Quantcast
Channel: Femfemman
Viewing all 1474 articles
Browse latest View live

Ljuset

$
0
0

Vilket otroligt fint ljus det varit de senaste kvällarna.
Lugnt och skönt och soligt dessutom! Som om naturen vill kompensera och be om ursäkt för det "dåliga" vädret som det bjöd på  under veckoslutet samt under veckans första dagar.

Idag har det varit en fin dag, starkt ljus på dagen, lagom varmt för en utomhusdag, och så det avmätta kvällsljuset som visade på allt de vackra som naturen bjuder på så här i högsommartid.


Tog en kort kvällspromenad i sakta mak, stannade ofta och försökte suga åt mig allt det vackra.
Det som blev extra vackert i det tidiga kvällsljuset.


Allt är inte perfekt på den här blåklockan, men visst är det vacker ändå.
Gav mig tankeställaren; det kanske inte gör något alls att man är långt ifrån perfekt,som person.
I rätt ljus, så kan det se bra ut ändå.


Under de tre senaste dagarna så har det varit fullt ljus på våra tre små extraljus.

Kom att tänka på under kvällspromenaden, att för fyra år sedan, så hade vi nog gett upp tanken på att få några extraljus i vår tillvaro.  Och få saker gjorde så ont i hjärtat, som när folk i ens närhet visade bilder på sina små ljus, och berättade om hur fantastiska dom var. Inte kunde man då tro, att man två och ett halvt år senare själv skulle ha fått tre små stjärnljus.


I tisdags så träffade vi återigen detta lilla stjärnljus. Hon var på besök hos kusinerna, och ´naturligtvis passade mormor och morfar till alla tre att träffa henne och hennes familj.


Kusinkillarna åkte sedan med mormor och morfar hem för två övernattningar.

Roliga, men absolut tröttsamma dagar. Man sover gott om natten efter en dag med dessa två!

Nu är det tomt här i huset igen,, och som tur är, så återhämtar sig gamla mormor ganska så snabbt, bara hon får ta en promenad och/eller sitta ner i lugn och ro en stund.


Fint ljus på den här bilden, fast det bara är eftermiddag.

Sverige är extremt vackert just nu, speciellt om solen ger lite lagom ljus. Och ännu finare blir det med lite extra ljuspunkter, förstås.


Fotförflyttningar

$
0
0

Blir det höst snart? Rönnen har iallafall fått höstkänning.
Understundom kan jag få det också i den väderblandning av sol, moln, regn och blåst som råder.
Men... faktum är, jag står ut med höstkänslan under ljusan dan. det blir värre när kvällarna mörknar.
Ännu är det onödigt slöseri med solljus, kan jag tycka. Synd att man inte kan ackumulera ett par-fyra timmars solljus varje dag mellan första maj och sista juli och använda det i november december i stället. 


Gårdagens fotförflyttningar tog mestadels under förmiddagen. Förmiddagspromenaden var en vandring i solsken.
Svärmors malvor, de har inte gett upp, trots att de stått på samma plats i många herrans år. Vi planterade malvor i perennrabatten för många år sedan också. De gav upp snabbt. Tror att de inte gillar att  trängas med andra växter.  Biologisk distansering, ett sätt att överleva.


Blev riktigt glad då jag träffade på massor av vädd-nektar-sugna nässelfjärilar. 
Det har varit ont om fjärilar under hela juni.  Blir lite orolig när pollinatörer av olika slag uteblir. Ja, nu är vi förstås inte beroende av väddfrön, men det handlar ju om helheten. Vi behöver insekterna mycket mer än vad de behöver oss. Fast myggor och knott, det skulle vi nog klara oss utan. Fåglarna ska ha mat förstås, och fågelsång, det vill vi höra.... 
Det har inte varit speciellt mycket småknytts-insekter härhemma i år. I Halmstad däremot  höll jag på att bli tokig när jag skulle sova bland alla inande myggor. Har införskaffat en Thermacell. den ska med till Halmstad nästa gång som vi planerar att övernatta. 
Om det nu blir väder till  det något mer i sommar.


Utmed byvägen så brukar man träffa på de här vackra djuren.
Har inte en aning om  detta djur har någon chans att få uppleva ännu en sommar.
Vem har någon aning om hur det är nästa sommar förresten?
Ingen kunde ju anat att världen skulle se ut som den gör denna sommar. 
Man vänjer sej snabbt vid det "nya", åtminstone så länge som det bara har en begränsad, ganska oviktig påverkan på en själv. Så länge de som finns nära en mår bra, så är det bra!


Och den här lilla kalven, den har ju det jättebra ute i gröngräset bland hela sin "familj".


Utanför Karlas hus, så går det mängder av hästar på sommarbete. Precis som vanligt.
Men där är ju det inte alls som vanligt!


Inget tåg i annalkande.  Då kan man ta sig över spåret.
Tänk att här fanns det en hållplats för femtio år sedan. Här kunde de barn i byn som var försedda med läshuvud och "rätt" föräldrar ( alltså de som tyckte att kunskap var viktigt) ta tåget till Gislaved. Vete sjutton hur järnvägarna gick den tiden, om det var byte i Hestra eller om spåren delade sig där. Sannolikt det senare. Idag finns det inga stickspår mellan Göteborg och Värnamo från denna spårlagda vägen. I Värnamo kan man ta tåget åt både norr och söder  och i Alvesta, ja, där finns det många  möjligheter till vägval.


Den tråkigaste sträckan av gårdagens åttakilometer runda, den går längs järnvägen. Järnväg på en sida, mossmark på den andra. Tur att det finns så här granna växter som lyser upp mitt på vägen.

Lyssnade på sommarprataren, sjuksköterskan Eveline under rundan.
Ett bra sommarprat, där en helt vanlig IVA-sköterska gav oss en inblick i hur det är att jobba på intensiven överlag och hur det är att jobba där under coronatid. Beundrar dessa tjejer och killar som tar sig an dessa tunga, stressfyllda jobb. Jobb som enbart går ut på att få människor att överleva, när alla andra vårdinsatser inte fungerar.


Idag gav vi oss ut på en geocachingrunda.
En tur och returvandring. Nä,det var ingen promenad, det var en vandring t.or. dryga kilometern, en vandring över stock och sten. Ett lite jobbigare slag av fotförflyttning.


Den alltmer avsmalande stigen tog oss ut till udden, här på andra sidan Horsaberget.
Vi befinner oss i Gnosjö kommun, några kilometer söder om tätorten.
Under tallens rot, till vänster i bild, där låg en plastanka, modell större. I den fanns det en liten vattentät burk som innehöll en loggremsa.


Tror att sjön heter Hären. På andra sidan sjön ligger en campingplats.
En icke-campare som jag/vi, tror ju att campingplatser de ska ligga vid hav och stora sjöar.
Men det finns tydligen platser för husvagnsfolket  lite varstans.
Har bara campat några gånger under mitt sextiosexåriga liv.
Har för länge sedan konstaterat att det livet, det är inget som passar mig.
Tur att vi är olika, annars skulle det bli väldigt trångt på både vägar och campingplatser.


Men den lilla röda sommarstugan som hade den här utsikten över sjön, den hade jag inte tackat nej till.


På bara några minuter med bil, så var vi vid campingplatsen. Välorna. Välutrustad. Flera bryggor, handikappsramp, sandstrand, lekplats. Och många husvagnar med tält uppspända framför, det fanns det. Dock inte så många människor utomhus. Reagerade på att campingvagnarna stod lika tätt som de brukar. Knappt några två meter där emellan.eller hade jag dåligt ögonmått.


En geocachingrunda utgick från campingplatsen.
En annorlunda runda, där man var tvungen att lösa olika klurigheter för att komma åt loggböckerna.
Vi är inte så bra på det spatiala, vi har heller inget längre tålamod för uppgifter som tar tid, så vi gick bet/gav upp på flera gömmor.


Vi fick dagens promenad - eller vandring- iallafall, de tiotusen fotförflyttningarna blev fixade.
Blåbär finns det gott om här söder om Gnosjö. Två och en halv mil åt nordväst, här hemma hos oss, så finns det knappt några. Frostens otjänst till oss som bor i lite högre terräng, långt från värmande sjöar.

Veckans resultat i antalet forförflyttningar kan nu summeras i fitbit-appen. 77 000 stycken. Inget rekord, men klart godkänt.

Road trip

$
0
0
Såg ett inlägg på Instagram igår. En kollega hade besökt ett cafe, Blåbäret.  Ett café som låg mitt ute i ingenstans. Kollade upp var Ingenstans var, och såg att det var ca 7 mil bort, i närheten av Mullsjö.
Caféet hade enbart  uteservering, under bar himmel. Alltså bestämdes det om det var öppet eller ej, från dag till dag, utefter väderleksprognos. Kollade på Blåbärets Facebookssida. Jo, idag var det öppet. Inget regn i sikte.
Började i mitt stilla sinne att planera för en liten road trip till Blåbäret. Men inte åker man 7 mil bara för att fika. Nej, man kollar ju om det finns några intressanta geocacher på vägen. Kollade på geocaching.com - och det fanns många gröna cache- markeringar på kartan. Det gällde alltså att välja ut sådana som kunde vara lite intressanta och som gjorde att man fick till en runda i relativt okända trakter.
När rundan var någorlunda genomtänkt, så lade jag fram förslaget om en road trip för C-E. Han var på.


Vi började nästan på hemmaplan. Vid kyrkan i Ljungsarp. Såg senare att det var min gamla elev Tomas, som placerat cachen precis vid rastplatsen. Två motorcyklister hade slagit sig ner vid rastplatsens bord för att fika.  Som tur var, så visste de vad geocaching var, så det blev inte förvånade då jag började rota i den vackra "välkommen till Ljungsarp"-skylten.


Nästa stopp gjordes inte förrän en halvtimme senare. Vi hade kommit norr om Bottnaryd, till en plats där det går en bro över sjön Stråken.

 
Det går inte att göra platsen rättvisa på bild.   Otroligt fint var det, och visst blir jag alltid lika avundsjuk på dem som har en röd stuga vid en sjö.


Vid denna röda lilla stuga, ett riktigt gammalt torpställe, har jag letat efter geocache vid tidigare tillfälle. Utan att finna. Trodde att det skulle kunna gå bättre nu när jag fick hjälp att leta. Men det gjorde det inte. Knepigt ställe. Gömman tycks vara fördold för en del, om man läser i loggarna. Andra skriver att de hittar den direkt.

Resan gick vidare mot Mullsjö. Innan Mullsjö tog vi in på en mindre väg och hamnade vid den plats där Stråkenlederna, vandringslederna, utgår ifrån. För ett antal år sedan så träffade jag bloggvännen Miatankar här, och vi gick en av lederna, där det fanns ett antal geocacher.  Vi måste ha missat gömman vid starten. Den fick bli en extra bonus idag.


Efter någon mil på slingriga grusvägar, i vacker natur, och passerades några byar, så kom vi till dagens primära mål. Café Blåbäret.
-  Hit kan väl inga människor hitta, sa C-E. Det ligger ju mitt ute i skogen.
Jovisst gör det, men det är ju sådana platser vi vill komma till, och ännu mer detta år 2020, än någonsin tidigare.


Caféet var egentligen en större sommarstuga.  Med tillhörande gäststuga. Det fanns ganska många bord runt om stugan. På behörigt avstånd från varann.

