Jo, jag tycker nog att det är en förmån som vi har, vi lärare. Detta att ha en veckas februarifritt.
Vet att det inte är riktigt comme il fait att tycka så, man ska ju vara lite lidande i detta jobbet, men jag tycker så ändå.
Jag har förresten alltid tyckt lite konstigt... om det mesta. Kommer ihåg en gång, då jag var med i Lärarförbundets styrelse och hade uttalat mig i Boråstidningen.... kommer inte ihåg om vad, men det var väl i samband med något skolprojekt. Då hade jag tyckt saker som jag inte borde, och styrelsen fick sig tillsänt en skrivelse om att en facklig styrelsemedlem inte kan tycka som jag tyckte, utan förväntades var mera återhållsam i mitt tyckande och val av arbetsinsats.... eller hur det nu var.
Jag avgick inte då.... det tog nog några år.
Under de senaste åren har jag inte varit med i facket alls.... har använt de pengarna till bättre ändamål; cancerfonden, UNICEF, WWF....
Jag tycker att mitt jobb är så himla roligt.
Det har varit en arbetsam vecka, då jag jobbat lite extra för dem som varit sjuka och dessutom haft långa mötesfyllda arbetsdagar på ungefär nio timmar, utan ordentlig rast. Och dessutom en del skoljobb kvar att göra när jag kommit hem. Men det har varit roligt HELA tiden. Sen var jag supertrött i går eftermiddag... men det berodde nog lite på lovångest också.
Får nog förklara det där med lovångest... för det låter ju inte klokt.
Har med pensionären här hemma att göra. Är ju så van vid att få en veckas alldeles egna dagar - eller att vi åker bort - då det är lov. I år så blir det inte så.
Blev ganska förvånad, och fick ett gott skratt, då pensionären helt plötsligt insåg att jag skulle vara ledig en vecka, och då han förstod att han inte skulle få ha sin dagliga fria tillvaro i fred.
Lite ombytta roller...
Känns bra att jag inte går i pensionärstankar! Om man bara får vara frisk, så tror jag att det finns möjlighet att jobba ( iallafall en del av veckans dagar) länge ännu. Pensionärslärare kommer att behövas, med tanke på hur svårt det är att rekrytera nya pedagoger till våra långt-från-stan-skolor.
Blir riktigt upprörd över tanken på att speciellt duktiga lärare ska belönas med 3000 kr extra i månaden. Hur sjutton rektor kunna göra en bedömning på vem som är "duktigare"än andra? Ännu värre än förste-lärar-tjänsterna. Dem måste man ju själv aktivt söka, och få sin uppdragsbeskrivning godkänd. Att det sen inte blir som man tänkt enligt denna beskrivning, det är en annan sak... och ger ju denna förstelärartanten ständigt dåligt samvete. MEN jag har försökt kompensera något, genom att jobba lite mer än andra... trots att jag egentligen borde jobba lite mindre för att få tid att genomföra ett gott förstelärarjobb.
Nu vet jag att en lönehöjningsskillnad på etthundra kronor kan sätta i gång en osannolik jobb-bytes-turbulens på en skola. På den skola jag tänker på, och som jag lever i veckolig symbios med, har denna turbulensen hållit i sig hela innevarande läsår!
Hur blir det då inte med en lönelyfts-skillnad på 3000??
Och visst är det så att alla vi lärare bör ha en lön som står i relation till den utbildning som vi har.
Dagens Boråstidning hade ett reportage om skolan och dess utveckling.
En professor i pedagogik hade uttalat sig, och anser att den svenska skolans glansperiod var mellan 1975 och 1995. Då var den svenska skolan ledande i alla internationella undersökningar.
Sedan den blev kommunal med statlig huvudman, så har den genomgått så många reformer att den mest blivit en stort försöksrum för okunniga politiker.... de "statliga" politikerna med de stora ounderbyggda visionerna, de kommunala med ekonomi som drivmedel...och med skolan som besparingsobjekt.
Tänkte på det, att i december 1975 så var denna tanten en ung tjej på 22 och fick intyg och betyg på att hon var utbildad lärare.
Under mina första år var jag definitivt ingen bra pedagog... men hade sannolikt en ganska bra förmåga att möta mellanstadieelever.
Under veckan hade vi de första nationella proven för sexorna. Fyra olika prov i svenska. Skriva berättande text, skriva sakprosatext, läsa skönlitterär texter, läsa faktatexter.
Det är så mycket hemlighetsmakeri kring dessa prov... de får inte delas ut till oss lärare förrän dagen före provdagen t.ex---- och de är sekretessbelagda... och de skapar en massa felaktig statistik.
Exempel: Mina elever skrev veckorna före provet en text, där de skulle hålla sig inom en tidram, och där de fick en instruktion på hur texten skulle skrivas och på den rubrik den skulle ha. Precis som på de nationella proven.
Eleverna skrev otroligt bra texter, texter som i sanning var berörande.
Det blev helt okeja texter efter nationella anvisningar, men inte alls lika bra som en del av de höjdartexter som skrevs någon vecka tidigare. Ändå ska de sämre texterna in i statistiken.... nä, jag kan inte riktigt ta de här proven på allvar längre.
Tacka vet jag den tid då de nationella proven låg i årskurs fem, och då vi lärare kunde använda resultaten av proven till att att "reparera" elevernas luckor i sexan. Det var på den gamla läroplanens tid.... en inte allt för tokig tid, även om den bästa tiden även då redan då var passerad.
Hade bestämt två saker inför lovet: att äntligen få äta en semla och att besöka Lidl.
Låter knäppt det också.
Jo, jag har ätit ett par semlor i början av året.... men ingen i denna fettisdagsvecka.
Nu är ju tanten tillräckligt fet utan extra kosttillskott, men det bryr hon sig inte så mycket om.
Massor av semlor har avbildats i diverse medier under veckan. Begäret blev övermaga. Det tillfredsställdes på konditori Linnéa i Gislaved. Bullen var luftig och smakade kardemumma, mandelmassan var mjuk, smakrik och rikligt utkletad över hela bullen, grädden kunde ha varit mera smakrik och locket lite tjockare.
Helt ok.... men jag kan också tänka mig att testa fler semlor, för att hitta den helt perfekta. ; )
Kollegan som stod för konferensfikat i onsdags hade handlat detta på Lidl. Jättegott smakade allt, och vi kom att prata om Lidls utbud. Jag har inte besökt den affärskedjan på många år, men kände mig absolut intresserad av att avlägga en ny visit, efter alla lovord som några av kollegorna uttalat.
Gislaved är vårt närmsta Lidl, så då blev det att åka dit. Jag blev inte besviken. Jättefina varor, betydligt billigare än ICA... och lite andra märken att prova.
Hur man kan sälja tio rosor för 30 kronor, det förstår jag inte.... och de goda jordgubbarna för 15.
Får allt bli fler utflykter till Lidl-affärer i närheten.
Två promenader blev det i det härliga vädret. Förvåning har uttalats över att det var ljust till klockan fem.... tänk att det ska vara så svårt att förstå att ljuset snart har övervunnit mörkret ... igen.
Ska nog stå ut med en veckas lov.... och om lovångesten infinner sig, så finns det en del skoljobb som måste göras, trots att det är lov. Fast inte i kväll... för nu är det lördagstvkväll med melodifestival och unge kommissarie Morse. Fast det förstås, melodifestival är väl heller inte riktigt comme il faut att gilla... men det gör jag.... och tänk, när man är tant, så tycker man precis vad man vill... tycker jag.