Quantcast
Channel: Femfemman
Viewing all 1486 articles
Browse latest View live

Betraktar blommor

$
0
0

Naturen bjuder på njutningsrikedom.

Det växer så det knakar, och jag konstaterar att det ju faktiskt inte blev riktigt försommargrönt  förrän under veckan som gick. Blommornas kronblad tycks explodera i sin  otålighet att få visa sina färger och former.



Tog en promenad genom trädgården med kameran i hand, efter det att jag gått byvägen fram och njutit av alla vägkantsblommor.
Det var alldeles dött i byn denna eftermiddag, trots det fina vädret.
Kanske sitter folk framför dumburken ( vilket bör vara dess rätta namn idag) och tittar på det som jag vägrar se eller höra, men ändå inte kan undgå. En bortskämd man i sina bästa år ska gifta sig. OCH...


Är så in i bomben trött på allt som rör monarkin och dess människor. Och deras lyxfester på skattebetalarnas bekostnad. Tycker att monarkin borde ha avskaffats för länge sedan. Den hör den gamla tiden till, den där man trodde att människor var av olika värde.


Numera är det inskrivet i lag att alla är lika mycket värda, men ändå så visar medier och (dumma) människor dagligen att man inte bryr sej om detta.
OK, jag kan köpa att någon av skitkanalerna på TV, 3,4 5,7...kan sända spektaklet, för de kanalerna brukar ändå sända så mycket skit.
Men svensk public service skulle ju kunna visa bättre omdöme.


Vet att det är  superdumt av mig att bry mig, att överhuvudtaget uppröra mig över detta, men jag kan inte låta bli, med tanke på alla bilder och rubriker i tidningar, Facebook, TV....

Kan medge att jag gillar Viktoria... hon VERKAR vara som folk, om man nu kan vara det när man är uppväxt i den miljö som hon är... men de andra bortskämda kungakungarna....en som är gift med den sliskigaste typ man kan tänka sig och en som nu gifter sig med en utvikningstjej. Lägg ner och låt dem vara i fred, säger jag bara.


I försommartid sker ofta mord på unga flickor.Tycks hända varje år. Så även detta.
Hur kan människor bete sig så? Tycks ha varit en helt vanlig tjej, den där Skövdeflickan som blivit bragt om livet.  Fruktansvärt... hur kan man som föräldrar och syskon bara överleva och komma tillbaka till ett normalt liv? Tror inte det går. En hel familjs liv, kanske fler familjers liv, som slagits till spillo, av någon som av någon anledning tappat sin kontroll.


Och nyheternas första nyhet är att gocartsprinsen sagt ja. 
Helt sjukt, en dag som denna, då det är den stora tragedin som borde överskugga allt.
Tänk om det otäcka hänt någon i det monarkiska huset. Då hade det varit sorgemusik i alla medier....
Och så påstås det att alla människor är lika mycket värda.


Regnet närmar sig från väster, och smakbiten av riktig sommar, den är uppäten.
Den smakade gott.
Glad att jag hade mycket tid över att smaka ordentligt under den fina gårdagen.


För vad gör man, då man är färdigstädad och färdigdokumenterad  för terminen?
Självklart sitter man inte kvar i en tom skola, för att man har arbetstid. Den har man ju redan gjort!
Vi har det olika vi skolfolk. I vår skola var vi ett fåtal, som tillbringade en stund i fredags där, för att göra klart, Några var klara redan i torsdags. Alla var klara när fredagen var slut.
I de andra båda skolorna i området, så måste man jobba även på måndag för att packa ihop inför flytt till nybyggd skolbyggnad eller till baracker. Orättvist, kan det tyckas.


Men det är ju så livet är. Orättvist. Att det finns människor som av olika anledningar inte har möjlighet att njuta av allt det vackra, och att betrakta blommorna, det är också orättvist. Men det är dumt att inte ta den chansen, så länge man kan.
För övrigt, så är det dags att göra slag i saken att bli medlem av republikanska föreningen.


Burkar, blommor, butiker och Backgår´n.

$
0
0

En liten utflykt till hembygdstrakter, blev det denna söndag,
Vill så gärna åka "hem" till barndomens stenar med jämna mellanrum, framförallt för att uppleva den vackra natur som Finnekumla by erbjuder.

Men först en cachingrunda... för lite motion behövs ju.
"Motionera mera "hette rundan som jag lagt in i Gpsen,
Den rundan finns i cachetäta Fristad,


Det var fint i skogen, där det välskötta motionsspåret till stor del följde den smala Munkån.
Många motionärer  var ute på spåret, gåendes, joggandes, cyklandes. Men det  var bara vi som var på burkjakt, tycktes det,


Får ge cacherundedesigner, med snobbigt nickname,en eloge för lagom svåra gömmor.
Lite snurr var det på gpsen. Om det berodde på satelliter eller terräng, vet jag ju inte. Gissar på det senare.


Gjorde bara en liten avstickare från rundan.
Passerade detta häftiga mjölkbord.


Kom fram till en blomrik hage, där det tidigare funnits ett torp, Enebacken.


Blev överraskade och hotade till livet av smågangsters. Den som siktar på oss påstod att hans gevär var skarpladdat. Pojkarna sa att de bodde i Borås, men att någon kört ut dem och lämnat dem här på landet. Jag undrade om det var läge att ringa polisen, men det tyckte inte de små gangstrarna.
Vi kom undan med blotta förskräckelsen,


Innan vi åkte till vackra Finnekumla, så gjorde vi ett besök i Knalleland.
"Skrattade"åt hur folk beter sig... supertrångt på parkeringarna precis utanför affärerna.  100 meter därifrån fanns det en nästan helt ödslig parkeringsplats, där vi parkerade.
Undrar om det är samma personer som "måste" köa för att få parkering alldeles utanför affärerna, som sedan åker till gymmet och springer 5 km på löpbandet? Tänkte den ständigt elaktänkande tanten,


Gjorde en lov i några klädaffärer, och funderade på hur mycket av alla de kläder som sytts upp i Asien och som saluförs till billiga priser och i jättemängder, som vi egentligen behöver. Jag behöver inga alls! Idag kom jag lindrigt undan. Bara en turkos t-shirttyp kom med hem. Kunde inte motstå färgen!



Det var smörbollarna vi ville uppleva. De växer i massor i Finnekumla hagar, nära de platser, som för två månader sedan var blålysande av sippor.
Liljekonvaljerna växer också tätt på sina ställen.
Humleblomster och midsommarblomster finns det också gott om i barndomens blomsterhagar.


Visst är de vackra, de gula bollarna. En svag söt doft har de. De har en kort blomningstid, de kräver mycket vatten, det är meningslöst att plocka dem och ta med hem till Stockremma. De är vissnar innan vi kommit hem. Men bilderna kan jag njuta av... just nu med denna bild som skrivbordsunderlägg,


Denna hages skönhet, det är det inte många som får uppleva. Bara de som går den gamla traktorvägen från Backgården och ner till de många hagarna. Mina föräldrars mjölkkörarväg,  då de åkte till maderna för att mjölka korna.... och den hage, där min far brukade plocka ( fridlysta) nattvioler till min mor, på hennes födelsedag...... Går inte att återge dess vackerhet på bild.... den ska ses i verkligheten,


Backen upp till Backgårdens barndomshem, den är bland de tyngsta jag vet. Garanterat flåsframkallande. Tur att återhämtningen fortfarande går snabbt. Anki bjöd på äpplekaka och kaffe, och Roger visade stolt hur han steg för steg renoverar den gamla ladugården.
En trevlig pratstund fick vi på deras altan.

I morgon hoppas vi på fler blombilder och nya burkar. Linnerundan på Öland står på agendan. Om vi har tur så finns det fortfarande orkidéer kvar på alvaret.

Översköna Öland

$
0
0
Jo, nog är det en passande rubrik, även om ordet översköna -  då jag är fast i min fåniga alliterationsfälla-  är lite konstigt. En kortsemester blev det, till den översköna ön, en tvådagarsutflykt, där geocachinggömmor verkligen gav möjlighet  att se nya, fantastiska platser och skapa förståelse för Ölands historia och natur.
Rekommenderar verkligen alla att börja med geocaching, inte för att hitta så många gömmor som möjligt, utan för att använda geocachinggömmorna som hjälp att se nya platser och med lite annorlunda ögon.
Bilder blev det många förstås.... har så svårt att  sovra bland dem.... så det blir många här också...

 '
Första bilden är från Småland. Ytterligare ett överskönt ställe, en rastplats som heter Hyttsjön. Vi är nära Glasriket, tänker att sjön fått sitt namn av att något glasbruk funnits utmed den. Uppsökte rastplatsens faciliteter. De hade fått en utmärkelse, att höra till Sveriges bästa. Man blir allt lite glad  av att komma till en riktigt fräscht damrum, då  man behöver ett sådant utmed vägen.


Ginsten blommar för fullt på sina ställen. Även här vid Hyttsjön.
Det är en buske som lyser upp. Skulle vilja ha några här i våra skogar också. Undrar om man kan ta frö.... får försöka komma ihåg det framåt sensommaren. Man kan ju alltid försöka.

Körde in i Nybro för att fika och att köpa sallad att ta med på den planerade promenaden.
Nybro var inte någon överskön stad, såg ut som en sömnig småstad brukar göra...



Över den långa bron körde vi så, och körde direkt till dagens första huvudmål, Station Linné.
Kändes lite extra intressant att denna botaniska forskningsstation var grundad av en man från Ulricehamn,  1963.
Från stationen går det tre olika vandringsleder. Utmed den längsta, 7,5 km finns det 16 geocacher gömda. Denna långpromenad hade jag  sett fram emot, och jag blev inte det minsta besviken.

Första delen av promenaden gick utmed ängsmark. Massor av blommor fanns det. Vackrast av alla var dessa nävor.


Vi vandrade genom lövskog, och förundrades över hur murgrönans tjocka stammar hade klängt sig runt ekarna, men att parasiten inte var ett dugg intresserade av lönnar,


Till vår förvåning klängde även Benjaminfikus utmed stammarna på några ställen, Hade inte en aning om att den växten a) är parasit ( ev.saprofyt... ) b) finns i Sverige.

Vi passerade en boplats/by från järnåldern, där man fortfarande kunde se husgrunderna. En av dem var enormt stor. Man tror att det  varit den stora hövdingasalen som funnits där.



Det kom återigen bördig ängsmark. Gräset var i det närmaste manshögt.  Dags att göra slåtter,


Utmed en lite fuktigare del av leden, kantad med diverse lövträd och hasselbuskar, fanns det massor av sådana här stora snäckor.  Det var ett stort hus att bära med sig, tyckte vi... men gott att ha att krypa in i när det är fara å färde. Tyvärr är vi människor farliga även för den som har sitt hus att gömma sig i. Hörde hur det krasade till under foten vid ett tillfälle. Kändes inte ett dugg bra att vara snäckmördare.


Olika blommor kantade leden. Den stora blåklockan hade redan börjat blomma.


Den här kråkvicker-varianten var vanlig.  Gör sig bra mot stenmurarna av kalksten, tycker jag.


Fina ridvägar fanns utmed Kållerstads naturreservat, vilket vi passerade under vår vandring.


Barrskog är  inte så vanlig i alvarsnära trakter. Blev väldigt förvånad, då vi kom till detta område ädelgran, strax innan alvaret började på allvar.: )


 En väddsläkting... ölandsvädd, får den heta så länge. Kommer kanske att kolla upp vad alla, för oss, ovanliga arter,  heter så småningom...


Vandringsleden hade varit tydligt utmärkt så här långt.
När vi kom fram till alvarsmarken, blev det lite mer besvärligt. Speciellt som det fanns kreatur, instängda med såväl eltråd som taggtråd, och utan någon övergångsmöjlighet via stätta, mellan den cache vi just hittat och den vi skulle gå till... och på den plats där leden var utmärkt på den karta vi tagit vid Station Linné.



Vi fick ta en omväg, och det blev en riktigt spännande sådan. C-E gick efter gpsriktningen, och ledde oss genom tre-fyra trånga snår av en och havtorn, bl.a. Vi gick på kostigarna, så det gick ganska så bra, även om man stundtals kände att machete hade varit bra att ta med.

Väl framme vid nästa cachegömma, precis där alvarvägen fanns, där blev det lunchstopp. Jättegott med blandsallad från ICA i Nybro. Faktiskt lite andra smaker än vad ICA i Tranemo har.


Alvarängarna, med sin låga växtlighet, var helt ljuvliga. Det doftade otroligt mycket, och det doftade sommar. Vädret var f.ö, jättehärligt... favoritväder för vandring, ca 18 grader och växlande molnighet.


Stora ängsmarker bredde ut sig under den sista delen av vandringen, och DÄR, där växte dom.... en av anledningarna till att jag så gärna ville åka till Öland så tidigt som möjligt på sommarledigheten... ORKIDÉERNA.
Fick nästan glädjefnatt då jag såg denna första... och sen... så fanns de i massor.. och  av olika arter,


Nattviol har vi gott om hos oss också, även om den inte börjat blomma ännu. Men dem lilla söta med mörklila mössa, den hade jag aldrig sett tidigare. Den kom att bli min öländska favoritorkidé.


Denna orkidé liknar våra mossnycklar, som växer på mossen någon kilometer från oss, och som anses ovanliga i vår trakt. Men det är inte mossnycklar, för den växer i gräsmark.


Ytterligare en variant, med blomställningar ganska högt och rätt glest.


Den gula fetknoppen hade börjat blomma lite här och var.
Vi har mycket av den växten på stenmurarna framme i Moghultsbyn. Tror att de är ditplanterade av Svea.  Kom just på att jag gillar gula blommor för de lyser upp så bra. Fast jag är väl lite blomnörd överlag... det har nog inte undgått någon som kollar på bloggen.


 Kärringstandens granne är en klöverväxt. Ny bekantskap, även den.

7,5 km... ja, det blev väl lite längre med vår omväg... sannolikt närmare 8-9 km... det kändes inte alls så långt. Alla gömmor var lätthittade, och det är ju så det ska vara på en runda, tycker jag. Om det kan nog geocachare ha olika åsikter... men så tycker jag.
Tror att vi som håller på med denna fina fritidssysselsättning använder den ganska olika. Vi, C-E och jag, för att se nya platser. Andra vill hitta många cacher, någon annan vill bli utmanad av gömmor med hög svårighetsgrad. Bra att det finns så många möjligheter med geocaching.


Nära Linnestationen fanns en gömma som heter Landborgen. Här kunde man tydligt se, hur ön vilar på olika lager kalksten. Något som de som anlagt gärdsgårdar/murar på alvaret använt sig av. De har helt enkelt huggit ut det översta lagret kalksten och byggt murar med stenen.


"Ölands orkidéer" hette en serie cacher som jag var intresserad av att leta upp några av.
Kan inte vara lika intressant att besöka dessa platser under senare del av sommaren, eller under någon annan årstid. I mitten på juni skulle kunna vara för sent också, men inte detta år, med den kyliga vår som varit.


Kyrkorna på Öland var ganska lika varann, med sina rundade kyrktorn, byggda i trä.
Lite konstigt att ha den övre delen av tornet i trä, när resten är byggt av sten.


Jordgubbarna började bli klara att skördas, Pallade var sim jordgubbe i detta fältet, Söta, men osaftiga, ja, rent av torra.


Halltorps hage är berömd för att ha Sveriges enda ekox-bestånd.
Nu var inte dessa stora insekter ute i fullt dagsljus, men rundan på spångad led var ändå av stort intresse.
En "Ölandsorkidé"-cache fanns bland de vassa havtornssnåren. Och ytterligare en orkidéart visade sig.


I "Sagan om ringen"filmerna finns det ju stora, hotfulla, gående träd. Kände att de döda ekarna i Halltorps hage kunde passat in i den filmen.
Mäktigt... och lite scary... var det.


Lite här och var passerade vi sådana här helt otroliga ängar. De flesta av de blommande ängarna hade anemon som "ogräs",  Några var fulla med blåklint. Verkligen överskönt!


Kapelludden, har man hört nämnas i sjörapporten. Den fanns alldeles nära vårt lilla hotell i Bredsätra.
Här var det också otroligt vackert.


En känsla av tidig kristen tid. Är synnerligen förtjust i allt vad kyrkoruiner heter. Anser att de förmedlar mycket mera andlighet, än vad nutida kyrkobyggnader gör. Jag kanske är bättre på att rikta in andlighetsantennerna med himlen som tak.