Man fick gå in på stugans altan och göra sin beställning.
Det fanns bullar, kakor, mackor och tårtbitar att välja på. Inte så många av varje men absolut så att det räckte.


Under tiden som beställningen plockades ihop, så tog jag en liten tur i trädgården och fann en passande installation.


Två rejäla mackor på hembakad hålkaka, en bulle, en bit citrontårta och fyra koppar kaffe. Pris: 160 kr.  Alldeles för billigt egentligen! Supergott! Supermysigt! Enklast är att söka Cafe Blåbäret via Facebook, om man vill åka dit och uppleva en annorlunda cafemiljö.


Efter att ha suttit i bilen, med bara korta fotförflyttningar utanför den samma, så var det dags för promenad. Tyckte reseledaren. ( Vilket jag gärna skulle vilja pensionärsjobba som, tror att jag skulle göra riktigt bra reseupplägg)
Körde alltså vidare till närbelägna Sandhem för att leta upp två cacher utmed en vandringsled. En fin skogsväg som en gång i tiden hade varit en landsväg.


Stora blåklockor blommade i mängder utmed vägen.ja, hela omgivningen längs den drygt två kilometer långa promenaden var väldigt vacker.


Här, vid "postledet", begicks ett rån av postskjutsen år 1854.  Bössa och påk användes av de båda rånarna, postiljonen dog medan skjutskarlen kunde ta sig till ett torp en bit bort och få hjälp.
Bytet är ha blivit upp emot 2000 riksdaler. De båda förövarna greps sedan i Stockholm. Jonas Falk avrättades 1855 på Hökensås. Där finns fortfarande Falks grav kvar. Det sägs att det alltid finns blommor på graven. Själv har jag besökt den ett par gånger, och visst var det det blommor i en vas.... fast som jag kommer ihåg det, ganska så vissna blommor


Mängder med kantareller växte vid rånplatsen.
C-E plockade kepsen full. Vi har just avnjutit de stekta till kvällsmat.


En liten bit bort hade bloggvännen Miatankar också en gömma till minne av rånet. Hon berättar i sin cachebeskrivning att postiljonen inte avled direkt, utan dog på sjukhuset i Jönköping några veckor efter rånet.


När vi kom tillbaka till den plats där vi parkerat bilen, så passade vi på att göra en liten extra runda till den närbelägna ån. Svartån. Flytande vatten inger alltid så mycket lugn och frid. Långt ifrån känslan av våldsamheterna en och en halv kilometer bort.


Årets sista ( ?) midsommarblomster fanns där i det skuggiga området nära ån.


Resan gick vidare till en plats vars namn jag aldrig hört talas om, Fivlered.
Många kyrkor har sin egen cachegömma.  Tack vare geocachingen, så hittar man sådana här smultronställen.
En gammal kyrka var det,


och det var den första kyrka jag sett med egen brygga, egen grillplats¨...


och egen plats för kyrk-ekan. Wow, ett sådant häftigt ställe.


Fler kyrkcacher blev det. Kölingared kyrka ligger bara dryga halvmilen från Fivlered,
Den stora kyrkan var sommaröppen under dagstid.
En stor och ljus kyrka var det.


Jag passade på att tända ett ljus. Ett ljus för Karla.


Årås kvarn har jag hört om. Här finns det några riktigt fina vandringsleder, i kvarnen finns ett cafe och under normala år anordnas uppträdanden och allsångskvällar vid kvarnen.


Jag hade förväntat mig en kvarn av det större slaget, men här fanns många byggnader,


ja, nästan ett litet samhälle,


.,med den stora säteribyggnaden som huvudbyggnad. 
Som jag fattade det, så var denna byggnad numera ett vandrarhem. 

Det var mycket folk på platsen. Cachen hittade vi efter lite letande.


- En sådan massa hästar, sa C-E.

 
Ja,det var det sannerligen. Och fler och fler tycktes det bli.


Kändes nästan som en skräckfilm, som Hitchcocks "Fåglarna" - fast nu var det hästar i stället.
Hörde glada röster en bit bort.
Mängder av sadlar var upphängda på en ställning, många ungdomar rörde sig nära sjön....ridläger?! Men hur sjutton skulle man få tag i rätt häst när man skulle rida vidare?


Ny kyrka- Liared. Snabbt stopp.
Lunch på Rasta i Strängsered.
Maten smakade alldeles utmärkt.  Smart sätt att fixa avstånd mellan borden. Man stänger helt enkelt en del bord med hjälp av plastband.


Strängsereds kyrka. Ser ut att ligga så vackert vid sjön. Men det är inte riktigt så. Mellan kyrkan och sjön går den starkt trafikerade riksväg 40. 


C-E upptäckte den här gravstenen. Tre syskon- två blev sannolikt offer för pandemin som florerade för 100 år sedan. Det tredje syskonet, Sven, han blev 96!


Vi börjar nalkas någorlunda välbekanta trakter igen. Grönahög.
En enkel cache vid kyrkan.
Kom att tänka på när jag, tillsammans med kollega, och med vaktmästaren i följebil, cyklade med en eller var det två skolklasser från Dalstorp till Komosse. Vi körde en runda, och passerade Grönahög innan uppförsklättringen  mot högmossen började. Dryga två mil på cykel, 5 km mossvandring- vi hade lax med oss som vi grillade på Komosses grillplats - och sedan 2,5 mil tillbaka ( nedförslut i och för sig,)
Ja, man orkade mycket när man var i 40-årsåldern.
Idag tror jag dock inte två 40-åringar vågat ge sig ut på sådan långtur med 20 -30 elever,. Och att få en vaktmästare som följebil och grillmästare- det skulle nog vara stört omöjligt.


Ölsremma kyrka, det var sista gömman. Även den utlagd av min gamla elev- från mina allra första år i Tranemo.
Hit cyklade vi också, från Dalstorpsskolan. Men det är mindre än en mil. Vi var på studiebesök på ett par industrier och så fick vi besöka kyrkan. Det var mycket roligt som man gjorde på förr!

Men i dag var också en kul dag. Fjorton cacher loggade- och massor av nya fina vyer.

Får bli en ny road trip om några veckor. Utvidgar man sitt närområde till en radie på tio mil, så hittar man mängder av intressanta platser. Med hjälp av geocaching eller tips från vänner eller sociala medier.






Boktips

$
0
0

Ibland blir det för mycket. Alldeles för mycket.
Det fanns inte plats för en enda till av dem i bokhyllorna. Det finns heller inte plats för fler bokhyllor i huset.
Ett hus utan en välfylld bokhylla, det är ett ofullständigt hus, tycker jag.  Samtidigt så motsäger jag mig själv, då jag aldrig ( eller enbart någon enstaka gång) läser om en bok.  Om det inte handlar om en faktabok, förstås. Så det är förstås sådana man ska ha i hyllorna.
Nu är det nästan så, ja, om man undantar äldre inbundna böcker, i våra bokhyllor. Och så finns där ett antal olästa pockets också. Vore förskräckligt att inte ha något att läsa hemma, om man skulle bli läsnödig.
Sex kassar fulla med relativt nya pockets plockade jag ihop igår. Så nu ser man böckerna igen. Innan gjorde man inte det, då de stod i dubbla rader.

Tidigare så har jag åkt iväg med kassarna till Återbruket i Limmared  Där finns det massor av böcker. Och massor med andra saker också.
Fick ett tips via Facebook att Matina´s Closet i samma retroaffärsstinna samhälle också tar emot pocketböcker. I den nyöppnade affären så är jag övertygad om att mina utlästa böcker blir mer sedda, än bland alla böckerna på Återbruket. Så dit ska de få komma, och hoppas på att de ska få nya läsare.

Jag har varit pocketköpare i många år. Berättade för ett tag sedan om varför jag inte lånar på biblioteket. Berättade samtidigt att nu ska det bli ändring på detta, jag ska börja låna böcker på nya biblioteket i Tranemo, när det slår upp sina portar på sensommaren.

Men.... så fick jag ju se... igen..... annons på FB..... Adlibris tipsar om att man kan köpa fyra pockets för priset av tre.


Naturligtvis kunde jag inte stå emot det erbjudandet.
Kollade noga att jag inte redan hade böckerna hemma, då jag lade fyra nya pockets i den digitala varukorgen. Förra gången, för några veckor sedan, då jag heller inte kunde motstå tipset om att köpa fyra böcker extra billigt, så köpte jag en dubblett - en bok som redan fanns i högen för läsnödiga dagar.

Inte riktigt lätt att välja. Vill gärna ha lite variation, någon deckare, någon feelgoodbok, någon lite mera romantisk bok med historisk handling, någon populärvetenskaplig bok.....

Har flera böcker av Anders Hansen i hyllan - de är inte med i bortsorterade kassen. Kollade lite på hans nya bok "Hälsa på recept". Läste om innehållet och insåg att det handlade om ungefär samma saker som hans förra bok, "Hjärnstark". Det gäller att röra på sig för att må bra, det gäller att röra sig regelbundet. Och det gör ju jag, så det boktipset behöver jag inte.


Mår bra gör jag av regelbunden rörelse, sen är det inte sant att man går ner i vikt av att röra sig, då får man allt ha lite bättre matvanor - mindre vin och mindre choklad. Men hu, vilket tråkigt liv.

Dagens rörelse har bestått av ett pass med Sofias sommargympa - så bra program - och en promenad-vandring på sex kilometer.   Blev helsur om fötterna, då de här skönheterna lockade på mig, tio meter in från byvägen.  Myrlilja, såväl i blom som i fröställning sedan förra året, samt mossnycklar.
Lyssnade under tiden på DJ Alesso - och lärde mig under promenaden hur housemusik är uppbyggt. Kan nog göra något av den kunskapen med sexorna på höstens lektioner.

Boktips från mej: Mera författare då: Lucinda Riley, Kristina Olsson, Jussi Adler Olsen, Jo Nesbö, Anne Holt,  Set Mattson, Sofie Sarenbrant, Jenny Colgan,...... finns massor av  författare vars böcker tilltalar mig... och ingen av dem har fått - eller lär få - Nobelpriset.

Sommarbilder

$
0
0

Så blev det riktig sommar! Önskesommardagar. 20- 25 grader. Små lätta moln.  Lätt att bara vara.


Några dagar vid havet, med absolut bästa sällskapet.


Hela familjen samlad. Är så tacksam över att få några sådana dagar varje år.


Bad och lek. Skrik och skratt. Vad kan  man mer räkna med, då medelåldern på de tre ligger  på två år och åtta månader?

Lite tröttande för gammal mormor under korta stunder, men så roligt!


Läsa bok med mamma/ moster,


Spela spel med mamma/moster- pappa/morbror


Bada med pappa - eller mamma/moster


Morfar grillar korv, och Adina  blir genast intresserad.


Brorsorna målar stugan.


Lillkusin och kusin kastar taggig boll.  Ava, hon är kul att leka med. Så kul att träffas.


Hem till Stockremma igen. Skönt och lugnt för Avas familj som blir kvar några dagar i Halmstad.

Promenad- förstås. Linddoft! Underbart. Tycker både jag och alla insekter.


Gulsporre.



Är det ett ogräs? Finns det några ogräs? Har inte alla något vackert i sig?

Hur är det med oss människor? Har vi samma värde? eller.... är en del av oss ogräs? Ovälkomna?


Bondungen tycker väldigt mycket om åsynen av kor, av all sorts kreatur. Bara det finns ett stängsel emellan den gamla bondungen och djuren.


