rak, så som sagt, det där med jättestorlek, det har ambjörnarpsborna fått om bakfoten.



Fast. återigen, bygget kunde vara gjort av en jätte.
Eller av inlandsisen.
En häftig plats var det iallafall.
En fin stig tog oss från platsen - den som vi missade att ta oss dit på.


Vid jättestenen hade det funnits ett torp, mellan 1820 och 1910. Alltid lika spännande att hitta rester av gamla torp eller backstugor, långt från alla ära och redlighet.
Äran och redligheten som jag då syftar på, den fanns inte då torpen uppfördes. De flesta små samhällen i våra trakter har uppstått utmed järnvägar. Så ock Ambjörnarp. Och Grimsås. Genom  Grimsås finns järnvägen - Kust till kustbanan - kvar, medan järnvägarna som band ihop mindre orter är borta. I Ambjörnarp finns en liten bit järnväg kvar. Där kan man åka dressin på sommaren.

För att ta oss till torplämningen, så fick vi gå över ett blött kalhygge. Riktigt surt blev det om fötterna, men det problemet var ett spott i havet, mot de umbäranden som torparna sannolikt fick vara med om.

Fika med jul-överlevd lussebulle smakade väldigt bra här uppe på åsen.


Jättens sten var grön och vacker. Fint med grönskande frisk stensöta i slutet av januari.


Innan vi åkte hem, så letade vi upp en gömma närmare Ambjörnarp.
Käringakullen har en spännande historia den också.
En kvinna som inte helgade söndagen, genom att gå i kyrkan, blev förstenad, och återfinns på toppen av kullen.
Träffade en man som bor alldeles bredvid kullen. Han var van att se käringar där, berättade han. Idag fick han se en till.

Geocaching... ja, det är jättekul! Många spännande platser på de mest omöjliga ställen får man se.  Motion får man på köpet!

Känslan

$
0
0

Känslan av fredagsledighet, den har jag inte riktigt vant mig vid ännu, trots att jag kunnat avnjuta - eller onjuta - den känslan ett bra tag.
Jobbade en fredag för någon vecka sedan. Det var en skön känsla, den där fredagsjobbarkänslan. Genom hela mitt skolliv, så har jag försökt lägga ett fredagsschema som innebär lite nedtrappning inför helgen, både för mig och för elever.
Det är lite speciellt, på ett positivt sätt, att jobba på fredagar. Trots att fredagstårtan aldrig har funnits på den skola jag jobbat de senaste sexton-sjutton åren.
På tidigare arbetsplatser så var fredagstårtan/kakan en självklarhet. Det förhöjde definitivt fredagskänslan.



Känslan av halkig snösörja, då jag kom ut på morgonen, gjorde att jag tog mig till bilen med små, försiktiga steg. Jag är så rädd för att ramla, och känner mig så osäker så fort underlaget blir halt. Två gånger har jag ramlat ordentligt, en gång med handledsbrott som resultat och en gång med en riktigt otrevlig stukning av fot. Trots att det var länge sedan olyckorna hände, så finns rädd-känslan i kroppen, när det blir snö,


Känslan man får av att sitta i vårdcentralens väntrum, den är väldigt speciell.
Trots att det var en väldigt enkel åkomma som skulle bedömas - https://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/picture-of-actinic-keratosis-solar-keratosis - så bultade hjärtat snabbare och hårdare än normalt, då jag hade bokad tid klockan 8.30.
Jag går på världens bästa vårdcentral, Tranehälsan, och har bara positiva erfarenheter. Ändå så finns vita-rock-obehaget kvar.... trots att ingen av personalen någonsin burit vita rockar. 


 Känslan av behovet att röra på sig, det är en go känsla.
Igår kväll så var det spinnmixpass. ett riktigt jobbigt ett. En del jobbiga styrkeövningar och ett spinningpass med superfart, 150 - 160 bpm. Det innebär två och ett halvt varv med trampan per sekund!
Känslan av att kunna hänga med i tempot, var både glädjegörande och trötthetsframkallande.


Känslan efter gårdagens pass var att dagens promenad skulle bli en kort en, men så blev det inte,
Den blev ovanligt lång, ganska så exakt en mil.
Tog en helt ny väg, en bit längre bort än där jag brukar svänga av från byvägen.



Känslan av att gå på nya vägar, gör att vägen känns kortare än vad den är.
Nya vyer visar hela tiden, och ger en nyfikenhetskänsla av vad som döljer sig bakom nästa "krök".


Känslan var att den välskötta skogsvägen var trygg att gå på.
Nattens klabbsnö hade smält bort i hjulspåren.
Som extra säkerhet, och framförallt som en sätt att hjälpa den stundtals dumma ryggen att må väl,  så använder jag alltid stavar då jag går  längre sträckor i skog och mark - inbegripet alla former av grusvägar.


Känslan av att den  här kusen var en ensamgående häst, kändes inte bra.
Trodde att det var lag på att hästar ska ha sällskap.   Kanske var det så att det fanns någon kompis inne bland träden, någon som jag inte uppfattade då jag skyndade förbi.


Känslan av ensamhet, den kan både vara god och  förskräcklig.
Självvald ensamhet  är understundom riktigt njutbar.
Att känna sig ensam då man är tillsammans med andra, det är en sorgesam känsla.
Har nog aldrig varit riktigt ensamt ensam. Är tacksam för att sluppit känna hur det är.


Känslan av att möta asfalt efter en halvmil på grusväg, det är ingen go känsla.
Så hårt för kroppen.
Dessutom använder jag inte stavar på asfalt....vet inte riktigt varför, mer än att det låter så illa.
Ryggen blir vresig ganska snabbt, utan stavar.... och det är ingen bra  känsla. Men en känsla som jag är väldigt van vid....


Känslan av elakhet kommer över mig då och då.
Under en period har det blivit mer än vanligt.
Jag blir elak i uttryck och- framförallt - i tanke, mot många i min omgivning.
Faktum är att jag förstår varför, även om jag inte på något sätt vill försvara elakhet, arrogans och ignorering.
Just nu är jag i en brytningstid, jag ska lämna arbetslivet inom ett halvår. Ett arbetsliv som blivit 44 år långt. Jag trappar ner, mina kollegor trappar ner gentemot mig, hemma finns det en som haft ensamtid i huset under dagarna, i snart fem år.
Vad ska hända nu? Jag tror att den oron, den nedåtgående trappan påverkar mitt känsloliv, mitt sätt att vara.


Känslan av att möta eleverna är fortfarande väldigt positiv. Jag känner att de gillar mig, och jag skulle aldrig kunna vara elak mot ett barn. Arg kan man bli, och säga fel saker, men det är en annan sak.  Min känsla är också att barn är mycket mer villiga att ta en ursäkt, ett förlåt, än vad vuxna människor är.


Känslan av att vid 66 års ålder kunna ta långa promenader och att kunna dela spinmixpass med flera generationer, det inger en känsla av tacksamhet.
Även om jag känner av ett ordentligt "träningspass" i kroppen, mer än vad de unga sannolikt gör, så kan jag röra mig.
Jag har flera vänner som inte längre har  den förmågan, jag har vänner som inte heller fick leva så länge så de fått känna hur det är att gå från arbetsliv till pensionärsliv.


 Känslor av ensamhet, elakhet, rädsla.... de behövs nog för att man ska känna livet.
Goda känslor, glädje, tacksamhet, förnöjsamhet hör också dit. Med rätt balans , så blir livet bra.
Den bästa känslan, den får jag känna varje gång jag träffar mina små barnbarn.
Känslan av det lilla barnet i mormors knä, lutandes sig mot mormors mjuka, trygga barm. En bok att läsa, en film att titta på eller bara få vara.
Den känslan kan inte uppskattas nog.



Lite vinterkänsla blev det idag. Helt ok om den fortsätter en månad till ... trots halkrädsla.
Sen är jag absolut redo för den speciella känslan av vår.

TV-kväll

$
0
0

Fredag och lördag, det är tv-kvällar.  Man är kräsen, det medger jag, men det är nästan bara fredagutbudet på gratis-kanalerna som "duger"  åt denna tant. I kväll börjar melodifestivalen
( vägrar säga mello, avskyr fåniga förkortningar), och har jag inget annat för mig, så kollar jag gärna på det programmet. Intresset ligger nog kvar sedan barndomen. De gamla melodifestivallåtarna kan jag många av, de nya rinner av som vatten på en gås. Men en stunds underhållning är det !


Funderade lite över fredagskvällens TV-program, under dagens promenad. Blev inte så långt idag, bara en runda på dryga tre kilometer. Försöker ju hitta nya foton  till bloggen på promenaden.... det var svårt idag.... bara de tre första är färska, de andra är dagsgamla eller veckogamla.

TV-kväll var det. Fredags tv-kväll:

Go kväll: Inte så ofta man hinner till tv-fåtöljen så att man ser hela programmet. Igår såg jag nästan från början. Melodifestivalsmikrofon bakades i rutan. Såg inte så gott ut. Miriam Bryant pratade och sjöng. Hon har absolut trevligare sångröst än pratröst. Synd bara att sångens artikulation var så dålig, så att orden inte riktigt gick fram. Trots att hon sjöng på svenska.
Regina Lundh var med och pratade om viktiga personer i sitt liv. Har alltid tyckt att hon varit en provocerande kvinna,  har inte riktigt kunna med henne. Förstår henne bättre då hon berättade om sin uppväxt hos farmor och farfar, längtan efter de alltför upptagna föräldrarna ( varav fadern hade ensam vårdnad) och hur viktig hennes son är för henne.
Som gravt medelålders, så har blivit mer "vanlig", mer lätt att förstå och identifiera sig med.


Rapport tog mest upp Coronavirus och Brexit. Samt 2019 vanligaste namn på nyfödda.
Har inte riktigt förstått om man ska vara bekymrad över att viruset ska  fortsätta sprida sig i Sverige eller ej. Litar inte på myndighetspersoner när de försäkrar att kvinnan i Jönköping isolerat sig självmant, då hon fått hosta.
Det är väl så med många av oss, vi stänger av och tänker att det rör inte mej.... ända tills man står för fullbordat faktum.
Några av mina yngre spinmixkollegor skämtade efter torsdagens pass: - Vi har druckit så mycket Corona, så att vi är säkert skyddade. Nu gillar jag inte blasköl, smak ska det vara , så jag har bara smakat den fadda drycken en enda gång. Förresten så tyckte jag inte att  försöket till skämt var så kul.
Varvid frågan uppkommer: Vad får man skämta om? Men det tar vi en annan gång!

Brexit är ett faktum. Efter år av käbbel hit och dit. Även om jag tycker att beslutet är heltokigt, så ska han; Boris Johnson, ha heder av att ha fått fram ett avslut. Resa till favoritlandet ( ja, ett av dem ) kan vi göra med eller utan deras medlemsskap i EU. Under alla år så har ju Storbritannien varit det enda EU-land som krävt uppvisande av pass vid ankomst... och  även vid in och utpassering ur Sverige.

Vanligaste namnen för barn födda 2019: Alice och Lukas. Så charmlöst att döpa sina barn till vanliga namn. Eller inte.... tycker man ett namn är fint, så ska man förstås ge sitt barn det.


