Körde till Borås på förmiddagen. Konstaterade att nu är det naturens gulddagar som gäller, nu är hösten som vackrast.
Det gäller att passa på att njuta av de vackraste av höstdagar. Så det fick bli en stillsam promenad med bästa kameran kring halsen.
Började med ett varv i den höstiga trädgården. Äpplena är egentligen skördade. De blev väldigt fina detta år. Men denna lilla bukett, som jag sannolikt har en bild på som blommor, direkt på stammen, de har fått sitta kvar.
De sista astrarna. Märker att de som blommar nu, har betydligt kortare hållbarhet inomhus, än de astrar som var klara att ta in för en månad sedan....
Ska Socka följa med på en fotopromenad fram till "byn? Nix, han ville hellre var hemma och fånga möss. Tyvärr är han en riktig sadistkatt. Han leker bara med mössen och låter dem sedan springa iväg. Om de överlever misshandeln eller ej, det vet vi ju inte. För egen del, så verkar han mest förvånad då mössen är försvunna. Var tog min leksak vägen?
Det gamla torpet, närmsta grannen, 4-500 meter bort, är vackert under alla årstider. Såg att ägarna var på besök i sitt sommarhus. Synd att ingen bor där permanent.
Det har varit mycket rönnbär i år. Mycket rönnbär, det betyder ofta att det är ett bra äppelår. Det beror bl.a. på att de år som det är dåligt med rönnbär, så angriper rönnbärsmalens larver äpplena.
Spelar ett spel som heter Quizplanet på telefonen. Som namnet antyder, så är det ett frågesportspel. Man har fyra svarsalternativ till varje fråga. Igår frågades det om vilket som var Sveriges enda vildväxande poppelträd. Jag svarade fel, för jag hade inte en aning om att aspen är en art av poppel. Nu vet jag. Aspens blad blir till skakade guldlöv, innan de fälls.
På landet så har vi till 95% hus av trä. De flesta är röda, gula eller vita. Snyggt!
Så finns det några "bastarder", hus som är målade i grönt eller blått. Extremt fult, anser jag. Rent opassande. Men smaken är delad....
När marken är fylld av guld, så blir det ofta lite extra arbete för den som äger tomten. Man behöver räfsa. Fast jag är tveksam till om man egentligen behöver göra det. Nedbrytarna jobbar snabbt och till våren så är det mesta borta. Jag tror att man krattar för att de ska se snyggt ut. Vi brukar kratta bort löven från våra fruktträd. Det tunna och lätta björklövet, det som vi har mest av kring vårt hus, det vår ligga kvar.
Kul att det finns lite ungdjur kvar på byns största gård. Bonden blev skadad och behövde operera armen. Han blev sjukskriven ett halvår. Så länge är det svårt för en bonde att vara ifrån arbetet. så han avvecklade den allra största delen av sitt lantbruk, några år tidigare än planerat.
Att vara bonde, det är det farligaste av alla jobb. De starka djuren och de tunga maskiner är orsak till många skador. Och tyvärr också till dödsfall.
Dags att vända om. 500 meter med bara skog... nej, det är roligare att gå genom det mera öppna landskapet. Och visst ser omgivningen lite annorlunda ut, då man ser den från andra hållet...
Asken, det är ett märkligt träd. Den slår ut sina blad sist av alla träd på våren, och den tappar sina gulgröna höstblad tidigast av alla..
Lind och lönn- det blir en guldportal av det.
Alen, den har också ett annorlunda sätt att vara. Sommarens kottar sitter ännu kvar, och hängen som ska blomma i mars-april, har börjat bildas. Alens blad blir aldrig till guld, de står gröna från lövsprickning till lövfällning.
Älgarna i källarfönstret i svåger och svägerskas hus, påminner om att det är älgjakt till helgen. Börjar på fredag. Märkligt! Normalt brukar älgjakten börja andra måndagen i oktober. Nu blir det till att hålla sig inomhus till helgen. Kanske blir läge att åka ner till Halmstad och stänga stugan. Ut i skogen, det vågar jag mig inte!
Fortfarande mycket blommor i svägerskans nyplanteringar.
En stekel hittar fortfarande nektar i nävan.
Under några hundra meter går vägen över en mosse. Odon och blåbärsris, guld i olika nyanser.