Vid Kapelludden fanns mycket sjöfågel, massor av svanar. Den geocachegömma som skulle finnas här, den fann vi inte. Men vad gjorde det, vi fick ju en mäktig naturupplevelse. Vid sådana här plaster är inte den lilla burken det primära.


Hotellet var litet, långt ute i "ingenstans" på östra sidan av ön. Mat fanns att få, liksom öproducerad öl... och lite gott vin.
Efter en promenad i den fina trädgården så somnade vi gott. Apostlahästarna hade fått ta oss mer än milslångt, denna fina dag,


Tisdagens första stopp, det var vid Lerkaka.
Från denna plats har jag flera minnen.
Dels när min vän från lärarhögskoletiden, Christina, tog mig med för att få uppleva Öland en sommar för, tror jag, exakt 40 år sedan. Hon kommer från Oskarshamn och hade tillbringat många somrar på ön. Här var ett av hennes smultronställen.

Ett annat minne är från lärarhögskoletiden. Den sista terminen åkte vår terminsskurs till Öland, för att pröva på lägerskola. Tillsammans med tre andra tjejer ( tror att Christina var en av dem) blev vi placerade här, i denna linbastu, för att att reda på med hur man tillredde lin förr i tiden.

Dagen efter så åkte vi runt med bussen till varandras ställen och fick ta del av varandras redovisningar.

 
På andra sidan vägen, mittemot linbastun, ligger sju väderkvarnar på rad. Har för mig att en annan grupp fick till uppgift at ta reda på hur kvarnarna fungerade, och varför Lerkaka har radrekordet med sju kvarnar på raken.


St Sigfrid kapell med närbelägna fornborgen Gråborg, blev nästa ställe som vi besökte.
En helt underbar plats, alldeles vid en stor lantgård.


Orkidégömman som skulle finnas här, den hittade vi inte.
Men en orgie i blommor coh olika orkidéer kunde vi ta del av.


Helt fantastiskt överskönt. Favoritplats!


Det fanns orkidéer överallt, samt mängder av prästkragar, nästan överblommad höskallra i mängd... och ett antal andra översköna växter.

Sedan kom motsatsen. Resans bottennapp. Dagens cachingpromenad. Gick en runda ( eller iallafall största delen av) som hette Åsen. Skitrunda, säger jag. Stigar som slingrade sig genom hasselsnår, efter hasselsnår. Gömmor som var gömda i hasselsnår. Gömmor, som på 100sjöarsvis, var gömda i träklabbar/vedbitar. En sådan gömma är bra att ha med.... men inte flera. Brydde oss inte om dem med hög svårighetsgrad.... nä. på en promenad ska det vara lätta gömmor...och hemskt gärna lite omväxlande vacker natur. Med tanke på att sådan natur finns i överflöd på ön, så borde det funnits bättre plaster att gå genom än denna fästingsrika( har plockat tre på mig, en på C-E) och myggrika hasselskog. Inga bilder togs i den tråkiga skogen.


Fikasugna och lite småirriterade på skitgömmor och hasselsnår körde vi söder ut.
Det tråkiga var snart glömt, då vi fick närkontakt med dessa ljuvliga jätteanemoner.


En gammal handelsbod hade gjorts om till café och diversebod.  I den trevliga trädgården fanns det oas efter oas av de vackra stora blommorna.
En överskön plats, där brie och salamimacka, fullspäckad med olika grönsaker och kryddor, smakade himmelskt.


I lanthandeln fanns det nostalgi att köpa. Tablettaskarna Viol, Tutti Frutti, Zig Zag, Salta katten,,,,,,
Nickel i sina två olika smaker. Massor av annat speciellt godis, teer, saft, marmelad.... ja, därifrån fick vi allt med oss en kasse godsaker.


Vid ett gammalt gravfält från järnålder ( igen) fanns det både burk och fredliga kor.



Broar byggda av kalksten blev ett annat burkstopp.


Massor av kreatur såg vi ute  på alvaret. C-E tyckte synd om dem. Det såg inte ut som de hade så mycket att äta...tyckte han. Men de hade en fin omgivning, tyckte jag.


Skulpturleden, hette en cachevandringsled. Jag var lite nyfiken på vad den kunde visa för skulpturer. Vi gick över ett torrt alvar för att hitta första gömman, men såg inget annat än den fina muren.


40 burkar hade jag tänkt öppna på ön. Lät ju som en överkomlig utmaning. ( Mina utmaningar är inte svårare än så.... ) Sista gömman fanns vid ännu ett överskönt ställe, alldeles vid havet. Egentligen fick man inte köra ända ner... om man inte var behörig.... Nu anser jag att geocachare är behörig trafik.

Korna med telningar var inte ett dugg nyfikna på oss. Tvärtom, de vände och gick sin väg.

Gömman låg i en fin kalkstensmur, lågt ner. Gpsen visar sällan 0 meter, men just här gjorde den det.
Passade bra att det nollade, för nu var det noll ställen ytterligare att stanna till på, under vår öländska resa.


Eller... jovisst... matdags var det ju. Det fixade vi tvärsöver ön, i Färjestaden. Kalvarna nöjde sig med mjölk, jag ville gärna ha fish and chips.... och det fick jag.  Hemvägen kändes kort... kanske för att vi passade på att stanna till på ett annat överskönt ställe, i Hjälshammar, hos dotera vår.

En härlig resa var det... något att se tillbaka till under de regntunga dagar som just anträtt.

Midsommarmusik

$
0
0


Några smågrodor blev inte härmade denna midsommarafton. 
Hörde av grannen på Knipan, att det inte ens blev grodhärmat på naturgräs, runt rest påle denna midsommar, utan på ladgolv och utan något att dansa runt.
För egen del, så satt jag och C-E och lyssande på regndroppspreludier av olika styrka och i olika hastighet. Många sådana musikstycken spelades av regndropparna själva, på Halmstadsstugans altanplåttak. 
Korsord och Sudoku blev lösta, sill blev uppäten, framåt seneftermiddagen kom Johanna och Martin, midsommartårta fixades snabbt, stranden fick en promenad, C-E grillade hallomi, quorn, grönsakswook, oxfilé.... ja, de var jättegott. Spel av olika slag blev det sedan, tills det blev midsommardag. Regndroppspreludier spelades allt mindre under det att midsommarafton övergick till dagens natt.


Vad gör man på en gråmulen midsommardag?
Man går en runda och letar efter geocacher.
Musikrundan hade jag hört talas om, och insett att det är en runda, där teamwork, out of the boxtänkande och många ögon skulle behövas,
Johanna och Martin ville gärna gå med på en lite utmanande runda.
En och en halv mil från Knipan, fann vi en fantastiskt fin skog, med härliga stigar och varierande natur.
Och roliga gömmor.


Terrängmässigt var det riktigt enkelt, slät mark och breda stigar.
Det svåraste man behövde göra, det var att böja knä.... och det kan även en tant.


Alldeles före oss i spåret fanns ytterligare en tvågenerationsfamilj geocachare.
Vi fick vänta på vår tur vid flera tillfällen, men en gång, då det var svårighet 5 på cachen, då letade vi alla åtta. Utan resultat. Varvid mannen av den äldre generationen i det andra sällskapet, helt sonika tog fram telefonen och ringde cacheägaren. Det blev ett ganska  långt samtal, innan han hade helt klart för sig var han skulle leta.
Vi signerade våra namn på remsan... och fick se hur en D5a kunde se ut. Hittat den utan hjälp hade vi inte gjort. Kul med så svåra? Nej!


I övrigt så var cacherna superbra. Detta trots att svårigheten var upp till 4,5, även på några av de andra gömmorna. Men inte omöjliga, för det. Ett litet hus med elektricitet driven av solceller, fanns på en undangömd plats. En giftig orm låg och lurade i gräset. En hundbajs fanns i en låda, en banan i en stubbe, en leende tennisboll på en trädstam.
Ja, det var verkligen en bra runda. Heder till cacherundedesignern, med nickname Colourful life.


Stigarna var lättgångna. Inte en rot som tanten riskerade snubbla på. 3,5 km kändes inte långt alls....
Fåglarna sjöng sina olika melodier för oss, under vår vandring.
14 gömmor, varav några svåra, var det. Det tog en stund att leta upp dem alla. Tror nog att vi var ute 2,5 timme.


Finmotorikern Martin fick ta hand om allt som var lite besvärligt att få till. Det gjorde han gärna.
Många lärkträd fick vi närkontakt med, då vi tog oss in i dess mest tätplanterade områden, vid flera tillfällen. En ny upplevelse. Lärkträdsbarr är mjuka.



Efter musikrundan, där alla gömmor hade namn och cacheutformning efter något känt musikstycke, ville Martin ha en terrängutmaning. Det fick han, för det fanns en alldeles i närheten. Han klättrade 6-8-10??? meter upp i en björk och fixade så att både jag och Johanna kunde plita ner våra namn på loggremsan.
Kul, tyckte han, att en mogen man kunde få vara pojke igen, och få klättra i träd.

En superkul geocachingutflykt var det... och ortopeden behövde inte  behandla sig själv för något skelettbrott.


Solen lyste lite då och då under det att vi åt den midsommardagstraditionella korv stroganoffen och gick den tillika traditionella tipspromenaden på Knipan. Frågorna var supersvåra, det blev mest gissningar från oss alla.
Hem till katter och växthus i Stockremma ( och J och M + katter hem till stall och växthus i H-hammar) gick färden på midsommardagens sena eftermiddag. Blev stoppad av poliser utanför Gislaved, fick hjärtklappning ( trots att jag kört ganska så lagligt hela tiden). Nu var det bara att visa körkort och att blåsa i alkomätaren, Det var inte så farligt, för körkortet var med och något starkare än kaffe hade jag inte druckit sedan i går kväll.

Det var den midsommaren det. Från och med i morgon går vi mot mörkare tider...... känns lite tråkigt... men ljuset stannar kvar ett bra tag ännu... hela juli iallafall. Hoppas att sommaren spelar lite solig durbetonad musik, gärna i allegro och mezzoforte.

Vackerhetsvandringar

$
0
0

- Hördu, dej vill jag inte ha här,skrek måsen i dötallens topp.
En lom flög rakt över den lilla sjön och skrek, med sin spöklika sorgesång,  ut samma sak.
Men jag brydde mig inte, jag skulle ta en promenad runt Prinsasjöarna på Hökensås, denna småregniga tisdagsförmiddag.


Målet var att hitta de sex geocacher som finns gömda runt sjön.
Bonusen var den otroliga vackerhet som Hökensås vilda, men vänliga, landskap erbjuder.
Jag njöt av att vara ensam i världen, för så kändes det, då jag gick uppför den lilla kullen för att hämta den första cachen.
När jag vände mig om, nöjd med det fynd jag fann, insåg jag att jag inte alls var människoensam.
Inte heller fiskaren var ensam, vilket han antagligen trodde...


Han var en hon, en kvinna i min egen ålder. En rackare på att fiska var hon, och jag kunde med beundran titta på, då hon med varsam spöföring lät fisken löpa till den var trött och hur hon sedan halade in den och fångade den med håven.
- Jag tänkte slängt ut den, sa hon då hon plockade bort kroken ur munnen, men den är för skadad för det.
Ett klubbslag i huvudet, så var regnbågsfiskens saga all och firren var förvandlad till lagom middagsmat för två.


Jag tackade för den intressanta föreställningen och vandrade vidare längs sjön. Fina stigar var det att gå på, Inte ens en tant behövde vara rädd att snubbla här.
Den vackra, lite trolska miljön kändes avstressande långt in i själen.
Här var ett ställe dit ingen oro tycktes kunna nå.
Bara vemodsfylld vackerhet.


En brand hade härjat här på 00-talet.  Spöklika trädrester blandade sig med de levande. Jag bara väntade på att få höra storlomens skrik, för det hade passat in så bra här.... men han höll tyst.


Prinsasjöarna var två små sjöar i ett litet vattensystem.
Hökensås vimlar verkligen av sjöar av modell mindre, med möjlighet att vandra kring många.
Länsstyrelsen har skött sitt stora naturreservat med den äran. Vid varje liten sjö finns fikabord, grillplats ( med galler) och en soptunna som töms regelbundet. Samt en röd-vit livboj med välbekant logga. Spångar är utlagda utmed sanka partier och broar finns över de små sund som uppstått.

Vandringen var  en stund av retreat, en avstängning från den dumma välden som pockar på i vardagen.


En doppingart häckade i sjön, det informerades det om på anslagstavlan som fanns på två olika "rastplatser" runt sjön. Tyvärr hade häckningen med största sannolikhet misslyckats så här långt. Kanske har man en chans kvar, att få till en kull ungar under resterande sommarmånader.



Fiskarkvinnans make var också fiskare och hade tagit plats i en annan del av sjön. Make och maka hade kommunicerat under min vandring, det var tydligt.  Maken visste varför jag vandrade runt deras fiskesjö och han hade tur; han var så nära rundans sista gömma att jag kunde ha en förevisning för honom, och visa hur en geocache kan se ut.


Första vackerhetsvandringen var avklarad, Nu skulle jag till ett äkta avrättningsställe för att träffa vännen Inga, som jag skulle vandra vidare tillsammans med. Att hitta rätt på alla små vägar som går kors och tvärs och i serpentin (nästan) på Hökensås, det är inte det lättaste. Att befinna sig 2 km från mötesplatsen och inte hitta rätt väg, det är lite frustrerande.
En fin sjö fann jag... en geocachegömma.... och sedan gav jag mig ut på en förbjuden väg. Det löste mötesprolemet.


Här vilar en halshuggen man. Jonas Falk hette han och dömdes till döden för att ha rånat postdiligensen. Året var 1855.
Det var en speciell plats och jag kände hur blodet blev väldigt kallt där bak i nacken, då jag gick mot gravplatsen/avrättningsplatsen.
I vasen står det alltid blommor av något slag. Denna dag var det skogen örter, blåbärsris och ormbunkar.... och en vissnad nejlika. Vem som placerar blommorna på gravplatsen är det ingen som vet.....


Som tur var så dök Inga och Stickan upp, innan blodet frusit helt till is i mina förkalkade ådror.
Tre gömmor blev funna nära graven, i en fanns ett avhugget manshuvud......
Den korta vandringen i tallskogen, på slipprig vitlav och över vitblommande lingontuvor, den hade en vacker inramning.


Tre bilar, varav två körande som "biltjuvar" och en med samma färg som den vattenmätta grusvägen, körde i trebilskaravan till Hökensås stugby. Vid en vacker sjö stannade vi och fann en flytande geocache.
Inga och jag intog vårt gemensamma hem för en natt och Stig åkte på eftersök på en förrymd stege.

Klockan 18 hade Inga inbjudit traktens geocachare till träff, eller som det heter på nutidsspråk, ett event.

Vid vackra Ibbsjön fanns två hoppfulla fiskare. Det blev inget lugnt fiske för dem.....


... men napp blev det.
Två regnbågsfångster på samma dag, det fick jag bevittna. Förstår att Hökensås är ett eldorado för fiskfångare.
Och burkletare.



Det kom många glada geocachare till eventet.
Korvgrillning var den stora händelsen... och att få ett verkligt ansikte på facebookvännen Birgitta och hennes tjejligsvänner.


Jag hör ju till dem som har ett visst socialt handikapp. Antagligen lärde inte min mamma mig hur man socialiserar i  större grupp.Lite jobbigt var det, det medges. Samtidigt kände jag av en del av min sämre sida, då jag stod vid sidan och lyssnade till storfräsarnas cacheberättelser. Det finns grader av beroende och "galenskap" i det mesta.... tänkte den elaka delen av mig.
Ibland bli jag lite trött på själv...


Den vackra, soliga kvällen blev hastigt regnhotad.
Mörka moln drev in från ( tror jag ) nordost, åskmuller hördes, regn började falla och eventet upphörde per automatik,




Äntligen blev det läge för ytterligare en vackervandring, runt ännu ett litet Hökensåsvatten, denna gång i trevligt sällskap av Inga. Grubben heter denna lilla sjö/tjärn och här, liksom på de allra flesta ställen på cachetäta Hökensås, så är det Birgitta som lagt ut de trevliga gömmorna.


Skvattramen blommade för fullt, älvorna dansade på den lilla sjön...


... och skulpturerna, som vi letat efter på Öland en vecka tidigare, de fanns här!