På  spåret: Relativt lätta resmål. Blandat vad det gäller frågorna. Imponerad när de tävlande kan svara på sådant som jag inte har en aning om. Ibland är det tvärtom, jag kan svaret på - i mitt tycke - en superlätt fråga, medan de tävlande svarar helt by - west.
Ett  av resmålen igår var vår närmaste stad, Ulricehamn. Insåg vilket resmålet var på åtta-o
poängsnivå.
Stockholmsfolket/skånemänniskorna hade inte mycket koll på den vackra staden vid Åsunden.
Följdfrågorna var rätt bedrövliga, tre av fyra hade bara lite anknytning till staden. Där hade man kunnat göra bättre ifrån sig, från programledningens sida. Tänkte att det säkert skulle komma någon Änglagårdsfråga.,. men det gjorde det inte...
Hade nog spelat ganska jämt med de tävlande, om C-E och jag varit ett lag....


Skavlan: Rolf Lassgård som första gäst. Lite prat om hans kommande film, Min pappa Marianne. Mest pratades det om Lassgårds storvuxenhet. Kände mig nästan kränkt, där jag satt i TV-fåtöljen. Jag har alltid varit storvuxen, på gott och ont...Man ser ju bra i en folkmassa, man kan kliva över höga stängsel då man är lång.... men många gånger har det varit jobbigt också. När man var ung och ute på dans.... små spinkiga killar bjöd ju inte upp den storvuxna tjejen. Har fortfarande kvar en del av komplexen... skulle t.ex aldrig ge mig ut på pensionärsdans... men däremot gärna på gammaldanskurs...
För mycket fokus på storvuxenheten, istället för att låta det vara ok att se ut hur som helst.... ens grundkroppsform, den är ju som den är.
Carina Bergfeldt har jag följt på Instagram, alltsedan hennes otroligt gripande sommarprogram. En sådan härlig människa det är, hon tog över programmet och bara pratade på. Om allt som Skavlan möjligen tänkt fråga. Har följt hennes graviditet på Instagram, och känner mig lite orolig inför förlossningen... precis som jag gjorde med mina egna döttrar....det är så mycket babyförberedelser... men att allt ska gå bar är inte självklart.
Önskar förstå henne och hennes danske make - som hon pratar engelska med- allt gott!
Danska är svårt - var med i EU-projekt i skolan under några år,  och träffade flera danskar. De tyckte förstås att de skulle prata danska med kvinnan från Sverige. Var glad när de som kom från övriga Europa vad med i samtalet, så att engelska blev det naturliga språket.
Så kom polisen från Utöya. Det är fortfarande svårt att ta in, det som hände där. En sådan där " jag lyssnar, men stänger av känslorna-grej".


Svenska nyheter: veckans favoritprogram. Under vårens tio program så är det Kristoffer Appelgren som raljerar över det som hänt i veckan. Blir så imponerad över deras utförliga nyhetsbevakning och den research som görs, för att hitta klipp från tidigare nyhetsprogram som står i kontrast med det som sagts i veckans nyhetsflöde.  Många skratt blir det under det halvtimmeslänga programmet.
Lillasyster till Greta, Beata Ernman ( varför har töserna olika efternamn) fick komma fram i rampljuset. Hon har ju alltid stått i sin systers skugga.  Jistantanes vilken pipa Beata har, vete sjutton om den inte är bättre än mor hennes.


I maffians mitt: en ny brittisk thriller. Gillar verkligen brittiska TV- serier. Danska också. En del svenska. I maffians mitt så skulle en av mina favoritskådespelare, David Dencik, ha en huvudroll.
Vad som menas med huvudroll kan du funderas över, då halsen hans blev avskuren redan i första avsnittet. En annan favoritskådespelare - den riktiga huvudrollen ( ?) - James Norton, överlevde del ett - så jag kommer att ge serien ytterligare en chans, även om den ligger lite för sent för mig, är slut en halvtimme före midnatt.

I kväll blir det melodifestivalkväll, som sagt. Fram tills dess så är sannolikt husets enda tv-apparat ockuperad av brittiska fotbollsspelare. Händer f.ö. ganska så ofta på vardagskvällar också...tror inte att Brexit påverkar betalkanalernas bevakning av Premier league.... och andra ligor också.
Men jag är van, önskar bara ibland en film från samma betalkanal  eller annan betalkanal Sådant händer bara när jag är ensam hemma en kväll - och det tycks jag aldrig vara nu för tiden.

Revy

$
0
0

Igår var vi på revy. Sveriges bästa revy, sägs det. Kan säkert vara det, för de är så otroligt proffsiga där i Falkenberg.
Falkenbergsrevyn har ett högt tempo, varierande nummer och roliga sketcher blandat med sketcher av mindre hög kvalitét. I några av sketcherna tyckte jag att slutet föll ganska mycket. En bra sketch ska ju ha en knorr på slutet!
Det allra bästa med Falkenbergsrevyn, det är deras musikalitet. Suveräna sång och musiknummer upptar sannolikt minst halva föreställningens tid, kanske mer.
De flesta av de uppträdande spelar olika instrument, någon av dem behärska fem-sex olika.

Så aktörerna blandar sina uppgifter, ibland är man musiker, ibland sångare, ibland  sketchskådespelare.

Snurrscen, digital scenografi och påkostade kläder gör revyn ännu bättre, ja, så mycket bättre kan det knappast bli. Skulle vara sketcherna då, men det är inte så lätt att få till det i nummer efter nummer


Så om ni har vägarna förbi Falkenberg, och det finns biljetter kvar: GACK  OCH BESKÅDA SPEKTAKLET! Jag lovar er några härligt underhållande timmar!

Där fick jag till ét! Borde nog söka jobb som recensent nu när jag ska bli pensionär.
Vore inte dumt att få åka runt och kolla Sveriges- iallafall södra Sveriges - lokala revyer.

Jag har varit recensent en kort period. När jag var ung, i de senare tonåren.
Hörde av mig till Borås Tidning och undrade om jag kunde får recensera film.
Det fick jag. En biljett till en bio, B-film oftast, och sedan en plats vid en skrivmaskin på kvällsredaktionen.
Man kände ju sig lite märkvärdig, där bland alla dem som hade mitt drömjobb - journalist. 

Antagligen skötte jag mig ganska bra då jag skrev om de smalare filmerna, för en kväll fick jag biljett till en ny Disneyfilm - tror att den heter  Janne Långbens olympiska spel.
Jag har aldrig varit någon älskare av tecknad film, och tyckte att filmen med de olika misslyckade långbenstävlingarna var töntig. En Disneyfilm får man inte skriva ner, speciellt som större tidningar hyllade den.

Så blev recensent/journalistsagan all.

Journalistskolan sökte jag till, kom till andra antagningen, men sedan var det stopp. Kanske för att jag aldrig fick stopp på den elektriska skrivmaskinen, den bara skrev och skrev utan att byta rad....

Nu tror jag att lärarjobbet passat mig nog så bra!


Revy har jag också spelat.
I Dalstorparevyn.  1988 - 1995 hade vår lilla bygdegårdsrevy sin glansperiod. Några år senare gick en i graven, då hade den överlevt sig själv.

Nu var jag ingen lysande stjärna på scenen, ej heller som sketchförfattare. Sångtexter och minimusikalsketcher, det var nog min grej. De blev bra . Sketcherna jag satte ihop blev oftast rätt dåliga, oftast bestod de av dåliga vitsar från någon skämttidning. Inget jag är stolt över idag.
'
Men det var en fruktansvärt rolig tid, de där revyåren. Vi började skriva i september - oktober, sen repade vi ett par månader för att spela fredagar-lördagar, kanske någon söndag under tre - fyra veckor.

Pensionärsrevy- kan det vara något? Ja, varför inte. Och sen kan jag recensera densamma....   ; )


Passade på att ta oss till havet en stund, då vi ändå begett oss de 10-12 milen smal och krokig väg  till Falkenberg.
Det var många som var  på vandring längs den smala remsan av sand mellan klitter och hav, denna blåsiga dag.
Det blåste kallt från norr, men det var härligt att se och höra havsvågorna kasta sig in mot stranden, med så mycket kraft så att de spottade fradga.



På vår normala "hav möter strand- plats", Östra stranden i Halmstad, så är klitterna/dynerna nästan bortspolade.
Längs Skrea strand så har vågorna inte lyckats göra så mycket skada, där är det riktiga sandvallar, precis som det var förr i Halmstad.


De gamla badstugorna står också kvar. Är säkert värda en hel del numera.
Så charmigt att komma till Skrea och uppleva nostalgi.


Bilen, som fanns på en gata nära teatern, den har betydligt fler år på nacken än denna tanten. Såg den köra iväg. Sakta och försiktigt gick det, men fram kom den.  Och så fin den var, åldern till trots.


Det var inte bara havet som skummade ystert.  Ätrans vatten hade fått upp farten, här under den gamla bron i centrala Falkenberg.


Och se, alldeles bredvid den bräddfulla floden, där hade påskliljorna börjat blomma. 02022020!
Måste vara  rekordtidigt!  Kändes både dåligt och bra. Dåligt i avseende "Ur led är tiden", bra i  avseende "Det går mot vår".

En rolig söndag blev det, en riktig revysöndag, där årets första semla och grillad lax från förnämliga Laxbutiken ingick i det varierade programmet.

Apelsiner

$
0
0

Såg på Facebook, för några veckor sedan, att någon hade skickat efter en låda apelsiner direkt från odlaren i Spanien.  Lät ju spännande, så jag var inte sen att ta efter.Beställde en låda med 5 kg  sen-säsongsapelsiner. Betalade direkt, drygt 200 kr. Leverans  lovades till den 5 febr, och som jag förstod det, direkt hem till dörren.
5 februari, det var i onsdags. Förvarnade maken, som är hemma på dagarna, att det med stor sannolikhet skulle dyka upp en apelsinlåda i samband med att Postnord levererade posten.
 ( Kattmaten från Tyskland brukar komma direkt till dörren, trots att den ibland väger upp mot 20 kg!) Men jag var inte 100 % säker, lådan skulle också kunna komma till ett av våra två vanliga hämtningsställen, Hestra eller Tranemo.

Efter att jag avslutat dagens elevarbete i onsdags, så fick jag ett SMS från Postnord. Vi har besökt dej kl 13.36, för att lämna ditt paket, men kunde inte leverera. Försändelsen kan hämtas på ICA i Tranemo i morgon efter kl 16.00.


Ingen större skada skedd, tyckte jag, och bannade mig själv att jag inte sagt till C-E att han skulle invänta den blå Postnordbilen, innan han gav sig iväg för att uträtta ärenden.
( Han hade väntat till kl halv två , sedan tröt tålamodet och han åkte i väg. Inte många minuters miss alltså. Men nära skjuter ingen hare ..... )

Igår eftermiddag fick C-E leg och försändelsenummer och gav sig iväg för att hämta apelsiner.
Det fanns inga apelsiner att hämta.
Jag hade fått en länk att följa paketets väg, i samband med SMS från Postnord.
Kollade var paketet var.
Det hade varit i grannsamhället, Limmared. Där hade det blivit inlämnat kl 12.27- och sedan tillbakaskickat, samma tid,  för utlämningsstället stämde inte.


Tranemo ICA ligger 5-6 km från Limmareds ICA. Hade varit lätt att åka till rätt utlämningsställe.Tycker jag. Det fanns ju mycket eftermiddag kvar ....
Dryga fem kg apelsiner fick fortsätta sin färd. Jag  följde deras resa med största intresse, för nu hade det här blivit riktigt dumt.

Ringde till PostNord, fick tala med en trevlig person, som lovade att lådan skulle var på plats i Tranemo idag, efter klockan sexton.