Det doftar så gott när man går på klöverbevuxna skogsvägar.


Digitalis i en rishög. Hur kunde det bli så?


Nässelfjärilen har tagit en paus.


Och hur kom det sig att vägen först var övervuxen med vitklöver och sedan med rödklöver?


En invasiv rackare som jag alltid välkomnar.


Några underbara sommardagar.  Jag går tacksam ut och njuter en stund till.

Tisdag

$
0
0
Veckovilsen!
Hur klarar man tillvaro-strukturen när man är helledig? Det är en fråga som jag ofta ställer mig så här i helledighetstider.
Jag tror ju att det är lördag eller söndag varenda dag, för jag är ju ledig. Möjligen fredag, för jag vande mig nästan vid att vara fredagsledig under året som gick. ....
Sa det till C-E idag, då jag var säker på att det var söndag en stund, att det är en jädrans tur att det blir några dagar att hänga upp veckostrukturen på, även under kommande år.


Fortsatt mor-mor/morfardag på tisdag och jobbdag på torsdag.  Tror att jag ska kunna få lite insikt över var i veckan vi befinner oss, på det sättet.

Ställde frågan till Konrad i dag, då vi var på besök hos familjen en stund: - Nu när det blir höst och mamma och pappa ska jobba igen, och mormor och morfar kommer varje tisdag, vill du gå på dagis då och vi bara tar hand om Karl-Petter eller vill du också  vara hemma med oss?
- Jag vill att vi båda ska vara hemma, sa Konrad.

Så får det bli. Dubbel rolighet, alltså - och dubbelt livat!


Vi har inte varit på besök hos familjen på ett tag, utan träffats i Halmstad och hemma hos oss. Bestämde i helgen att vi skulle ta en sväng över gränsen till Småland. På tisdag.
Hörde något om att fruntimmersveckan hade börjat. Ojdå! Redan dags för den tiden på året! Då måste jag ju kolla när namnsdagarna infaller.

Och tänk att mor i huset hade namnsdag både i dag och igår. Då måste jag ju baka en tårta och ta med.'

Så fick det bli! En pinnociotårta. Blev bra och smakade alldeles utmärkt.
Och lite blommor från trädgården. Dock inte denna ros, för den växer hemma hos namnsdagsfiraren.


Bakade bullar och kaka i går. Det var alldeles slut i bullförrådet. Och nästan i kakburken.
Bullarna blev extremt bra, men då jag skulle baka havrekakor då blev det lite fel.
Bikarbonat ingår i receptet. En tesked.
Det har jag ju en stor påse av, tänkte jag. Tog fram den stora påsen och tog en ordentlig tesked och hällde ovanpå mjölet. Började blanda......Eller var det bikarbonat som jag hade en stor påse utav?
Tittade lite närmare på påsen i handen! Citronsyra var det som jag hade en stor påse av, javisst, så var det.... har ju använts till saft av olika slag....
Smakade på smeten. Den var syrlig. Minst sagt.
Dags för ett nypåkommet recept då, tänkte jag och letade fram rätt påse. Natron Bikarbonat.

Kakorna blev riktigt goda. De flöt ut lite extra och blev som knäckflarn. Med russin i. Syrligheten hade försvunnit och tillsammans med bikarbonaten bildat   koldioxid.  Förmodar den pensionerade - tidigare i ämnet, passionerade- kemiläraren.

Svarta vinbären har börjat mogna och jag tyckte att C-E skulle koka sig lite gele. ( Det är bara han som använder det, eftersom jag inte förstår varför man ska lägga socker på maten)
Sagt och gjort, han fick ett recept av mig, plockade fyra liter bär och följde sedan anvisningarna. Tills det var dags för ev, konserveringsämne.
-Jag brukar ta Natriumbensonat, sade jag. Det funkar bra. Lägg i en tesked. Jag ska leta fram påsen,



-  Kom, ska det vara så här, hörde jag en stund senare, då jag var i källaren och ordnade med tvätten. Ska det pösa upp så här?

Det var ingen bra dag i går, för man ska inte lägga Natron Bikarbonat i gele. Det blir en jäkla massa skum - och koldioxid, då karbonaten reagerar med syran i saften.

MEN.... smaken var fortfarande bra , mycket bra.... och gelen fortsatte att vara just gele. Med skum överdrag.

Så två nya recept såg dagens ljus i vårt hus igår. Då när det var måndag.
Tror inte att de kommer att publiceras.
För egen del, så blev jag ytterst orolig över att demensen är i starkt antågande .....
Inget konstigt hände med dagens bakning.... men känner man sig som söndagsfirare fast att det är tisdag... ja då bör man kanske fortsätta att vara lite orolig.
Eller också kan man skratta åt alltihop.



Skogsbad

$
0
0
Det finns ett antal relativt nya ord, ord som ofta används, som jag avskyr.
Ord med chock i, gör mig absolut psykiskt illamående, då jag ser dem. Söt-chock är det värsta ordet jag vet. Antagligen för att de båda orden går inte ihop, de har ju helt motsatt mening. Nakenchock är också ett ord som ger lite lätt illamående-  en chock består av en betydligt värre upplevelse, än att se lite hud.



Ett ord som tillkommit i det allmänna ordanvändadet, det är skogsbad.
Först tyckte jag att det kändes lite konstigt, men jag köper det mer och mer.
Jag gillar att skogsbada. Jag gör det ofta. Jag mår bra av det.
Förmiddagen har ägnats åt skogsbad. Det kom till och med lite vatten ovanfrån, där i badandet. Underlaget var också ganska så blött.


Ett inställt besök av bror och svägerska, gjorde att jag tänkte: - Nu måste jag bara ut och kolla hur det är med blåbär? På Instagram och Facebook, så visar ju den ena efter den andre upp skålar fyllda av skogens superbär, av skogen safirer, av blåbär.
Har kollat en del, alldeles vid skogsvägskanterna, då jag  raskt promenerat förbi under de ofta förekommande skogsbadspromenaderna, och inte sett så mycket av de blå bären.
Idag tänkte jag bege mig till ett område, där vi tidigare plockat en hel del bär.


Tog med kameran, då det är alldeles vid en större mosse, en mosse som brukar vara alldeles gul av myrliljor, så här års.
Det var mycket myrliljor, men mindre än det brukar vara.


Kanske det är för blött för riktigt riklig blomning i år. För blött är det på mossar och myrar, det är så mycket vatten så att det känns farligt att försöka ge sig ut i det blöta. 
Något moss/myrbad, det är jag inte intresserad av. 
Läste i lokaltidningen om ett par som kommit ut på vattensjukt myrområde då de var ute och plockade bär. Det slutade med att brandkåren / räddningstjänsten kom och hjälpte dem upp. 
Bättre att hålla sig på hårdmark!


Blåbär, det fanns det tokmycket av, där på andra sidan bron som gick över det smala surdråget.
Hade bara tagit med mig ett par kärl, men åkte hem och hämtade fler. Man blir alldeles plock-nödig när man ser så mycket bär.

Efter ett par timmar så tyckte ryggen att det räcker för idag. Men jag lovar, jag återkommer. Det finns mängder med bär kvar. Det som är bra med blåbär, det är ju att de kan plockas i flera veckor, de blir inte dåliga så snabbt som exempelvis jordgubbar och smultron.


Hann med att lyssna på nästan två Sommarprogram där i blåbärsskogen.
Det ena var Sara Bäckmo, som pratade om odling.  Väldigt intressant. Bestämde mig på stående fot att så vintersallad både i växthus och i pallkrage utomhus, när det som odlas  där nu, har blivit för gammalt eller uppätet. Har en påse med frö liggande, men ska beställa fler....Finns dock en risk att fröerna tar slut, efter det att Sara propagerat för vinterodling i sitt program. Kollade på nätet och såg att även mangold kan odlas på vintern....


 Patrik Svensson heter sommarpratare nummer två. Mannen som  skrivit "Ålevangeliet". Han var väl så där att lyssna på, pratade mycket om hav och dess betydelse för allt liv... men inget om ålar... fast jag har inte lyssnat riktigt klart på det programmet...


Det rejäla skogsbadet, med extra koll på marknivå, lovade ett bra lingonår.
Gillar på ett sätt att plocka lingon mer än blåbär, och gillar på ett sätt blåbärsplockning bäst.
Så här är det: Blåbär plockar jag för hand. Ett och ett. På det sättet rensar jag blåbären under det att jag plockar dem. Bara att frysa in, när man kommer hem alltså. Det tar sin lilla tid att plocka bären ett och ett, så man plockar bara några liter åt gången.
Lingon plockar jag med plockare. Det går snabbt, och ett bra lingonår, så fyller man en tioliterspann lika snabbt som man plockar två-tre liter blåbär för hand. MEN...,sen har man ju någon timmes rensande framför sig... och det är inte alls så roligt som själva plockandet.


Även om det bara är ett par kilometer till blåbärsstället, så valde jag att att bilen tre fjärdedelar av vägen. Så långt som det känns bra att köra bilen på skogsvägen.
Där jag parkerade bilen, där finns den lilla bron som jag ofta går fram till vid promenad-skogsbaden på Stockremmarundan. Gick ut på minibron och såg att här blommar minsann myrliljan lika mycket som den brukar,  Är så fascinerad av den växten, som blommar i sådan mängd där det är blött och där marken är sur, sannolikt ett pH på  omkring 5,


I bäcken växer någon form av starr, inbillar jag mig. Det tycks iallafall vara ett halvgräs. Skulle kunna vara flaskstarr.
Någon frågade mig på FB hur jag kan namnet på så många växter. Inser själv att jag måste varit väldigt intresserad av kursen i artkunskap, som vi hade den allra första terminen på lärarhögskolan. För 47 år sedan. Det man är intresserad av, det sitter kvar, och kunskaperna har en tendens att bli allt mer utvecklade inom det området. Tror att just artkunskap och intresset för växter och djur av olika arter, är det enda som finns kvar sedan lärarhögskoletiden. Och kanske det är grunden till njutningen av att skogsbada. Plus förstås uppväxten på landet,.nära skog och mark.


Klockljungen blommar i mosskanterna,


... blåklockor finns där marken är öppen och torr.


Kovallen vill också ha det lite torrt om fötterna,


... liksom kärringtanden, som både står i blom och i fröställning.

Dags för en liten eftermiddagspromenad, på byvägen,  genom mera uppodlat landskap. . Skogsbadat har jag gjort, så det räcker för idag

Havsbad

$
0
0

Havsbad är härligt. Även om jag faktiskt gillar insjöbad allra bäst. Bada gillar jag iallafall.
Tog en tur till Halmstad i går. Kändes inte som om det var läge att övernatta, med tanke på hur vädret förväntades bli

När man befinner sig i en gammal stuga, utan några mer faciliteter än de allra nödvändigaste, ja, då vill man ha sol och någorlunda varmt - annars kan man likaväl stanna hemma i det stora bekväma huset här hemma.


Har haft lite lösa funderingar på att riva det gamla huset och låta bygga upp en modern liten sommarstuga, som också fungerar som åretrunthus. Men det har stannat vid tanken. Om man skaffar sig ett nytt, dyrt hus, så känner man säkert  man behöver utnyttja det på ett helt annat sätt än vad vi känner med det gamla huset.
Är det fint väder, så åker vi dit. Är det inte fint väder,  ja, då får det räcka med lite tillsyn  då och då.