Solen körde bort de elaka molnen och sipprade, från sin låga klockannio-nivå, in mellan grangrenrna och framkallade en andlig dimension.


Det var en snabb runda, tyckte jag, kunde gärna gått en bra bit till i vackerheten runt Stora Grubben .


En sista glimt av sol i vatten blev det, innan vi begav oss "hem" till campingstugan, för att dricka te och ladda inför onsdagens äventyr.


Från skog, till kuperat öppet landskap i vårt lands "vagga" gick onsdagsfärden. I trakterna mellan Falköping och Tidaholm, vimlar det av kyrkor.


De flesta kyrkorna kan ståta med att ha en egen geocache.
Roligt att se olika typer av kyrkor.
Det finns så mycket historia kring våra gamla kyrkor, rikshistoria, lokal historia, personlig historia.

I denna kyrka hade den mysiga tjej, som lagt ut alla Hökensåscacherna och dessutom bjudit in till onsdagsfika, gift sig. Kul att vi valde att åka hit!


Denna fina kyrka, i Valstad, har sitt ursprung före Arnstid, på 1100-tal.
Att man på senare år blev påverkad av dansk byggnadkonst, är ganska så tydligt, med tanke på trappstegsgavlarna.

Att alla kyrkor ligger i levande byar, ja, det kunde vi ana på doften av ko....spillning.


Tänk att det finns orkidéer i massor, och av olika arter, i mitt eget landskap!
Vid Skogatorp, nära historiska Kungslena, fick vi se denna otroliga plats.


Cachingvännerna Birgitta och Malin väntade på oss vid det lilla naturreserverade kärret.

Det blev en vackerhetsvandring av högsta rang.


Det var inte bara orkidéer på den kalkrika, sluttande våtmarken... där fanns en artrikedom som inte kan visas på några bilder.

Utflykt till naturreservatet Skogatorp rekommenderas. Helst snabbt, nu när artrikedomen är som störst.


Cachegömman låg längst in i reservatet. Paradisvandring nummer ett, denna dag, företogs dit.


Vita orkidéer ville ha riktigt blött om fötterna.


Den ovanliga knippkärroten ville ha det något torrare.


Undrar varför så många orkidéer- och andra blommor som blommar nu- är cerisefärgade? Har det något med lockelsen på pollinerande insekter av speciella slag att göra?


Tätörten har andra planer med ditlockade insekter.... Den käkar upp dem.
Undrar förresten om det finns tätörtveganer? Hur får de i så fall sin näring??? Nä, det finns det nog inte.


Onsdagens första vackerhetsvandring gick på led.


En trebilskaravan for vidare längs gula rapsfält och blomdekorerade vägrenar.
Nästa mål var Faledreven.
Historiens vingslag hördes tydligt och ständigt.
Längs den gamla byvägen låg förr torpställe efter torpställe. Här kunde de som på 1800-talet inte hade någon egen mark, bygga sina egna små torp med tillhörande fähus.
De flesta hus hade övergetts på 1940-1950talen, och nu fanns bara husgrunderna kvar.
Vid varje torplämning fanns ägarnas namn ( och "smeknamn" ) anslagna på tydliga skyltar. Det var roliga namn, som mycket väl kunde lämpat sig som nicknamn/alias för egocachare, Kruskullta-Emma, Floda Sara, Kålgårs Sven....


Lite här och var hade vår guide och värd, Birgitta gömt geocacher av olika slag.
En del var riktigt fina och roliga.


Dalbergs har en trädgård full av lupiner. Ljuvligt nu, inte riktigt lika kul till hösten...


Glada, goa Birgitta ( i cachingkretsar bojip) bjöd på fika vid Krestin- Hannas välbevarade stuga.


Krestin-Hanna var en klok kvinna. Vi som lever idag har mycket att lära av detta visdomsord.


Birgitta bjöd på kaffe och en supergod kaka med rabarber, vit choklad och kardemumma i.
Den smakade så mycket mumma att det blev mycket mumma i magen.
En trevlig sittande pratstund hade vi.... en pratstund som handlade mer om livet än om geocaching.


Krestin-Hannas blommor stod kvar vid fähuset. Den dubbla blå aklejan skulle jag gärna se som inflyttad i min egen rabatt.



Var finns loggremsan?
Hade Birgitta varit ute och ryckt nappar ur alla traktens småbarnsmunnar?
Fråga ett fick vi svar på ganska så omgående.


Vi fortsatte vägen fram och kom fram till ett hygge. Någon kreativ motorsågskunnig hade gjort stubbarna betydligt roligare. Det fanns tiotalet träskulpturer gjorda i stubbe.


Midsommarstång av ormbunkar och hundkex,,,, det var också kreativt.


Vid denna äng, som gömmer bonuscachen till Drevengömmorna, uppenbarade sig dagens andra paradisplats. Bland gamla husgrunder och på det gamla gårdstunet  trängdes olika försommarblommor och längst ner i kanten till storskogen fanns den vita aklejan, som en gång hört till gården, kvar.


Det fanns till och med någon narciss kvar från den tid då det fanns hus, människor och djur på denna plats. Helt ljuvligt ställe, ett ställe som jag vill bevara i mitt bildminne länge,länge.


Vid Ruskela källa vände vi. Sen var det lika lång väg tillbaka. Nu gick vi lite fortare, pratade mycket, insåg att vägen nästan hela tiden sluttade neråt, njöt av alla de vackra blommorna.

Vi sa hej då och tack till Birgitta, då vi kommit halvvägs tillbaka till bilens parkeringsplats.
En gömma till skulle letas upp, en bit från vägen. En multi,  en geocachinguppgift som ska lösas och flera gömmor ska letas upp, innan man når slutmålet.

De var svårt att finna det vi sökte. Inga ringde livlina Birgitta och löste flera uppgifter, medan trötta, uppgivna tanten som var i Ingas sällskap, satt på 73 meters avstånd och gjorde ingenting. Ändå tyckte hon att hon varit med och hittat. Tveksamt! Och lite skämmigt att tanten ger upp så lätt!


I början på Dreven fann vi en kyrkcache och därvid några gamla hus... vackert belägna vid det blommande rapsfältet.
Visst är Sverige helt underbart vackert i sommarskrud.

Trötta och cachefärdiga vände vi den skitiga bilen tillbaka mot Hökensåscampingbyn.
Vi tog vägen över Tidaholm och kunde genom bilrutan se att det tycktes vara en ganska så vanlig liten stad.

Geocachekartan visade på att det finns gott om skatter att vittja i området.


Innan jag åkte hem till Stockremma igen, ville jag ha en sjöcache med vidhängande vattennärhet ytterliare. Den hämtade vi vid Havsjön. Tyckte väl att Havsjön var den sjö som mest liknande våra vanliga sjöar.... att den inte hade riktigt samma själ som de andra sjöarna jag besökt.


Inga var ( som oftast) den som såg gömman först  och den som plitade ner våra nicknames på loggremsan. Burkletandet var över för denna gång, jag var- som jag brukar bli - ganska så cachemätt. Det är absolut inga problem, aptiten på att ge mig ut och leta burk, den återkommer snart igen... och nu när jag fått nys på fina västgötska rundor, så kommer även C-E att åka med och uppleva vackerhetsvandringar i västgötsk ( och lite nordsmåländsk) natur.


Hejdå Inga! Ha det så bra på din"egen" torsdagsrunda Tack för att du tog initiativ till två roliga och upplevelsefyllda dagar. Tack Birgitta och Malin för allt det vackra ni visade och för trevliga, viktiga samtal.

Vackerhetsvandringar, det rekommenderar jag alla.Det är en lisa för själen... och nyttigt för kroppen. Man behöver inte leta burkar. Men visst underlättar det att leta upp intressanta platser genom burklet... för det är bara att konstatera, att geocaching ger möjlighet att hitta såväl nya vänner som nya platser.

Vidare vackerhetsvandringar

$
0
0

En liten julhälsning så här mitt på sommaren. Tycker mycket bättre om julsaker på sommarn än på vintern. Tror att det beror mindre på att inte gilla jul än att inte gilla vintern.
Men det behöver jag ju inte tänka på idag, nu när sommaren är som allra vackrast.
Cachen hittade vi idag, på  väg mot vidare vackerhetsvandringar i Falbygden.


Birgitta, bojip, nämnde ett vackert ställe, då vi träffades för tre dagar sedan.
Hon skickade en länk från sin blogg, där hon berättade om platsen

http://geoaventyrskaraborg.blogg.se/2015/april/vastergotlands-botaniska-skattkista.html

 http://www.geocaching.com/geocache/GC47P31_nolgarden-nas-naturreservat

Efter att ha läst blogg och cachebeskrivning frågade jag C-E om han kunde tänka sig åka med till Nolgården, Näs. Det kunde han.

 Vi möttes direkt av en tidsolikhet; den förfallna gamla gården som stod i så stark kontrast mot de stora, moderna vindkraftverken.


De små åsarna var ett eldorado för blomsternördstanten. Även C-E var helt bedårad av all vackerhet.
Vi träffade på ett ungt par som visste lite mer om de, för oss, ovanliga blommorna.

Drakblomman var en helt ny bekantskap.



Sverige möte Danmark i U-EM-semifinal (fotboll) i kväll, Getväppling och drakblomma, det blir dagens "Heja Sverige"-symbol.


Blodnävan och getväpplingen var det klart dominerande växterna längs "blomstervägen", som stigen på åsryggarna kallades.


Den gula solvändan var fantastiskt vacker. Den har jag heller aldrig sett tidigare. Här fanns det gott om blomman som alltid vänder ansiktet mot solen.


Jag kan inte förstå folks motstånd mot vindkraftverk. Ja, utom att det finns många som vänder sig mot allt som är nytt/möjligen kan inkräkta på deras vardag/ det man inte vet så mycket om/det som man inte riktigt kan kontrollera/ det som grannen inte heller gillar.....

De mäktiga kraftkällornas "vingar" rörde sig ganska så snabbt i den något tilltagande vinden, Om man lyssnade noga, kunde man höra vingsuset. Det var definitivt inget som störde!


Vandringen gick på fina stigar genom en väldigt speciell miljö, genom en blomsterprakt som man inte tror är möjlig.


Fem cacher fanns gömda i området. Vi hittade fyra. En fick jag messa cachedesigner bojip för att få hjälp med. Den konstgjorda växten, alldeles vid de stora näve-bestånden, den hittade vi inte. Konstgjorda växter här??? Näää....


Åsarna ser ut som  jättekorvar, uppväxta ur jorden. Kanske är detta som är blommig falukorv...

De, ur miljösynpunkt (just nu), förhatliga nötkreaturen får beta på kullarna på sensommaren, efter det att man haft slåtter. De blommiga korvarna ges möjlighet att fortsätta vara blommiga....

Tycker att länsstyrelsen i Västra Götaland sköter sina reserverade områden i länets centrala delar på ett föredömligt sätt.

De naturreservat som finns hos oss, de är helt bortglömda tycks det. Vi ligger i utkanten av länet, vi har inte så mycket till vackerhet att visa.... Bara skogsmarker, även om de är speciella och kan vara av intresse för en del.


Fjädergräset är speciellt just för dessa "stäpp-åsar".


Gräset med de långa vipporna, Stipa pennata, växer bara här och på en närbelägen plats, i hela Sverige. Väldigt kul att komma hit, precis när det börjat blomma.


Fjädergräs (Stipa Pennata) är ett styvt upprätt, tuvat flerårigt gräs som oftast växer i bestånd. Stråna kan bli upp till en meter höga, med långa trådsmala blad och smala upprätta vippor. Arten blommar i juni. I unga stadier är gräset mycket oansenligt med ihopdragen vippa, men då vipporna är fullt utvecklade och småaxen öppnat sig, domineras vipporna helt av småaxens talrika, omkring tre decimeter långa, vita, fjädergreniga borst som bildar vita plymer i toppen av strået. ( från cachebeskrivningen http://www.geocaching.com/geocache/GC5TDC2_stipa-pennata-nolgarden-nas)


Rödkämpar var en annan vanlig växt på åsarna. På långt håll kan man förväxla den rosafärgade växten med en orkidé. Men sådana fanns det inga på Nolhaga, Näs.  Nu var var jag mer än nöjd med artrikedomen ändå och lämnade naturreservatet med bilder av ytterligare en vackerhetsvandring av högsta rang,  på näthinnan... och på kamerans minneskort.


Orkidéer hittade vi däremot på Ålleberg. För oss vanliga  nattvioler i och för sig, men dom är så fina dom också. Speciellt om de växer i grupp,


Ålleberg har flera rundor att erbjuda. Efter att ha konsulterat Birgitta ( bojip) bestämde vi oss för att Predikstolen  skulle få bli målet för vackerhetsvandringen. Det var ett bra val. De hissnande utsikterna gjorde vår entimmeslånga promenad.

Jag trodde att detta var predikstolen, men det var fortfarande några tiotal meter kvar.  Utsikten här var en av dagens bästa.


Geocacher kan ha ett visst underhållningsvärde i sin utformning. Tyckte att det lilla svinet var svinsött.



Själva predikstolen, den var verkligen hissnande.
En hög klippa med platå, som reste sig en bra meter ut från fastmarken.
Tanten reagerade som hon brukar, då det gäller hissnande platser. Det isade i hela kroppen, och mest i benen.
En plats värd att upptäcka var det, och det är ju det man gör, när man är ute på burklet.


Ålleberg är en segelflygsplats. Det är svårt att få någon bra bild på flygplanen, speciellt när solen skiner och man inte ser kamerans display tillräckligt bra.
Vi såg flera plan gå upp under tiden som vi var upp på berget. Skulle vara häftigt att åka med i ett alldeles tyst plan som använder termiken som flygkraft. Visst skulle jag våga, om jag fick åka med en erfaren segelflygspilot.
Vi såg också små motordrivna skärmflygplan . Meden hiskelig hastighet lyfte de högt upp i skyn och försvann som små prickar. De hade en minilandningsbana, där vi kunde se dem gå ner för landning. En sport för våghalsar.


En annan våghals-sportplats var denna utsiktsplats, där skärmflygarna störtar sig ut. Hu, säger jag bara.


"Vanliga" midsommarblomster blommade rikligt på ängen vid rampen. En gömma fanns nära ... och vems nicknamn hittade jag där? Ingas- forjoi. Hon hade också loggat en av de andra cacherna vi tog på berget, på platån.



Lunch kunde vi köpa på Ållebergsresturangen, med denna utsikt. Den låg i direkt anslutning till det lilla segelflygfältet och dess segelflygmuseum.
Lax med citronsås blev det. Inte gourmetmat, men helt ok.


Utsikten kunde vi absolut inte klaga på.Falköping såg rätt så litet ut, när man såg det lite grann från ovan.


Ur Ålleberg kommer det flera källådrar. Hokällan är en av dem. Här vattnades hästarna förr, då det var de som tog människor ut på  resor. Tog själv en slurk vatten från källan. Det smakade riktigt bra. Geocachen hittade vi inte, men det gjorde ingenting alls... Det primära med dagens utflykt, de var att uppleva nya, närbelägna smultronställen. Geocacherna fick bli guider, draghjälp och en bonus.


Längs den gamla vägen vandrade vi en bit. Gpsen var på bushumör och lurade oss ner i branta hasselbackar. Vi fick gå tillbaka nära den gamla vägen för att hitta cachen. Lite extra träning fick vi på köpet.


Lite kultur ville vi också ha med oss, denna vackra lördag. Gånggriften i Vårkumla fick bli en del av den.
Gånggrifterna uppfördes under stenåldern. Man funderar en del, när man känner dessa historiens vingslag. Hur kunde man få ihop de tunga stenarna, varav den största, tonvis tung, skulle upp på toppen? Hur skulle vi nutidsmänniskor klara oss, om vi hade möjlighet att gå in i en tidsmaskin och kunna tillbringa en vecka i stenåldersvardag? Hur skulle dåtidens människor reagera på vår verklighet... det måste vara rena sciensfictionen för dem....


Vårkumla kyrka har anor från 1100-tal, blev också en bit kultur.. En fin liten kyrka. Just när vi skulle gå över det lilla fältet till den plats där geocachen fanns, så började kyrkklockorna ringa. Två personer såg vi i klockstapeln. Här var det ingen automatik i helgmålsringandet, dra i klocksnöret, det fick man göra manuellt.
Helgmålsringning klockan fyra? Jag trodde det skulle vara klockan sex på lördagsaftonen. Men jag hänger inte med.... tiderna förändras.