Nu blev jag nyfiken på vad apelsiner tog vägen i väntan på leverans till Tranemo.

Kl 18.36 nådde den gula frukten Härryda. Det enda jag vet om Härryda det är att de har/har haft en fångvårdsanstalt. Och så ligger det på vägen till Göteborg, nära Landvetter.
Googlar och finner att i Härryda så finns ett stort hus, som det står Postnord på.
Där skulle då mina apelsiner tillbringa natten, innan de kördes till Tranemo.


Trodde jag.
Klockan 02.27 anlände de till Torsvik, söder om Jönköping.
Googlar man på Torsvik, så ser man att de också har ett hus som det står Postnord på. Dock inte alls så stort som i Härryda.

Underliga är Postnords vägar, det måste man säga! Inte konstigt att de har problem, när varorna körs runt och lämnas på fel ställen.


Bestämde att vi skulle utnyttja den extra resan till Tranemo och ta en promenad längs den populära slingan runt sjön. I väntan på apelsinerna.
Nu ankom de tidigare än beräknat, redan 12.25 intog de sin plats på utlämningshyllan, i den stora ICA-affären.

Någon timma senare, fick jag äntligen se de gula frukterna, genom hålen i den stabila papplådan.


Runt sjö-promenaden tog en dryg timme. Det blev många fotostopp. Jag tycker så mycket om gråvädersbilder: Verklighetens gråväder är jag mindre förtjust i!


Apelsinlådan var väl emballerad. C-E fick gå lös på den med en kniv för att få upp locket. Inuti lådan låg drygt 25 gula frukter av lite olika form och storlek. Två var lite skadade, men gick alldeles utmärkt att äta, då jag skar bort en liten bit.
Det fanns med ett brev i lådan, som berättade att apelsinerna kommer från Valencia, att det är en skörd från sensäsongen, vilket ger söta och saftiga apelsiner.  De är inte vaxade eller behandlade på något sätt, så de har begränsad hållbarhet.
Så nu blir det till att käka ett par apelsiner om dagen - vilket inte är något problem för mig. Anser absolut att apelsiner är den godaste frukt som finns. Och med tanke på att två små killar ska stanna hos oss några dagar, så tror jag att de också villigt kommer att hjälpa till.


Smaken? Ja, nu har jag bara de två som var lite skadade att bedöma. De var söta, men de vanliga affärsköpta apelsinerna från förra omgången, hade ännu mer apelsinarom. Saftigheten får högsta betyg. Nu skar jag de skadade apelsinerna i klyftor, så jag vet inte hur de är att skala, men de kändes lite svårskalade. Nu är apelsiner lika goda i  skurna klyftor eller skivor, så den detaljen är inte så viktig.
Om jag kommer att skicka efter fler produkter direkt från odlaren? Ja, det får framtiden utvisa. Det är absolut inte omöjligt. Och så måste ju Postnord få en chans att revanschera sig, och läsa rätt på Limmared /Tranemo. Fast allra bäst är förstås att ha tålamodet och vänta ut postbilen, för om någon gjort det, så hade det ju blivit rätt direkt.

Bräddfullt

$
0
0

Uträttade några ärenden på förmiddagen, denna tredje dag, i min allra sista sportlovsvecka.
Passerade flera små sjöar och vattendrag, och kunde bara konstatera : Det är bräddfullt överallt.


Kollar man väderleksprognoser för resten av veckan så ser man att det förväntas komma ordentligt med nederbörd till helgen igen.
Kanske hinner vattnet sjunka undan lite innan dess, men knappast mer, än att 30 -40 mm regn gör vattendragen ännu mera bräddfulla, så mycket att det blir översvämning.


Det kan bli bräddfullt för oss människor också. Rent mentalt.
Tror att alla varit med om att det bräddfulla inre, svämmar över.
Tycker att det blivit lite bättre med åldern. Dels tar man saker lugnare när man blir äldre, dels är det inte lika mycket stress runt omkring en, som då man står mitt i livet.


Elever kan förstås också ha det mentalt bräddfullt.
I veckan som gick, så fick jag vara med om en ordentlig översvämning. Utan förvarning- det är inte alltid enkelt att se när det är på väg att rinna över.
Nu blev det en snöbollseffekt av det hela, elevens bräddfullhet gjorde så att förälders bräddfullhet också kom i dagen. Det samma gällde rektor och när han då lade ett helt orättfärdigt ansvar på mig, jag då var det tur att det inte var så mycket i "mitt glas"  sen tidigare, för att bli orättvist behandlad, det fyller på rätt så ordentligt.


Såg filmen "Two popes" på Netflix igår. En verklighetsbaserad film som handlar om mötet mellan förre påven Benediktus och nuvarande påven Franciskus. Denne förre ville avgå och hade utsett sin efterträdare. Den tänkte efterträdaren hade åkt till  påven, för att få sin uppsägelse från sitt kardinalämbete i Argentina, underskriven.
Så blev det inte.


Många tillbakablickar i Jorge Bergogilos  ( påve Franciskus) liv fanns med i filmen.
Även Benedictus hade en hel del "synder" att bekänna.
Den första påven konstaterade att även om han var "den helige fader" , så var han inte Gud, han var bara människa.
Ibland undrar jag om vi lärare har rätt att vara människor.
Känns för första gången gott att gå i pension till hösten. Jag vill inte vara kvar i en skola, som ser fel i det man inte ens är medveten om.
Eller också är det för att jag är för gammal....
Under alla mina lärarår, så har jag satt förmågan att vara människa, att inte förställa mig, som min största styrka.
Ni märker, det håller på att bli bräddfullt om jag ältar. Så det slutar jag med nu, och så gör jag bara mitt jobb under de månader som är kvar. Inget extra,  bara det jag "måste".

I övrigt, jag rekommenderar verkligen "The two popes" för alla som har Neflix.
Trodde det skulle bli en tjat och pratfilm. Så var det absolut inte. Filmen innehöll en hel del humor, det var många gånger som jag småskrattade.


Lovet tycks vara ganska så fullt med olika aktiviteter. Ingen riktig rast och vila.... fast det är ju en prioriteringsfråga från min sida. Jag träffar gärna vänner när jag är ledig, och de dagliga promenader tar sin tid. Frissatid och tid hos tandhygienist passar bra då man är ledig... och så vill man ju passa på att träffa de allra bästa....


De som fyller alla ens positiva känslor till brädden; glädje, kärlek, tacksamhet, förundran, stolthet... Ja, att "hänga" med de här båda, det gör det bräddfullt av känslor inombords. Så bräddfullt blir det, så att det händer att svämmar över i ögonen understundom.
Helgen samt måndagens tillbringades med dessa två.
På lördag tar vi med den äldste av dem och åker till  nästan jämngamla kusinen i Malmö.
Bräddfullt känslomässigt, absolut.
Bräddfullt på trötthetskontot?  Det känns väl att man inte är 40 längre. Som tur är så återhämtar man sig fortfarande snabbt, och det är så roligt att uppleva de tre små, så att tröttheten är inget man tänker på. 

Sportlov

$
0
0


En vecka går så fort. Speciellt när man har tredagarsvecka. Känns som den arbetsveckorutinen fortsatt in i lovveckan också.

Blev ju långhelg med barnbarnen, och sedan har veckan rullat på snabbare än någonsin.
Tänker att man ska hinna läsa någon bok under lovet, men så blev det inte.
Är väl så att jag premierar utevistelse när det är lov, eller ,... förresten...  det gör jag alltid.
Sommarens stora fördel är ju att man kan sitta utomhus och läsa. det är nog en av anledningarna till att sommaren är min läs-säsong.


Under denna årstid, så känns det mycket mera avslappnat att sätta sig ner i bästa fåtöljen med en stickning, då det lider mot skymningstid. Gärna under det att en svensk eller engelskspråkig  film eller serie, rullar på tvn.
Stickning har den fördelen att man kan göra två saker samtidigt.
Bokläsning är bara bokläsning.
Fler och fler går ju över från att läsa böcker till att lyssna på dem. På så sätt så kan man ägna sig åt bokläsning samtidigt som man sysslar med något annat.
Jag har aldrig prövat. Är rädd att jag inte skulle kunna koncentrera mig, jag tror att jag behöver de skrivna orden framför mig för att kunna förflytta mig in i bokens värld.


Tänker tillbaka på lektioner i svenska, då jag läst upp elevberättelser.
-  När du läste, så såg jag precis hur det såg ut, och jag kände samma känslor som huvudpersonen kände, kunde elever uttrycka sig.

Författaren till sådana berättelser, de fick verkligen svart på vitt att de lyckats.


Svart-vitt var det på dagens promenad. Träffade min goda vän från lärarhögskoletiden idag. Vi brukar träffas en eller par gånger per år. Denna fredag hade vi bestämt mötesplats i vackra Ulricehamn.
Ljuset kring Åsunden, var minst sagt trolskt. Motsol genom dimma gjorde att färgerna helt försvann.
Fantastiskt vackert och njutbart.
Säger den, som i allra högsta grad är färgmänniska.


Roligt att ha några vänner kvar sedan ungdom och tiden som ung vuxen. Man kan alltid fortsätta samtalet, där man avslutade det för ett halvår sedan... eller ett år sedan.

Fikade med god semla på anrika Gunnars konditori, tog sedan en ordentlig promenad längs Åsunden och avslutade med lunchbuffé på Jennie´s thai.
Det är skillnad på olika restaurangers lunchbufféer.  Jennie´s thai  måste vara en av Sveriges bästa. Otroligt vällagad mat. Sushi, varmrätter, sallad, frukt, efterrätt, kaffe och dricka. För mindre än hundra kronor. Otroligt gott! Väldigt prisvärt! Alltid fullsatt - förstås.
Se där, där fick jag till lite reklam igen! 


Likt små hyacintkroppar, stack pestskråpen upp sina nyvakna huvuden. En månad för tidigt, kan det tyckas. Men blir det ingen vinter, så tycker de att det är dags att sticka upp ur jorden redan nu.

Hörde f.ö. något riktigt dumt igår på Rapport. Det var KATASTROF i Skövde, eftersom tulpanerna redan nu hade börjat skjuta upp ur jorden. Tror att det var hundratusen tulpanlökar som planterats, och som var tänkta att blomma vid en tulpanfestival, som skulle gå av stapeln i maj.
För att de skulle stanna upp i växten, så hade man hämtat snö ( antagligen från någon ishall) för att täcka växterna med.
Nu tror jag att snön smälter ganska så snabbt, så KATASTROFEN kan vara ett faktum. Blir så irriterad av att man tar till överord. Katastrof är väl något helt annat än en tulpanfestival, som går i stöpet. Flexibilitet är ett vackert ord. Man  kanske helt enkelt för tidigarelägga blomsterfesten.


Alla hjärtans dag idag.  Har inget bra förhållande till en dagen. Jag och känslor, vi går inte riktigt ihop. Ett klart handikapp, vilket gör att jag ibland undrar om jag har lite autistiska drag. FAST.... då borde jag inte se känslo-rädslan som ett handikapp....
Funderade på  korta promenad nu i eftermiddag, om det inte har med barndomen att göra... eller också är det något medfött. Undrar hur Freud analyserat mig.....