Den varma sommaren, för två år sedan, då utnyttjades huset flitigt.  Förstås!
Denna somrar, och alla andra "skitsomrar", så blir det inte så många övernattningar. Mera dagsresor, för att ta tillvara enstaka fina dagar.
En sådan dag var det igår, lördag.

 


Sen kan man diskutera om det är en "skitsommar" denna sommar.
För naturen tycks det iallafall inte vara det. Det växer och frodas som aldrig förr.
Skog och mark är fulla av bär, och i många trädgårdar kommer det att bli gott om frukt.
Grönsakslanden levererar och blommorna prunkar i rabatterna.
Ändå tycker vi att sommaren är dålig, för att det inte är så varmt så det lockar till sol och bad.

Sol i övermått är ju dessutom inte alls bra.....och även om inte havsvatten eller insjövatten lockar till några längre simturer, så går det visst att ta sig ett dopp om man vill det.

Trots detta- jag klagar jag också - jag vill ha blå himmel med vita moln, en sol som värmer och 22 - 24 grader.



Bestämde redan i mitten av veckan, att när det blir ok väder nästa gång så åker jag till Halmstad och utmanar mig lite. Visste att C-E inte var intresserad av den utmaningen, men han åkte iallafall med och fixade lite vid stugan.

Min egen lilla utmaning, den har jag inte genomfört under alla år som vi haft tillgång till stugan. Alltså i 43 år... Farfar köpte stugan 1977, och tyckte att hans tre barn skulle vara delägare. Så blev det- men  att dela en liten stuga, det är inte lätt när de gamle är borta- så vi köpte ut den för ungefär tio år sedan.
Iallafall, min lilla utmaning- vilket kan vara en lagom utmaning för en tant på 66, det var att vandra längs hela Östra stranden, från början till slut, och sedan gå genom naturreservatet, som ligger ovanför själv kustremsan under någon kilometer, på vägen tillbaka.

Ovan syns vändpunkten, här tar stranden slut i och med att Fylleån rinner ut i Kattegatt.


Fylleån lär ha fått sitt namn just för att den varit en smuggelväg för sprit förr i tiden.
Det är en å som nästan borde höra till de halländska floderna, Viskan, Ätran, Nissan och Lagan- då den är hela sex mil lång och rinner upp en bra bit in i Småland.


Naturreservatet, det är ett hedlandskap.
Det finns fortfarande ganska höga dyner kvar vid denna delen av stranden. Längre norrut är de nästan helt bortspolade.


Det brukar beta en del kor på delar av det stora området, men detta år syntes det inte till några kreatur. Inte heller spår av dem.  Vore synd om det inte betades, för det behövs för att delar av området inte ska växa igen för mycket.


Jag brukar varje år ta en cykeltur till reservatet och njuta av den ljungtäckta marken.'
Detta år fanns  var inte den vanliga ljungen i blomning ännu. Men klockljung fanns det gott om. Kanske den håller på att ta över mer och mer.


 Södra delen av östra stranden är ett naturistområde.
Känns lite pinsamt att gå förbi på stranden, men som tur var, så såg jag bara ett par damer uppe i dynerna.  Men lite senare, så hade det visst tillkommit lite naturister.


... och ännu mer klockljung.


Kom in på asfaltsväg, då jag kom fram till campingplatsen.
Kändes onödigt hårt för fötterna, som gått långt på mjukt underlag.
Bättre att följa campingfolket, och ta vägen ner till stranden igen.


Utmaningen var väl kanske inte av det alltför utmanade slaget. Inte det minsta kuperat, bara rena njutningspromenaden- ja, utom 500 meter asfaltsväg då. Sammanlagt drygt åtta kilometer...

Men det är kul att bestämma sig för att göra något lite småutmanande, och sedan genomföra det.
Då känner man sig lite nöjd med sig själv.

Och visst blev det ett bad i havet, lite senare på dagen. Ganska så gott i vattnet, och eftersom det gick lite vågor, så behövde man inte går så långt ut i det långgrunda Kattegatt, för att få sig ett ordentligt dopp.

Förhoppningsvis, så blir det några fler havsbad under denna sommar. För nu har jag bestämt att det ska komma ett högtryck och parkera över södra /sydvästra Sverige under hela augusti månad.





Manligt?

$
0
0

Begav mig ut i blåbärsskogen under förmiddagen. Tog med tre yoghurthinkar, modell dryga halvlitern. Lagom att plocka för hand under ett Sommar i P1-program. Bra förpackningar att bara stoppa in i frysen när man kommer hem. Handplockat, det betyder rensade bär!

Tog bilen tre fjärdedelar av den två kilometer långa vägen till bästa blåbärsstället. En bit att gå alltså. Fick se något konstigt i ögonvrån? En stor stubbe som jag inte sett tidigare? Konstigt, jag har ju gått här lite då och då under åren. en högstubbe kommer inte till från en vecka till en annan.

En älg ? Jo, men det är det! Vad är det för kön? Syns det till någon liten kalv i närheten?
Ska jag bli rädd- alldeles ensam på skogsvägen ett par hundra meter från bilens skydd?


Älgen reste på sig, från sitt betande.
Fick syn på mig, i sin ögonvrå. Helt tydligt var den mer rädd för mig än jag för den.
Det var  en älgtjur. En stilig älgkille i sina bästa år.
Kände direkt, att då behöver jag inte vara rädd - det är älgko med kalv, man ska akta sig för.

Handjur, om de inte blivit mentalt skadade, dem behöver man inte vara rädd för. De sticker iväg, drar fältet, de går inte till attack. Typiskt manligt?

Jag har aldrig hört talas om två män som inte kan prata med varann, för att det är osams. Medan vi är många kvinnor som har det så. En liten sanning sagd till fel person, den kan förstöra en vänskap för alltid. Typiskt kvinnligt?


Väl framme bland de tokmånga blåbären, så satte jag på David Sundins sommarprat.
Synnerligen underhållande. Han berättade små anekdoter ur sitt liv.  det blev sannolikt en åtta - tio olika små  berättelser. En var inte sann.... jag tror jag kan gissa vilken....

Men iallafall, han berättade att  han har en förmåga, ja, nästan ett handikapp, att  inte kunna säga nej. Han är inte ja-sägare, men  en typisk inte kunna säga nej-sägare.

Visst har jag haft svårt att säga nej, men aldrig då någon ringer upp på telefon. Telefonförsäljare av olika slag, de kan jag lätt säga nej till, och det på ett både oartigt och/eller raljerande sätt. Det har funnits gånger då telefonförsäljaren lagt på luren, i stället för tvärt om, då jag inte slutat att ifrågasätta det han vill sälja.
Maken däremot, han svarar inte när det är ett nummer han inte känner igen. För han hör också till dem  som inte klarar att säga nej, fast de egentligen inte vill säga ja- med påföljd att vi haft  en del abonnemang som har både kostat och varit lite besvärliga att säga upp.
Bättre då att inte svara. Typiskt manligt?


David Sundin berättade om när han skulle vara programledare för sitt första tv-program och hans stora idol Gösta Ekman skulle hålla inledningstalet. Ett tv-program är till sekunden planerat. Gösta hade två och en halv minut på sig. Han var gammal, ville gärna berätta. Hans två och en halv minut drogs över flerfaldigt. Varvid man fick stryka andra delar av programmet. David Sundin egenskrivna lilla stund t.ex.
Sommarprataren drog den slutsatsen att egentligen kunde han gjort samma sak. Det är så många som gärna vill höras - och synas- och berätta om allt de gör och har gjort.

Jag kom genast att tänka på ett par personer. Män. Typiskt manligt?
Nä, så kom jag att tänka på ett par kvinnor som  gör samma sak. Som dessutom berättar samma sak gång efter annan. Vem är intresserad av att höra om motorcykelturen genom Europa för tionde gången, eller höra hur den där oduglige läkaren betedde sig - gång efter annan.

Så det där att ta plats, att inte släppa in andra- det är nog vare sig  kvinnligt eller manligt. det är nog en fråga om personlighet.

Manligt? Kvinnligt? Vad är typiskt? Eller finns det inget könstypiskt längre?
Jag framhärdar dock: Manliga individer av alla arter har en större tendens att fly fältet - om det inte handlar om rent revirförsvar, medan kvinnor har en tendens att göra sig omöjliga med varann....

Någon som håller med - eller inte?


Dubbeltips

$
0
0
Hastigt och lustigt kom vi ut på en geocachingrunda idag.

Hade sedan länge på "att- göra -listan", ett besök på Carpe Diem i Od.  Det är många som tipsat om bokcafeet. Fast det heter inte Carpe Diem, visade det sig. Det heter Crea Diem. Skapa dagen.

Dagens blev egentligen skapad genom detta inlägg från bloggvännen walkaboutsweden. Bilderna från gravfältet tilltalade mig till den vida grad, att jag genast ville åka dit.

Kollade om det fanns några geocacher i närheten. En utflykt får dubbelt värde om man samtidigt kan leta upp lite "skattgömmor". Och visst fanns det geocacher. ( Det gör det nästan alltid).  Laddade ner ett antal i gps och så bar det iväg på tidig förmiddag.


Ibland hittar man inte geocacherna. Det gjorde vi inte på det första stället, vid Pjukastenen, en bit söder om Vårgårda. Ett drygt tvåhundraårigt minnesmärke över en hällkista var absolut av intresse att se ändå.


Kyrkor finns det gott om i Västergötland.
Många av kyrkorna i är riktigt gamla. som denna kyrka i ett samhälle som heter Siene - inte Seine , som jag först tyckte att det stod.... men ändå ett väldigt annorlunda svenskt ortsnamn.


En promenadrunda vill vi gärna få till, då vi åker iväg på en geocachingtur.
Hittade en runda i Lagmansholm, bara några kilometer sydväst om Vårgårda. En runda som inte var så lång, kanske tre kilometer med de avstickare från stigar och vägar som man behöver ta, för att finna de gömda små behållarna.


Det var en ok runda. Ingen direkt höjdare. Men vi fick iallafall dagens promenad på det sättet.



En dryg halvmil hade vi från promenadrundan till dagens första huvudmål, Lundskullens gravfält.


En sådan plats! Här kunde jag gått  i flera timmar.
Stensättningar, gravmonument från forntid,  av olika slag fanns det i mängd, uppe på kullen.


Hela kullen var täckt av blommande blåklockor. Har aldrig sett något liknande. Helt overkligt, och alldeles, alldeles fantastiskt.


Hällkistan är av modell större.  Tio meter lång.
Det fanns ytterligare en hällkista, som var ännu större,  en kilometer bort, längs E 20. Den hade också en geocache, men vi valde bort den. Kändes inte ok att parkera precis bredvid en europaväg....


Får eller getter? Gissar på får.  Får med horn...



En hjord av klövdjur betade på ängen nedanför gravfältet. Rofyllt!


Och så var det geocachen då. Den får man inte lägga alldeles intill fornminnena. Så den fanns nedanför den ljuvligt blåklocksbevuxna slänten.


Jag visste inte, kunde ju inte veta, att det finns platser där blåklockor kan färga ett jätteområde helt blått. Ännu blåare än blåsippsbått.


Och där nere, där rinner Nossan. Precis som namnet antyder, så slingrar den sig fram genom landskapet som ett gnistrande smycke.