Utsikten från kyrkbacken, den var inte helt fel. Därborta ligger vackerhetsvandringsberget.
Kommer snart att återvända till vårt läns/landskaps centrala delar igen. Där finns fler vackerhetsvandringar att göra.

Blommor, blötfotat, bloggvänstäff, bortskämd

$
0
0

Gårdagens promenad, den gick till en av våra närbelägna mossar.   Sådana har vi många av här.
Promenaden hade ett syfte. Det var att kolla om våra mossorkidéer blommade.

Något som blommade, det var tranbären. Helt översållat med blommor var det, på ett stort område. Nu gäller det bara att få ändan ur och gå  och kolla om det blivit bär av blommorna, framåt senhösten. Brukar skicka efter torkade tranbär från hälsokostbutiken.... här kan jag ju fixa fram de nyttiga bären alldeles på egen hand.


Jodå, mossnycklarna blommade på mossens gungflyn. Undrar vad de lever av... det finns inte mycket näring i vatten och mossa. Såg säkert tjugotalet blommor, men de flesta på långt håll, ute i det allra oländigaste. Ska försöka återvända till denna mossmyr om några veckor. Myrliljorna kommer då att färga hela mossen gul. Ännu så var de bara i knopp.


Igår var det naturligt att ta på stövlar, ett mossbesök kräver sådana... iallafall om man ska återvända hem torrfotad. Idag hade det också behövts vattenskydd på fötterna...men så långt tänkte inte jag... Dagens utflykt blev en blötfotad en.

Äntligen skulle det bli av att träffa Mia, bloggvän och geocachingkompis. Vi träffades för några år sedan och vandrade på fina skogsvägar i trakten av Mullsjö. Efter det har vi inte fått ihop mötestillfällen irl, utan bara på nätet via blogg, FB och Wordfeud... ( det sistnämnda vinner nästan alltid Mia : ) ) Idag skulle vi iallafall ses och geocacha tillsammans på Finetts ridrunda, väster om Falköping.

Det skulle vara ett lätt runda... men det var det inte. Vid de tre första gömmorna behövde man klättra på höga stenmurar för att komma åt de välgömda, kamouflerade petrören, nedstuckna i marken.
Det var mycket växtlighet på sina ställen, långt gräs, täta lövmassor. Byxorna blev också alldeles genomblöta....under det vi tog oss genom terrängen och letade och letade.


Jag ville ge upp efter tredje gömman, den stenmursklättrargömma som vi inte hittade.Jag tyckte att vi kunde åka till Ålleberg och gå en runda där istället. Som tur var så coachade Mia mig på ett lysande sätt, rent psykologiskt... och tänk, sedan kom vi ut på mycket bättre väg i ett fint Mössebergslandskap.

Nu var det ju återigen så att geocachingen var det sekundära, att det var att träffas och prata som var det viktiga. Och det hann vi gör under de timmar som vi promenerade och letade... och under det att vi fikade bland de inte alltför påflugna skogsknotten.



Denna blomma återkom gång efter annan på vår promenad. Trodde att det var en förvildad trädgårdsblomma, men med tanke på hur utbredd den var, så är jag inte säker. Får hämta en flora och kolla om jag kan hitta något namn på den.


I slutet av rundan och efter det att vi valt en annan utväg, och gått vår egna väg, så blev det riktigt blomsterfint.  Tänk att lupiner och hundkex finns i sådan mängd, trots att det är högsommar.  Blommorna tycks uppskatta det svala vädret!


Glad är jag över de vänner som jag fått via sociala medier... såväl dem jag träffat i verkliga livet, som dem som jag regelbundet pratar med på nätet, men aldrig sett. Det är väl bara att konstatera, umgängessättet har blivit väldigt annorlunda på senare år och det på ett sätt,som passar mig alldeles utmärkt.


Inser att de senaste veckornas fantastiska vackerhetsvandringar gjort mig lite bortskämd.Idag var det en lite mer normalvacker runda som vi gick. Fin natur under största delen av rundan, fina utsikter... och ändå så tyckte jag att den var  "så där" som runda. Hade jag inte blivit så bortskämd med de nyligen gjorda, fina vandringarna, så hade jag rankat denna mycket högre. Att den sedan hade för svåra gömmor, med tanke på den svårighetsgrad som var satt på dem, det var en bidragande orsak till att jag halvdissar rundan. Hade fröken finett satt ut hintar, och inte bara skrivit petrör på varenda hinthänvisning, så kanske vi hittat det vi letade efter lite snabbare... och hittat alla.

Sällskapet var iallafall trevligt, motion blev det.... och ost blev förstås inköpt, för vi var alldeles bredvid Falbygdens ostystningsställe.

I morrn blir det förhoppningsvis hoj och häst i Hjälshammar. Och kanske en ny vackerhetsvandring.... i Rusarebo.

Sommastart- svettigt

$
0
0
Efter rekordlång vår och försommar, så kom sommaren smygande under tisdagen, den sista dagen i juni. När juli gjorde entré, så hade också sommaren kommit på riktigt. Lite chockartat kändes det, nästan som ett påhopp.

Lite bilder med text från sommarens inträde i Värnamotrakten;


Känns lite som tradition nu, att i början av sommarlovet låna Johannas cykel och ge mig ut på tur.
Samma runda varje år, Hjälshammar-Tånnö- Voxtorp-  Drömminge-Värnamo/Apladalen-Hjälshammar via Osudden. En sträcka på ca 3 mil uppskattningsvis. Först blir det uppvärmning till Tånnö... sen blir det backpass och sedan nedvarvning från ankomst till V-mo och ut till H-hammar. Nyttigt för tant.
Årets matsäck var en wrap från coop.... Nästa år återgår jag till baguetter.

Fikaplats finns det en väldigt bra vid Drömminge bygdegård....


Tokarna som har lite för bråttom, hade gjort likadant som dito tokar i vår by; de hade slagit alla vägrenar, från H-hammar ända till Voxtorp. Vägrenar som är så FINA så här års. Men det finns en del som inte har någon känsla alls för det. Man kunde ju vänta tills i augusti.

Vägrenarna som fått vara i fred, de var vackrare än någonsin. Fortfarande mängder av lupiner i blom!


Letade upp några geocacher utmed vägen, föredömligt enkla för cyklande tant.
I Apladalen fanns en otrolig blomsteräng... men cachen kom jag inte åt.... det var små blöta Laganavkomligar som var i vägen.


Vad är det som doftar så gott i blötmarken? Vänderot! En alldeles ljuvlig doft, tycker jag.



Vägrenarna mellan Osudden och H-hammar, de var skonade från tokiga skövlare. Tanten fick njuta lite under de sista kilometrarnas cykling,


När jag kommit tillbaka till utgångspunkten, så kom husets ägare hem. Det var hästskodags... och efter det ridtur.


Det blev ytterligare en bra halvmil på cykel, som sällskap till häst och ryttare som växlade mellan tre gångarter. Jag hade sju växlar på lånad hoj....


Efter det att två hästar hade blivit ledda till nytt bete, så var det dags för nästa utflykt.
Till Rusarebo ängar. Har hört talas om denna plats, och äntligen blev det av att åka dit. Jag blev inte besviken.


Lägligt i tid, med tanke på hur de olika ängarna prunkande i olika växter. Prästkragar, stora fibblor.... och mängder av nattviol.


Snacka om att tanten var nöjd, då hon återigen fick vara med om en riktig vackerhetsvandring.


Det fanns ett antal cacher i området. Två var superlätta... men den här, alldeles vid Hindsens strand, fick vi leta efter en stund.


Johanna fann det vi letade efter. Hon tyckte att vi skulle fortsätta vår vandring och försöka hitta den lite svårare gömman, en dryg halvkilometer bort.
Mammatanten var mera tveksam... men har väldigt svårt att säga emot.......


Så tanten traskade på över stock och sten... och svetten rann....



... oj, vad mycket ställen här fanns att leta på.... Ringde en vän... fick ledtråden... "klättra uppåt"... det gjorde tanten och fann en häftig burk...


Uppåt, det går bra att "klättra" när man är tant... neråt är alltid lite värre....
Men det gick bra,och visst känner man sig lite nöjd med att ha fixat en utmaning.

Det var en ordentlig träningsdag det. På förmiddagen var det fortfarande lite svalt, på kvällen stod sommaren i farstun.

Vi var tillbaka i H-hammar lagom till EM-finalen för de unga fotbollskillarna. Den var bra och tiden blev sen innan man kunde krypa till sängs.

Sovtiden blev kort, klockan halv sju var det dags att leda hästarna på bete igen. Tanten hade rätt ont i hela kroppen då hon tog dagens första stapplande steg.




Så blev det onsdag och sommarmånad/hömånad. Inga och Katrin kom ut till H-hammar på lite förmiddagsfika.


Nya bekantskapen,Zack, var med.


En minigeocachingtur blev det, tillsammans med damerna. Inga plockade ner en klättercache... och så plockade hon fram en burk vid en bensinmack.

Det har blivit mycket cachande ett tag. En del på de mest vidunderligt vackra platser.
Nu är jag lite mätt på att leta burk, det blir nog inte så många under de närmaste veckorna, känns det som. Och absolut inte i den värme som sommaren tagit med sig hit!



Efter en stunds bokläsande och sushimåltid med Johanna, så var det dags för ny utflykt. Denna gång till Toftaholm, där J använde paddocken till sin dressyrträning.



Toftaholm vid Vidöstern är en vacker plats. Precis som så många andra platser i vårt vackra Sommar-Sverige.

Svettiga dagar blev det... och det blev inte mindre svettigt, då jag efter ytterligare en tidig morgons hästutsläpp, återvände hem till G-s. Äntligen blev det en heldag med näsan i en bok.... Folk av en främmande stam, den sista delen i Louise Boije av Gennäs milleniumtrilogi. Absolut läsvärd... och jag har alla tre i pocket, klara att lämna över till någon som är intresserad. En nutidsskildring av livet är det....

På mindre än två dygn höjdes temperaturen med mer än 10 grader. Det kändes för tanten... bara att konstatera... man börjar bli gammal, och känner av både för lite sömn och värme... och kanske även för mycket fysisk aktivitet... och kanske att hon druckit alldeles för lite vatten.
Idag är tanten ok igen... och dagens aktivitet ska jag berätta om i ett eget kort inlägg.

Minns Märta

$
0
0

Idag har jag varit på begravning. I min barndoms kyrka, i Rångedala.
Det var Märta som begravdes.
Märta, det var en vän till min mamma. Hon var också min brors bästa kompis mamma.

Det är lite märkligt med begravningar. En del av oss går på begravningar för att det så ska vara, jag går bara på de begravningar jag vill gå på, och där jag känner att jag haft en relation med den bortgångne.
Vid Märtas avsked ville jag vara med.

Märta var en märklig kvinna, en fantastisk kvinna.
Hon födde två döttrar som dog alldeles efter födseln. När sonen föddes, 1961, så var det en frisk krabat. Hon fick äntligen ett efterlängtat barn.

1967, då sonen var 6 år gammal, blev Märta änka. Hennes man dog hastigt i ett astmaanfall.
41 år gammal,  var Märta och hennes sexårige son ensamma på gården, med ansvar för alla djuren och dess skötsel. Märta har ända tills för någon månad sedan bott i det hus, där min far bodde som barn, en halv mil från samhällets centrum. Utan körkort,utan andra möjligheter att ta sig någonstans än på cykel, eller med hjälp av vänner/grannar.

Märta hon var en slitvarg, utöver det vanliga. Hon jobbade på gården, med alla de sysslor det innebär, hon uppfostrade sin son till en lika fin människa som hon själv var.
Hon var alltid positiv, alltid gladlynt, gick att skoja med, var påläst och hängde med i det som hände i världen och hon pratade aldrig skit om någon.
Märta var ingen som förhävde sig på något sätt.
Hon tog livet för vad det var, hon  hade inga krav på att det skulle vara annorlunda.

Märtas ringar var de läckraste bakverk som någonsin bakats. Trots att jag använder hennes recept med jämna mellanrum, och försöker mig på att baka sockerringar, så blir de aldrig lika goda.

Märta blev 89 år. I det allra längsta var hon pigg, "huvudet" sviktade aldrig,  men hon blev trött på att leva, då vännerna och släktingarna hade gått bort. Hon kände sig ensam. Livsolusten gjorde att hon inte behövde fortsätta leva, när hon inte längre ville.

Begravningen var enkel, precis i Märtas stil. Inga stora solistframträdanden, bara en kantor som sjöng till eget ackompanjemang. Prästen var väl ingen hit, direkt. En pensionerad man som inte hade engagemang nog att framställa Märta för den hon verkligen var, i sitt griftetal. Kanske inte är så lätt.

För egen del är jag väldigt glad över att ha känt en människa som Märta. Hon är ett föredöme för mänskligheten. Var nöjd med det du har och se livets glädjeämnen, istället för att bara vilja ha mer och mer... och tro att gräset där på andra sidan är bättre!  Om fler tänkte så, då skulle världen vara ett mycket bättre ställe för alla.


Bland buskar och blommor

$
0
0



Var det sommaren, måntro?  Den som kom i tisdags kväll och som sa  hej då tidigt  på måndagsmorgonen. En härlig morgonstund f.ö., då man kunde ställa fönstren på vid gavel och få in lite andningsbar luft, efter den persiga helgen

Nä,  30 grader, det är inte min grej längre, har nog aldrig varit. 2o grader och växlande molnighet får det vara om jag skulle bestämma. Upp till 25 grader är det helt  ok att termometerdisplayen visar och då speciellt om man har tillgång till sjö eller hav.
Men 30.... det är bara för bra för en tant!



Paradisbusken gillar den milda vintern och den svala försommaren. Den blommar som aldrig förr.
Har verkligen väntat på att se vår buske översållad med blommor, så som man sett andra buskar av samma slag. I år har förväntningarna infriats.



Rosor, det är det många som gillar. Jag är ingen rosfantast, de "fina", framodlade förädlade rosorna är lite för fina för mig. Lite onaturliga i sin skönhet. Gammelrosorna, hämtade från min barndoms trädgård, dem gillar jag. Busken har blivit jättestor och blommar rikligt. Någon enstaka ros finns kvar ända in i oktober.

När jag var barn, så städade alltid min mamma vår lilla våning på gårdens hus, på lördagar. Det handlade egentligen bara om sovrum, kök och förstukvist. Mer behövdes inte för tre, så småningom fyra personer. Toaletten fanns utomhus och koskit drogs med inomhus. Så var det förr, iallafall hos oss. På sommarlördagar städades det som sagt, och sedan plockades det in rosor från denna väldoftande buske. Det doftade helg. Jag kan fortfarande köra in min gamla näsa i en ros med ursprung från min barndomsträdgård, och förnimma den trygga och lite högtidliga helgkänslan.


Förrförra sommaren, 2013, tog vi vägen över Falkenberg, på väg hem från Halmstad. Vi passade på att leta några geocacher under resan.

Vid ett ställe, alldeles vid havet, så fanns det gott om kaprifol.
- Försök ta upp en ett par plantor med roten kvar, bad jag C-E.
Det gjorde han. Två sticklingar med lite vidhängande rottrådar.
Jag lindade in dem i lite blött  papper. Nästa dag satte C-E ned de så kvistarna i jorden, alldeles vid ett nyplanterat päronträd.


Två år senare har kaprifolen växt förbi päronträdet. Några blommor har slagit ut, massor är på gång.
Den härliga doften ger mig inga associationer... men gott luktar det.


Min mamma skulle fyllt år igår om hon levt. 94 år hade hon fyllt. Nu har hon varit borta i 14 år.

När min mamma fyllde år, blommade alltid nattviolen i hagen, nedanför mitt barndomshem.
Pappa plockade alltid en bukett av de förbjudna växterna.
Den fick sin plats i sovrummet ( som också var familjens tv-rum). På kvällarna spred de vita orkidéerna en ljuvlig doft.


Idag är nattvioler vanliga. Jag räknade till tio stycken alldeles bakom vårt tomt.
Det är många växter som tycks gilla vårt lite mildare klimat. Nattviolen är en av dem... kanske jag skulle plocka in några och njuta utav....


Digitalis, fingerborgsblomma, det är hjärtmedicinsubstans i den, Giftig är den vackra blomman, det fick jag lära mig som barn. Varvid jag undrar, vem äter blommor.... iallafall blommor som man  inte fått okejat av någon att de är ätliga?