Ett bra sista sportlov har det varit! Mycket utevistelse. Frissa och tandhygienist fixade. Lite bakat, huset städat. Aktivitetsvecka.
Hade tid hos tandhygienisten på morgonen idag. Hon röntgade, kollade, tog bort tandsten och putsade de gamla gaddarna. Dessutom fick jag en "shot" med fluor.
785 kronor fick jag betala. Nästan fynd, sa jag till kvinnan i kassan. Nu var det inte fynd, utan skattemedel som såg till att priset för en halvtimmes jobb blev rimligt. 1385 kr kostade behandlingen, 600 kr var bidrag. Dubbelt så mycket bidrag för den som kommit över 65 års-strecket, än den som är mellan 24 och 64.
Tandläkarbesök är oskäligt dyra. Personligen tycker jag att det skulle vara samma pris för tandläkarbesök, som för läkarbesök.  Tror att många drar sig för att få sina tänder omsedda, de har helt enkelt inte råd. Eller tandhälsa som prio nummer ett....

Tommy

$
0
0



I Malmö var det vår. 
Blåste gjorde det förstås, och visst behövdes det fortfarande en mössa neddragen för öronen, men de friska vindarna ingav ändå en vårkänsla.
Regnkläderna behövde vi inte ta på oss, regnet höll sig någorlunda borta under de timmar vi var utomhus under lördag eftermiddag och söndag förmiddag.


Det är så roligt när kusinerna träffas. En sådan lyckoträff att de bara skiljer ett drygt halvår på dem. Visst kivas de understundom, men dessemellan så har de riktigt kul. De är viktiga för varann, trots att de bar är två och ett halvt och tre år.

Vi lämnade av Konrad hemma i Ulås, och jag berättade att snart ska mormor, morfar och din mamma åka i väg och höra på en man som sjunger. Han heter Tommy.
- Är Annika också med? undrade Konrad.


Nä, Annika var inte med Tommy i Värnamo Gummifabriks konsertsal. men väl en oerhört duktig pianist. Carl Flemsten. Många gånger är jag mer imponerad av dem som kompar en sångare, än av sångaren. Visst, för att sjunga bra, så behöver man träna, men för att spela ett instrument bra, så måste man träna alldeles otroligt mycket. Ändå är det sångaren som får den största/hela credden.

Tommy Körberg har varit en av mina absoluta svenska favoritartister ända sedan Tom, Mick och Maniacs-tiden.  Vaknade till just den här låten, ""Somebody´s taking Maria away" i lördags. Det slog mig hur oerhört väl Tommy har bevarat sin unika stämma under alla år.

Mitt första egna konsertminne har jag från  en konsert med Tommy Körberg. Det var när han hade vunnit Melodifestivalen 1969, med "Judy, min vän". En söndagskväll hade han en timmes konsert i Boråsparken, och jag och en klasskompis tog tåget in till staden. En gång i veckan gick det ett tåg hem på senkvällen, och var på söndagarna. En sådan tur, annars hade vi inte haft möjlighet att uppleva vår favoritmusik live. Det var aldrig fråga om att bli skjutsad på den tiden, ville man ut på något, så fick man fixa det själv.
Vilket jag i och för sig tycker var lite taskigt, så här långt i efterhand. Livet som tonåring hade varit mycket enklare med lite mer skjutsande, när man bodde utan möjlighet till andra kvällskommunikationer.

Jag/Vi har sett Tommy framträda ett antal gånger under åren. Som soloartist, och tillsammans med någon/några andra duktiga sångare, som t.ex Helen Sjöholm, Peter Jöback, Malena Ernman.
När vi såg Chess, så var han ersatt av Anders Ekborg ( som också är gudabenådad sångare) för då satt Tommy i finkan.



Tommy har  utvecklats som artist med åren. Från att ha varit en ung, lite osäker artist, är han vi 71 års ålder en riktig entertainer. Han hade en hel del mellansnack mellan de mer eller mindre välkända låtarna. Riktigt rolig var han. Även om han hade en del ekivoka anspelningar  så framförde han dem med finess, på ett kultiverat sätt. Så t.o.m den här gamla tanten, som verkligen avskyr riktig buskis - trots att hon en gång var med och framförde sådant-  skrattade riktigt gott.
Han drev  med sig själv, när man är gammal så har man tillskansat sig en ganska så bra självinsikt.
Dessutom häcklade han en del samhällsfenomen.... som det otroligt fåniga  ordet hen och den utbredda lättkränktheten. Han jämförde babisar och politiker och han raljerade över landet USA som såväl styrs av idioter samt tycks vara befolkat av desamma,,,,,

Men det allra bästa, det var förstås hans sång - oj, vad han sjunger bra och oj, vilken fantastisk pianist han hade med sig.

Drygt en och en halvtimme underhöll Tommy och Carl oss. Utan paus. Strongt!
Dock kan man notera att Tommy har blivit en gammal man, stel och ledbruten.
När han avslutat konserten med " Som en bro över mörka vatten", och linkade ut på trötta ben, så kunde man höra ett "PUH",

För egen del, så kunde jag suttit kvar ett bra tag till och njutit av fulländad sång och pianospel. Hoppas att det blir fler tillfällen att lyssna på Tommy Körberg, live.


Veckan

$
0
0

Oj, vad en vecka går snabbt. Det slog mig, då jag kom hem vid halv fyratiden idag, och bytte om till "mjukiskläder"/hemmakläder, att jag inte använt dem på hela veckan.

Det har helt enkelt varit något extra varje dag.

I måndags var jag på årskontroll hos kiropraktorn.  Dennis ( konstigt namn på en kiropraktor- brukar ju vara ett typiskt buspojksnamn....fast han kanske är en sådan  utanför sin yrkesroll ... : ) )
drog och slet i alla tentakler. Huvudet drog han i, så att kände mig som den besatta tjejen i "Exorcisten" - och det var absolut ingen trevlig känsla.

- Det är bra för den här gången, sa han sen. Vi ses om ett år. 600 kr, tack!

Öm i muskler och skelett ( fast mest muskler) åkte jag hem.... och faktum är, jag känner mig mycket bättre i kroppen än på länge.
Så det var nog väl investerade pengar.



Tisdagar, det innebär en heldag, med dessa ljuvliga två.
Lite jobbigt, inte helt konfliktfritt - och oerhört roligt. Läste någonstans att mor/farföräldrar som träffar barnbarnen ofta mår bättre och lever längre, och att barnbarnen mår mycket väl av en god kontakt sina mor/farföräldrar.

Den store killen, han säger mycket klokt - sådant där som barn helt öppet säger, ur hjärtat- eller för att det är logiskt för dem.
I tisdags så kom mammans ridkompis/ridlärling - en tjej på 14 år, in till pojkarna, efter ridningen. De rusade i vanlig ordning rakt in i hennes öppna famn.
- Vi är allt bästa kompisar, vi tre, sa tjejen.
- Mormor och morfar är också mina bästa kompisar, genmälde Konrad.
En replik som jag gömmer i hjärtat.


Onsdag, det betyder lång dag i skolan. Tills kvart i fem. Denna onsdag behövde inte fritids mina tjänster, så jag kunde vara med på konferensen. Känns bra att få vara delaktig, även om man är på utfasning.


På kvällen visades filmen "Catwalk" på biografen i Tranemo.  Hade hört mycket positivt om filmen och ville gärna se den.
Superbra, superintressant. Filmen handlar om en en tjej från Gislaved som skriver ett mail till Per Johansson ( Glada Hudiksteatern) och talar om att hon vill bli modell och gå på en catwalk. Någon har talat om för henne att hon har sådan utstrålning, så att det skulle passa henne.  Kunde Per månne hjälpa henne?
Det kunde han! Tillsammans med ytterligare två tjejer och två killar började man planera och träna inför en modevisning, någonstans. Det blev New York! Och med vilka kläder - det var verkligen specialsydda glamourkläder som de fem fick visa upp.
Det var en film som alla borde se, och speciellt ungdomar från åk 6 och uppåt. Även om man inte har samma intellektuella resurser som andra, så kan man ha drömmar, och man kan lära sig mycket, bara någon tror på en och ställer krav på en. 
Ungdomarna i filmen har under åren fått utstå mycket spott och spe och hån, men fick genom filmen visa att funktionsnedsatta kan utvecklas, precis som alla andra, men efter deras egna förutsättningar. Alla är lika mycket värda, ingen får nedvärderas utifrån utseende eller intellektuell förmåga....


I går stod spinmix på schemat. Härligt att få röra på sig, ännu bättre att få använda musklerna.
Synd att jag bara får till ett träningspass i veckan, utifrån att jag gärna vill träna på hemmaplan... ja, tre-fyra km bort, i Grimsås samhälle.  Nu blir det ju i stort sett dagliga promenader också, så jag sköter mig väl ganska så bra. När jag blir pensionär till hösten, så ska jag se till att jag får styrketräna minst en gång till per vecka. Det ska säkert funka, om hälsan står bi. 


På lediga  fredagens agenda, så stod ett sjukhusbesök överst på listan.
Jag är fascinerad av sjukhus, dessa stora byggnader som innehåller så mycket glädje och så mycket sorg. Platsen där nya liv kommer till världen, platsen där gamla liv ( och tyvärr en del alldeles för unga liv) lämnar denna världen. 
Inrättningen där så många blir av med sina sjukdomar och krämpor, medan andra får besked: Det finns inget att göra.
Anledningen till mitt sjukhusbesök, det var en remiss till hudavdelningen, där två solskadefläckar i ansiktet akinisk keratos) skulle avlägsnas. Vilket gjordes, med hjälp av kylspray. Så nu så har jag två röda, vätskande fläckar i ansiktet istället. Om 3 -6 veckor, ska det röda fnasiga ha ersatts med normal hud.
Inte nog med att man tog bort solskadorna, jag fick klä av mig och vända både fram och baksida till, för att man skulle kolla att det inte fanns några fler otrevliga märken på kroppen. Det gjorde det inte...


När vi ändå var i området kring Borås, så ville jag gärna ta dagens promenad i barndomens trakter, i Finnekumla by, Rångedala. Vi parkerade vid broderns hus och gick sedan ner till Viskan och följde den en bit. Därav alla vattenbilder. Visst har jag sett översvämningar här under tidigare år, men jag skulle vilja säga att det just nu är rekord. De odlade områdena utmed floden har tidigare legat under vatten, varit en sjöbotten, och sannolikt har sjösänkningen gjort att det lätt blir översvämningar.


En härlig promenad blev det... trots att det visade sig att de fordrade stövlarna inte längre var helt täta.
Strumpbyte och sedan lunch på Jenny´s thai i Ulricehamn... andra fredagen i rad som jag äter lunch där. Bästa matstället i trakten!

Det var den veckan det! Kan inte klaga på vare sig variation eller innehåll. 

Uppåt

$
0
0
Som vanligt, så passar inte bilderna ihop med det jag skriver om. Dock vill jag att den offentliga dagboken ska ha med relevanta vinterminnen från 2020. Det har inte kunnat bli så många snöbilder denna vinter. Bilderna är från dagens promenad, "Modsrundan". 


I veckan såg jag honom i TV igen. Det har jag gjort ett antal gånger tidigare.
Vid tidigare tillfällen, så har han framträtt i Västnytt, ibland översänt till Rapport.
Var gång jag har sett honom, så har jag själv känt mig som....  olyckad. En som inte lyckats.

Trodde att han pensionerat sig, men så  var inte fallet. I veckan var han i TV -rutan igen, som en av de största experterna, och med en av landets högsta befattningar, inom sitt område, smittskydd.
Två känslor uppstod - dels den där jag återigen kände mig lite kass och dels den som jag får då jag ser eller möter någon som arbetar efter 65, jag känner en viss samhörighet.