Nossan är en av de få åar som rinner norrut. Den rinner upp i Borgstena, i norra delen av Borås kommun och slingrar sig sedan tio mil upp genom Västergötland och ut i Vänern.


Bara några hundra meter från Lundskullen, fann vi ett annat "smycke", ruinen av Härene gamla kyrka.

Genom portalen skymtas blåklockskullen, gravfältet, som vi just besökte.
Det var tänkt att kyrkan skulle ha uppförts där, men då man kört fram timmer för bygget, förflyttades det från gravfältet under nätterna. Man antog så att alla som var begravda på Lundskullen ville vara ifred och så uppfördes kyrkan här i stället.
Kyrkan byggdes  på 1200-talet, men förstördes på 1600-talet av danskarna.


Envisa västgötar byggde upp kyrkan igen, och denna gång av sten.

I nästan trehundra år, så användes denna kyrka med sina 200 platser, av folket i Södra Härene.
Som traditionen bjöd, så satt kvinnorna på vänster sida och männen på höger. Och längst fram satt herrskapsfolket.


1907 slog blixten ner i kyrkan, brand utbröt och enbart stenmurarna stod kvar.


En ny kyrka byggdes upp, några hundra meter från den gamla.

Södra Härene, det var verkligen en plats värd att besöka.

Tack för tips walkaboutsweden. Och tack för era professionella bilder, som verkligen inspirerar  att  besöka de platser som du visar på bloggen.


En  sen thaibuffélunch i Vårgårda smakade  bra.
Därefter var det dags att åka mot dagens andra mål, bokcaféet i Od.
Några kyrkcacher loggade vi längs vägen.  Många kyrkor var öppna. så vi passade på att kika in i de fina små kulturbyggnaderna.
Asklanda kyrka var den allra äldsta. Delar av den fanns kvar ända sedan medeltid.


En positiv överraskning. Vi passerade Gäsene mejeri, och där var ostaffären öppen. Passade på att köpa några ostar - och att leta upp en geocache i närheten ,


Crea Diem. Ett sådant fint litet hus. I glasverandan kan man sitta och fika om vädret är dåligt.
Idag passade det bäst att sitta vid något av alla utomhusborden.
Hembakat fika stod på menyn, och så kunde man förstås köpa böcker på bokcaféet.
Det fanns mest faktaböcker och en del barnböcker. Köpte ett litet bokpaket till de "stora" barnbarnen. Djurböcker lämpliga från tre år. Passade ju utmärkt!


Ett par stopp ytterligare blev det på hemvägen. Ods kyrka, det var också en gammal helgedom, med flera värdefulla inventarier. En Mariabild från 1500-talet och en nattvardsbägare som man fått från Karl XII, fanns att se i den öppna kyrkan.

Jag tycker att vi både skapade dagen och fångade den. Crea diem! Carpe diem!

Backpass

$
0
0
Aktivitetsklockan visar på 68 trappor. Det innebär att den varit  med om en stigning på drygt 200 meter. Ett  ordentligt backpass alltså.


Har i och för sig varit med om värre. På vandringsresorna brukar backpassen vara betydligt längre och brantare. Högsta stigningen, det var på en plats i norra Italien. 600 höjdmeter, Jag var väldigt tveksam i förväg, men det gick oväntat bra.


Dagens backpass kan inte jämföras med att vandra i Alperna.
Det första, det på ca 75 höjdmeter, det var en vandring från byvägens början till vårt hus, som nästan ligger vid byvägens slut. Ett slut som också kan ses som en början, och där dagens början kan ses som slutet på vägen.
C-E skulle åka till Tranemo och uträtta lite ärenden, och jag passade på att åka med honom ner till landsvägen. Bra början på dagen med ett backpass. Man får upp flåset i backarna.


Passerade minnesmärkena från istiden, gammel-ån och den vackra ängsmarken, innan vandringen uppför backar med skog på båda sidor vägen tog vid.
Det är bara att konstatera, vi bor "högt". Iallafall om man ser till uppförsbackarna. Tror att vårt hus ligger på 240 m.ö.h. De högsta punkterna på sydsvenska höglandet ligger nästan hundra meter högre över havet. Så allt är ju relativt....


Backpass nummer två, kan tyckas som ett fuskpass. Men det känns i benen, det lovar jag.
Backpass nummer två utfördes med hjälp av elcykel.  Låter bekvämt, och det är det i det hänseendet att det går snabbt att ta sig  framåt. Och man kan trampandes ta sig uppför ordentliga backar. Men jisses, vad man får trampa.


Vid det gamla prästbosstället i Mossebo serveras det våfflor, torsdag till söndag, under några sommarveckor. Vi brukar passa på att ta turen dit. Innan vi hade elcyklar, så blev det med den vanliga cykeln.


Våfflan smakade gott på utomhusserveringen. De olika husen fick sig ett snabbt besök, men kyrkobesöket hoppade vi över. Mossebo kyrka är en extremt fin gammal kyrka som bär på en hel del historia- men vi har ju sett dess fina interiör ett  antal gånger.


Prästboställets trädgård visar alltid upp så vackra blommor. Inte så ovanliga sorter, men det finns alltid några sorter som blommar.


I vår trädgård har prästkragarna blommat över, medan denna kraftiga sort var i bästa blomningstiden.


Nässelfjärilen fann behag i bolltistlarna,


... och sommardahliorna visade upp sig i flera aprikosfärgade nyanser.


Är detta en art av rudbeckia? Eller en form av "krage"....?


Uppför backar bar det, när vi fortsatte vår runda. Bilden gör absolut inte rättvisa åt utsikten, men här i Övrabo så har man en utsikt som sträcker sig många mil bort.


Det är väl inte så vanligt med cyklister på grusvägarna i det ganska ödsliga området. Iallafall inte utifrån den nyfikenhet som kreaturen uppvisar. Sa det till C-E, att här i  Arnås, så är det ju jättefint. Varför bor ingen här? Minnesmärken från forntid och medeltid finns det en hel del i området- men numera så finns det knappast några boningshus kvar.

Nerförsbackarna var många och branta innan vi kom ner till landsvägen igen.... men ser bar det uppåt, på samma väg som jag gått på förmiddagen. Kändes som om det var jobbigare att trampa elcykeln uppför backarna, än det var att gå upp för dem.
Men betydligt snabbare gick det förstås!

Augusti

$
0
0

Augusti!

Det börjar gå mot slutet. Lite avskedskänsla, till den sommar som knappast var.

Eller...
Ett par, kanske tre, fina månader kvar av den vår och sommar som varat sedan i mars.

Längtar lite tillbaka till våren. Då har man allt det fina framför sig.  Nu har vi upplevt två tredjedelar av sommarhalvåret. MEN det finns ganska så mycket sommarhalvår kvar,  faktiskt.


Har ändå en speciell känsla för augusti.
Det är då sommarlovet tar slut, det är då skolåret börjar på nytt,
För nytt är det varje år, när man jobbar i skolan. Det är säkert anledningen till jag hållit mig kvar så många år i skolans värld. Att man börjar på nytt igen. Med nya elever, med nya kollegor, med nya ämnesområden, med nya arbetssätt.....


I år ska jag inte börja skolan, då kollegorna har sina uppstartsdagar. Jag är ju formellt pensionär. Pensionär med en visstidsanställning på 15 % av heltid.
Känns väldigt, väldigt konstigt. Känns sorgligt. Känns otroligt bra att jag får jobba den där enda dagen i veckan- och kanske något dagsvikariat därutöver....
Och så ska jag ju coacha sexorna i retorikmatchen. Kanske blir det bara inför en match, kvartsfinalen, men det är kul så länge det varar.


Läste ett inlägg  på instagram igår.
En av dem jag följer hade lagt ut följande: "Nybliven pensionär" - och så en bild på sin man och ett av barnbarnen.
Naturligtvis tryckte jag av artighetsskäl på gillaknappen - men att stämma in i den kommentars-hyllningskör som skrev GRATTIS, det kunde jag inte göra.
Är det verkligen något att säga grattis till, det att bli pensionär?


Är mycket medveten om att jag är extremt nördig i ämnet "pensionär".
Att  jag oroar mig för hur det ska bli, och önskar inget annat- än den omöjliga önskan - att jag vore tio år yngre och fortfarande inte behövde fundera så mycket över pensionen.

Samtidigt, så får man ju vara väldigt glad och tacksam för att man fått bli så gammal, så att man med råge uppnått pensionsåldern. Och att man dessutom - med undantag för ett medicinerat blodtryck - har hälsan i behåll.

Men som sagt - ett grattis, det känner jag inte att jag vill ha, då jag nu blivit pensionär.
Mera grattis till att jag får möjlighet att jobba lite, trots att jag gått in i "tredje åldern".


Däremot- ja, tyck vad ni vill om detta - så tycker jag att man skulle hört av sig från högsta skolledning med ett riktat tack för 44 år som lärare i Tranemo kommun, nu när pensionen är ett faktum.  Festen som kollegorna, där rektor också var med, den var superrolig och innehöll mycket kul.... men nu tänker jag på högsta ledningen. 44 år -d et borde väl dom också uppmärksamma....

 Eller förresten- det kanske man gör ( tror dock inte det) - för jag går ju inte i pension förrän nästa måndag. Tjoho- än så länge är jag ju i tjänst!


Nu får det vara färdigtjatat om pension, för idag. Tror att en del av er slutat läsa, och det förstår ju.
Men bilderna kan ni ju titta på, iallafall ni som gillar vackra blommor...
Tog kameran och gick en sväng i trädgården på förmiddagen.
Augusti, det är fortfarande en blommånad. Speciellt i trädgårdarna.


Var vid havet igår. Över dagen, som så ofta.

Den första augustihelgen, kanske sista semesterhelgen för många, hade samlat mängder av soldyrkare och badsugna personer i alla åldrar, på den långa Östra Stranden, söder om Halmstad.

Trots att det kändes alldeles smockfullt, så höll man avstånd. Ett par meter mellan varje sällskap var det allt.

Kändes riktigt gott med en sommardag, som var som en riktig sommardag förväntas vara. Sol, lite vita moln och bortåt 25 grader i luften. Samt möjlighet till ett lagom uppfriskande bad.


Idag så har det blivit år 2020-normalt sommarväder igen.

Mulet skulle det bli, det hade SMHI lovat, men inget regn.

Men tänk det blev det. Mulet OCH regn.

Tog ut elcyklarna idag igen, för att trampa iväg till Eriksons Cottage, som har sommaröppet  fredag till söndag.

Skulle tro att det är en och en halv mil att cykla för att komma till den lantliga idyllen.
Vi hann bli rätt så blöta innan vi kom fram- men det var det värt- för inte kan man få en
bättre söndagsfika än en alldeles nybakt kardemummabulle, fylld med vaniljkräm.


Nu funkar jag ju så - tror att många gör det - att energi föder energi.
En god bulle och tre mils frenetiskt trampande, det gav energi till att baka både bröd, bullar och en kaka då jag kom hem.
Bakning är klart avstressande och rogivande.
Men där tycker vi också olika, det vet jag...


Utmärkta "Sofias sommargympa" har det också ägnats tjugo småjobbiga minuter år.
Känner att ryggen har blivit mycket bättre, då jag försöker få till "nästan" daglig tjugominuters tantträning.