Ville så gärna ha några av de extremt vackra växterna i vår trädgård. Köpte frö... och två år efter frösåendet började de första blommorna visa sig.


I år är det år tre efter sådden, och nu har vi ett antal blommor i olika nyanser av rosa och vitt.


Häftigt att se humlor och bin förflytta sig från blomskål till blomskål.
Måste dessutom vara bra regnskydd för insekter.
Hoppas att de ståtliga blommorna blir stadigvarande i utkanten av vår trädgård.


Doftnejlikorna har funnits på samma plats i, den numera synnerligen ostrukturerade rabatten kring altanen, sedan rabatten anlades för ( tror jag) 34 år sedan. Min mamma kände en tant med en massa olika växter i sin trädgård, och därifrån är de hämtade. Vissa år kommer rådjuren fram och äter ner bladen helt, under vintern. Då blir det dåligt med blommor. I år är det fullt med cerisa små doftnejlikor. Vintern var snäll mot både djur och växter... och tanter.


Min pappa gillade växter, hade väl inte så många, men skötte dem han hade väl under sina sista år. Min far gick hastigt bort i februari 1988, för 27 år sedan.  Under en av sina sista somrar, så skickade han med oss ett par rötter av krollilja, att plantera i vår rabatt. Den växte många år bredvid doftnejlikorna, men för ett par år sedan så försvann den. I år har det kommit en krollilja fem meter ifrån den ursprungliga platsen. Snacka om reinkarnation.


Bonnpioner, hastigt överblommade i början av juni, det har vi haft sedan rabattens begynnelse. Många pratar ju om hur fantastiska pioner är, men jag har inte kunnat hålla med, för jag har bara haft erfarenhet av bonnpionerna.
Förra året köpte jag en ädlare sort... och se vilket stolt pion, som nu blommar i vårt ostrukturerade blomsterland.


Det var ganska många år sedan som jättedaggkåpan var årets perenn. Jag köpte två plantor. Vet inte om det var mitt bästa eller sämsta "plantköp". Jättedaggkåpan gör verkligen skäl för sitt namn. Den är jättefin när den blommar..... men den har spridit sig och blivit så jättemånga jättestånd under åren. Detta trots att jag försöker göra mitt bästa för att hålla efter den.... men tillräckligt bra har jag inte gjort, det är tydligt.


Prästkragarna har också varit med sedan trädgårdens begynnelse. De kan också ses som ogräs... men genomgår dalar och peaks... blommar mer vissa år och mindre andra år.

Ogräs eller inte... jag tycker att prästkragar är bland det finaste som finns... både som perenn rabattväxt och som vild blomma.


Ett hatobjekt har jag, en växt som jag krigar mot varje vår och försommar. Men helt kan jag aldrig besegra den.... och se, när den får chans att visa sin blommor, så är de bland det finaste man kan se. Min hatväxt kirskål.

En liten tur bland blommor och buskar blev det, Vår trädgård har mycket mer att visa.... men skulle aldrig kunna bli visningsträdgård.... för där finns ingen ordning alls. Precis lika oorganiserat och slarvigt som i mitt huvud.... men det är helt ok.... präktighet och överdriven noggrannhet, det är bland det värsta jag vet.

Blåsig Bertilstig

$
0
0

Halmstad i dagarna två blev det... igen. Blir inte att man stannar längre,  då man har a) tre katter hemma b) ett växthus som behöver avlusas och vattnas c) en stuga som är perfekt för fint väder, men kass då det är dåligt väder.

Fredagen var riktigt blåsig. Men visst kunde man gå en  bit på den vackra Prins Bertilstigen.   Geocacher finns det utmed hela sträckan, och ännu har vi en hel del kvar....

Är vi Halland?  Absolut... även om stora delar av denna del av stigen ingav bohuslänsfeeling....


 Den bohuslänska landskapsblomman var i full blom....


... och det i stora buskage utmed vägen. Väldoftande, vackert!


En annan vacker plats, som var ännu vackrare för några veckor sedan, det var rhododendronparken. Hit vill jag återvända i tid för blomning, om livet tar med mig ytterligare ett årsvarv.
Visste inte att det fanns så här stora rhododendronbuskar. .... en alldeles egen värld.


Riktigt rejäla bänkar fanns för den som behövde en stunds vila...
Ja, detta var en riktig vackerhetsplats.


Man tror ju att Hallandskusten är platt... men så är det inte alls. det var en del ordentliga backar ... och fina utsikter.


Allra häftigast var det öppna landskapet på yttersta Tylösandudden.  Blåste gjorde det, så att C-E fick hålla i kepsen.



  Att Tylösand var döpt efter en ö, det var något jag fick lära  mig under vandringen. Tylön låg där, liten och platt, men med bebyggelse, något hundratal meter från fastlandet.




Fackelblomstren hade börjat sin blomning i det karga landskapet.


... och där, där fanns det en sten som jag såg som en utmärkt en bild av mig och hur jag känner mig....


Har hört om Tylöbaden, campingen och den stora stranden med egna väktare. Har aldrig varit där... men nu har jag nästan iallafall. Alldeles vid Tylöbeachen lämnade vi stigen och tog en snabb väg, rakt över Tylösandsudden tillbaka till Görvik, där vi parkerat bilen.

Förhoppningsvis kan det bli en fortsättning på Bertilstigen så småningom. Har en bit kvar till Möllegård, samt en lucka mellan den bit vi cyklat och den vi tagit oss till med bil, att fylla.


En avstickare till St Olofs kapell, blev det på vägen tillbaka till bilen. En kyrka/kapell med den intressant historia... kapellet stod i Lidhult i Småland, revs ner och återupptäcktes i rivet tillstånd....


... och blev uppbyggt på den fina plats.
En riktig hallandspärla!


Eftermiddagen tillbringades i solstolen utanför den gamla stugan. Gott väder i lä... perfekt bokläsarväder.

Läste Gidlunds bok "I kroppen min".... och det var väl ingen uppmuntrande läsning direkt....

 På lördagen, igår, var det riktigt fint sommarväder. Mitt önskeväder. 20 grader varmt och mest sol. Hann med såväl strandpromenad som cykeltur som läsning av bok som sola på stranden som bada i det fortfarande lite vågiga havet.
Idag är det mulet igen... då är det gott att vara i Stockremma och ha tillgång till et större hus....

I eftermiddag/kväll blir det teater på Gunnebo...

Cykelcaching

$
0
0

7, 5 km hemifrån. Visst kunde man cyklat dit... men det gäller att spara på krafterna.... och sedan C-E genomgick en större operation för elva månader sedan, så behöver han fortfarande träna på att sitta på en cykelsadel. Alltså cykel i bil, parkering på lämpligt ställe, inte långt från gömma 1 på rundan kring Hagasjön.


Det finns en känd cachare som har nicknamnet 1000sjöar. Jag gillar också vattenvyer av alla de slag, men mest av allt gillar jag nog att i lagom mak cykla fram på grusvägar och skogsvägar. Kanske borde jag byta namn till 1000skogsvägar....eller iallafall 100....

Rundan kring Hagasjön är verkligen perfekt för cykling. Det är en ordentlig runda. Den känns lite lång att promenera, framförallt så tar det tid. Synd att inte cachebeskrivningen berättar om rundans längd... men enligt en logg som finns, så ska den vara över en mil.


Längs vägkanterna blommade det för fullt. Favoritblommor, blåklockor och prästkragar bl.a.


I cachebeskrivningarna till rundan kan man läsa att den inte är lämplig för bilcaching.
På vägen finns två låsta vägbommar, så det är inte möjligt att ta sig runt hela med större fordon än mc.Via småvägar kan man nog komma nära en hel del gömmor. Synd tycker jag, att ta bilen, man missar så mycket av den vackra naturen och de extra små guldkornen.

Att Vikavägen ingått i den forna infrastrukturen, det vittnade de gamla skyltarna om.


Högt över tanten och gubben hennes hängde dagens enda omöjlighet. Klättra sex meter på en kal stam, det kan jag inte begära av en sextiotvååring med påse på magen. Eller hans hundrakiloskärring. Skulle vara intressant att se hur de riktiga klättrarna gör, de som tarzanlikt svingar sig kring i uppkastad lian..


Ytterligare en miss gjorde vi. En fejkad sak skulle vi leta upp med en nollning mitt på vägen, Dagens längsta och dagens enda misslyckade eftersök, blev det. Men vi var i gott sällskap.... höjdarnamn som Linsrille, Krösa och 1000sjöar hade också gått bet. Bra fejk tycker jag bilden visar ... men någon burk... njet.
Limmaredskillar med ögon på skaft hade dock funnit det gömda, liksom några damer, vars alias jag tidigare inte stött på. Retar mig att vi inte fann det vi sökte..... får åka tillbaka framåt hösten... det brukar vara lättare att hitta fejkade saker, då grönskan dragit sig tillbaka.


En extra vägbom fanns det på vägen...... bra att även de bilburna får sig lite motion.


Hörde i radion att  lupinerna håller på att ta över och utrota en del naturliga vägkantsväxter. Lite mäktigt är det i allafall, att ta sig genom lupinfälten, som trots att det är mitten av juli, har en del fägring kvar.


Ett par torpställen låg längs Vikavägen,  Inte helt fel att ha som sommarplats.... eller är det kanske en extra fin jaktstuga?


Det bor ju berömdheter längs Vikavägen. Malmqvist och Olsson, Siw och Fredrik. Cyklade här för ett antal år sedan, bl.a i hopp att få se berömdheterna.Det visade sig att de gömt sig bakom ett stort plank. Idag var planket borta... och stuga + gäststuga synliga helt nära vägen. Blev ingen bild på stugan, för jag fattade inte att det var kändishuset förrän en bra stund senare. Utsikten från huset fångade jag i farten.


När rundan hade kommit ut, för två veckor sedan, så kollade jag på loggarna. Dessa visade på ett antal inte hittade gömmor. Bl.a. beroende på att det var väldigt få hintar till de sexton gömmorna. Dessutom var koordinaterna inte helt ok på några ställen.

Blev lite besviken då jag insåg att det skulle vara en svår runda... jag avskyr ohintat, om det inte är självklart var burken ska finnas... eller om man vill ha en svårighet på 3.5 eller mer. Av denna anledning så skickade jag ett mail till cacherundedesignarna Team Ardalen/Uhlin och bad dem lägga ut hintar. Det hade de gjort på de ställen där hint behövdes. Dessutom var koordinaterna ändrade, och det var egentligen bara ett ställe som det var svajigt på... men där fanns det en hint i stället... och då är det ok, tycker jag.

Här var det ohintat... en stig att följa... MEN är verkligen burken HÄR????


Att det varit betydligt mer bebyggt runt Hagasjön förr i tiden, det vittnade de tydliga torpställemarkörerna om. När jag kommer till sådana här platser, då kommer funderingarna... hur såg det ut här... vilka byggnader fanns.... vem bodde här... finns det några ättlingar från Hagenstorp kvar idag..????


 Stora blåklockor fanns det gott om, och på flera ställen. Blev lite sugen att plocka en bukett av de ståtliga blommorna... MEN vad skulle då andra cachare vila ögonen på.... och hur skulle de hålla sig fräscha ända hem... ? Vi hade ju fortfarande nästan halva rundan kvar.


Med tanke på att letandet på intehittarstället tagit sin tid, så hade den drygt halva rundan tagit en bra stund, cykel till trots. C-E hade, som alltid, fixat fika... och jag kunde absolut hålla med om att det skulle smaka gott med kaffe och äggmacka.
Sjöutsikt ville vi ha... men den var inte så lätt att komma till, det var för det mesta lite träd i vägen.


 Vi parkerade cyklarna så nära sjön vi kunde, och försökte hitta någon bra sittplats i det täta halvgräset.

- Vi får väl klättra upp i älgtornet, sa jag. Jag, den fega tanten, vågar nog.


Det gjorde jag....fikat smakade bra... tror jag....


 ... lite spänt var det väl...


...nervägen var värst...  men sjöutsikt, det hade vi!


Cykelturen fortsatte och bjöd på ett par väldigt fina och arbetade gömmor. Mycket bättre än vad jag vågat hoppas, efter att ha läst de första loggarna.


Vid Hagagården kom vi ut på kommunalväg, en riktig grusväg, som sannolikt sköts av den egna vägföreningen. De hade skött den bra, tyckte jag... hård grusväg utan slirig småsten.


En levande gård fanns det i Haga... och kreaturen de hade det riktigt gott, i det fina sommarvädret.

Loggade lätt de sista gömmorna. Fjorton funna, en omöjlig och en ofunnen. Bra facit... och en klart rekommenderbar runda. Tar ju ett antal timmar till fots.... tog knappa tre timmar på cykel... med ordentlig fikapaus och långsam cykling.

Sa hejdå till C-E och bestämde mig för att fortsätta  cykelturen ända hem.


Fortsatte på grusväg och skogsväg.
Andlabo heter en miniby, med tre fyra hus. Cyklade snabbt vidare då tanten i fönstret hade span på den konstiga varelsen som stod på vägen utanför hennes hus och fotade....


Jag hade span på växterna längs vägen.... det fanns rikligt av dem, och ännu mer rikligt av slåttergubbe/slåtterfibbla.


Stannade till vid Ryfors kvarn och njöt av vatten och växter.


Rakt över väg 156 bar det och genom Östra Ryda by. En väldigt livaktig by med många nybyggda eller nyrenoverade hus, och med många barnfamiljer.
Brudborstarna stod i solen och njöt av det fina 20-gradiga sommarvädret. Perfekt för både växter och människor, inbillar jag mig.


Det är sällan man ser hö torkas genom att hängas upp nu för tiden. Lite nostalgi... för så gjorde man ofta när jag var barn...


Förbi Görans damm gick färden. En vanlig promenadväg, då jag tar lite längre promenad. Här finns även min egen cachingrunda, Älmåsrundan. När den var ny för två år sedan, så var den välbesökt. Numera  är det rätt långt mellan besöken. Alla cachingrundegillare som bor i närheten, har sannolikt redan gjort den ca 4 km låga rundan.


Medan jag passerade Allmänningen, funderade jag på om jag skulle lägga ut ytterligare en runda. Det är ju roligt  med rundor. Eller om vi skulle ta och genomföra det där eventet ute i Moghultsskogen, med tillhörande burksläpp ???
Behöver ett råd av er läsare.... är det för mycket event? Hur mycket värde är det i att åka långt bortom ära och redlighet och grilla en korv, tjata lite med folk och ila iväg för att leta upp lite gömmor. Eller är det bättre att jag lägger energin på att göra ännu en runda i våra skogar. Eller kanske en kombination? Vad tycker ni?

Hagarundan, den rekommenderar jag att ni tar er runt.... men helst inte med bil.... man missar så mycket naturupplevelse då.

Långsamhetens lov

$
0
0

Tog en långsam cykeltur på eftermiddagen.
Det finns en del växter kvar i skolan. De behöver lite vatten då och då. Sannolikt skulle de även behöva lite näring... och bättre ljus än vad de får i ett fönster med tonat glas i nordostläge.

Nu överlever växterna år efter år, trots detta. Långsamt växer det, och det får de absolut lov att göra... blir betydligt enklare att sköta om, jämfört med de snabbväxande ogräs som jag har här hemma.


Funderade på om det har varit ett långsamhetens lov, så här långt.

Fast långsamt har det inte kunnat vara.  Jag har minsann sett till att ha full fart genom tillvaron, de flesta av dagar av de fem veckor, som ledigheten hittills varat.
Men det känns länge sedan som vi lämnade skolan för sommaren, och ändå är det tre veckor kvar av ledigheten. Kanske det är för att man hunnit med en hel del roligheter, som det känns som ett långsamt lov.

Om jag börjat klättra på väggarna?  Nejdå... men jag medger att det funnits dagar, då jag tänkt: Skolan kunde gott börja i morrn!


De senaste dagarna har jag inte gjort mycket.... eller kanske har jag...
Det har varit långa dagar... utan stress... det måste väl vara det som menas med att vara i nuet, att utföra långsamhetens lov.

Torsdag- fredag i Halmstad.Tillsammans med Johanna och Martin. En tur till stan, lite geocaching på gångavstånd till stugan, lite spel, lite läsande, lite promenad, boule på boulebanan, pilkasting på toalettväggen.....
Hemma igår... bokläsning, gräsklippning, mystlösning....
I lugnt tempo....