Jag känner  honom inte, jag är inte ens bekant- men vi delade tre års skoltid. I nian gick vi i samma klass, 9 g. Kommer inte ihåg, men det kan vara så att vi hade särskild matte och/eller engelska... och kanske t.o.m tyska....ihop under sjuan och åttan. 
Nej, han var ingen kille som man kommer ihåg, ingen kille som fick någon uppmärksamhet av oss tjejer , ingen kille man dagligen pratade med. Det enda jag vet, det är att jag på de flesta prov i nian hade bättre resultat än vad han hade. Det var några andra som jag tävlande med om att vara "bäst i klassen".


Påminner mig om att, när vi började gymnasiet, så blev han placerade i N1a, medan jag och mina båda naturvetarlinje kompisar från nian, kom i N1b. A var pluggklassen, det var dit de flesta femmor gick. (Detta var ju under den tid då betygen delades ut efter en normalfördelningskurva, det skulle vara en viss procent femmor, en viss procent ettor. ) B var klassen som hade kul...

Har förstås aldrig tänkt på denne man någongång, förrän en ganska bekant ansikte och ett väldigt bekant namn, dök upp i Västnytt, för ett antal år sedan.

Ojdå, det var en som hade lyckats. Han var smittskyddsläkare i väst-Sverige ( eller var det bara Göteborg) - jag var bara en sketen mellanstadielärare.
Och jag som var den som var nästan/ofta  bäst i klassen en gång.....


Jag har funderat mycket på den där misslyckatskänslan som jag får, då jag ser att någon som jag på något sätt kan jämföra mig med, har "lyckats" så mycket bättre.

Egentligen är det inte så konstigt att vi är där vi är. Jag härstammar från en familj som var bönder, smittskyddsläkarens föräldrar var båda tandläkare.
Min dröm, mitt mål, det var att lämna bondgårdslivet, och bli "något". För mig var "något" lärarjobbet. Jag lekte skola med mina kompisar före det att jag själv börjat skolan. Under hela min uppväxt var det en självklarhet för mig, att jag skulle bli lärare. ( Ja, utom en tid under gymnasieåren- då journalist eller präst också framstod som möjliga yrken...)

På sjuttiotalet, så var läraryrket fortfarande ett statusjobb, nästan jämfört med läkaryrket.

Kommer ihåg att närmste grannen hade uttryckt till min mor - Lärare? Anna-Lena? Det kommer hon aldrig att klara att bli...  Bönderna därhemma tyckte att läraryrket var ett så stort steg uppåt, att det var en omöjlighet för en bonnunge att uppnå.


Mitt yrkesval, det har jag aldrig ångrat.  Trots att statusen numera är så betydligt lägre än på sjuttiotalet.

Men jag tror inte att jag skulle ha valt lärarbanan, om jag varit ung idag- och varit lantbrukarbarn. Böndernas status och lärarnas status, de kan jämföras.... Inga högstatusyrken direkt... ej heller riktiga lågstatusjobb.

På något sätt, så vill man uppåt, från den status som en föräldrars yrke har.
Och ser man det så, så är det ganska självklart att tandläkarparets son blev läkare....


Om jag ser mig omkring  i min egen familj, bland vänner och bekanta, så ser jag att i de allra flesta fall, så har barnen i sina val av utbildning och arbeten, statushöjt sig jämfört med sina föräldrar.

I min egen familj, så är det tydligt- den som har universitetsexamen, har tagit steget uppåt jämfört med moderns lärarjobb.
Den som har "jobbat sig upp" inom ett företag, har vid relativt unga år, nått en betydligt högre position, än vad hennes pappa gjort vid samma ålder.

Spännande tankar, tycker jag.


Tankar som också förklarar, varför det är så många som invandrat till vårt land, som fått ta de riktiga lågstatusjobben. Det finns inte många svenskfödda som vill ha dem, de flesta strävar uppåt, utifrån vilka jobb deras föräldrar har.

Smittskyddsläkaren från Stockholm som framträdde i Aktuellt i veckan, det var en man som jag aldrig skulle känt igen, om jag inte sett det bekanta namnet.
Jag noterade att åldern tagit ut sina 66 år, även på honom. Dock var han väldigt snyggt klädd och när han uttalade sig om covid-19, så lät han kunnig och trovärdig.


Och... hans närvaro i TV-rutan... fick mig att känna olycksamheten... för en stund.

Läkare, det fanns inte med på kartan, då jag i unga år, funderade på vad jag ville göra med mitt liv. Inget vårdyrke över huvud taget, fanns med i tankarna.

Och nog valde jag ändå rätt, precis som han, min gamle skolkamrat- vi har ju båda fortsatt med våra jobb på "övertid".


Någon kanske reagerar på mitt sätt att ranka yrken i olika statusnivåer. Vi kan se olika på det där....men så tänker jag... Jag har svårt att sätta in många av de nya yrkena i min statusstege.... men för mig, idag, så är läkare och civilingenjör ( det senare lite beroende på vilken slags ingenjör man är) exempel på högstatusyrken. Lärare, lantbrukare, sjuksköterska, hantverkaryrken - det är yrken som jag lägger in i vare sig högstatus eller lågstatusyrken. Exempel på lågstatusyrken.... lokalvårdare, taxichaufför....

Kanske tänker jag fel i det senare.... men jag är ganska säker på att många av oss vill uppåt i status, jämfört med våra föräldrar. Eller åtminstone hålla oss på samma nivå....

Vinst

$
0
0

Igår var det quiz-dags igen.
Glasets hus i Limmared anordnar sina välbesökta quizkvällar sista fredagen varje månad, januari till april och september till november.
Kvällen inleds med någon form av buffé. Igår var det italiensk buffé. Supergott!

Oftast är det livemusik-underhållning under kvällen, ibland ställs frågorna i anknytning till låtarna, ibland inte. Något musik-quiz är det inte fråga om. Det brukar vara sexton frågor inom olika ämnesområden, en del lätta frågor, några svåra. Tio-tolv rätt får de flesta lag ihop, så pass allmängiltiga är frågorna.

Gårdagens musikunderhållning, den var inte alls i min smak. Det var en soul-grupp från Borås som spelade. De var säkert ganska duktiga, både vad det gäller instrument och sång, men jag tycker att all soulmusik låter likadan, att den är aggressiv och upprepande och att låtarna man spelar är alldeles för långa.

Hörde att några i den ca hundratalet stora publiken tyckte att det var den bästa musik som framförts på quiz-kvällarna. De har säkert rätt! Utifrån vad de tycker om soul-musik.

Förra månaden, så vann jag en vas på en extratävling, den om intron.  På quizet hade vårt lag - bestående av maken, hans syster och hennes man - två fel. Igår var vi enda lag med alla rätt.



Det blev en ny glasbuckla - nej, det är inga vasar, för det finns ingen botten på dem - att ställa hemma i prishyllan hos svägerska och svåger. Vi har faktiskt en blå buckla hos oss också, det blåa året vann vi två gånger.

Så redan andra gången är årets målsättning nådd, den att ta hem någon av de sju bucklor som delas ut varje år, sedan tre år tillbaka. Tidigare år har det varit andra priser, mest glasföremål förstås,  och visst har vårt lag vunnit lite då och då, även under dessa år.

Har funderat lite på vad det är som gör att vi nästan alltid lyckas vara bland de tre bästa lagen.Kommer fram till att det är lite som hos de imponerande, "På spåret" finalisterna.
Vi kan helt enkelt olika saker.  Tänker på dem som vann "På spåret" finalen igår, Gunnar och Parisa. Lunda-Gunanr kan ju väldigt mycket om det mesta, men är rätt kass på musik, film och kändisar. Parisa är ju också synnerligt allmänbildad, men expert på de tre ämnesområden som Gunnar inte är hemma i.

Mina kunskaper är väldigt begränsade vad det gäller nyare musik, kändisar, TV, politik och sport. Svägerskan är expert på de tre första områdena, maken är superbra på sport och politik och svåger kan allt om musik och teknik.

Nu ser vi fram emot mars-quizet. Vinsten är klar, så vi känner ingen press. ( Fast det gör vi nog aldrig... )  Musiken kommer ett lokalt "rock-band" att stå för. Det kommer att bli mycket mera lättillgänglig musik, för denna tanten. Musik att tralla med i....



Att skicka efter den här boken, samt att följa Fredrik Nylén på Instagram, det har varit en riktig vinst för mig.
Genom Fredriks fika, så har jag hittat superbra recept på framförallt matbröd, men även på kakor, tårtor och lunchmat.
Fredrik har gett ut fler bakböcker. Jag får se till att skaffa dem också. Även om jag lätt hittar de goda recepten via nätet, så är det härligt att bläddra bland alla fina bilder i boken.
Favoritbrödreceptet fanns dock inte med i boken. Men nu har jag skrivit in det på en sida, som hade mycket space. Och här är det, om någon vill testa godaste matbrödet som jag någonsin bakat/ ätit.
https://fredriksfika.allas.se/mjukbulla-ett-riktigt-gott-brod/






Semlebullarna som jag bakade utifrån Fredriksfika recept, tillsammans med en liten grupp SvA- elever i torsdags, de blev också supergoda. Har aldrig tidigare fått till så här luftiga och smakrika bullar.


Dagens promenad blev avklarad tidigt på förmiddagen. En ren vinst det också, för både kropp och själ, att få sex kilometers "naturbad" i ett härligt promenadväder.

Hyllning

$
0
0

Kom på det i morse, då jag kollade igenom mobilen, fortfarande kvar i varma goa sängen. SÅ ROLIGT DET ÄR ATT FÖLJA OLIKA BLOGGAR, så mycket de ger till mig och till mitt vardagsliv.
Under ett antal år så hade jag ett antal bloggvänner, som jag följde och som följde mig. Fler av dem träffade jag irl. Några av dem ansåg jag  bli mina goda vänner. Av olika anledningar försvann de från bloggarna, och plötsligt kände jag mig ganska så ensam därute i min cyberrymdsbubbla.
Utan någon att följa, utan någon att "prata med" via bloggandet så blev inläggen färre och färre.
Bekräftelse är viktigt.....
Kom så på att jag kanske skulle kolla om det fanns "nya" bloggare att följa, "nya" bloggare att "prata  med" via internet.
Det är er, alla ni som får till blogginlägg dagligen, alla ni som skickar kommentarer och svara på mina mer eller mindre tokiga kommentarer  som jag vill hylla.
Ni  är OTROLIGA i er ihärdighet på bloggen.
För egen del, så får jag vara glad om jag får till ett par inlägg per vecka.... det är så mycker annat som tar tid... även om det i själva verket handlar om prioritering.


Via er, mina härliga bloggbekanta, får jag blicka in olika individers vardagsliv, får ta del av små och stora glädjeämnen, små och stora bekymmer.
Jag känner så med den bloggbekanting som berättar om sitt saknande husdjur, jag skrattar år norrländskan som alltid lägger in en stor portion humor i sina inlägg, jag berörs av henne som känner sådan kärlek och samhörighet med sin man , att de t.o.m drömmer samma drömmar.
Vackra bilder i bloggarna, blir till ögongodis, för mig.

Kollegan där nere i sydsverige, känner jag att jag har en hel del beröringspunkter med, genom det gemensamma yrket.
Göteborskan som kan allt om böcker, fick mig i dag att - äntligen - få iväg en beställning på ABC-resan, en av mina allra första böcker. Tack vare henne, så fick jag tummen ur och skickade efter var sin bok, till mina två små barnbarn, vilka nu börjar visa intresse för bokstäver.
En relativt närboende bloggbekant visar upp bekanta platser, någon annan bloggbekant inspirerar genom att dela med sig av sina intresseområden, intressen som jag till viss del har för egen del.
Någon annan låter mig följa med ut på intressanta resor, via sin blogg.