Där tog blombilderna slut. Augusti har bara börjat. En vecka kvar tills jag blir visstidsanställd pensionär.
Och... så har faktiskt SMHI lovat många soldagar med start i slutet av veckan. Kanske kan bli en riktigt bra augustisommar- och då kan det vara skönt att man bara ska jobba aktivt tre dagar av augustimånadens trettio.

Aktivitetsdagar

$
0
0

Full fart genom sommaren.

Ett besök var bokat på Skånes djurpark, tills i går, tisdag.

Vi skulle hämta upp Karin och Ava i Malmö. Konrad skulle också åka med. 

En övernattning i Halmstad passade bra. Restiden mellan Halmstadsstugan och Karins familjs boende i centrala Malmö tar en timma och en kvart,  

Konrads familj passade på att göra måndagen till en utflyktsdag till Halmstad.
En utflykt där även mormodern kom att få göra ett besök på omtalade Slöinge glass- dess butik och  glasscafé.


En liten lekplats finns utanför glassfabriken. Den hjälpte till att förkorta kötiden till glassaffären för barnen.
Det var ett  tjugofemtal nummer före oss i kön, då vi kom. 

Och visst är den här bamseglassen värd att vänta på. även om man bara är ett och tre fjärdedels år gammal...


Ett stort urval av såväl kulglass som "färdigglass" fanns det förstås.

Samt en stor affär med mängder av "andrasorteringsglass" att handla med sig.

Prismässigt så var det superbilligt - inte konstigt att många vill åka dit och både äta och handla. 

Och det där med avstånd - år 2020 största publika aktivitet- det fungerade alldeles utmärkt!


En liten roadtrip längs kustvägen och  en stunds strandhäng hanns med, 


innan  tre fjärdedelar av familjen åkte hem till hästar, hönor och katter igen. 


Klockan åtta var denna kille klar för avfärd mot Skåne.

Fikade hos Ava, innan vi trängde in oss i bilen, som för dagen utrustats med två barnstolar. 

Det var glada barn som sjöng och tramsade med mamma/moster där bak i bilen.

Det är så vackert  i Skåne, så jag njöt av hela resan genom det öppna landskapet.

Tänkte att det kanske inte var så jättemycket folk i Skånes djurpark denna dag, då många har gått tillbaka till arbetet  igen.

Men så var det inte. Vi blev mottagna på ett trevligt sätt, då en ung tjej försäkrade  oss om att vi alla var friska. Dessutom blev vi påminda om att hålla två meters-avståndet.


Jag hade väl inga direkta förväntningar på Skånes djurpark, tyckte mest att det kunde vara kul att se platsen samt att ta med Ava och Konrad på en utflykt tillsammans.


Det var bra att mina förväntningar var lågt ställda, annars hade jag blivit besviken.


Vi är ju väldigt bortskämda, vi som har Borås djurpark i vårt närområde. Det är en djurpark värd namnet. 
Sen kan man diskutera om det är försvarbart att låta djur, som är anpassade till ett annat klimat  och en större frihet, bli inhängnade i en djurpark.
Jag anser att det är det, med tanke på att alla djur som finns i dagens djurparker är födda i en sådan. De skulle inte klara sig i sin naturliga miljö.


Jag hade ju läst på så mycket om Skånes djurpark, så att jag  förstått att det var nordiska djur som fanns att se inom området.
Det stora abert var dock att det inte fanns så många djur inom synhåll. Inte så konstigt, djur vilar ju i skydd under en stor del av dagen.


Däremot fanns det mycket aktivitetesmöjligheter/aktivitetsområden för både små och lite större barn. 


Små barn klarar mycket med lite hjälp.


Och vissa platser blir små utmaningar även för de mindre barnen.


Alla aktivitesområden/lekplatser  hade byggts av enkelt material, naturmaterial, material som  användes inom byggnadsindustrin. Inga färdigköpa rutschbanor och klätterställningar här inte. 
Stenar och rötter fanns det litet för mycket av.  Det är  lätt att ramla och snubbla på sådana. 
Detta är också  en skillnad mot lekområdena i Borås djurpark Där finns moderna och "färdigköpta"  lekanordningar, och ett plant och mjukt underlag.


Barnen gillade ju dessa lekanordningar minst lika bra, och de passade bra in i parken. Är bara kritisk mot det ojämna underlaget. Konrad stod på näsan, då han på små barns vis, skyndade från den ena "lekgrejen" till den andra. Resultatet av den vurpan blev en bula i pannan. 


Blodsockerlåga barn orkade inte kolla björnarna,  för dem hade vi nog kunnat få syn på.  Det blev nästan raka vägen upp till Björnbergsrestaurangen.  Stannade vid  räven och såg inget, järven var heller inte inom synhåll, ej heller vargen .... och sedan orkade vi bara inte stanna bland alla som trängdes vid björnberget.

Helt ok barnmat fanns att köpa på restaurangen, till helt ok pris. Fish och chips, korv och pommes. ,,,, 
Lite vila i morfars och mammas knä behövdes innan maten kom.


Sen var det fullt ös igen. 


Till den långa rutschkanan var det kö.
Två meters avstånd? Nej, nej.... och det kan man inte skylla parken på. Det är ju var och ens ansvar.
Tänker dock, att då man förbokar biljett, så borde man ta in betydligt färre än vad som fanns på plats i går. Det var lite trångt på sina ställen, och framförallt på de ställen som  det  fanns något djur som man kunde se.  Vi vuxna kan ju försöka hålla avstånd, men barnen klarar inte det.... de vill se direkt...


Lodjur! Hörde att någon sett ett längst in i skuggan och rusade dit. Här fick kompaktkameran visa vad den duger till. Ser den bättre på bild här, än  på det långa avståndet i parken. 
 Men det var kul att se ett lodjur - det gör man sällan då man besöker djurparken i Borås. Lodjur är skygga.


Några roliga installationer av högstubbar... det är också kul att se...

Konrad försökte klappa vildsvinet . Han lyckades iallafall peta på det lite. 


Vi hade sett en sugga av Linderödsgris tidigare i parken. Vildsvinet tycktes vara betydligt fastare i köttet...


Vildmarks-lekplatsen var väldigt populär. Även om man inte riktigt använde repen som det var tänkt.


Favoriten för båda barnen. 


Här fick man både klättra och hänga och klamra sig fast.



En ganska lång bana, med en lite farligt brant (kort) rutschbana som avslutning. ( Det var underlaget där banan slutade som var lite för dåligt)


Sandlandets labyrint gav upphov till glada  ögon.


Barnen var jättenöjda med allt roligt som fanns för dem. 


Som tur var, så fanns det möjlighet att köpa glass - SIA-glass ( det ska man ha heder av att man säljer svensktillverkad SIA -glass och inte utlandstillverkad GB-glass).
Gott tyckte barnen ...


... och vi vuxna tyckte att det smakade extremt bra med en kopp kaffe,


Ålgarna hade lagt sig tillrätta för allmän beskådan.

På vägen tillbaka till entréområdet såg vi även ren och dovhjort.
Och en annan favorit - kungsörn. Där är jag lite tveksam- ska kungsörnen inte får ha ett större område än det som fanns i parken? 
Men det var väldigt roligt att se den mäktiga fågeln, där bakom nätet.


Traktor-rutschbanan uppskattades. Trångt mellan åklystna barn, dock.


Det fanns också ett vattenland här bakom. Men det hoppade vi över.  det var lite för farligt för treåringar.  Och det är ju helt ok att det finns sådant som inte alla kan göra.

Två aktiviteter som såg roliga ut hoppade vi också över. Det var dels en hängbro över området där renarna gick och dels en traktortur för de mindre barnen genom fåret Shougn-land.

Köerna var alldeles för tok för långa för två trötta treåringar - och tre ganska trötta vuxna, varav två halvgamlingar. 


Trötta ögon på denna tjejen....och lite tröstbehov efter nästan fem timmar i en rolig park. Såg på aktivitetsklockan att jag gått ungefär fem kilometer i parken... Som tur var, så hade förstås barnen var sin kärra med....

En T-shirt till varje barn i shoppen och sedan körde vi tillbaka till Malmö.

Kort recension av parken:  Trevlig miljö, svårt att få syn på djur,  bra med återkommande aktivitetsplaster för barn, för mycket folk, med för långa köer som påföljd, trots att det var förbokning som gällde. Mer ett aktivitetsområde än en djurpark. Underlaget på en del lekplatser borde ses över. Prismässigt, helt ok! Tre plus av fem!


Barnen somnade inte i bilen som vi trott. Det blev iallafall en stunds vila på vägen till Malmö. 
Och Konrad, som är fascinerad av utryckningsfordon, fick se både ambulans, brandbil och polisbil, då det hade hänt en trafikolycka i trakten av Ringsjön. Inget allvarligt, som tur var, men utryckningsfordonen fanns på plats.


Pizza hämtades och avnjöts i den stora härliga trädgården där Avas familj bor. En stunds lek i den stora sandlådan hanns också med. 

Alltid tråkigt att åka hem, det tyckte Konrad även denna gång.

Inte utan att vi vuxna tycker så också. Tiden går så fort och det blir så intensivt, när man "hänger" med två livliga treåringar.


De första delen av resan norrut, den går genom  det vackra sensommargula Skåne. Vilka fält!  Skulle gärna vilja se när  och hur allt detta skördas.

Det är sådan skillnad att köra till och från Malmö under sommarhalvåret, jämfört de månader då jorden ligger i träda, och då det nästan alltid är mörkt då vi åker hemåt.


Vi lämnade Konrad hemma i Ulås strax före nio. Även lillebror var vaken och blev glad över att se oss alla igen.

Solen hann gå ner innan vi var hemma, Helljuset kom till användning under de sista milen. Fortfarande skymningsljus dock. 

Två intensiva dagar, jätteroliga, lite tröttande.... men nu känner sig tanten fit for fight igen. Får bli biltvätt och  promenad i eftermiddag. I morgon bär det av till Halmstad - med två killar och deras mamma. Vädret ska ju bli fint, så vi blir nog kvar ett par dagar, 

Badläge

$
0
0

 Två dagar vid havet med världens två bästa killar och deras mamma.

Varmt och gott var det, såväl i vatten som på land.

Läge för bad, med andra ord. 

Det blev det också. Och sol och sand. 

Vi tänkte att det kunde vara bra att åka till Halmstad under två vardagar, nu när många bör ha börjat jobba igen. Inte så mycket folk på stranden.

Det är många som fortfarande är sommarlediga, det är tydligt. 

Torsdagen var väl ganska ok. Mycket folk, men överkomligt. 

Badbaljan vid Östra stranden, den är stor. 

Igår, fredag, så var det på tok för mycket folk, för att jag ska gilla att vara på stranden, och framförallt för att jag ska gilla att bada. Jag tycker att det är extremt ofräscht när hundratals människor plaskar omkring i det långgrunda vattnet. Känner hur deras hudavlagringar, svett- ja, t.o.m. urin- fastnar på min  gamla kropp.

Gick långt ut i det långgrunda,  för att känna lite mera fräschhet ... och det känns absolut bättre där vattnet når en meter djup eller mer. men man ska ju ta sig upp genom det ofräscha vattnet igen.

Det kändes faktiskt riktigt gott när vi åkte hemåt igår kväll.

Föredrar absolut att bada i kallt vatten, då det bara är jag och några andra som gillar svala havsbad . Då händer det att vattnet är klart och fint, och inte den grumliga sörja som det blir när mängder av människor rör upp en massa bottensand.

Men annars var det kul dagar med dottern och pojkarna.