Tre dagar med härligt sommarväder f.ö. ... torsdag, fredag,lördag.  Utomhusvarande med kvalité.


Tänkte på det under cykelturen, att jag någon gång för ett antal år sedan var på en föreläsning med rubriken "Långsamhetens lov". Owe Wikström hette/heter han som föreläste för ett antal kvinnor på Pulsen i Borås. Det var på den tiden som det ordnades 4-5 föreläsningar per termin, à ca 300 kr styck. Försökte unna mig att åka på några av de som var mest intressanta. Idag finns inte dessa föreläsningsserier kvar... tidtypiskt, skulle jag vilja säga.
Vi har/tar inte den tiden att sitta ner att lyssna på något intressant.
Jag undrar vad vi egentligen gör. Tills för några år sedan så träffades vi gamla kollegor från Dalstorp varje sommar... och någon gång däremellan. Senast det var en sommarträff, det var när vi var i vår lilla stuga för två år sedan. Efter det så har det varit dåligt med mötestillfällena.....
För att inte tala om allt som byborna gjorde tillsammans förr... idag gör vi absolut ingenting ihop... pratar knappast med varann....



Har sparat ett par fullklottrade föreläsningsanteckningsböcker. Letade fram föreläsningen om "Långsamhetens lov". Den var från februari 2006. Nästan tio år gammal. Men inte inaktuell, tvärtom.

Owe Wikström framhöll viktigheten att leva i nuet, att försöka sätta glans på tillvaron, att se tillvaron som den är och förhålla sig till det. Tycker nog att jag lyckats ganska bra att leva i nuet under sommaren och njuta av den fina naturen. Fast visst återkommer vissa ältsaker, sån´t som jag inte kan påverka. Vad ska min hjärna hålla på med sådant onödigt arbete för?
Väldigt bra för hjärnan att läsa böcker eller lösa problem, ( korsord, sudokus, mystar i geocaching... eller sticka/virka)så att den har något vettigt att hålla på med. Eller ta en långsam tur på en cykel och njuta av de otroligt vackra vägrenarna....



I mina anteckningar från föreläsningen om Långsamhetens lov,så läser jag.
"Media skapar idealen. Den visar inte verkligheten, men den skapar en verklighet som inte är den verkliga". Sant! Visst har unga människor under överskådlig tid påverkats av det som media anser vara det sanna, men idag gäller det  även äldre människor. Man lever sitt liv genom andras förväntningar och mediers ideal. Inte undra på att man blir olycklig.



En långsam lov längs glädjefyllda vägrenar, det gör att otillräcklighetskänslan luras i väg för en stund.


En långsamhetens lov, visar denna kreativa vägskylt.

Tänkte på pappan som satte sin dotter på motorcykel, och sedan krockade med en bil, så att dottern förolyckades. Den mannen kan nog aldrig mer tröstas.  Hur tänker man, vilket ansvar tar man, då man tar med sitt barn där bakpå en mc, på en högtrafikerad väg?

Långsamhetens och förnuftets tankar borde också lovordas. Vi andra har haft tur!


Kornas tempo borde vi alla ta efter någon gång ibland. Bara vara, vila, äta och tugga maten en extra gång. En dag varje månad, kanske rent av en dag varje vecka..... Tror att det fanns ett skäl att skapa en vilodag i veckan.


Lupinerna har tagit till sig det där med långsamhetens lov.... aldrig har de väl haft en sådan långsam och utdragen blomning som denna sommar. Och än är den inte över, det lovar de ännu knoppnade blommorna.

 Min hjärna har också anammat detta med långsamhet, och gått över till sparlåga, minst sagt.

Var inne i skolan, stannade sedan till och fotade samt gick en bit i en backe... men märkte inte att jag hade olika skor på.... min egen på vänster fot och C-Es två-tre nummer större på den högra.

Bra att få skratta åt sig själv ibland.


Vackerheten är slående på den kuperade rundan.
När jag passerade en av byarna, gåendes i den övre delen av den långa, sega backen, kom husets fru mot mej och sa: - Tänkte just på att jag inte sett Anna-lena cykla förbi en enda gång i sommar.
Så glad man blir, då någon tänker på att man finns.
Nu har jag cyklat rundan en gång tidigare under denna vår/sommar. Det var precis efter det att spinningsäsongen avslutades, och jag hade inte kommit in i långsamhetskänslan, utan trampade på uppför hela långa backen, utan att bli sedd.
Förhoppningsvis kan det bli ny förbipassage framåt veckoslutet. Har inte cyklat Lagmanshagarundan ännu..... och en långsam tur runt den fina sjön.... den hör till sommarnjutningsmåstena.



Långsamt kommer regnet i från väster, det ser jag genom fönstret. Långsamt blir kvällarna allt mörkare, Inget jag vill lovorda, någon utav företeelserna Men regn i lagom mängd, det behövs... och efter den vackra sommaren, så kommer den lika vackra hösten....

I morgon är planen att vi, tillsammans med Roger och Helena, ska ta oss till Hökensås och göra några vackerhetsvandringar runt ett par av sjöarna. Långsamt och varande i nuet.

Returresa

$
0
0

Det finns platser som man  bara känner att man måste återvända till. Platser, där man  inte blev mätt på upplevelse, trots att  upplevelserna och vackerheterna stod en upp i halsen, vid förra besöket. Men man blir hungrig igen, och på Hökensås kan man nog bli hungrig många gånger.

C-E fick snällt åka med. Det var ju han som också skulle få se det fina.
Inga problem.
- Vi åker också gärna med, sa hans syster... och menade då att även hennes make, min/vår svåger Roger, skulle komma med på ett hörn. Jättekul, tyckte jag.
- Var det inte i närheten av Hökensås som det skulle finnas en grav, där någon obekant såg till att det alltid finns färska blommor? undrade Helena. Jag såg ett program i TV.
- Visst, sa jag. Vi börjar där.
- Hoppsan, sa hon, var det SÅ nära.

Området kring Falks grav är riktigt vackert och suggestivt. Hit kan man komma många gånger. Skönt att inte vara ensam, för lite läskigt är det allt här!


- En SAAB, sa männen. Jag kan inget ( väldigt lite) om bilar, så jag sa inget emot.
Däremot undrar jag hur länge bilvraket ska stå kvar. Och vem som har ansvar för att det förs bort. Eller hör det också till platsen, för att förhöja den lite läskiga känslan?


Vi åkte tillbaka längs Göteborgsvägen.  (!)
Klockan närmade sig elva... och det passade alldeles utmärkt att fika vid en av de många fikaplatserna, som finns vid Hökensåsvattnen.
Nordvattnet hette detta, och en geocache hittades dessutom före fikat och en efter fikat.


Nordvattnet, det är en riktig sjö. Och på en sjö kan man ta sig fram i eka. Nu hade vi inte den möjligheten... det blev att fotvandra eller bilåka. Mixen av de båda sätten att ta sig fram, den visade sig vara väldigt bra i Hökensåstrakten.


Svåger Roger hade med sin egen gps. Den är aldrig använd i geocachingsammanhang, utan bara i samband med jakt.  Han knappade in koordinaterna till de gömmor jag tänkt att vi skulle besöka, och tyckte nog att det här med geocaching var helt ok. Grymma falkögon, det hade han också.


Frågan var, befann vi oss i Västergötland eller i Småland?
Med tanke på vilken blomma som visade sig för oss, så var det allt Västergötland.
Det visade sig så småningom att ljungen även börjat gå i blom på andra sidan gränsen.
Ganska häftigt egentligen... vi bor ju i gränstrakterna mellan Västergötland och Småland. Åker vi ca 10 mil norrut ( nordnordost) - eller drygt 6 mil fågelvägen - så är vi i samma situation.
Knepigt!


Nästa stopp, det var Kroksjön.
Här skulle vi ta rundan runt sjön, hade jag planerat. ( Ingen emotsatte sig mina planer f.ö..... tar det som bevis på att jag lagt upp en ganska bra rutt, med varierad natur... och med lätthittade geocacher)
På med vandrarkängorna, tyckte Helena.
Idag hade det egentligen inte behövts. Det var torrt och fint, på såväl stigar som i riset.



Storlommen hade en enmansshow för oss.  Det var rena turen att jag fick med honom på bild, för han försvann snabbt under vattnet och kom upp på en plats, en bra bit där ifrån. Små fina fiskar hade han i näbben! Lunchdags för storlom.
Kul att stå och kolla på. Speciellt som man ännu var mätt på stekt äggmacka....


På flera platser, där det var lite mer öppet, blommade skogskovallen för fullt. Visst har vi den blomman hos oss också, men inte i sådana mängder samtidigt. Vi körde förbi platser, där det lyste helt gult. Vackert!
Tycker dessutom att Helenas hår är så vackert.Att man kan få så jämnopigmenterat hår... och att man då inte envisas med att färga det. Jättefint, tycker tanten, som ännu inte kommit riktigt dit... vare sig i mod eller hårfärg. Ser fram emot den dag, då mitt hår också fått så här fin färg!


Stora har fågelungarna blivit. Sommaren är långt framskriden, det är tydligt. Idag har Margareta namnsdag. Fruntimmersveckan är inledd. Skickade f.ö. en namnsdagshälsning till äldsta dottern. I morgon får hon en till.


Kroksjön bar verkligen skäl för sitt namn. Den såg ut som en krok. I själva kroken var det fullt med näckrosor. De hade inte riktigt slagit ut ännu, men var på god väg. Om en vecka måste här vara himmelskt näckrosvackert.


Försökte få en närbild på några... men trots att det var "bästa" kameran som fick lufta sig idag, så var det svårt att få till bra bilder. ( Varvid jag kan tänka mig att jag vill ha en annan, bättre, bästakamera...)


De naturliga installationerna runt sjön, de är det mycket enklare att få snygga bilder på. Gillar verkligen träkonstverken som framträder lite här och var. En häger? En pomperipossagubbe?  Plats för fantasi.

 
 - Har ni varit vid Lövkulle? frågade Birgitta ( bojip) mig och Inga, då vi besökte Hökensås och Falbygden för tre veckor sedan. Då när jag fick sådan Hökensåshunger...
Det hade vi inte. Vi kunde inte hinna med allt!
- Där är det verkligen fint, precis som att gå i en adventsljusstake, sa Birgitta. Jag rekommenderar er att göra ett besök.
Rekommendationen tog jag till mig.
Stopp nummer fyra, det blev tre geocacher i adventsljusstaken.
Och en vackerhetsvandring.


Nog för att vi har en hel del renlav i våra skogar, och i Helans och Rogers skog, finns en av de vackraste lav och mossplatser jag vet. De stora områdena av lavar  i olika former och färger, och lite mossor däremellan, just här vid Lövkulle var ännu vackrare. En annorlunda värld.


Tallört, det finns det lite varstans. Även i en adventstakenatur.


Bara väntade på att en liten tomtenisse skulle uppenbara sig... men det gjorde den inte.


Det enda som syntes, det var två gravt medelålders män, som vandrade från adventsljusstakerenlav in i adventsljusstakelingonris.


Lunchdags!
Dagens sista stopp i Hökensås, det gjorde vi vid Södra Laxagölen.
C-E hade haft fullt sjå med att fixa kycklingsallad till oss alla.Den smakade utmärkt.
Utmärkt var det också att veta att det skulle finnas ett matbord till den som ville äta lunch. Det finns det vid varje sjö. Här var det av modell megastort... ett riktigt långbord. Södra Laxagölen hade dessutom ett antal bänkar med utsikt över sjön. Antar att här måste vara en plats för större begivenheter.



Södra Laxagölen, det var verkligen en göl.  Men med en fin och vattennära stig och fem geocacher.
När jag och Inga var på vårt Hökensåsäventyr, så träffade vi tjejerna i tjejligan. Malin och Birgitta blev även jag lite mera bekant med. Titti och Lena pratade jag inte så mycket med.
Iallafall så är det dessa fyra tjejer som lagt ut alla ( utom en) av de 18 cacher som vi letade upp idag. Även cache nummer 18 var en tjejcache. Jätteroligt att logga just dessa cacher, som de trevliga tjejerna lagt ut. Det var lätt att hitta dem, och det var deras tanke. Naturupplevelsen är prio ett, geocacherna är dragplåster och bonus.


Tror att det är en jungfruslända, men är inte säker. En slända är det iallafall..... ett av naturens vackraste skapelser, tycker jag.



Ser ni fisken som slår? Ja, inte fisken... men spåren av den.
Tycks som även de små gölarna är fiskrika... det plaskade till rätt så ofta.
Laxagölen..... lax?... regnbåge? ... eller en gädda?


- Jag får ge min svåger koordinaterna till denna plats, sa svåger Roger.
Hans svåger gillar att plocka blåbär. Det fanns det gott om i hela Hökensåsområdet, och tätare och tätare växte de, ju länge öster ut vi kom.
Blåbär passar bra som efterrätt också. Så fick det bli för oss.


Ännu en installation. Sjöodjuret. Laxagölskrokodilen. Åh, vad jag gillar naturens formationer.


Ett fåtal hjortron fann vi längs sjön. Jag hittade ett alldeles gult och moget. Det smakade gott. Det var längesedan som vi kunde plocka hjortron på våra mossmarker.


Sista cachen för dagen, det blev ett backpass. Lättare att gå uppför än nerför, tycker tanten.
Kul förresten att kolla lite på loggarna.... forjoi stod det i några.... ardbegh10 ( ska visst vara en whiskysort) stod det i några.... och i nästan alla fanns det en gul markering...nordvästra Smålands cachekung ( han med alla sjöarna) hade också varit på besök.

Kändes som alla var nöjda med Hökensåsbesöket. Tack vare tidigare rekognosering, så kunde jag visa stora delar av det fantastisk vackra naturreservatet,


Vättern såg vi också genom bilrutan, under det att vi åkte från Rödån till Habo,

Ett stopp hade vi kvar på vår resa.
Nu handlade det inte om geocacher, utan om godis.
Färskt godis, direkt från fabrik... det är inte dumt.


Inte hemgjord glass heller.... framförallt smakade den vita glassen riktigt bra. Bananglass med mörk choklad. Glassen med choklad och nötsmak, den var inte dum den heller.



Ska man nu sätta i sig en massa onyttigheter, så ska de smaka gott. Tycker den glada tanten...


Hennes sällskap höll med!
Tack Helena, Roger och Claes-Erik för en kul semestertur.

- Var har du varit på semester? - I Blåhult. Två gånger! Returresa alltså,'

Hjälshammar och Hulared

$
0
0
Semester i Hjälshammar? Ja, varför inte. Dotter med make skulle ge sig ut på en liten tripp och tyckte att det skulle vara bra om vi ville bebo huset och ha lite koll på djuren deras.
Finns absolut sämre semesterplatser än den vackra byn vid Vidösterns  östra strand.
Var på plats på tisdagseftermiddagen. Vädret var väl ingen höjdare, och då tyckte C-E att jag skulle åka med till Biltema, beläget bland alla hamburgerställen på kullen Bredasten.  Har aldrig varit i den välkända affären tidigare ( har inte varit på Rusta eller Ö och B heller.... men i Ullared har jag varit...) och blev väl inte jätteimponerad. Utbudet ligger inte helt inom min intressesfär... men en ny skolväska för 50 spänn, det köpte jag.

Johanna hade berättat om en några roliga geocacher som hon och Martin letat upp i början av veckan.
Jag lade in koordianterna i gpsen och sa i förbifarten till C-E att det fanns nya cacher att leta upp. Stövlar och regnjacka såg jag till att det kom med på resan.
Och tänk, det var C-E som föreslog en cachingtur på seneftermiddagen. Stövlarna kom väl till pass, regnjackan tidvis.

Rolstorp var en ny bekantskap för oss. En liten fin by nära gränsen till Kronobergs län, söder om Tånnö. Det fanns sex gömmor längs vägen, och de var av tre olika slag.


Det fanns någon gömma som skulle öppnas med hjälp av sjövatten... eller annat vatten.... det fanns en där man skulle leta upp rätt nyckel för att kunna öppna en låda, en annan där lådan var full med pennor...  Absolut kreativt!


Sjön, där vi skulle hämta vattnet, det var Vidösterns "systersjö" ... eller kanske "kusinsjö"...Flåren.  Vidöstern och Flåren ligger nära varann, med bara några småbyar emellan. Och E4an...

