Hur många lingon det finns i världen? En omöjlighetsfråga att ge svar på.
Men man kan konstatera; I våra trakter finns det MÅNGA.
Konsulterar en av mina floror, och får veta att lingon finns över hela nordligaste delen av vår jord, och är vanlig i hela Sverige , utom i södra Skåne.
Så antagligen kan antalet lingon i världen skrivas med många nollor efter sig.
Funderar på om lingon är beroende av insekter för sin pollinering. I så fall fanns det mängder av små pollenförflyttare ute i våra skogar i början på juni. På många plantor tycks var enda blomma ha gett frukt.
Lite regn hängde i luften, men det väntade med att fälla ifrån sig några droppar, tills vi var klara med plockandet.
Det går snabbt att plocka lingon med plockare. I ett enda svep kan man få med sig en deciliter bär. På mindre än två timmar var hinkarna fulla.
Lite ojämnt mogna var allt bären, en del var inte mogna alls medan andra var övermogna.
Men de allra flesta bär var jättefina, stora och röda, saftiga och sötbeska.
Renlav/Fönsterlav - sådan som förr var vanlig som juldekoration... kanske är fortfarande.... är också granna inslag i skogen. Fast ljungen, vår egen landskapsblomma, den är svårslagen i skönhet. Antagligen för att den täcker så stora ytor...
Lingonplockning, det är riktigt kul. Speciellt när det finns sådana mängder av bär, som det finns detta år.
Jag plockar gärna fler fulla spänner lingon, om någon vill ha. Men det finns en sak med plockandet som är måttligt roligt- att rensa bären.
Hur många lingon finns det i tjugo liter? Många, är mitt svar på det.
Jag vet att det finns andra sätt att rensa än ren handrensning, men jag har inte kommit underfund med dem.
Så det tog ett antal timmar att ta hand om bären. Men vad gör det.... pensionär som man är .... och regnet som strilade ner där ute.
Lön för mödan blev det: Sex-sju liter sylt - krösamos. Ungefär lika mycket lingonsaft/outspädd lingondricka. Gjorde både den kokta och den rårörda varianten. Den kokta var god, men den rårörda som jag hällt på flaskor idag, den blev ännu godare.
Sylt/mosreceptet är suveränt bra, taget från Anna Brgenströms kokbok. Men låter fem liter bär och en liter vatten koka i tio minuter. Därefter tar man grytan från värmen och rör ner 2 kg socker. Skumma, häll upp på burkar, förslut- klart! Sylten blir så geleig och härligt sursöt.
Saft är bättre än sylt, vad det gäller rensning.... det behöver inte vara perfekt rensat då man gör saft. Bärmassan ska ju ändå slängas....
Tranorna tycks fundera på om det är dags att dra söderut. Tror att det dröjer en månad till, innan den skränande kallelsen från skyn får dem att ansluta till en flyttkaravan.
Än har vi några fina sensommar/höstveckor kvar att njuta av, en god tid i naturen.
Lingonen står sig än några veckor, och faktiskt, blåbär kan man fortfarande också plocka. Nu är de söta och fullmogna.
Vilket år detta har varit, vad det gäller skogsbär och kantareller. Det är så gladgörande att kunna skörda från skogens skafferi- liksom från den egna trädgården.