Som sagt, ni är otroliga, ni som prioriterar bloggandet genom att få till nästan dagliga inlägg, och som låter andra ta del av era liv.  En sådan öppenhet det behövs  verkligen i denna tillknäppta tid.

Märkligt

$
0
0

Om ett drygt halvår, så ska det återigen bli val till ett av världens mäktigaste ämbeten.
Den tredje november är det dags att välja president i USA.
Hur valsystemet fungerar, det har jag en gång fått lära mig, men har till stor del glömt bort. Men visst är det märkligt att man väljer vilka som ska få välja president och att dessa specifika väljare har olika stor makt, utifrån vilken stat man tillhör.


Än märkligare är den ålder som presidentkandidaterna har.
Trumpen hinner fylla 74 år innan det är val, och hans utmanare, Joe Biden och Bernie Sanders,  uppvisar den respektabla åldern på 78 respektive 79 år.

Själv är jag fortfarande 66 den 3 november, och har jag förmånen att få vara med så långt, så har jag gått i pension. Jovisst, jag har "rätten" att som offentliganställd jobba ytterligare två år, men jag känner att dels så är det så mycket i skolans värld som jag reagerar starkt emot och dels så kommer det - faktiskt- att finnas övertalighet av lärare i vår kommun, så det är dags att tacka för sig.

Hur tänker de som är betydligt äldre än jag, och som vid den åldern står beredda att ta över ett presidentskap? Visst är ålder och erfarenhet underskattat, men när man kommit upp i sjuttioårsåldern, då kanske man borde ägna sin tid till att bli någon form av konsult, om man känner att man krafterna kvar.

Jag tycker det är så märkligt att de röstberättigade i ett land, överhuvudtaget supportar någon i den åldern.



Sen tycker jag också att det är märkligt att man i Sverige har valt "flicksnärtor" till partiledare.
Den ena "flicksnärtan" tycker jag har vuxit in i sin roll, medan den andra har flippat ur totalt.
För visst är det märkligt, att den som leder ett parti med kristet förtecken, allierar sig med den som står för värderingar, som ligger  helt i motsats till det kristna budskapet.


Rätt ålder, för att bli vald till ledare för ett politiskt parti, en inflytelserik post, ett land - vad skulled et kunna vara?

Jag har ju en klar idé om det. Någonstans mellan 40 och 60 år. Plus  minus några år. Naturligtvis beror det på vem man är och vilken ledande post man ska ha.
Olof Palme var 42 år då han tillträdde som partiledare, Ingvar Carlsson var 52 då han plötsligt fick ta över partiledarrollen, Fredrik Reinfeldt var 38 då han blev partiledare, 41 år gammal blev hans  statsminister.
Tre exempel - enligt mig - på väldigt goda ledare.
Kanske inte ledarskap har enbart med ålder att göra, men  jag tycker ändå att man behöver komma upp i 40-årsåldern för att ha den erfarenhet som man som ledare behöver.


En av våra partiledare reste iväg till Turkiet för att hindra flyktingar att komma till Sverige. Ett synnerligen märkligt sätt att bete sig på. "Sverige är fullt" hävdar han. Helt fel, här finns massor av space- bara det att vi, om vi ska ta emot nya flyktingar måste ta hand om dem på ett människovärdigt sätt.
Hur i hela friden kan man bete sig som Jimmy Åkesson, och hur i hela friden kan en fjärdedel av alla röstberättigade människor i Sverige säga sig vilja ha honom som vår ledare?

Åldern - enligt mitt sätt att se -har han visserligen inne, men  det är väl också allt.


Tänker mig en framtid i Sverige, där hans parti får flest röster av  alla, och där han sedan allierar sig med henne som säger sig ha kristna värderingar, men tycks fara med osanning om det. Undrar om de moderata väljarna är beredda att hoppa på de tåget - tänker att det finns en maktlysten falang i toppen- men att många moderater har högre ambitioner än att slå sig ihop med en samling lågutbildade, mindre vetande människor - de som jag inbillar mig är de som stöder  SD.


Jag säger inte att det är så - men jag tror att det är så - att SD samlar dem som inte vet bättre.
Men visst är det skrämmande, att en sådan människofientlig/främlingsfientlig svensk regering skulle kunna komma till stånd om några år....För mig känns det som rena skräckscenariot.


För egen del så anser jag att det här med migrationen inte är riktigt enkelt.
Vi har ju misslyckats så kapitalt, oberoende vilket demokratiskt parti som haft regeringsmakten, under så många år.
Jag tänker på alla de segregerade områden som finns i de flesta städer. Områden där vi inte lyckats ge de unga tillräcklig utbildning, ej heller deras föräldrar de möjligheter till arbeten, som de borde ha.

Det blir mycket frustration, det blir våld och kriminalitet, för man hittar inget bättre sätt att hantera tillvaron på.
Kontentan av det hela är att de "som inte vet bättre" drar alla invandrare över en kam. Samt försöker hindra fler att komma hit.
Visst finns det "skit" i invandrargrupper också, men de allra flesta vill bara få lugn och ro och bo i ett land där de slipper att vara rädda.



För egen del, så har jag en favoritgrupp, vad det gäller nya svenskar. Det är de som kommer från Afghanistan. De elever som jag mött under senare år, och som bara för en kort tid sedan kom från det landet, har varit helt otroliga. Otroliga i sitt bemötande, otroliga i sin vilja att lära, otroliga i sin vilja att bli en del av det svenska samhället - och samtidigt hitta ett sätt att behålla traditionerna från hemlandet.
Jag blir så heligt förbannad, då jag läser om och hör om hur välfungerande familjer och ensamkommande, vägras uppehållstillstånd i Sverige, fast de bott här så länge så att de känner sig mer som svenskar än som afghaner. Gäller förstås även asylsökande från andra länder...
Jag tycker att det är så märkligt att  myndigheter i vårt land, kan ta beslut som helt förstör livet, för den som verkligen skulle kunna bli en tillgång för oss, som medmänniska, som arbetskraft.


Ja, det är mycket som är märkligt i världen - så även att den ständigt lögnaktige och plumpe Trumpen, får sitta kvar som president. Men det gäller väl att omge sig med rätt personen, då man kommit i en sådan position.
Och som sagt, så märkligt att så många människor som bor i vårt välmående land, inte kan dela våra tillgångar med dem som ingenting har.
Det är mycket som jag inte förstår - det är tydligt! Det vore intressant om någon kunde hjälpa mig till att komma till insikt.

Bilderna är - som så ofta - tagna på dagens promenad. Visst är det märkligt att tidig mars-natur har så mycket vackerhet i sig. Stengubbarna- de symboliserar USAs presidentkandidater.



Studiedag

$
0
0


Idag har vi haft studiedag. eller kompetensutvecklingsdag, som det så vackert heter.
Den sista för min del, vad det gäller att vara med i en storsamling, där skolmänniskor från hela vår kommun träffas. Tror jag iallafall.

Så det blir lite nostalgi att tänka tillbaka på alla studiedagar, kompetensutvecklingsdagar som man absolut inte minns.
Det är ett fåtal dagar som jag kommer ihåg:

Mannen som i början av 80-talet föreläste och sa att det var 25 % chans att världen skulle stå kvar till millenieskiftet. Uppmuntrande information för den som nyss fått sitt första barn! Tur att 25 % chans räcker ibland...

De gången man hade egna val och fick

  • kompetensutveckling i skrivande av berättande texter- oj, vad mycket jag har använt det under årens lopp.
  • kompetensutveckling i astronomi - har också använt den kunskapen mycket
  • kompetensutveckling i musik - jag hade just gått igenom världens fyrtioårskris, och det hade hon också, den supersnygga tjejen som  gav idéer till mängder av roliga musikarbeten. Blev extra bra, då jag behövde någon "lyckad" att identifiera mig med, just då.
"Förr i tiden", så kunde man söka intressanta sommarkurser och man gavs senare också tillfälle till veckolånga lärarkurser genom EU.

Även här var det superbra kompetensutvckling genom t.ex. "Tidningen i skolan" i Stockholm, eller dramakursen på grekiska Hydra.

Men... med facit i hand, så är det ändå inte mycket man kommer ihåg av alla årens kompetensutveckling.  Nästan bara sådant man själv haft möjlighet att få välja, utifrån behov och intresse.

De allra flesta dagarna, och alltfler under senare  tid, har ägnats åt sådant som hör skolvardagen till. Mycket prat blir det,  men det allra mesta rinner ut i sanden....


Idag handlade det om varför killarna når betydligt sämre skolresultat och betyg, än vad tjejerna gör.
Vilket i sin  tur gör att många killar, blir utslagna redan i unga år.

För våra elever, som har en ganska trygg tillvaro här på  landet, så brukar det ordna sig ganska bra ändå. Det finns jobb att få, man behöver inte vara toppbetygselev.
Vi är ganska medvetna om vad orsakerna till killarnas lägre resultat beror på. Det är saker som att det inte är coolt att plugga,  att papporna tycker att det ordnar sig  utan att killarna får bra betyg och så finns det de som helt enkelt inte har intellektuella resurser att nå upp till det som dagens läroplan kräver .

Det var en bra dag, dagens studiedag,  bra diskussioner... sen får de som fortsätter att jobba i skolans värld se om det med gemensamma krafter, går att ändra på den inställning till pluggande som en hel del pojkar har.

För min del, så kan jag känna mig lite laid back, och tänka... jaja, jag har gjort både bra saker och sämre saker för att uppmuntra killar att nå lika långt som tjejer. Ganska skönt att slippa bry sig så länge till... faktiskt!

Slipprigt

$
0
0


Det känns slipprigt! Osäkert! Ogripbart! Vart är vi på väg?

Det är min känsla för den nya tid som vi gått in i.

Det nya coronavirusets tid.


Hallå, hallå, vad är det som händer? Ska jag ropa hjälp. eller ska jag inte bry mig?

Vem ska jag tro på,tro på?


Koronaviruset  lär vara extra farligt för mig som fyllt 65.
Eller är det bara för dem som redan är sjuka som det är farligt?
Är det farligt för alla?
Eller är det inte värre än en vanlig, inte alltför jobbig influensa?

I media så har man kunnat höra svaret ja på alla ovanstående frågor. Så vem ska man tro på?


Varför är paniken så stor överallt? Är det för det stora okända? Är det ett sätt att kontrollera oss?
Försvinner paniken och nedstängda länder, då man fått fram ett vaccin - för det är väl det vi saknar?

Jag känner mig som ett stort gapande frågetecken inför det som händer!


Visst blir man påverkad av  det som händer. Och det är väl det som är meningen. Känner mig understundom som den gamla postlådan, hängande på sniskan. Riktigt nedhängd! Finns det  någon tid efter Corona?


Det är klart det gör. Det är bara det att ingen vet när den nya tiden, post corona-tiden kommer. Är det om ett par veckor, är det månader dit, är det år?
Och vad kommer att hända under tiden?