I eftermiddag, så var det läge för en tur till favoritbadplatsen. Gussjön. en av alla sjöar som  bildats i Nissan.
Massor av folk var det där också förstås, alldeles fullt på parkeringen. 
Gott om plats fanns det dock, på gräsytor och på sandstranden. Man fick en liten plats för sig själv.
Och det allra bästa - det blir djupt vatten ganska snabbt, det är rörelse i vattnet och det finns massor av plats att ta en liten simtur.
Det är en behaglig känsla att kunna röra sig framåt i behaglig bröstsimsfart, en bit från land. Precis på så djupt vatten, att man når till botten om man skulle behöva sätta ner en fot.

Man känner sig ren och fräsch efter ett bad i insjön. Efter ett havsbad så känner man sig saltkladdig och ofräsch. 

Så återigen har jag kunnat konstatera, denna tanten är absolut närmare besläktad med gäddan än med torsken.




Många

$
0
0

 

Denna varma söndag tycks ha varit påfågelögonens dag. Oj, vad många vackra fjärilar som har gottat sig i vädden på andra sidan vårt staket. 

Märklig art, som nästan bara håller sig till åkervädd. Som tur är så har vi många sådana på andra sidan staketet också, så den eftertraktade nektarn tycks räcka till alla.

Det har funnits många andra insekter ute de senaste dagarna också. En bra känsla. Insekter behövs, för att vi ska få mat på bordet. 
Insekterna har inte synts till så där  jättemycket tidigare, men de har helt tydligt gjort sitt jobb, med tanke på hur mycket mat som finns i skog, mark och trädgårdar. Många hallon har vi på andra sidan vår byväg. En sådan skillnad det är på smak mellan vildhallon och trädgårdshallon. 

Det är en speciell dag idag, och det var väl dit jag ville komma med detta inlägget. 
Nu är det slut!
Idag gör jag min sista dag som anställd i Tranemo kommun. 
Många dagar har det blivit under de 44 år som jag jobbat här. Gjorde ett snabbt överslag på den nyss genomförda cykelrundan.  Ungefär 7000 dagar,kom jag fram till.

Träffade en av mina unga kollegor då jag var på favoritbadplatsen på förmiddagen.
- Det är absolut dubbelbottnat, det jag känner inför morgondagen, berättade jag för henne. 
Dels känns det bra att slippa ge sig iväg till skolan i det fina vädret, samtidigt som det känns väldigt konstigt att "alla" andra är där, men inte jag. Jag är för gammal!

Ok, som jag så många gånger talat om för er, på torsdag dyker jag upp. Det är ju min arbetsdag!

Visst har jag gjort många dumma grejer under 44 år. Men också en del bra, och framförallt sådant som eleverna uppskattat.
Under många år så blev det väldigt mycket teater, musikaler, musikframträdanden. Bra för självkänslan att våga i tidiga år, anser jag,
Under senare år så har det varit ett antal framgångsrika tävlingar som min klass vunnit eller kommit långt i. En gång fick hela klassen komma till Bokmässan och få pris av Bengt Westerberg och Ewa Dahlgren. Efter det fick vi en helkväll på Liseberg. Det var Läsrörelsen som anordnade den tävlingen.
Måste varit en något som Chalmers anordnade, då en annan klass vann en uppfinnartävling  på plats i Göteborg. Priset var en resa till Fredrikshamn. 
E-twinning har tagit mig ut i världen, till London, Amsterdam, Sevilla och Hydra.
Det var några roliga år, då vi var aktiva i det samarbetet, ett samarbetet över hela Europa, genom EU.
Och så har vi ju retorikmatchen som gått hyfsat, med en TV-inspelning tidigare. Om några veckor kommer man till Grimsås gör Tv-inspelning. Det blir ingen Stockholmsresa, iallafall inte denna gång, nu när det är covid-tider. 
I stort så har jag nog varit ganska omtyckt av eleverna. 
Kollegorna har väl haft lite betänkligheter kring mig, jag som hela tiden velat hitta nya vägar att undervisa på, och har följt de nya trenderna långt innan många av mina kollegor hört talas om dem. När de möjligen har  tagit till sig det nya, så har jag varit på väg mot något annat.
Inte världens roligaste kollega, kanske..... men jag har trivts ihop med de allra flesta av mina kollegor. Och på många sätt har jag varit bra för dem, det vet jag.... jag har sett till att mycket har blivit genomfört.

Visst har jag haft dåliga sidor. Speciellt två: Jag har dokumenterat så lite jag någonsin har kunnat- för att skriva ner en massa bara för att så ska vara, det är inget för mig. Det ska vara till nytta, det jag gör.
Och så har jag fuskat med rastvakten, alldeles förskräckligt många gånger. Ibland har jag "missat" den helt, andra gånger har vakten gått åt till toalettbesök eller något ärende i klassrummet.
Det har hänt att jag varit ute också, speciellt då vädret varit bra.

I morgon blir jag pensionär. Visst önskar jag mig många goda dagar i det livet också. Men det är inget man kan ta för givet.


Tjatigt

$
0
0

 Det här är ett inlägg som jag tycker att ni ska hoppa över att läsa. Ger ingenting för den som följt mig ett tag, det är samma jäkla tjat om det där med att bli pensionär, som det brukar vara. Ännu dystrare antagligen. Så stopp där, förhoppningsvis blir nästa inlägg av något högre värde. 

Men jag behöver skriva av mig......that´s it!



- Gråter du, undrade maken då jag nyss vaknat. Han torkade bort något blött som rann nerför den högra kinden.
- Nej, sa jag. Jag gråter inte.
Kände efter där på kinden, jo, där var det vått. Någonting utsöndrades från tårkanalerna.
Helt omedvetet.


Idag var alltså dagen. den när jag skulle gå från yrkesliv till att bli  pensionär.
Det kändes ett vemod i varje cell  kroppen, en känsla som kom då jag insåg att idag börjar skolterminen- det nya läsåret.
Det kändes en ledsenhet. En sorgsenhet.
En känsla som jag inte riktigt kände igen sedan tidigare. 

För nog har det varit så, att alla de gånger som jag känt mig ledsen eller sorgsen, så har det funnits något skäl till det. Det har varit något i livet, stort eller smått,  som inte varit som det skulle. 


Idag var ju allt som det skulle. Fullständigt normalt. Det är många som påstår att de ser fram emot att gå i pension. 
Att få bli pensionär, det ska man vara tacksam för, det är långt ifrån alla som får uppnå den åldern.


Man är gammal, samtidigt som man inte är så gammal. Och absolut inte i sinnet- eller är det kanske just det jag är, med tanke på alla dessa jeremiader.

Ändå tänker jag- Var detta livet? Var det inte mer än så? 


Om någon skulle läsa detta, så skulle den förstås protestera. Livet är väl inte likställt arbetslivet. Livet är så mycket mer, det är bara att ta för sig, så länge man orkar.

Jag måste börja lyssna på den kloka rösten!


Bara att jag inte vet  hur man gör.  Skolan har varit det centrala för mig i så många år, och tyvärr så kanske det varit så många gånger, att den varit viktigare än familjen.
Ja, inte nu sedan barnbarnen kommit, de är absolut  det viktigaste- men därefter så har skoljobbet kommit.

Det är konstigt att man kan bli så låg, ledsen, sorgsen och ha  gråten brännande bakom ögonen, när man borde vara glad. 
Är det bara jag i hela världen som har denna känslan för livet som pensionär? 
Finns det någon i hela världen som jag kan prata med för att få en mer positiv inställning ?

Det blev en promenad på morgonen. En lång promenad. Bästa rundan, kom jag på att det är. Det händer en del längs vägen. Vilket framgår av bilderna.


Lyssnade på Sommar i P1, med Marie-Louise Ekman, under det att jag promenerade på grusvägar i skogsvägar. Trots sorgen efter sin make, så är det en kvinna som fortsätter med olika projekt, åldern till trots.
Det borde finnas projekt för en avdankad lärarinna också.


Har ändå inte riktigt kunnat lämna: Idag sitter dom, mina kollegor,  i skolan igen och planerar läsåret. 

Fast....de sista åren har det ju mest handlat om kollegor som  är i mina döttrars ålder.  
Mina GAMLA kollegor, de har också gått i pension. 

Vi var många som var födda under femtiotalets första hälft. Nu ÄR vi ALLA i pensionsåldern.
Det är bara så livet är.


Då jag har en liten fot kvar i skolans värld, så har jag fortfarande mailadressen kvar, och får all information som skickas ut som massmail. 
Idag hade det kommit ett mail angående instruktioner vad som måste skrivas i bedömningsportalen,
Jag kände faktiskt- Så gott att slippa alla måsten. Jag behöver bara bedöma och betygsätta musikämnet. 
Inget mer måste...


Inga mer eller mindre meningsllösa kompetensutvecklingsdagar och/eller konferenser. 

Inga mer frustrationer över föräldrar som bara ser till sina egna barn, men ändå inte vill inse att de också kan ha sina brister. Inte bara andras barn som det är fel på..


Det finns mycket som är gott att slippa ifrån i den "nya" tillvaron. Men jag saknar kontakten med kollegor. Trots att de är unga, så har vi mycket att ge varann.

Jag känner mig lite ensam just nu, vet inte var jag hör hemma.  
Det gäller att försöka hitta nya hemvister. 
Det blir nog bra det här livet, och jag är verkligen lyckligt lottad som är frisk och rörlig.

Hur känns det nu, när jag fått skriva av mig så här på ett ganska ostrukturerat sätt?
Tack, det känns bättre. Inser dock att jag måste komma in i den nya rutinen, innan det känns riktigt bra- och normalt.

Nu tänker jag ta ett glas rosévin och sätta mig på altanen.. Det kan man göra en ljummen måndagskväll, då man är pensionär!


Bra!

$
0
0

Efter förra inlägget får det bli lite positivitet, och det ska det bli!

Badläge har det varit hela veckan. Passar mig bra. Idag har jag hoppat över, för även om man tycker bra om något, så kan det bli lite tjatigt att upprepa det dagligen.

En bra dagstur till  Halmstad blev det igår.  Konrad och Karl-Petter och deras mor och far kom också ner från Värnamo, för lek och bad. En ny lekplats testades. Den fick bra betyg av killarna.

Och jag  får ta tillbaka mitt negativa inlägg om havsbad/bad vid Östra stranden. Förra veckan var det inget trevligt vatten, men igår var det riktigt klart och fint igen. Konrad och jag kunde roa oss med att gå på sandmaskbajs-jakt i det  ljumma vattnet. Det fanns mängder av bajshögar att upptäcka.


Grannens sondotter var på besök. Killarna tyckte att det var en riktigt bra kompis.
Dryga halvåret yngre Karl-Petter gillade mest att  krocka med gräsklipparna. - Bam, tyckte K-P att det lät!

Konrad, som då är 15 månader äldre än lilla Clara, tyckte väldigt bra om henne och ville gärna ta med henne till studsmattan som finns på området. 

Det var nästan så att mormor blev lite svartsjuk, när det var Clara som fick hålla handen , och inte mormor....