Som vid alla vattendrag, så var där riktigt vackert och inbjöd till en extra promenad längs vattnet och ut till den lilla ön/landtungan, som sköt i ut i sjön. Längst ut på ön fanns ett större sommarhus. Inte helt fel läge att fira sommarn på ... ja, om man nu inte är rädd för ett sjöodjur, förstås.



I Flåren finns ett odjur, som när man en gång försökte fånga det, med en smaklig kalv som lockbete, drog ut hela den lada som förankringen av fångstanordningen var fäst vid.

Odjuret höll sig nära land denna dag: Det såg, som tur var, ut att  vara rätt liknöjd för de båda vägvandrarna som av försiktighetsskäl höll sig nära motsatt vägkanten.


En multicache med fyra olika steg har jag aldrig varit i närheten av tidigare.
Här gällde det att leta upp fakta om Gustav på Sjöahemmet och använda dessa uppgifter för att komma vidare.

Det var inte riktigt enkelt, för all fakta var - om inte huggen i sten- så gömd under sådana. Om det var något som jag lärde mig under den närmare kilometerlånga promenaden, enkel väg, så är det att Småland är ett stenrikt landskap. Visst har vi sten hos oss på andra sidan gränsen, men inte tillnärmelsevis så mycket....


Gpsen irrade runt bäst den ville och vid en av de tre faktainhämtningsställena, så missade vi helt och fick ringa Johanna för att få rätt ledtråd.  Hittade den fina burken så småningom... men kan väl säga att jag inte blev så jätteförtjust i fyrstegsmulti.... det kan gott räcka med två steg... speciellt som det enda vi fick se var sten, sten och åter sten...


Under helgen löste jag Ingas mystar, med rondellhundtema, utlagda i Värnamo. Löste också ett par av en annan utläggare - Orroz.. Zorro??- och under tisdagsförmiddagen var det dags att, på cykel, försöka leta upp några av gömmorna.

Det blev en cykeltur från Hjälshammr in till första rondellen vid Vandalorum, och sedan vidare tramp längs fina cykelvägar.


I Apladalen blev det fikastopp och jag fick äntligen min efterlängtade sommarvåffla. Nu var jag ju alldeles för "åpen" på den... så kameran kom inte fram förrän C-E mumsat i sig ostfrallan och bara hade havrekakan kvar.
Mysigt ställe, kaféet i Apladalen.


Ett backpass blev det  upp till sjukhusområdet. Längs vägen hamnade vi på en synnerligen överraskande plats. Kul-snopet ( eller var det snopenchock),  att förvänta sig något helt annat.


Det gick snabbt nerför in mot stadscentrunm och sedan längs Lagan hemåt igen.
En vällagad och smakrik dagens lunch, åt vi på Vandalorum.
Vägkanterna ut mot Hjälshammar gick för dagen i gult.



Funderar på varför så många sensommarblommor är gula... och tidiga sommarblommor går mycket åt det cerisa hållet. Måste vara något med insektslockelsen, tänker jag... men kan ha fel i detta....

Eks lilla bod fick ett besök på eftermiddagen... och framåt kvällen så även Rosegarden med sin asiatiska buffé. Vet inte om jag egentligen tycker att det är så gott... men äter det gör jag ju ändå.


C-E lånade Martins cykel på gårdagens cykeltur. En Skeppshult.
- En sådan vill jag ha, tyckte C-E. Mycket bättre gubbcykel än min gamla citybike..
- Då åker vi till Eks i Hulared och köper en, sa jag.
Sagt och gjort!
- Ska ni inte pröva en elcykel, undrade Janne i cykelaffären.
- Nej, så långt har vi inte kommit än, svarade jag. Vi är ju gravt halvgamla, men vi behöver ju träningen som en cykeltur ger. Förresten är det C-E som ska cykel, min treväxlade, men långsamma sak, duger till tant.
- Det är klart att du ska pröva en elcykel, sa Janne. Du får precis så mycket träning som du vill, skillnaden är att du cyklar längre sträckor... och oftare.
Janne plockade fram var sin cykel med batteri till både mig och C-E och visade hur man skulle handha dem. Oj,  så bra det gick... och visst blev man andfådd i backen... bara det att backen gick mycket fortare att ta sig uppför med lite extra gas.

Drygt 30 000 kr fattigare och var sin superhäftig cykel rikare var vi, bara en stund senare.
Så det kan gå.
Fördomar... att det där med elcykel är för  gammalt och handikappat folk... det har jag inte längre. Ett ungt par kom för att köpa cykel till tjejen. Janne satte dem på var sin elcykel. Efter det var det inte bara en cykel de ville ha... och inte längre en standardcykel.


Cyklade hem från Hulared .... dryga en och en halv mil, gissningsvis. Oj, vad jag trampade... för cykel driver inte sig själv. Men med hög växel, två hack motorhjälp ( av fem hack) så bara susade man fram. Och i backarna var det bara att gasa, så fick man ännu mer hjälp av motorn.... men trampa ut av attan, det behövde man göra.  Ganska likt sista årets spinningpass kändes det, trampa så mycket man orkar, men inte så mycket motstånd. Tänkte mig också jämförelsen med min morfars gamla trampmoped, vad det gällde farten. Ja, det var en rolig grej..... absolut energigivande. Gick jättelätt att klippa gräsmattan, då jag kom hem. Är väl en av de få, som fortfarande går och skjuter en maskin
( bensindriven dock) i stället för att köpa in robothjälp. Skjuta på en gräsklippare, det är träning det också.... så roboten betackar vi oss så länge. Men en cykel med extra skjuts, det var verkligen en höjdargrej....



Extra energieffekt

$
0
0
... eller är det nyhetens behag?


Gårdagens/fredagens väder var helt ok. Solsken för det mesta. T-shirtsväder. Det duger för en tant.
Nyblivna med elcykel var vi ju bara "tvungna" att ge oss ut på en tur.
Det blev en runda med ett mittmål; Mossebo Stom. Hit har vi cyklat ett antal gånger, ätit våffla och nästan alltid hittat något att handla i den lilla hantverksboden med självbetjäning.
Det är en ordentlig runda, och synnerligen kuperad, så den brukar ta sin tid. Igår gick det betydligt snabbare, eftersom vi hela tiden trampade framåt med en liten extra energieffekt... och i uppförsbackarna lade på ordentligt, I de tyngsta backarna blev det, trots extraenergieffekten, i det närmaste mjölksyreeffekt på lågväxel. Det kostar på att trampa en tung tant uppför de riktigt branta backarna.

Vägen mellan Grimsås och Mossebo var riktigt tungtrampad. Här håller man på att  göra om beläggningen på vägen, och man hade tagit bort all asfalt och lagt storkornigt grus på vägbanan i väntan på ny asfaltering. Hu, så jobbigt det var.... tungcyklat och stötigt. Gårdagens våffla var liksom injobbad på vägen till våffelstugan.



Mossebo Stom har en fin trädgård, som till stor del återställdes till en gammaldags trädgård av Agneta Blomberg. Hon var prästfru och barnbibliotekarie och världen finaste människa. När hon var 40, gick hon bort i cancer. Jag tänker alltid på henne då jag går i trädgården... på hennes tid var det så naturligt och enkelt med samarbete mellan kommunbibliotek och skolbibliotek. Många goda initiativ kom från Agneta. 
Vi har jättebra samverkan med kommunbiblioteket även idag... men det är alltid skolan som måste ta kontakten.

Lade ut denna bild på instagram/FB och skrev just att jag tycker att livet är orättvist, när de allra bästa människorna får ett så kort liv...
Fick ett mycket klokt svara av Elisabeth, några ord som jag kommer att ta med mig i det liv som jag har kvar: Det finns inga rättvisa liv! Vi får bara ödmjukt försöka leva det liv vi fått, så bra som möjligt....
Tack för de orden, Elisabeth..


Efter våffla och inköp av ett stickat pannband ( jag avskyr  mössa... och så skulle jag kunna tänka mig att sticka fler pannband när jag har ett som mall) så gav vi cyklarna lite extra energi och trampade uppför Mossebobybackarna.

Vid Övrarp har man avverkat en massa skog sedan sista turen här ( två år sedan) och det otroligt inbjudande naturhuset var helt synligt.
- Ett sådant hus vill jag ha, sa jag till C-E. Han besvarade inte önskningen.


När skogen var borta kom den fantastiska utsikten i dagen. Vi stod länge, helt hänförda över hur långt man kunde se. Här ser vi rakt över till Kroken, där Karla bor... två kilometer från vårt hus.







Mossarna i våra skogar syntes i all sin öppenhet... och i fjärran såg vi Gölingsstorp och ännu längre bort vindkraftverken söder om Ulricehamn.


I östlig riktning skymtar det småländska landskapet bortåt den blånande horisonten.

Övrarp heter utsiktsplatsen, ligger utmed grusvägen mellan Mossebo kyrka och Brandsmo. Väl värd ett besök.

Sträckan på asfaltsväg gick snabbt, med bara lite extra energieffekt....det gällde att spara batteri till de ordentliga sista backarna, de som jag brukar ta mig gående uppför. Att gå, det behövdes inte nu... men andfådd det blev jag ordentligt, det gäller som sagt, att trampa som bara den, om man ska kunna utnyttja den extra energi som batteriet ger.

Den extra energieffekten fortsatte här hemma. Jag tog den vanliga cykeln till Moghult coh plockade lite fläderblommor och testade att göra en fläder-rabarber-citron-jordgubbssaftvariant.

Har använt Emmas formidabla recept en hel del i sommar, framförallt för att använda lite rabarber. De brukar nämligen stå oanvända i vår trädgård.

Recept: Rabarbersaft

2 kg rabarber
1, 5 msk citronsyra
2 citroner
2 liter kokande vatten. 
Låt stå i två dygn ungefär. Sila bort citroner och rabarber och rör ner ett kg socker i saften. Tillsätt natriumbensonat... eller frys.

Jag har testat att lägga i jordgubbar... blir också gott... och även grapefruktklyftor. Lite beskare.... Nu blev det en annan variant med fläderblom, klar för avsmakning i morgon. Vet att samma recept funkar på svarta vinbär, för sådan saft har jag ofta gjort.

Att fixa kvällsmat gick sedan som en dans... samt att läsa ut den alldeles utmärkta, klart rekommenderade boken "De stumma flickan" av Hjort/Rosenfeldt.

Framåt tiotiden var jag behagligt sömnig.... men lite energi fanns kvar att lösa lite av Aftonbladets roliga, svåra fredagskorsord.


Dagens cykeltur fick bli direkt efter frukost. Före det utlovade regnet.
Lagmanshagarundan stod på agendan.


Stannade till vid Elisabeths fina sommarhus och såg att ekan redan hade gjort sitt för i sommar... eller hade den kanske inte gjort någonting...


Rosorna blommade och doftade....


... och sjön låg alldeles spegelblank i väntan på regnet.



 Cyklade vidare, förbi hällkistan... där jag borde byta ut en blöt geocache, tre år gammal. Usch, vad jag är dålig på att att hand om mina burkar. Tänker bara .. : ) .... fixa lite bättre burk först, en sådan med riktigt lock. Jaja, det ska nog kunna bli fler rundor runt sjön, nu när vi har cyklar som gör det lite mer snabbcyklat  att ta sig fram.



Stannade förstås till på badplatsen.... och tänkte på att jag inte badat en enda gång i sötvatten i år. Har väl aldrig hänt tidigare somrar....Även om sommaren har varit ok fram till idag, så har det inte varit någon badsommar. Tanten gillar ju att bada!



Utmed Lagmanshagasjöns strand har ett antal hus byggts upp. Åretrunthus. med egna bryggor, flottar, bastuar och båtar. Så skulle jag vilja bo... ja, t.o.m. hellre än i huset med milsvida utsikten. Sjölägesboende, ja, den drömmen finns..... och drömma kan man ju....


Det här huset skulle jag gärna vilja ha.  Har ett av de vackraste lägen runt sjön. Det är ett hus som saknar el och vatten, och som sannolikt inte används så mycket.

Undrar om "någon" vill sälja det för en billig penning????


Bakom huset skulle man kunna ha sin solstol, och sitta där och bara lyssna på vågornas rogivande kluckande. Dröm.....


  I skogsterrängen nära sjön, fanns det gott om blåbär.
Så mycket så att det absolut är lönt att ge sig ut att plocka. Kunde gott tänka mig att ägna några timmar åt den sysselsättningen, men inte förrän om en vecka... än så länge var bären ganska sura.

Blåbär lär ju vara supernyttiga... helt tokigt att de ska stå kvar, när det finns så det räcker till både djur och människor.

Funderade på vad jag mer skulle vilja göra under de två veckornas ledighet samt under helgerna i augusti/början av september... så länge det fortfarande finns lite sommar kvar.
Kom fram till följande:
Cykla till Limmared och äta lunch på Glasets hus.
Åka till Borås och fika/äta lunch på nya Orangeriet.
Åka till Halmstad minst två gånger till ... och om det då inte går att vräka sig med en bok på stranden... fortsätta promenaderna och leta geocacher längs Prins Bertils stig. Vi har misnt två promenader kvar där...
Cykla runt sjön Fägnen och leta geocacher.
Åka till  Bredaryd och gå de båda rundor som finns där.... ( Här behöver vi ha med Johanna och Martin... tror inte jag och C-E klarar alla 1000sjöargömmor på egen hand....)
Åka till Gränna och besöka Countryline och ta cykel med till Visingsö och leta geocacher....

Få se vad det kan bli av ét....



Cyklade uppför backarna mot Askåker, stannade till och fick en sista glimt sjöutsikt.


Många vackra platser utan vattenkänning, det finns det också. Härligt att susa fram på en tyst cykel- med extra energieffekt  - och bara njuta av allt det vackra.


Det började bli lite blött i luften under de sista kilometrarna, så det var bara att gasa på.
Flyttade uteväxterna till mer skyddade platser... och katten Fransson gjorde det samma.


Energi fanns det kvar i tanten efter hemkomst. Två sorters kakor ... mer välsmakande än vackra, samt Märtas ringar blev det. Dessutom var det tanten som fixade dagens lunch.

Märtas ringar är riktigt goda... men går absolut inte att få lika goda som hon fick sina.
Receptet kan jag iallafall dela med mig av.. om någon skulle få lite extra energi....

Sockerringar ca 40 st

2 hg smör
ca 40 g jäst
1 dl ljummet vatten
Vetemjöl i mängd så att det blir en fast deg.
Jäses minst en halv timme.
Bakas ut och doppas i strösocker.
Jäses ca 15 min och gräddas i 175 grader i ca 20 min.

Hoppas vädret rättar till sig till i morgon, så att det kan bli ytterligare en energigivande cykeltur. Äspås och Hestra skulle kunna passa.

Elcykel, det var verkligen en bra grej... det känns som man själv också får energi, bara genom att sitta på den batteribehjälpliga cykel och trampa som attan.



För det är väl inte bara nyhetens behag....

Fägnenflopp

$
0
0

 Hade tänkt att vi skulle cykla runt sjön Fägnen, nordost om Vaggeryd.
Lastade in två vanliga cyklar i C-Es bil. Det skulle vara ungefär en mil runt sjön. lagom vanlig-cykelrudna.... Mountainbike eller promenad var föreslaget av rundeutläggarn... men jag tänkte att vanliga trampcyklar också skulle funka...
Tog vägen över Bondstorp för att komma på rätt infart till sjön.  Funkade bra.



Parkerade på anvisad plats vid fritidsbyn Ranstad, belägen vid Fägnen. Cyklade glatt i väg mot gömman där... men hittade inget. Ingen bra början....


Ett imponerande ställe var det, massor av superfina fritidshus... eller var det även åretrunthus? Skulle funka som det iallafall, många byggen tycktes vara riktiga "lyxhus". Tomt var det på badplatsen... och inte var det badläge heller. Skitsommar, som inte kan ge rimliga chanser till att bada!

Flopp blev det vid första försöket, och flopp blev det att försöka ta ta cykel till det som kallades Fägnen 1. Det fanns en kanal/liten å emellan vår plats och den plats vi ville till Tänkte att vi kunde ta oss ledandes cykel på stigar genom blåbärskogen... men gav upp... detta var bara jobbigt.


Det fick bli plan B... eller plan extra. Fikarundan. Den började mindre än en kilometer bort, och där skulle det vara bra cykelvägar, det hade jag läst på Ingas blogg.