Jag känner mig, iallafall än så länge, ganska skyddad här ute på landet.
Det ryktas om att det finns något enstaka fall av viruset i kommunen, men jag tror inte riktigt på det. Det är för många rykten som sprids.
Jag känner mig trygg i vår lilla skola. Aldrig har väl restriktionerna mot att gå till skolan när man är förkyld, varit hårdare. Fast jag är ju förkyld, har varit förkyld i hela kroppen, men nu är det på bättringsvägen.  Men jag har jobbat under min tredagarsvecka....jag hade redan förkylningsjobbat då restriktionerna kom.

Tänk, det kanske var coronan... den tycks ju ha så många skepnader.  Nej, d et var säkert bara en enkel förkylning/ svag influensa.... Förstås!
Problemet är ... vad är vad?'


Man får välja, att försöka se det ljusa eller det mörka.
Även om jag känner en viss oro, så försöker jag välja det ljusa.


Jag väljer att tro på ett snabbt stopp på det okända, slippriga, ogreppbara. 
Jag väljer att tro att det är nyttigt för världen att få sig en tankeställare, att ta en paus från den ständiga jakten på tillväxt och vinst.
Jag väljer att tro att det i slutändan kommer något gott av att länder ställs i frys-läge.


Det får bli en hemmahelg.
Det får bli ett par långpromenader.
Det får bli en bra bok i bästa fåtöljen.
Låter ganska gott, faktiskt!



Smaksak

$
0
0

Vilken härlig dag det var igår! Först långpromenad i detta gudomliga väder, sedan kaffe på altanen, där solen snabbt smälte bort snön och sedan en promenad till.
Idag är det som vanligt igen, mulet och lite regn.
Söndagens långpromenad är också gjord, det är gott att röra sig i alla väder.

Klart man funderar på coronan när man är ute på ensamma promenader.  Blir så irriterad då jag hör om folk som ger sig ut på resor mitt i pandemin. Blir arg då jag hör om folk som sitter på offentliga fortskaffningsmedel och hostar och nyser rakt ut.
Jag väljer att tro, att om alla tar sitt ansvar och rör sig ute i samhället så lite som möjligt under ett par tre veckor, så kommer vi snart att ha ett fungerande samhälle igen.  Men det  finns en del som inte tar sitt ansvar....tyvärr.

Sen blir jag  trött på media som rapporterar: Nu har vi fått vårt första, vårt andra dödsfall i coronaviruset. En man  i sjuttioårsåldern som redan var sjuk och en kvinna på 85 som hade flera underliggande sjukdomar.!
Det säger ju ingenting om virusets farlighet, dessa båda hade med stor sannolikhet avlidit även av en "vanlig" influensa. Jag vill veta hur många tidigare friska människor under 80 år som avlidit, det är så man kan avgöra  om det här viruset är  extra farligt eller inte.
Jag skulle också vilja veta mer om hur det står till i varje kommun.  Vilka kommuner som är mest drabbade... Det kanske inte finns någon som är smittad i vår lilla kommun. Om jag visste att det  vore så, så kunde jag vara  mindre orolig då jag handlar i mataffären.


Egentligen hade jag ju inte tänkt skriva något om virus idag.
 Jag hade tänkt skriva om musik.... och  kanske lite om böcker och konst.
Rubriken är ju satt till smaksak.

Förra lördagen var det  melodifestivalsfinal. I fullsatta Friends arena. ( Heltokigt att dra ihop så mycket folk, anser jag)
På sociala medier och irl, så finns det många som ondgör sig  över musiken som framförs i melodifestivalssammanhang.
-Allt är så dåligt.
-Nej, det skulle jag aldrig lyssna/titta på! 
-Det är ju så dåligt, så det går inte att se på.
-Så många dåliga låtar på en gång!


Varvid jag ställer frågan: - Vad är dålig musik?  Vem har rätt att avgöra vad som är dålig musik eller ej?
Jag anser att det där med musik, det är en smaksak. En sak som är upp till var och en att tycka vad man vill om, utan att någon annan behöver raljera över det.
Sen tycker jag att musiksmaken ändras över tid, att man under perioder av sitt liv gillar olika slags musik. Jag har nog kunnat gilla vissa låtar inom alla genrer, det ät mer låten än en viss genre som slår an. Det enda som jag har svårt för, det är rap. Speciellt som jag inte kan urskilja orden som snabbt rabblas fram.


Visst fanns det flera fina låtar i årets melodifestival. Tycker jag. Robin Bengtssons enkla melodi har  fastnat ordentligt i medvetandet. Jag  fastnar lätt för det enkla.
Samtidigt som "Bohemian Rhapsody"är en av mina absoluta favoritlåtar. Och den är allt annat än enkel.
Nej, det är nog bara så att vissa toner slår an mer än andra.
Vad det gäller melodifestivalsfinallåtar, så kunde jag hitta något som jag tycker var tilltalande i  alla utom rap-låten.

Men som sagt, det är en smaksak. Någon kanske tycker att allt var dåligt.
Att följa strömmen, för att vara lite cool besserwisser, det är i sig lite tragiskt. Att inte våga tycka själv, det är riktigt illa.


Vad är god litteratur? För mig är det en bok som jag fastnar i, en som jag fortsätter att läsa.
Högtravande böcker orkar jag inte med.
Jag vill ha en bok, där jag lätt kan få bilder av miljö och kanske även av person. Böcker där jag kanske kan identifiera mig med någon, känna att jag är del av de händelser som beskrivs.
Science fiction ligger för långt från min identifikations-sfär.  Skräckböcker likaså.
Och som sagt, högtravande böcker, de kommer jag inte igenom.

Val av litteratur, det är en smaksak det också. Ingen ska komma och  knäppa en på näsan för att man läser "fel" böcker. Om man läser eller lyssnar, det är ju också en smaksak. Jag som person har svårt att koncentrera mig på att lyssna. Vill se orden, vill kunna skumläsa vissa delar, till och med hoppa över....


Har varit på Tate galleri ett par gånger. Och förfasat mig över Miro´s  tavlor.
Kan inte fatta att stora dukar som bara innehåller några fyrkanter och prickar kan ha något som helst värde.
Men som med all form av kultur, även konst är en smaksak.
Lars Tunbjörk ( från Borås) var en erkänd fotograf. Han tog vardagsbilder. Jag har aldrig sett storheten i hans foton..."alla kan väl ta sådana bilder.. ? "

Antagligen inte.
Bilder som slår an på mg, det är ganska nakna bilder. Mycket rymd, och få saker i blickfånget

FAST ... jag gillar faktiskt bilden ovan, tagen på dagens promenad.


Vad som är bra och dåligt, det är en smaksak. Ingen ska bestämma det, inte ens gamla stofiler i en akademi.

Tänker tillbaka på en studiedag på nittiotalet ( nu kom jag ihåg en studiedag till ) då vi fick välja från ett stort "smörgåsbord"  vad vi ville förkovra oss i / bli förlästa kring. Jag valde att gå på föreläsning av en känd akademinledamot.  Han berättade om akademins arbete och sedan blev det frågestund.  En naturlig fråga blev: - Varför har aldrig Astrid Lindgren fått nobelpriset i litteratur?
Jag kommer inte ihåg svaret exakt, men det gick iallafall ut på  tt en barnboksförfattare aldrig skulle kunna på priset. En barnboksförfattare kunde aldrig använda det språk som akademin krävde.
Skitsnack!
Överförmyndigande!
Fisförnämlighet!

Nu kan vi strunta i fisförnämligheter och läsa de böcker vi vill, titta på bilder vi tycker om och lyssna på den musik som slår an de rätta tonerna.

Vilket vi absolut behöver i den annorlunda tid som just nu råder.  Har befunnit mig i två olika världar, med hjälp av två olika slags böcker , de två senaste dagarna. Får bli en ny bok och en ny värld  i eftermiddag,
På radion spelas Queens "Radio Gaga".  Favoritmusik!

Vårdagjämning

$
0
0

Vårdagjämning! Är det inte ett alldeles otroligt vackert ord?
Nu - äntligen - så kommer den ljusa delen av dygnet att råda över den mörka.
Nu- äntligen - börjar det spira och gro igen.
Nu - äntligen - börjar naturen leva upp.


Fredagsledig tant begav sig förstås ut på promenad. Ja, efter det att hon förberett nästa veckas skolarbete. Tanten har under alla år haft bra struktur och självdisciplin. Det sitter liksom i ryggmärgen.
Flugorna hade vaknat och börjat leta nektar ( gör flugor sådant? )  på jordsolarna.
Till min förvåning så fanns det  stora vitsippsknoppar på ett soligt ställe.


En uteliggare till fotboll låg bredvid vägen, då jag passerade gården där det finns ett par yngre barn.
Grönt gräs lockar till bollspark.
Gräset har verkligen börjat växa, det blir grönare för var dag som går.
Visst är det härligt när det blivit vår på riktigt.


En vårdagjämningsdag under åttiotalets första hälft åkte jag till BB. eller rättare sagt, det var någon gång under natten till den tjugonde mars som det bar iväg.  Vi hade väntat i flera veckor på att vårt andra barn skulle välja att komma till världen. Äntligen skulle det ske! Fast det tog allt ett antal timmar ytterligare, innan fröken Larsson bestämde sig för att påbörja arbetet med att ta sig ut.
Grattis Karin, på födelsedagen!  Hoppas att vi snart kan ses!


Funderade på om blåsipporna i Karlas hage hade vaknat till liv ännu.  Med tanke på vitsippsknopparna, så borde de också vara på väg att slå ut.
Årets första cykeltur fick det bli, denna soliga vårdagjämningsdag. Lite kallt om näsan att cykla, men alldeles otroligt härligt att få fart på tramporna efter månader av oinbjudande cykelväder.

Blåsipporna stod i full blom.  Vackraste blommorna som finns, om ni frågar mig.
När de blommar, så känns det som om vår och sommarsäsongen blir högtidligen invigda.



Pratade med en granne på vägen hem. På landet, så är vi ju grannar även då vi bor en och en halv km från varann.
Vi uttryckte båda vår uppskattning över att bo på landet i den tid som råder nu. Obegränsad frihet i vår härliga vårnatur. Vilken tillgång!


En fin helg önskar jag er alla! Hoppas att också ni har möjlighet att vara utomhus och upptäcka den nyvakna naturen och att lyssna på den begynnande vårkonserten som de vårglada fåglarna bjuder oss på.

Minnen

$
0
0

Kollade, i vanlig ordning, på Skavlan i går kväll.
Som så många gånger tidigare, så hade han samlat några intressanta gäster hos sig, i studion i London. Den sista inspelningen i den studion, på ett bra tag, sannolikt.
En ung trevlig operasångerska var "huvudgäst". Hon framförde en Grieg- sång i slutet av programmet, och jag kan bara konstatera: Jag har väldigt svårt för sopraner.
Boris Johnsons far var en stundtals skrattframkallande  man, dock ingen jag skulle vilja i min bekantskapskrets.
En ung komiker, vars namn jag glömt, var riktigt rolig i sin torra humor.
Sista gästen var en psykolog  ( professor) som forskade på minnen. Hon var  kvällens stora behållning.


Det finns riktiga minnen och det finns falska minnen. Kanske många minnen till delar är falska. Man har i  sina tankar och genom samtal, förfalskat det riktiga minnet, till ett minne som man hellre vill ha.
Naturligtvis är det jättesvårt att veta vad som är delvis förfalskade minnen, man har ju den minnesbild man har.


En annan intressant fråga var: Från vilken ålder kan man ha sina första minnen?
Från omkring två och ett halvt års ålder, var det professionella svaret. Då är hjärnan tillräckligt utvecklad för att kunna lagra minnen.