Torsdag är min arbetsdag, från och med denna veckan. Mina unga kollegor har ju mycket att bestyra så här i skolstartstider, men de allra flesta var samlade på skolan  under förmiddagen. Kändes så bra att se dem igen. Kändes så bra att känna att jag fortfarande var en i arbetslaget. Kändes bra att plocka med lite böcker hem, och göra planeringsarbetet för första arbetsdagen här hemma. Samt en grovplanering för terminen/läsåret i musik. Språkvalslektionen i svenska/engelska, den får jag pröva mig lite fram på, den får jag tänka till om från gång till annan, utan att ha någon direkt terminsplanering.


Frågade C-E o han ville åka med på en cykeltur, då jag  kom hem från skolan.
När man frågar honom om cykeltur, så är det elcykel som gäller.


Visst är det bra med en cykel som har en motor som ger lite extra kraft.
Man kommer ganska långt på kort tid. 2-3 mil i någorlunda bekvämt tempo, alltså i det tempo som gör att man hinner uppleva omgivningen, tar inte mycket mer än en timme.


Vi cyklade mest  på grusväg och skogsväg. Grusväg är perfekt, skogsväg sådär.
I en av backarna fick jag upp flåset ordentligt, Mindre bra underlag och ordentligt brant, gjorde att det kändes som om batteriet fick en mindre kollaps, då det skulle hjälpa tung tant upp för den knixiga backen.
Cykla är bra när det är varmt,  promenader är bäst i lite svalare väder.

Plockade lite hallon i snåren på andra sidan vägen, från huset sett. ( Nej, någon sjö finns tyvärr inte där- men gott om fina hallon, och en del lingon. Samt en huggorm - men jag har inte lyckats träffa på den...)

Bakade hallonmuffins med recept från "Fredriks fika"  ( husguden vad det gäller bakrecept, sedan en tid tillbaka) Tyckte att hallonmuffinsen blev lite söta, så jag hämtade lite blåbär från frysen och gjorde blåbärsmuffins också. De blev bra. Får komma med som fika, när vi ska sammanstråla med Värnamofamiljen på min favoritbadplats, Gussjön i morgon.

Badliv

$
0
0

 


Bad, bad, bad- varenda dag. Nu har man glömt kalla juli, och kommer bara ihåg ett par helger då det var badväder.
Insjöbad i ett par dagar, promenader på morgnarna, lite bärplock, lite kantarellfynd och en gårdag som tillbringades med de bästa killarna jag vet... och dessutom till stor del på favoritbadplatsen. 
Imorgon ska insjön förhoppningsvis bytas mot hav. 
Ju länge sommarvärmen håller i sig, desto mer vänjer man sig vid den. Suveränt att det blir varmt så här sent på året, då växtligheten inte påverkas speciellt negativt av att det är varmt och torrt. Grönt och frodigt, avkylning på kvällen, daggvått på morgonen och badliv på dagen... det gäller att njuta. Vilket jag absolut gör.
Och för en gång skull, så fick jag till ett föredömligt kort inlägg!
Och

Halmstad

$
0
0

 


C-E tyckte att vi skulle passa på att åka ner till Halmstad över en natt för att passa på att cykla in till stan för att äta på Pio och så göra en längre cykeltur en dag.

Ja, varför inte, tyckte jag, och beställde bord på Pio tills kl sju i söndags kväll.

En härlig dag på stranden, med många bad i fint vatten blev det, under den varma söndagen... och sedan cykeltur in till stan...


Pios är kända för sina plankor. De flesta beställer köttplanka, men då tror jag inte att dom förstår hur god fiskplankan är. Fisk, räkor, spenat, citronsås... och alldeles för mycket   potatismos...
Men det ser gott ut, då man får hela skapelsen formad till en fisk. Och gott är det....fast mos blir det förstås över....



Passade på att ta en solnedgångspromenad, då vi kom tillbaka till stugan.


Och visst blir det lite extra vackert, när en rosa himmel speglar sig i vattnet.
Till och med Biltemas stora platta lagerlokal kan synas ofult, när solen just gått ner.


Undrar vad måsarna letar efter i det grunda vattnet. Kan de hitta sandmaskar?  Något är det iallafall, och för ett mänskligt öga så syns bara sandkorn och sandmasksbajs där på botten . 


Många passade på att ta ett kvällsdopp. Vet att  många uppskattar det ljumma vattnet, då luften svalnat något. För egen del, så vill jag helst bada då det är solsken och varmt, då man kommer upp ur vattnet. 
Sen var det säkert närmare 25 grader i luften även efter klockan nio, denna söndagskväll.


Måndagsförmiddagen var avsatt för cykelturen.
- Vi cyklar väl Prins Bertils stig till Tylösand, sa C-E.
- Javisst, sa jag, men tänkte i mitt stilla sinne; Undrar om han vet hur långt det är?
Hade jag kollat upp avståndet och meddelat C-E detta, så hade han nog dragit öronen åt sig. 
Så jag sa, inget- kollade heller inte hur långt det var....för jag tycker ju om enkla utmaningar, och "unga friska" pensionärer skulle väl klara den turen.

In till stan igen, alltså . 
Prins Bertils stig börjar vid slottet i Halmstad och slutar i Möllegård. 
Vi skulle ju bara till Tylösand.

Den första biten är lättcyklad, och går alldeles utmed Nissan.


Efter en stund så har man kommit tillbaka till Kattegatt och Västra stranden. På den stranden är det fritt fram för hundar att bada.  Lite ovanligt, men bra att det finns en plats för hundbad.


Det är så många vackra vyer utmed Prins Bertils stig. 
Den kungliga stigen, det är egentligen en vandringsled, 18,5 km lång.


Kollade upp lite mer vad det gäller leden, då vi stannade för att dricka det medhavda kaffet.

Läste då också att cyklister ansågs ha blivit marodörer på vandringsleden.
Tänkte väl att vi, som tog oss fram i makligt tempo, inte kunde förstöra så mycket, vare sej av väg eller att vi skulle besvära dem som vandrade längs leden.
Förstod senare att det framförallt handlade om mountainbikes.


Skarvarna hade intagit var sin sten, enskilt eller i par. De satt helt stilla i värmen.


Den första delen av leden var lättcyklad. Inga backar och ett jämnt, fint grusunderlag.
C-E var övertygad om att det skulle vara platt hela vägen. Jag visste att det skulle vara en del backar, men jag trodde att underlaget skulle vara ok.

Precis före Grötvik ändrade underlaget karaktär.


Dessutom började det bli ordentliga nivåskillnader. Inte att tänka på att manövrera vanliga cyklar 
här. Det blev en del backar att leda cykeln, både uppför och nerför.

- Är vi inte framme vid Tylösand snart, tycks C-E undra.

Nej. än är det allt en bit kvar.....


De tidigare skuggande skogspartierna övergick i öppna landskap. Synnerligen vackert med kaprifol, ljung och rodnande björnbär....


Det finns ett antal konstiga namn i området. Fylleån i söder och här Tjuvahålan, en bit från Tylösand. 
Både Fylleån och Tjuvahålan har används som smuggelvägar.  Vid Tjuvahålan var det många som badade, trots att det var måndag i den vecka, då de allra flesta semestrar är slut.


Ett bit av vägen, den är verkligen för vana mountainbikescyklister enbart. Vi ledde förstås cyklarna nerför det riktigt oländiga  partiet. Det fanns det mountainbikare som också gjorde....


Visst är det mer Bohuslänskänsla än Hallandskänsla  ?


Äntligen kunde vi se Tylön. Då var det inte långt kvar till dagens mål. Eller rättare sagt, till dagens vändplats.


Framme! Nu vänder vi! Vi ska ju orka hem också.


Det gjorde vi....Fjorton kilometer visade det sig vara från Slottet i Halmstad till Tylösandsbukten. 
Därtill tre -fyra kilometer från stugan till slottet....

Det blev en ordentlig cykeltur. 


Passade på att äta lunch i stan- och dricka vatten. För som vanligt, så hade vi inte med oss tillräckligt med den sistnämnda varan. För även om jag visste att det var en bra bit att cykla, och att det fanns en del backar, så hade jag glömt ( vi har cyklat delar av stigen och promenerat andra delar, tidigare)  att det var ordentligt kuperat och framförallt alldeles ocykelbara vägar.

Men det är alltid kul att klara en liten utmaning!


Det var på ovanligt stela ben som jag gick de tre-fyrahundra meterna från stugan ner till havet för att ta en välgörande saltvattenbad. Fint i vattnet även denna dag - och en hel del folk på stranden.

Körde de 12 - 13 milen hem.... och det ska ni tro, att jag somnade gott ... en timme före normalsovtid. 
Men så sover jag alltid dåligt när vi övernattar i Halmstad. Det är inte alls som att sova i den sköna sängen härhemma.... Så jag var trött av såväl dagens strapatser som av för lite och för dålig sömn.


Det är märkligt hur snabbt en gammal kropp kan återhämta sig. 
Tog cykeln tills skolan på tidig förmiddag. Behövde kolla några saker inför arbetsdagen på torsdag. 
Eleverna startar i morgon, så det fanns tid att prata med kollegorna också.

Varmt och gott har det varit även denna tisdag. Åkte ner till Gussjön och tog ett par simturer. 
Tog denna bilden och undrade för mig själv, om denna dag var finaldagen för alla sommarens bad.

Hade en massa energi kvar då jag kom hem.... lika bra att klippa gräset. Vilket verkligen behövdes. 

Jobb!

$
0
0

 


Det kändes riktigt högtidligt, nästan så det blev lite hjärtsnörp, då jag med den tunga väskan över höger axel och med en kakburk i vänster hand gick från den tillfälliga skolparkeringen, till personalrummet.

Pensionären skulle få jobba !

Och kollegorna skulle få en kaka till förmiddagsfikat....

Min närmaste kollega sedan några år, fattades oss. Han hade få gå vidare till tjänst i annan kommun. Annars var det som vanligt, där på personalens korta morgonmöte.


En klar fördel med en liten skola, det är att man känner till de allra flesta barnen. Sexorna har jag ju jobbat med under två år tidigare, femmorna har jag träffat lite sporadiskt, då jag fått rycka in på planeringstid,  och fyrorna känner jag till namnet.

Fullt kör hela dagen blev det. Svenska /engelska med en liten, liten grupp, sen arbete inför kommande retorikmatchomgång med sexorna och slutligen musik med fyror och femmor.

Det är klart att allt kändes som vanligt att jobba, mycket mer vanligt än att gå hemma och försöka hitta något att göra.

Och det var så roligt, så roligt.

- Vad har vi nu jobbat med på musiklektionen, frågade jag fyr-femmor, vid lektionens slut. Kan jag få en snabb sammanfattning.

- Att det var kul, hörde jag från en av de elever som kan ställa till lite oreda, om den är på det humöret.

-Sång och rytm, svarade någon annan.Och så pratade vi lite emellan....


Fick ett anfall av akut sömnighet då jag kom hem och höll på att somna på altanen.

Sömnigheten botades med ett par chokladbitar och en halvlång promenad...

Längtar redan till nästa torsdag.... men faktum är, det blir ett par timmar med sexorna redan på måndag. Det är klart att jag måste coacha dem fram till ett bra bidrag när man kommer med TV-kameror ända från Stockholm, om ett par veckor. Hur det sen går i tävlingen, det beror ju också på hur bra de andra klassernas bidrag är.

Men torsdagsjobba, det får jag göra - om jag får förmånen att fortsätta vara frisk och pigg- hela långa läsåret.

Och på tisdag börjar mormors/morfarstisdagarna. Det är också ett jobb. Ett roligt ett!

Viewing all 1474 articles
Browse latest View live