Fikarundan var väl ingen riktig runda, men den gick lätt att få till som cykelrunda. Promenad fram och tillbaka... nä, det hade inte varit så kul. Men jättebra cykelvägar var det....


Första gömman hette "Bullen". Någon sådan hade vi inte med. Vår fika bestod av mackor och kaffe. 

Fika på fikarundan, det var lite häftigt!



Man kunde smaka på schackrutor, dammsugare, bondkakor och hallongrottor. Morotskakan lyckades vi inte få smak på. Konstgjorda växter, det är svårt mitt i allt det gröna, tycker tanten.

Det var en hel del saker utlagda i naturen... och tanken slog mig igen.... tar vi hand om våra grejer som vi lagt ut... eller får de bli kvar, då geocachingen inte är rolig längre?




 Vid supatallen, visade sig nästan solen en stund. I övrigt så var det ganska så fuktigt i luften under hela cykelfärden. Men inte så fuktigt så att man blev blöt... även om det små-smådroppade mest hela tiden.


Vi tog oss allt till Fägnengömmorna också, via liten asfaltväg och grusväg med gräsmitt.


Nu har jag ingen erfarenhet av mountainbikes... men då vi promenerade mellan  Fägnen 1 och 2, så tyckte jag att stigen var så smal och oansenlig att den måste vara svår att ta sig fram på med något fordon på hjul.


Så nära och så långt bort.... ett par hundra meter från oss, på andra sidan kanalen, där står bilen parkerad. Varför bygger man inte en bro, när man bygger så mycket annat i fritidsbyn??


Det blev till att cykla över Lagan på asfaltvägen igen. En och en halv kilometer i stället för 200 meter.. Sådan är naturens lag ibland...


Fortsatte en gömma bort på andra sidan fritidsbyn. Har fått en ny favorit i cacheutläggarna Team Abris. De går in för sina kreativa gömmor. Önskar att jag också kunde lite sådant här.... 

Jaja, jag vet... det gäller att försöka. Man kan lära sig det mesta och med lite träning, så skulle jag också kunna bygga holkar. Som alltid, så handlar det om att prioritera. 

Jag betalar för grejer i stället... men de blir inte så här roliga.


Tog vägen över Skillingaryd och stannade till i Åker. Detta stenkors har en historia tillbaka till vikingatid. Ett kors med runinskription... måste vara i övergången till den kristna tiden.


Ett antal gamla hus fanns,  i det som jag antar,  måste vara någon typ av hembygdspark.

En äldre man kom och pratade med oss, han bodde i huset bredvid och vi hade parkerat lite olovligt i utkanten på hans tomt. Han ville prata mycket och berättade om hur  det pyttelilla samhället förändrats sedan han var liten.
Men nybyggd skola ( 1-3??) fanns, liksom ett utslussningshem för män med någon typ av problem... han visste inte problemställningarna... men på trappan till det som jag trodde var ett hyreshus, satt några unga killar.


Under nacknockarna i Åker hade naturen gjort moss/lavformationer. Har aldrig sett något liknande!


Tanten hade tappat pennan IGEN.... då kan det vara ok att visa att man varit på plats på detta sätt.


Åkers kyrkstallar har haft en cache, men den var borta. Spelar ingen roll, för något liknande detta har jag heller aldrig sett. Ungefär dubbelt så många stall jämfört med vad jag fick med på bilden fanns det, alla med en gårdsskylt ovanför dörren. Tänkte bara att hästarna var rätt så små om det var tänkt att de skulle stå inomhus, medan folket gick till kyrkan.

Väldigt kul att se de gamla byggnaderna.



Medan regnet tilltog, styrde vi hemåt. Stannade till vid Flatenbadet och hittade en burk i en stenig backe. Tittade ut över Flatensjön och tyckte (FÖRLÅT) att det var den fulaste sjö jag någonsin sett. Jag som verkligen njuter av vattendrag, tyckte att detta var en riktigt själlös plats. Vattenspill.

Körde över Marieholm och Åsenhöga... inte ofta man kör i de krokarna. Går lika bra med semesterresor i närmiljön, som att resa långt, tänkte jag. Det finns så många fina platser... och massor av skogar. Mellan Marieholm och Åsenhöga fanns det en jättefin sjö... men ingen cache.. Synd, för där hade vi gärna stannat till en stund.

Nå´n runda kring Fägnen blev det inte, och kommer inte att bli... men en rolig utflykt, det blev det ändå.

Burkar, burkar, boll och burkar

$
0
0

Blir nog gott när skolan börjar igen, så det blir lite lugnare... : )
Full fart har det verkligen varit genom sommaren... ja, vad nu den här årstiden egentligen ska kallas... den sista veckan har varit allt annat än somrig.


I onsdags var det kvalitétscaching i Bredaryd.  Johanna och Martin drog i väg med gamlingarna över stock och sten, över kalhyggen och genom våta marker.


De cacher som vi fann, dem skulle man kunna skriva mycket om... men nu väljer jag att bara säga... vill man behöva klura lite och vill man uppleva otroliga ställen mitt inne i skogen... ja, då ska man leta cacher i Bredaryd, signerade 1000sjöar.


Gårdagen gick till stor del åt till att lägga på burk. Dock ännu inte blåbär, ska försöka komma iväg och plocka sådana nästa vecka. Nä, det var Västeråsgurka som blev lagd på burk och det var trädgårdens svarta vinbär som förvandlades till sylt och saft, för framtida vitaminrikt bruk.


Boll blev det på kvällen. Elfsborg spelade cup-match mot norska Odd i Europa Leauge. Kul att det blir av att man beger sig till Borås Arena ibland. Matchen var spännande och Elfsborg vann med 2-1.



Dagen har använts till att lägga ut en burkrunda i skogarna runt Hallåsen. Vi fick till det riktigt bra, tyckte jag. Inte så som de riktiga cachemakarna får till det, men man får göra så gott man kan.



Väntar på att cacherna ska publiceras. Hoppas nu bara ingen tokig cachare ger sig ut på de dåliga skogsvägarna, när vi bett dem låta bli. Det är inte ok att köra ner andras egna vägar. Tycker att de som kör "rundor" med bil inte fattat vad det handlar om. Men det kanske är jag som inte gjort det...när jag inte är med i en enda "mängdtävling" vad det gäller geocachande.
Nu får ju man göra som man vill med tävlandet... men att köra bil på promenadrundor, det är inte ok!


Riktigt kul var det att göra runda iallafall. Nästa grej blir ett försök att fixa till ett event.

 I morgon drar vi till Halmstad. Få se om jag stannar ända tills på måndag. Känns inte läge att packa väska med shorts, linne och baddräkt just nu, men stoppar väl ner det ändå. Solen ska komma i morrn, sägs det...och då gäller det att njuta för fullt.

En vecka kvar av ledigheten. Någon burk ska man väl kunna få till på den tiden.

Ögonhöljd, ögonböj, ögonfröjd

$
0
0

Ja, det var en pärs.
En sådan som man behöver ibland, för att uppskatta att man till så stor del är frisk och kan göra det mesta som man vlll.

Vaknade på sennatten till lördag av att vänster öga börjar storgråta. Och skavde en del....
Trodde väl att det skulle gå över, så jag gick upp och packade för både bad och finare restaurangbesök i Halmstad.

Men det blev inget av något, det blev en tant som dolde sig bakom både solglasögon och långt neddragen keps.C-E tyckte att jag såg ut som en diva.... men jag kände mig inte som en sådan.


Ögat rann och skavde och värkte och svullande och tålde inte ljus. Låg i ett nedsläckt sovrum i den gamla stugan i Hd och tyckte synd om mig själv... och om C-E, som fick vara sköterska åt tanten som inte klarade att hämta sitt eget vin ens.

Söndagen var lika eländig. Doktor Martin kom och inspekterade ögat och rådde mig att söka upp en vårdcentral så fort det blev måndag.



Ögonhöljd - eller diva-look-alike-  tog jag mig igenom söndagen....emellanåt lite bättre, emellanåt riktigt eländigt. Gick t.o.m en kortpromenad till stranden och fick mer ont i ögat  av allt reflekterande ljus där nere vid havet. 
Var hemma  i Grimsås vid 18-tiden. Det blev 12 timmar i sängen, i mörklagt sovrum. 



Ringde till vårdcentralen när den öppnade 7.30. Fick komma nästan ögonböj. Bra, för C-E var ju tvungen att köra mig....och han skulle ju tillbaka till jobbet sitt idag....

Läkaren undrade om jag städat.... ser jag ut som en som inte gör sånt så ofta... så stämmer det rätt så bra...

Två timmar efter det att jag ringt vårdcentralen var jag hemma igen, med en antibakteriell salva, som C-E klickade in i onda ögat innan han åkte till Nexans.

Någon timma senare var ögat nästan bra.


Ingen keps behövdes, men jag behöll ett par extra solglasögon utanpå de vanliga glasögonen.

Energi hade ackumulerats under två dagar i stillhet.

Trädgården fick sig en välbehövlig makeover....lite trädgårdsbär behövde plockas.... köksmattan behövde rengöras nu när det var torkmöjligheter...En barn/ungdomsbok hanns med i solstolen.....

Ja, dagen gick som bara den, kom på mig att under gräsklippandet fundera över i vilket öga jag egentligen hade ont....


Dagen har ju varit helt underbar, jag har kunnat njuta av den... och C-E ville gärna njuta lite av den tidiga sommarkvällen, efter det att han kommit hem.



- Vi kan väl cykla ut till orkidémossen och kolla hur där ser ut, föreslog jag. Där borde vara fullt med myrliljor.
Det var det... den ögonfröjd som den helt myrliljeöversållade mossen bjöd på, den går inte att återge på bild, man kan bara låta vackerheten anas.


Tänkte,  att det med stor sannolikhet bara är vi som njuter av detta vackra.
Den stora mossen ligger en bit från allfarvägen, det är ett fåtal som känner till de ovanliga mossnycklarna som blommar där i juni och jag tror att det är ännu färre som vet hur en myrliljeöversällad mosse ser ut.




Ljungen är sen i år, men både den och klockljungen kunde avnjutas på hårdmarken.

Tänk så mycket vackerhet som folk går miste om... alla de som håller sig till stan... eller på knökfulla havsbadstränder....

Nu vill jag ju ha lite av både stad och hav... men vår vilda natur, den slår allt...



Blev lite mer fröjdad i dag: En geocachare hade gått vår runda, och rapporterade att koordinaterna var bra och att han tyckte att den var lagom svår. Blir så glad av positiv respons. Fick ett annat mail från ett gäng geocachare i Jönköping, som tänkte gå rundan i morrn...De tyckte att det var ambitiöst att lägga ut en 15-burksrunda... Var bara kul tyckte nog både C-E och jag.... men det är så roligt med positiv respons, speciellt som man känner sig som B-lagare, när man sett hur "proffsen" gör sina gömmor.



Det blev en härlig dag, och visst fick den en extra glans, då man känt sig så eländig i några dagar...
Glad och tacksam... jo, man behöver allt lite småkrämpor som känns ordentligt, för att bli påmind om hur bra man har det!

Gamla godingar

$
0
0

 - Jag heter Bosse, sa han.
En gammal "goding" i min egen ålder.
- Du har keratit, konstaterade han efter synundersökning ( helt oskarp på det vänstra ögat) och titt i mikroskop. Sitt ner i väntrummet igen.
- En sådan trevlig läkare, sa jag till C-E som fått köra sin fru till SÄS ögonmottagning, på sin semesterdag. Men varför ska jag vänta här???
Fem- tio minuter senare blev jag uppropad igen. Det var en kvinna  med östeuropeiskt ursprung som ville prata  med mig.
Jag undrade vad hon ville.
Det var hon som var läkaren! Gamle gode Bosse, han var sköterska han.
Men diagnos kunde han ställa! Läkartjejen var helt enig med honom. Hon var förresten också supergo, men inte gammal.

Hornhinneinflammation behandlas med ögondroppar. Varje timme i början, numera varannan. Tur att det finns sjukvård... för att ha ögonont och att sakna ögonskärpa, det var inte kul.



 J och M var ute i skogarna och förberdde sin del av vår kommande geocachingevent i torsdags.
De är kreativa, de unga.... det är minsann inga vanliga gömmor /svårigheter som de bjuder på.

Vi får väl dra vårt strå till stacken också, och lägga ut någon lite svårare gömma.
Av den anledingen gav vi oss ut på Piggestensmossen, C-E och jag.

Nära stenen fann vi denna gamla goding. En tjärtall.Fram till 1850-talet använde man tallens kåda till tjärbränning.

En riktigt gammal goding alltså, som stått kvar där på mossön i tvåhundra år!


Piggesten är ännu äldre. Antar att det väldiga flyttblocket kom hit med inlandsisen för 10-12 000 år sedan.
En jättebumling är det, som en gång blev en gränssten mellan Tranemo, Mossebo och Nittorps socknar. De senare uppsatta gränspinnarna går rakt ut på mossen.


Myrliljorna stod i full blom även på Piggestensmossen.  På hårdmarkerna runt omkring fanns det gott om bär, främst lingon och blåbär, men vi hittade till och med lite hjortron.

Förr i tiden, på det gamla goda 1900-talet, då fanns det ganska mycket hjortron här. De som fanns nu var små, men smakrika. Undrar vad som hänt med hjortronen, vad som påverkat att de i stort sett är borta?


Visst är den gamla godingen imponerande!


Den här gamla ... ja, knappast godingen... gick det inte så bra för.

Tänkte att så här års, så klarar vi oss om vi kommer vilse i skogarna, det finns massor av bär att äta av.... men blir man kvar framåt vintern... ja, då blir det nog inte bättre än så här...


Det blev ett svettigt pass, bitvis i tunggången mossmark.
Men ett kul äventyr på lördagsförmiddagen, lagom äventyrligt för en tant.


Sista semestersöndagen.... vad göra?
Lite geocaching, kanske.
Letade upp några relativt närbelägna gömmor, långt från allfarvägarna.
Sådana gömmor är  nästan alltid de bästa, för de har något att visa.


14 km från vårt hus ligger denna idyll. Klosjön, heter sjön.
Naturreservat har man gjort av platsen.
Mycket Hökensåskänsla var det över platsen.
Här fanns både grillplats.. och en väl upptrampad stig.


Cachen, som hette den hundrade och som hade sjökillen ( han som har tusen) som kreatör, var verkligen en gammal goding.
Lådan var en rejäl sak, sannolikt en gammal safetybox från svunnen tid. Gömman var från juli 2011. Precis från den tid jag börjat leta burkar. Tyckte jag var häftigt!


En titt från andra sidan sjön också... sen åkte vi vidare och begav oss till en annan gammal gömma...


 ... denna gamla goding, från juli 2009. Ekhult, nordväst Åsenhöga/Gnosjö.
Vid denna tid, juli 2009, hade jag ingen aning om att det fanns något livsförgyllande, för alla.... som kallas geocaching.
Fin plats var det, och jag är så avundsjuk på alla som bor vid en sjö.
Hos oss blir det bara fler och fler föryngringsytor.... dötrist ... det är bara tanten och gubben som inte är åtgärdade snart... och det finns väl inte mycket att göra där!


Tänkte på det, under det att vi gick en lite bit längs Ekhultssjön; Tänk, så många fina platser vi har alldeles nära oss,... man behöver inte åka långt bort för att uppleva något "annat", få lite rekreationskänsla.
Tänk, jag är alldeles nöjd med att kunna gå här längs sjön, klädd i linne och shorts, känna både vind och sol, höra vågskvalp och se det vackra i naturen.
Det är sommar för mig! Ett gott liv!


Åt raggmunk och fläsk ( också en gammal godingsrätt) på Höganloft, Isaberg.
Gick ner till den fina badplatsen, som hör till anläggningen och blev lite nostalgisk.

Sommarslut? Redan?
En summering av sommaren, vilka är de bästa minnena?
Konstaterar att det mesta och bästa faktiskt på någon sätt relaterar till geocaching:

Den långa vandringen på det öländska allvaret,  två hökensåsresor, vackerhetsvandringen vid Rusarebo, prins Bertils stig i sol och blåst.....

Tog en Modspromenad här hemma. En gammal godingrunda.
Fann detta ! Ett höstens förebud.....


... men visst är hösten också en god tid.... där fina helger ger möjlighet till nya cachingutflykter och avnjutande av det vackra som finns nära.



Viewing all 1486 articles
Browse latest View live