Varvid jag genast började fundera: Vad minns jag från min tidiga barndom?
Kommer jag ihåg någonting före det att jag började skolan?


Rotande i hjärnans mest avlägsna vindlingar kom minne efter minne fram.
Att få någon kronologisk ordning på dem, det var omöjligt men visst minns jag....


  • När jag åkte på pappas pakethållare till farmor och farfar ( pappa fick körkort det året jag fyllde sju, så det var tidigare än så)
  • Lek med Bengt och Lars ( När vi skulle börja skolan, sa Bengt till mig: - Vi kanske inte ska leka i skolan, för då tror dom att vi är ihop....)
  • Osämja om några pärlor med två år yngre Britt
  • När jag med mamma hälsade på vid Kerstin och Mariannes sommarstuga ( De flyttade till hus i Rångedala före skolstart, så det var somrar innan skolålder som jag lekte där)'
  • När faster, farbror och kusinerna sov på golvet i storarummet. De skulle hjälpa till med slåttern.
  • När pappa, på söndagar, kom hemcyklande efter att ha sett på fotboll i Rångedala och hade köpt en valnötschoklad till mig, i automaten som fanns utanför affären.



Märker att när jag börjar tänka, så kommer det ena minnet efter det andra fram.
Ett som jag aldrig glömmer, det är när jag hade öppnat pappas blå brylcremesburk och mamma blev så jättearg. Jag måste ha kletat ner något, kanske mig själv. Hon skulle hämta jultomten, så han fick se hur elak jag var. Jag satt i min pappas knä, när tomten kom gående uppför slänten vid stora stenen. Hu, vad rädd jag var. Och tänk, jag satt i pappas knä. Jag kommer inte ihåg att jag gjort det någon mer gång, jag var rädd för min pappa, vågade varken prata med honom eller komma när honom.
Så det är ett konstigt minne, men ett levande minne. Jag tror inte att det är falskt.


Vilka minnen kommer man då ihåg?
Enligt professors-kvinnan, så är det de goda minnena man kommer ihåg. De "dåliga" minnen försöker man förtränga, eller göra till mer positiva minnen.
Det är mycket möjligt att det är positiva minnen från barndomen man kommer ihåg, men från skolålder och ändå upp till i dag, så har jag en absolut benägenhet att minnas det negativa. Jobbiga händelser. Gånger då livet strulat. Och så  minns jag de gånger jag har gjort bort mig, fått skämmas, blivit utskälld eller blivit orättvist behandlad.
Kanske har det med en viss personlighet att göra. Men visst vore det kul att frossa i bara positiva minnen. Kanske man skulle kunna, bara man försökte....


Idag tog jag med C-E på en promenad vid Lagmanshagasjön. Tog bilen den dryga milen dit och parkerade vid badplatsen. Från badplatsen, längs sjön, upp till Lindås och tillbaka till  den parkerade bilen vandrade vi.  Härligt väder och varierande natur var det, på den sex kilometer långa rundan.

Från Lagmanshagasjön har jag många minnen:.



  • Cykelturer, med eller utan bad, runt sjön, Det har det blivit nästan varje sommar. En av sommarens absoluta höjdpunkter.
  • Många badtillfällen i sjön, då barnen var små.
  • På den tiden då vår familj var en stor familj och höll ihop, så åkte vi dit och fikade med farmor och farfar, deras barn och barnbarn.
  • Två skolresor med cykel, under den tiden jag jobbade i Dalstorpsskolan. Vaktmästare och föräldrar kom med mat, och så övernattade vi en eller två nätter i tält. De roligaste skolresor jag gjort. 


Jag vill gärna få fler minnen från vandringar  och cykelturer längs denna fina sjö. Liksom från andra platser. Sa till C-E, att i morgon skulle vi kunna köra den dryga halvmilen till Nittorp och vandra en bit längs vandringsleden och sedan upp mot byn, med utsikt över sjön.

Fortsätter det fina vädret, så är det  extra roligt att ta dagens promenad. där det finns njutbara vyer. De vanliga  promenadstråken, de som man påbörjar här hemifrån, de går mest på skogsvägar.


Området kring Lagmanshagasjön, det ruvar på minnen från tider som sträcker sig långt tillbaka. Där finns en hällkista från stenåldern, där finns bronsåldersrösen och där finns ett antal minnesmärken från järnåldern. Som denna treudd, där den höga stenen också är del av en domarring.


Hur är det med dina minnen? Vilka minnesbilder är det som dyker upp, då du tänker tillbaka på tidig barndom?
Och.... vilka minnen kommer du mest ihåg, de negativa eller de positiva?

Vatten

$
0
0

Det är något visst med vatten.
Hav, sjöar, floder, bäckar, ja t.om. välfyllda diken tilltalar mig så.
Allra vackrast är vatten, då en klarblå himmel speglar sig i dem.


Vilda vatten är också vackra.
Vatten som har  skummande vågkammar.
Vatten som ystert porlar fram i en vårnatur.

Är det så att alla dras till vatten, eller finns det några som inte känner av någon vattendragning alls?


Huset som vi byggde för fyrtio år sedan, det gillar jag ännu. Trots att - eller kanske för att - vi inte gjort så mycket åt det under alla år.
De allra flesta har ju bytt kök på de åren, det har inte vi.
Väldigt många har byggt "pensionärskuvös"över altanen. Det har vi aldrig funderat på.

Men det finns en sak jag inte gillar med vårt hus. Det ligger på fel ställe. Det som en gång var skog, det har blivit kalhyggen. Och vattenspeglar, det finns det inga alls. Det saknar jag !


Idag tog vi bilen sex kilometer nerför backarna och över mossen. Där ligger ett litet samhälle som heter Nittorp. Nittorp är känt i för damfotboll ( Victoria Sandell Svensson spelade i laget under några ungdomsår) och ishockey. ( Erik Andersson spelar just nu i Rögle, Han kommer från Nittorp).

Genom Nittorp går Jälmån, och Nittorp har vuxit fram vid de båda små sjöarna som bildats i flodfåran.


C-E följde gärna på dagens promenad. Jag tyckte att vi skulle förlägga den till vägarna i den lilla byn Gisslarp, som ligger på kullarna norr om Nittorpssjön.

Det var länge sedan jag/vi vandrade där. På 80- 90-talet gick jag ofta med svärmor på tipspromenad på en av rundorna. På senare tid har jag vid några tillfällen vandrat längs vandringsleden som går genom byn och som fortsätter förbi Dalstorp.


- Orättvist att en del får bo på en sådan här plats, och andra på ett kalhygge, tyckte jag.
C-E tyckte att alla inte kunde bo vid vatten.
Men visst hade det funnits plats för oss också.... men vi tänkte inte så långt, när vi var unga och mindre förståndiga. ( ?)

Gisslarpsrundan blev en runda på fyra kilometer. 3,5 km gick genom vackra, mer eller mindre öppen, omgivning,  500 meter gick genom tät skog. Inte alls samma goa uteväderskänsla när solen försvinner  bakom täta grangrenar... då märks det att det inte är riktigt läge för sommarkläder ännu.


Gisslarp har en lång historia. Det finns informationsskyltar på sina ställen. Där kan man läsa att det bedrivits åkerbruk i mer än 3000 år och att det finns ett antal gravkullar från bronsåldern.

Spännande tankar att människor tog sig till odlingsbara områden vid våra sjöar för så länge sedan. De kom via Ätran och tog sej sedan upp i  biflödena.


Härliga dagar med sjönära promenader. Ser fram emot nästa. Kanske det kan bli runt Kroksjön i Hestra, en mil bort.
Men tills dess är det skola och mormorstisdag. Den senare med möjlighet till sjöpromenad. Tycker att det är så gott att vi har våra skolor öppna.... och att jag inte känner mig det minsta förkyld.

Ha en fin vårvecka och gå ut och njut av naturen, alla ni som har den förmånen.

Molnfritt

$
0
0

Molnfritt, har det varit i flera dagar. Helt ljuvligt att se sol och blå himmel efter en lång och grå vinter.
Världen, den är  allt annat än molnfri, det är väl bara att konstatera.

Men nog finns det en viss fascination i att ett elakt litet virus kan lamslå hela vår jord.

Kanske är jag lika blåögd som himmelens färg, men faktum är; jag känner mig ganska så trygg här ute i våra skogar.
Det stora hotet, det är  alla obetänksamma, ansvarslösa personer som drar till storstad eller fjäll - ja, till platser där många människor befinner sig nära varann och där någon eller några delar med sig av de otäcka små osynliga sakerna som man bär med sig. Små otäcka celldelningsmaskiner som de ansvarslösa i sin tur överför till dem - oss- som försöker skydda sig.


När man är gammal och varit med under många år, så vet man att orosmoln hopar sig med ojämna mellanrum. Det kan vara orosmoln som hotar många, det kan vara tunga moln som skymmer den personliga dagern.
Tunga moln, oroliga tider, de finns, de kommer och de går.

Jag kommer inte ihåg asiaten, en jag har hört talas om den. Hongkonginfluensan, däremot, den minns jag. En miljon människor uppskattas ha dött under det år som Honkonginfluensan spred sig över världen.
Coronaviruset har spridit sig snabbare, antagligen delvis beroende på att vi rör oss mer mellan länder och kontinenter än vad vi gjorde för femtio år sedan.


Krigshot var ofta närvarande under min barndom och ungdom. Jag har ett minne av att min mamma grät, till synes utan anledning. Det var i oktober 1962. Jag minns att jag frågade varför hon var ledsen. - I morgon ska det bli världskrig, blev svaret. Inte lätt för ett barn, som alltid levt i trygghet, att förstå vad hon menade.
Nu löste sig Cubakrisen utan  att USA och Sovjet kom i krig med varann. Kennedy och Chrustjev valde att inte utlösa dödliga kärnvapen.

I början av 80-talet, då jag själv var mamma till två riktigt små barn, stod världen återigen på randen till ett krig, stormakterna emellan. Jag kan fortfarande känna den ångest som jag upplevde, då jag lyssnade på de dagliga nyheterna.  I Stockholm skulle det anordnas en konferens, där ett antal mäktiga länder skulle delta.
 Jag skrev ett brev till den konferensen och bad dem som skramlade med vapen att besinna sig. Samtidigt skickade jag texten till flera stora dagstidningar. Jag vet att mina ord publicerades på DNs insändarsida och att jag fick många tröstande ord tillbaka.
Om mitt brev lästes av någon som var med på Stockholmskonferensen, det vet jag inte.... men visst har jag tänkt.... jag har varit med och stoppat ett världskrig...


Dagens hot, viruset från Kina, det kan jag inte vara med och stoppa.  Förhoppningsvis kommer duktiga forskare att framställa ett vaccin. Det tror jag absolut, bara det att det kan ta tid.
Tills dess kan vi bara hoppas på att slippa de otäcka kroppsinkräktarna, skydda oss så gott vi kan, men ändå försöka leva så nära normalt som vi kan.

Den molnfria himlen, den kan vi alla njuta av. Och trots alla osynliga orosmoln, så kan vi försöka se det positiva i tillvaron, så länge vi har någon liten strimma av ljus kvar.

Faktum är, jag är ganska så övertygad om att alla som kommer ur Coronakrisen med livet i behåll, kommer att se en förändrad värld och se världen med förändrade ögon.  Det mesta som dessa ögon får se, det är positiva förändringar... och förhoppningsvis en molnfri himmel, iallafall för ett tag.


Viewing all 1477 articles
Browse latest View live